Aποκάλυψη: Οι «υπόγειες» σχέσεις Φρουζή με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ

Καταιγιστικός ήταν ο Κωνσταντίνος Φρουζής κατά τη διάρκεια της τριήμερης κατάθεσης του στη Βουλή.

Aποκάλυψη: Οι «υπόγειες» σχέσεις Φρουζή με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ

Καταιγιστικός ήταν ο Κωνσταντίνος Φρουζής κατά τη διάρκεια της τριήμερης κατάθεσης του στη Βουλή. Ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Νοvartis ήταν ιδιαίτερα αποκαλυπτικός σε ότι αφορά τις σχέσεις του με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και για το ποιους θεωρεί ότι βρίσκονται πίσω από το στήσιμο της σκευωρίας, όπως είπε, για την στοχοποίηση των δέκα πολιτικών προσώπων.

Η κατάθεση του δεν ικανοποίησε τους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Πηγές του κόμματος υπογράμμιζαν αργά χθες το βράδυ ότι ΝΔ και ΚΙΝΑΛ συνεχίζουν να λειτουργούν ως συνήγοροι του και ταυτίζονται με τον κατηγορούμενο ως βασικό ενορχηστρωτή του σκανδάλου Novartis για να κρύψουν τις μνημειώδεις αντιφάσεις και τις αλλεπάλληλες αυτοδιαψεύσεις του.

Ο Κώστας Φρουζής πάντως μίλησε με προθυμία για όλους και για όλα, αφού άλλωστε δεν έκρυψε ότι ανέμενε εδώ και χρόνια να πει τις θέσεις του.

Για το στήσιμο της "σκευωρίας"

Φέρεται να δήλωσε ότι πίσω από τους προστατευόμενους μάρτυρες υπήρχαν πολιτικές σκοπιμότητες εναντίον των δέκα πολιτικών. Μέρος του σχεδίου ήταν η εισαγγελέας διαφθοράς και οι προστατευόμενοι μάρτυρες. Εργαλειοποιήθηκαν και αυτοί και εκείνος για να στήσουν την σκευωρία. Και εκείνος ήταν απαραίτητος στο σενάριο τους. Ειδικά για την Ελένη Τουλουπάκη φέρεται να είπε ότι πίσω από τις ενέργειες της ήταν πολιτικά πρόσωπα που ήθελαν να πλήξουν τους δέκα.

Για την επαφή του με την εισαγγελέα Διαφθοράς τον Μάιο του 2018

Φέρεται να υποστήριξε ότι πήγε να την συναντήσει με στόχο να ανοίξουν οι τραπεζικοί του λογαριασμοί που είχαν δεσμευθεί. Εκείνη, είπε, του πρότεινε να ενταχθεί σε ευεργετικές διατάξεις. Ωστόσο εκείνος κατάλαβε ότι η κουβέντα έγινε για να δώσει πολιτικούς. Φέρεται να είπε ότι η κυρία Τουλουπάκη του ζήτησε να μιλήσει για τα συγκεκριμένα αυτά πρόσωπα προκειμένου να τύχει ευνοϊκής μεταχείρισης.

Για το πρόγραμμα της Novartis Harvard Project

Επρόκειτο για πρόγραμμα της φαρμακευτικής εταιρίας που είχε βασίζονταν στις επαφές της Novartis (lobbying) με πολιτικούς και κρατικούς αξιωματούχους προκειμένου να πετυχαίνει τους στόχους της

Ο Κώστας Φρουζής φέρεται να είχε τον εξής διάλογο με τον βουλευτή της ΝΔ Κώστα Καραγκούνη.

Καραγκούνης: Είπατε ότι το Harvard project είχε δύο βασικούς στόχους: να μην βγαίνει το δελτίο τιμών κάθε 3 μήνες και η τιμολόγηση των φαρμάκων να γίνεται με βάση τις χαμηλότερες τιμές της Ευρωζώνης και όχι της ΕΕ. Οι στόχοι σας επιτεύχθηκαν επί κυβερνήσεως ΝΔ – ΠΑΣΟΚ;

Φρουζής: Όχι.

Καραγκούνης: Για το Harvard project πιέσατε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ; Διαπιστώνουμε ότι μετά το 2015 και οι δύο στόχοι επιτεύχθηκαν.

Φρουζής: Το θέμα της τιμολόγησης ήταν καυτό θέμα για εμάς. Το Harvard project πήρε σάρκα και οστά επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Οι δύο βασικοί στόχοι της φαρμακοβιομηχανίας που ήταν και στόχοι του project, δηλαδή η έκδοση δελτίου τιμών φαρμάκων μια φορά το χρόνο και η υιοθέτηση των 2 χαμηλότερων τιμών της Ευρωζώνης ως βάση επετεύχθησαν επί κυβέρνησης Τσίπρα.

Για τη σχέση και τις επαφές του με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναφερόμενος πάντα στα της Novartis φέρεται να επιβεβαίωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ τους κατανοούσε καλύτερα. Είπε συγκεκριμένα ότι το 2014 ο τζίρος της εταιρίας ήταν 330 εκατομμύρια ευρώ, ενώ από το 2015 έως το 2019, έφτασε τα 400-420 εκατ. Ευρώ. Αντίθετα φέρεται να ανέφερε ότι η κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου ήταν ενάντια στα συμφέροντα της εταιρίας καθώς μείωσε τη φαρμακευτική δαπάνη.

Φέρεται επίσης να είπε ότι πριν από το 2015 είχε πληθώρα συναντήσεων με την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και με στελέχη του κόμματος στην Κουμουνδούρου αλλά και στην «Αυγή».

Είπε συγκεκριμένα ότι έχει συναντηθεί με τον Αλέξη Τσίπρα πριν τη ψήφιση του νομοσχεδίου που μείωνε τις τιμές των φαρμάκων το οποίο τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε. Επίσης είπε ότι έχει συναντηθεί αρκετές φορές με τον Γιώργο Σταθάκη, με τον Αντρέα Ξανθό αλλά και με τους Νίκο Παππά, Νίκο Φίλη, Γιάννη Δραγασάκη .

Για τη σχέση του με τα δέκα πολιτικά πρόσωπα

Φέρεται να είπε ότι ουδέποτε έχει δει τους Δημήτρη Αβραμόπουλο, Ευάγγελο Βενιζέλο και Γιώργο Κουτρουμάνη.

Τους Γιάννη Στουρνάρα, Ανδρέα Λυκουρέντζο, ¨Αδωνι Γεωργιάδη και Μάριο Σαλμα είπε ότι τους είχε συναντήσει με την ιδιότητα του πρόεδρου του Συνδέσμου Φαρμακοβιομηχάνων Ελλάδας..

Τον Παναγιώτη Πικραμένο τον συνάντησε μια φορά στο φουαγιέ του Μεγάρου Μουσικής.

Τον Αντώνη Σαμαρά τον είδε μια φορά σε εκδήλωση παρουσία της Άνγκελα Μερκελ

Είπε ότι δεν έδωσε ποτέ χρήματα στον Ανδρέα Λυκουρέντζο αλλά ούτε και στον Παναγιώτη Πικραμένο. Το ίδιο ισχύει και για τον Αντώνη Σαμαρά δεν μετέφερε ποτέ τίποτα σε αυτόν, ούτε τροχήλατη, ούτε ιπτάμενη βαλίτσα.
Για τον Ανδρέα Λοβέρδο είπε ότι τον είδε μόνο μια φορά στο προαύλιο του υπουργείου Υγείας αλλά δεν πρόλαβαν να μιλήσουν.

Για τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Φέρεται να είπε ότι τον είχε συναντήσει σε ένα δείπνο που διοργανώθηκε το διάστημα που διεκδικούσε την ηγεσία της ΝΔ. Σύμφωνα με πληροφορίες είπε ακόμα ότι ο πατέρας του ήταν γενικός γραμματέας του υπουργείου Εμπορίου επί κυβερνήσεως Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

Για τη σχέση του με ΜΜΕ και δημοσιογράφους

Φέρεται να επιβεβαίωσε ότι η εφημερίδα «Αυγή» είχε δημοσιεύσει θετικά ρεπορτάζ για φαρμακευτικά σκευάσματα της Novartis, ενώ είπε ότι υπήρχε και διαφημιστική συνεργασία με την ίδια εφημερίδα. Σχέση είχε και με τον δημοσιογράφο Κώστα Βαξεβάνη τον οποίο είχε συναντήσει αρκετές φορές στον οποίο έδωσε διαφήμιση στο περιοδικό Hot Doc. Εκείνος σε εκείνο το τεύχος είχε ένα επιθετικό δημοσίευμα κατά της ανταγωνιστικής εταιρίας με αποτέλεσμα εκείνη να διαμαρτυρηθεί ότι έκανα πληρωμένη καταχώρηση. Αυτός ήταν και ο λόγος που δεν έβαλα ξανά διαφήμιση στο περιοδικό του αν και εκείνος επέμεινε.

Για τη σχέση του με στελέχη της Novartis.

Φέρεται να είπε για την γραμματέα του Μαρία Μαραγγέλη ότι είχε προδώσει την εμπιστοσύνη του καθώς τον έκλεβε επί τρία χρόνια αν και ήταν γραμματέας του 11 χρόνια. Σύμφωνα με πληροφορίες άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι έχει ισχυρές ενδείξεις ότι μπορεί να ήταν μια εκ των προστατευόμενων μαρτύρων.

Ενδεικτικός ο διάλογος που είχε κατά πληροφορίες με βουλευτές της προανακριτικής επιτροπής

Βασίλης Κεγκέρογλου: Έχετε υποψία για το ποια είναι η προστατευόμενη μάρτυρας Αικατερίνη Κελέση;

Φρουζής: Εχω στο μυαλό μου.

Υψηλάντης: Η κυρία Κελέση μήπως ήταν συνεργάτιδά σας;

Φρουζής: Δεν ξέρω. Πιθανολογώ πάνω από τη βάση.

Κώστας Μαρκόπουλος: Σε τι ποσοστό είστε;

Φρουζής Με πολύ καλές πιθανότητες. Σε καλό ποσοστό.

Για το πρώην στέλεχος της Novartis Φιλήστωρα Δεστεμπασίδη φέρεται να είπε ότι έφυγε από την εταιρεία το 2014 για λόγους κακοδιαχείρισης.

Για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο

Φέρεται να είπε ότι του έκανε εντύπωση η δήλωση περί του μεγαλύτερου σκανδάλου που έκανε ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης έξω από το Μαξίμου. Είπε ότι με το φάκελο που υπήρχε τότε δεν δικαιολογείτο τέτοια δήλωση και απόδειξη είναι ότι αρχειοθετήθηκαν οι επτά φάκελοι για τα πολιτικά πρόσωπα.

Η κατάθεση του Κώστα Φρουζή διήρκησε συνολικά κάτι λιγότερο από 20 ώρες. Θα ακολουθήσουν οι πρώην υπάλληλοι της Novartis ω Φιλήστωρας Δεσταμπασίδη και Μαρία Μαραγγέλη. Οι εργασίες της προανακριτικής θα διακοπούν για μια εβδομάδα λόγω των εργασιών Συνταγματικής Αναθεώρησης στην Ολομέλεια της Βουλής.

Φωτογραφία: Ευρωκίνηση

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΗΜΕΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ 25 Οκτ 2021 | 14:14

Το ΚΚΕ αναστέλλει εκδήλωσή του σε ένδειξη σεβασμού για την απώλεια της Φώφης Γεννηματά

Σε ένδειξη σεβασμού για την απώλεια της Φώφης Γεννηματά το ΚΚΕ αναβάλλει σημερινή του εκδήλωση.

ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΑΘΗΝΩΝ 25 Οκτ 2021 | 14:08

Την Τετάρτη η κηδεία της Φώφης Γεννηματά - Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός της

Στις 14:00 το μεσημέρι της Τετάρτης θα τελεστεί η εξόδιος ακολουθία στη Μητρόπολη Αθηνών και αμέσως μετά η ταφή της Φώφης Γεννηματά στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών.

ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΜΕΝΟΣ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ 25 Οκτ 2021 | 13:55

Επιστρέφει εκτάκτως στην Αθήνα ο Μητσοτάκης: "Η Φώφη Γεννηματά έγινε σύμβολο θάρρους για όλους"

"Με θλίψη και συντριβή πληροφορήθηκα την απώλεια της Φώφης Γεννηματά. Την αποχαιρετώ με σεβασμό" αναφέρει ο Κ. Μητσοτάκης στο συλλυπητήριο μήνυμά του.

"ΑΓΩΝΙΣΤΡΙΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ" 25 Οκτ 2021 | 13:50

Η επίσημη ανακοίνωση του ΚΙΝΑΛ για τον θάνατο της Φώφης Γεννηματά: Θα είναι για πάντα στις καρδιές μας

"Η Φώφη Γεννηματά ήταν μια αγωνίστρια της ζωής και της πολιτικής. Θα είναι για πάντα στις καρδιές μας", αναφέρει το ΚΙΝΑΛ.

ΔΗΜΟΣΙΟ ΠΕΝΘΟΣ 25 Οκτ 2021 | 13:36

Φώφη Γεννηματά: Λευκά τριαντάφυλλα στο έδρανο της προέδρου του ΚΙΝ.ΑΛ.- Διακόπτει τις εργασίες της η Βουλή [εικόνες]

Ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας ανακοίνωσε το κλείσιμο της Βουλής, για μία εβδομάδα, σε ένδειξη πένθους για το θάνατο της Φ. Γεννηματά

ΣΕ ΑΝΑΡΤΗΣΗ 25 Οκτ 2021 | 13:32

Μαρέβα Μητσοτάκη για Φώφη Γεννηματά: Αποτέλεσε σύμβολο θάρρους και πίστης για πολλές γυναίκες

"Θα την θυμόμαστε για πάντα έτσι όπως εκείνη ήθελε: όρθια και γελαστή" γράφει για τον θάνατο της Φώφης Γεννηματά η σύζυγος του πρωθυπουργού Μαρέβα Γκραμπόφσκι Μητσοτάκη.

25 Οκτ 2021 | 13:31

Βενιζέλος: Η Φώφη θα αναπαυτεί στην αγκαλιά των γονιών της

"Η Φώφη Γεννηματά έδινε επί χρόνια, με αξιοπρέπεια, μια σκληρή προσωπική μάχη που δυστυχώς έχασε πρόωρ", τόνισε ο κ. Βενιζέλος.

ΣΤΟ TWITTER 25 Οκτ 2021 | 13:29

Η τελευταία ανάρτηση της Φώφης Γεννηματά- Για τη νίκη του ΠΑΣΟΚ το 1981

Η Φώφη Γεννηματά έγραψε για τελευταία φορά στο Twitter στις 18 Οκτωβρίου, ανήμερα της επετείου της ιστορικής νίκης του ΠΑΣΟΚ το 1981.

"ΘΕΡΜΑ ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΑ" 25 Οκτ 2021 | 13:18

Σακελλαροπούλου για Γεννηματά: Εδωσε με αξιοπρέπεια όλες τις μάχες - Ευγένεια ψυχής που θα λείψει από όλους

Η ΠτΔ Κατερίνα Σακελλαροπούλου αποχαιρετά τη Φώφη Γεννηματά σημειώνοντας πως έδωσε με αξιοπρέπεια όλες τις μάχες της ζωής της.

ΑΚΥΡΩΝΕΤΑΙ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ 25 Οκτ 2021 | 13:18

Θάνατος Φώφης Γεννηματά: Συγκλονισμένος ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, επιστρέφει εσπευσμένα στην Αθήνα

Ο K. Μητσοτάκης αλλάζει το πρόγραμμά του και επιστρέφει εσπευσμένως στην Αθήνα λόφω του θανάτου της Φ. Γεννηματά. Η περιοδεία του στα Δωδεκάνησα ακυρώνεται.

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ FACEBOOK 25 Οκτ 2021 | 13:10

Θάνατος Φώφης Γεννηματά: Ο βουβός θρήνος του πιο στενού συνεργάτη της Νίκου Βοσδογάνη

Η ανάρτηση του πιο στενού συνεργάτη της Φώφης Γεννηματά Νίκου Βοσδογάνη,

ΜΕ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ 25 Οκτ 2021 | 13:07

Θάνατος Φώφης Γεννηματά - Τσίπρας: Έδωσε με πείσμα και αξιοπρέπεια τη μάχη για τη ζωή μέχρι το τέλος

Στο συλλυπητήριο μήνυμά του, ο κ. Τσίπρας σημειώνει ότι η Φώφη Γεννηματά έδωσε "με πείσμα και αξιοπρέπεια" τη μάχη για τη ζωή μέχρι το τέλος.

ΣΤΟ TWITTER 25 Οκτ 2021 | 12:51

Θάνος Πλεύρης για τον θάνατο της Φώφης Γεννηματά: Τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια της

Ο υπουργός υγείας μόλις έγινε γνωστός ο θάνατος της Φώφης Γεννηματά με tweet του έδωσε τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια της Φώφης Γεννηματά.