Οι ακτιβιστές των ευρωσοσιαλιστών ήρθαν στην Ελλάδα για να μείνουν

Αυτοί είναι οι Ελληνες ακτιβιστές του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, που προεκλογικά πήγαν πόρτα-πόρτα για να υποστηρίξουν τον Μάρτιν Σούλτς.

oi-aktibistes-twn-eurwsosialistwn-irthan-stin-ellada-gia-na-meinoun
|
SHARE THIS
0
SHARES

Είναι οι νέοι σοσιαλδημοκράτες που αποφάσισαν να αφήσουν πίσω τους τις εσωκομματικές διαμάχες στα κόμματα της ελληνικής Κεντροαριστεράς  και να δράσουν ως μέλη του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος υποστηρίζοντας με όλες τους δυνάμεις την υποψηφιότητα του Μάρτιν Σούλτς.

Pes Activists: Προεκλογικός αγώνας πόρτα-πόρτα και  καφενείο-καφενείο

Οι Ελληνες PES activists είναι νέοι επιστήμονες που έστρεψαν το ενδιαφέρον τους στον ακτιβισμό των νέων σοσιαλδημοκρατών και μετέφεραν την τεχνογνωσία της πολιτικής δράσης από τις Βρυξέλλες στην Ελλάδα του Μνημονίου.

Εφτιαξαν ομάδες ακτιβιστών στην Αθήνα, τον Πειραιά, την Σπάρτη και το Ρέθυμνο και έκαναν έναν …ευρωπαϊκό προεκλογικό αγώνα πηγαίνοντας πόρτα- πόρτα και καφενείο-καφενείο σε μία περίοδο που οι πολιτευτές των κομμάτων που ανήκουν στον χώρο της Σοσιαλδημοκρατίας κυρίως από το ΠΑΣΟΚ δυσκολεύονταν  να επικοινωνήσουν άμεσα με τον κόσμο.

Τα πρόσωπα των PES activists στην Ελλάδα είναι νέοι επιστήμονες που έχουν δραστηριοποιηθεί στο παρελθόν στη νεολαία ΠΑΣΟΚ και έστρεψαν το ενδιαφέρον τους στον ακτιβισμό των νέων σοσιαλδημοκρατών μεταφέροντας την τεχνογνωσία της πολιτικής δράσης από τις Βρυξέλλες στην Ελλάδα του Μνημονίου,

Ανδρέας Βεντούρης-  PES activists Πειραιά

 

Ο συντονιστής των PES activists στον Πειραιά, Ανδρέας Βεντούρης, δηλώνει στο The ΤΟC.gr: «Βιώνουμε μία περίοδο ραγδαίων κοινωνικοπολιτικών εξελίξεων και δυστυχώς η συγκυρία έχει επιφέρει τη συντηρητική διοίκηση της Ευρώπης με σκληρά μέτρα λιτότητας. Οι PES Activists Πειραιά δημιουργήθηκαν στη βάση της ανάγκης για δημιουργική έκφραση και δράση νέων ανθρώπων που εκφράζονται από τις αξίες της Σοσιαλδημοκρατίας. Σε καμία περίπτωση δεν έχουμε πρόθεση να υποκαταστήσουμε κάποιο υφιστάμενο πολιτικό υποκείμενο ή όργανο, ούτε να μετεξελιχθούμε σε τάση, ρεύμα, συνιστώσα ή οποιαδήποτε άλλη «μοδάτη» πολιτική συνισταμένη. Προτεραιότητές μας είναι: Η συνεργασία με όλα τα Ευρωπαϊκά Σοσιαλδημοκρατικά Κόμματα σε επίπεδο βάσης, η  ενημέρωση για τον εναλλακτικό δρόμο που προτείνει το ΕΣΚ, το κάλεσμα για συνεργασία με τη βάση όλων των όμορων πολιτικών δυνάμεων, η  συζήτηση, η σύγκλιση, η επεξεργασία προτάσεων και θέσεων και ο εμπλουτισμός των προτάσεων του ΕΣΚ. Θα καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε στο μονοπάτι των επερχόμενων εξελίξεων να επικρατήσει αυτή η ατζέντα και όχι η συζήτηση περί προσώπων, κουτσομπολιών ή προσωπικών βλέψεων. Και θα τα καταφέρουμε. Περισσότερο από ανάγκη είναι επιλογή».

Τέτα Θεοδωροπούλου – PES activists Σπάρτης

Αλλά και η συντονίστριά τους Τέτα  Θεοδωροπούλου σημειώνει: «Αντιλαμβανόμαστε ότι η κοινωνία μας έχει ανάγκη από κάτι διαφορετικό. Εχει ανάγκη από ειλικρίνεια και ηθική και χρειάζεται ικανούς και δραστήριους ανθρώπους με δύναμη, αισιοδοξία και γνώμονα το κοινό καλό. Ας περάσουμε τώρα όμως στην πράξη. Πως σχεδιάζουμε τη συνέχεια των ομάδων μας; Στόχος μας είναι να ακουστούν οι ιδέες μας, που στηρίζονται στις αρχές και τις αξίες της σοσιαλδημοκρατίας και να μιλήσουμε για θέματα που μας απασχολούν, προσδίδοντάς τους ευρωπαϊκό πρόσημο. Αντικείμενο της δράσης μας θα αποτελούν εκδηλώσεις, ομιλίες με ανθρώπους από τον εγχώριο και εν γένει ευρωπαϊκό ακτιβισμό, street events, με στόχο την ενημέρωση και το διάλογο με τον κόσμο. Eίμαστε ανοιχτοί σε συνεργασίες με πολιτικά σχήματα και φορείς της κοινωνίας και αδιαμφισβήτητα, είμαστε εδώ, προκειμένου να συμβάλουμε στην ανασύσταση του κεντροαριστερού χώρου, με προεξέχουσα προτεραιότητα τον αυτοπροσδιορισμό του και τη συνένωση των δυνάμεων όλων μας και πιστεύω ότι θα πετύχουμε».

 

Η Τέτα Θεοδωροπούλου είναι μόλις 26 ετών και είναι δικηγόρος Αθηνών και παράλληλα βρίσκεται στο στάδιο ολοκλήρωσης των μεταπτυχιακών της σπουδών στη Νομική Αθηνών.

Θοδωρής Δουλουμπέκης - Οι ακτιβιστές της Κρήτης

Η ιδέα των PES activists άνθισε και στην Κρήτη κυρίως στο Ρέθυμνο απ’ όπου κατάγεται ο συντονιστής των ακτιβιστών Θοδωρής Δουλουμπέκης, ο οποίος γεννήθηκε το 1981 και εργάζεται ως πολιτικός Μηχανικός σε σημαντικά κτηριακά και περιβαλλοντικά έργα κι στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Είναι εμπνευστής και ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου ενεργών πολιτών Ρεθύμνου ΣυνΠολις και  της δράσης «The Re-CRETE-ation Project». Είναι μέλος της Ν.Ε. ΠΑ.ΣΟ.Κ. Ρεθύμνου και συντονιστής της πρώτης ομάδας ακτιβιστών του ΕΣΚ στην Ελλάδα, στην Κρήτη.

 

 «Η ομάδα ακτιβιστών του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος  της Κρήτης είναι η πρώτη ομάδα που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα την εποχή που στην ΕΕ υπήρχαν ήδη πάνω από 100 τέτοιες ομάδες. Σκοπός μας ήταν να καλύψουμε το συμμετοχικό, στις ευρωπαϊκές διαδικασίες, έλλειμμα αλλά και το κενό πολιτικού ακτιβισμού, προσπαθώντας να επιτελέσουμε  ρόλο διττό, επικοινωνώντας τόσο την πολιτική ατζέντα του ΕΣΚ στην Ελλάδα αλλά και μεταφέροντας τους προβληματισμούς και τις προτάσεις της τοπικής κοινωνίας κατευθείαν στους θεσμούς και τα όργανα της ΕΕ στις Βρυξέλλες» αναφέρει ο Θ. Δουλουμπέκης. Σημειώνει επίσης ότι η δράση των ομάδων έχει διαδραστικό χαρακτήρα και σε όλη την Κρήτη οι PES activists διοργάνωσαν εκδηλώσεις διαλόγου μεταξύ των πολιτών και υποψηφίων ευρωβουλευτών, εκπροσώπων του ΕΣΚ από ευρωπαϊκές χώρες, επιστημόνων, τομείς γυναικών κι εκπροσώπων παραγωγικών φορέων.

«Σημαντική ήταν και η συμμετοχή μας σε εκδήλωση παραγωγής πολιτικής του FEPS στις Βρυξέλλες  όπου είχα τη χαρά να συναντηθώ με ηγέτες της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας όπως τους κ. Martin Shulz, Hannes Swoboda και Massimo D Alema», λέει ο Θοδωρής, ο οποίος σημειώνει: «Ο αγώνας μας και η καμπάνια μας έχει στόχο, να αγωνιστούμε για τους καθημερινούς ανθρώπους, να αγωνιστούμε για μια Ευρώπη δίκαιη, για μια Ευρώπη της αξιοπρεπούς εργασίας κι όχι της απασχόλησης και της ανεργίας, για μια Ευρώπη της αλληλεγγύης μεταξύ των πολιτών και των κρατών κι όχι των τραπεζών και των χρηματοπιστωτικών Ιδρυμάτων και τελικά για ‘’μια Ευρώπη’’. Πλέον η δράση μας έχει αποκτήσει κινηματικό χαρακτήρα και σας καλούμε να συμμετέχετε στις διαδικασίες για να αγωνιστούμε μαζί για τη Δημοκρατία τη Δικαιοσύνη και την Αλληλεγγύη».

Παναγιώτης Δουδωνής - Η ομάδα της Αθήνας

«Στο κεντρικό ερώτημα για την κεντροαριστερά της εποχής μας, οι PESActivists ανά την Ευρώπη έχουν μια πολύ σαφή απάντηση: η νέα κεντροαριστερά πρέπει να οικοδομηθεί από τα κάτω, στις γειτονιές, στις πόλεις, στο διαδίκτυο. Για αυτό και ανέλαβαν το κύριο βάρος της καμπάνιας του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος που βασιζόταν σε κάτι εξαιρετικά απλό: στο χτύπημα της πόρτας», λέει στο ΤheΤΟC.gr o Παναγιώτης Δουδωνής μέλος των PES Activists Athens, ο οποίος είναι ασκούμενος δικηγόρος κι από τον Σεπτέμβριο μεταπτυχιακός φοιτητής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

 

«Είμαστε όλοι άνθρωποι νέοι, που ζούμε καθημερινά τη ζοφερή πραγματικότητα της ανεργίας και των διαλυμένων εργασιακών σχέσεων. Είμαστε όμως παράλληλα βαθύτατα πεπεισμένοι ότι αυτή η πραγματικότητα θα ανατραπεί μόνο μέσα από την πίστη στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, στις δυνατότητες των νέων ανθρώπων και στη μεγάλη Κεντροαριστερά που θα παλέψει σε Ελλάδα και Ευρώπη για πολιτική με προοδευτικό πρόσημο», περιγράφει ο Παναγιώτης. Σημειώνει μάλιστα ότι ο κόσμος τους πλησίαζε διερωτώμενος  τι σήμαιναν τα περίεργα αρχικά PES και τι το ακτιβιστικό πρόσημο του ονόματος.

«Στη Σπάρτη» -λέει ο Παναγιώτης- «μετά τη συγκέντρωση των εκεί PES Activists και την παρουσίαση της καμπάνιας knock the vote του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, πολλοί μεγαλύτεροι σε ηλικία μας έλεγαν πως το πόρτα-πόρτα οι ίδιοι το ξέρουν πολύ καλύτερα από τους Ευρωπαίους, γιατί αποκλειστικά έτσι έδιναν τη μάχη για την Αλλαγή τα πρώτα χρόνια της Μεταπολίτευσης. Τους φαινόταν αληθινά περίεργο που κάτι τέτοιο τους παρουσιαζόταν ως φοβερή καινοτομία. Και είχαν δίκιο».

 

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook