Οι αποφάσεις Σαμαρά-Βενιζέλου για την Τρόικα

Τι αποφάσισαν Σαμαράς, Βενιζέλος για το ασφαλιστικό, τις ομαδικές απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα και τον συνδικαλιστικό νόμο;

oi-apofaseis-samara-benizelou-gia-tin-troika
|
SHARE THIS
0
SHARES

Υπό την ασφυκτική πίεση των δανειστών τέθηκε επί τάπητος στη χθεσινή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών της συγκυβέρνησης το πλαίσιο συμφωνίας της ελληνικής πλευράς με την τρόικα ενόψει της τελευταίας αξιολόγησης του προγράμματος.

Γκρίζα ζώνη αποτελεί το θέμα της εφαρμογής 5.500 απολύσεων στο Δημόσιο μέχρι τα τέλη του 2014.

Οι δανειστές έχουν διαμηνύσει ότι η εφαρμογή των συμφωνηθέντων θα αποτελέσουν το διαβατήριο για την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα αλλά θα ανοίξουν και τον δρόμο για την συζήτηση που αφορά το χρέος και την επόμενη μέρα του Μνημονίου, οπότε η ελληνική πλευρά τρέχει προκειμένου να προλάβει τους χρόνους ενόψει και των επερχόμενων πολιτικών εξελίξεων που «κρύβει» η Προεδρική εκλογή.

Ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλος αποφάσισαν χτες ότι θα προχωρήσουν στις αλλαγές που αφορούν το μισθολόγιο του Δημόσιου Τομέα με την αλλαγή στους εισαγωγικούς μισθούς στα επίπεδα του ιδιωτικού τομέα και τη σταδιακή μείωση της προσωπικής διαφοράς στους 60.000 που διατηρούν υπερβάλλουσες αποδοχές μέχρι τις αρχές του 2016 οπότε και θα εφαρμοστεί η σύνδεση μισθού παραγωγικότητας.

Γκρίζα ζώνη αποτελεί το θέμα της εφαρμογής 5.500 απολύσεων στο Δημόσιο μέχρι τα τέλη του 2014

Γκρίζα ζώνη αποτελεί το θέμα της εφαρμογής 5.500 απολύσεων στο Δημόσιο μέχρι τα τέλη του 2014. Η ελληνική πλευρά δεν συμφωνεί στις δεξαμενές απ΄ όπου θα προέλθουν οι απολύσεις με αποτέλεσμα να μην διαφαίνεται μέχρι στιγμής πεδίο σύγκλισης με τους δανειστές.

Οι αλλαγές στο ασφαλιστικό θα περιοριστούν μόνο στην συγχώνευση ταμείων χωρίς παρεμβάσεις στις συντάξεις ενώ τα κόμματα της συγκυβέρνησης έχουν αρνηθεί να συζητήσουν το θέμα της απελευθέρωσης των ομαδικών απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα ή τη θεσμοθέτηση του λοκ άουτ.

Η κυβέρνηση έχει επενδύσει πολιτικά στο «τέλος του Μνημονίου» και στην αποχώρηση της τρόικας από την χώρα στο πλαίσιο της νέας φάσης που θα περάσει η σχέση της χώρας με τους δανειστές μετά την τελευταία αξιολόγηση.

Σε κάθε περίπτωση όμως η ελληνική κυβέρνηση νιώθει για μία ακόμη φορά την ασφυκτική πίεση των δανειστών και κυρίως της ευρωπαϊκής πλευράς η οποία θέτει ως όρο την εφαρμογή των συμφωνηθέντων προκειμένου να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και να συζητηθεί η σχέση της Ελλάδας με την Ε.Ε. και το ΔΝΤ μετά το Μνημόνιο.

Φωτογραφίες: EUROKINISSI / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook