Aποκάλυψη: Οι «υπόγειες» σχέσεις Φρουζή με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ

Καταιγιστικός ήταν ο Κωνσταντίνος Φρουζής κατά τη διάρκεια της τριήμερης κατάθεσης του στη Βουλή.

Aποκάλυψη: Οι «υπόγειες» σχέσεις Φρουζή με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ

Καταιγιστικός ήταν ο Κωνσταντίνος Φρουζής κατά τη διάρκεια της τριήμερης κατάθεσης του στη Βουλή. Ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Νοvartis ήταν ιδιαίτερα αποκαλυπτικός σε ότι αφορά τις σχέσεις του με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και για το ποιους θεωρεί ότι βρίσκονται πίσω από το στήσιμο της σκευωρίας, όπως είπε, για την στοχοποίηση των δέκα πολιτικών προσώπων.

Η κατάθεση του δεν ικανοποίησε τους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Πηγές του κόμματος υπογράμμιζαν αργά χθες το βράδυ ότι ΝΔ και ΚΙΝΑΛ συνεχίζουν να λειτουργούν ως συνήγοροι του και ταυτίζονται με τον κατηγορούμενο ως βασικό ενορχηστρωτή του σκανδάλου Novartis για να κρύψουν τις μνημειώδεις αντιφάσεις και τις αλλεπάλληλες αυτοδιαψεύσεις του.

Ο Κώστας Φρουζής πάντως μίλησε με προθυμία για όλους και για όλα, αφού άλλωστε δεν έκρυψε ότι ανέμενε εδώ και χρόνια να πει τις θέσεις του.

Για το στήσιμο της "σκευωρίας"

Φέρεται να δήλωσε ότι πίσω από τους προστατευόμενους μάρτυρες υπήρχαν πολιτικές σκοπιμότητες εναντίον των δέκα πολιτικών. Μέρος του σχεδίου ήταν η εισαγγελέας διαφθοράς και οι προστατευόμενοι μάρτυρες. Εργαλειοποιήθηκαν και αυτοί και εκείνος για να στήσουν την σκευωρία. Και εκείνος ήταν απαραίτητος στο σενάριο τους. Ειδικά για την Ελένη Τουλουπάκη φέρεται να είπε ότι πίσω από τις ενέργειες της ήταν πολιτικά πρόσωπα που ήθελαν να πλήξουν τους δέκα.

Για την επαφή του με την εισαγγελέα Διαφθοράς τον Μάιο του 2018

Φέρεται να υποστήριξε ότι πήγε να την συναντήσει με στόχο να ανοίξουν οι τραπεζικοί του λογαριασμοί που είχαν δεσμευθεί. Εκείνη, είπε, του πρότεινε να ενταχθεί σε ευεργετικές διατάξεις. Ωστόσο εκείνος κατάλαβε ότι η κουβέντα έγινε για να δώσει πολιτικούς. Φέρεται να είπε ότι η κυρία Τουλουπάκη του ζήτησε να μιλήσει για τα συγκεκριμένα αυτά πρόσωπα προκειμένου να τύχει ευνοϊκής μεταχείρισης.

Για το πρόγραμμα της Novartis Harvard Project

Επρόκειτο για πρόγραμμα της φαρμακευτικής εταιρίας που είχε βασίζονταν στις επαφές της Novartis (lobbying) με πολιτικούς και κρατικούς αξιωματούχους προκειμένου να πετυχαίνει τους στόχους της

Ο Κώστας Φρουζής φέρεται να είχε τον εξής διάλογο με τον βουλευτή της ΝΔ Κώστα Καραγκούνη.

Καραγκούνης: Είπατε ότι το Harvard project είχε δύο βασικούς στόχους: να μην βγαίνει το δελτίο τιμών κάθε 3 μήνες και η τιμολόγηση των φαρμάκων να γίνεται με βάση τις χαμηλότερες τιμές της Ευρωζώνης και όχι της ΕΕ. Οι στόχοι σας επιτεύχθηκαν επί κυβερνήσεως ΝΔ – ΠΑΣΟΚ;

Φρουζής: Όχι.

Καραγκούνης: Για το Harvard project πιέσατε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ; Διαπιστώνουμε ότι μετά το 2015 και οι δύο στόχοι επιτεύχθηκαν.

Φρουζής: Το θέμα της τιμολόγησης ήταν καυτό θέμα για εμάς. Το Harvard project πήρε σάρκα και οστά επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Οι δύο βασικοί στόχοι της φαρμακοβιομηχανίας που ήταν και στόχοι του project, δηλαδή η έκδοση δελτίου τιμών φαρμάκων μια φορά το χρόνο και η υιοθέτηση των 2 χαμηλότερων τιμών της Ευρωζώνης ως βάση επετεύχθησαν επί κυβέρνησης Τσίπρα.

Για τη σχέση και τις επαφές του με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναφερόμενος πάντα στα της Novartis φέρεται να επιβεβαίωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ τους κατανοούσε καλύτερα. Είπε συγκεκριμένα ότι το 2014 ο τζίρος της εταιρίας ήταν 330 εκατομμύρια ευρώ, ενώ από το 2015 έως το 2019, έφτασε τα 400-420 εκατ. Ευρώ. Αντίθετα φέρεται να ανέφερε ότι η κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου ήταν ενάντια στα συμφέροντα της εταιρίας καθώς μείωσε τη φαρμακευτική δαπάνη.

Φέρεται επίσης να είπε ότι πριν από το 2015 είχε πληθώρα συναντήσεων με την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και με στελέχη του κόμματος στην Κουμουνδούρου αλλά και στην «Αυγή».

Είπε συγκεκριμένα ότι έχει συναντηθεί με τον Αλέξη Τσίπρα πριν τη ψήφιση του νομοσχεδίου που μείωνε τις τιμές των φαρμάκων το οποίο τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε. Επίσης είπε ότι έχει συναντηθεί αρκετές φορές με τον Γιώργο Σταθάκη, με τον Αντρέα Ξανθό αλλά και με τους Νίκο Παππά, Νίκο Φίλη, Γιάννη Δραγασάκη .

Για τη σχέση του με τα δέκα πολιτικά πρόσωπα

Φέρεται να είπε ότι ουδέποτε έχει δει τους Δημήτρη Αβραμόπουλο, Ευάγγελο Βενιζέλο και Γιώργο Κουτρουμάνη.

Τους Γιάννη Στουρνάρα, Ανδρέα Λυκουρέντζο, ¨Αδωνι Γεωργιάδη και Μάριο Σαλμα είπε ότι τους είχε συναντήσει με την ιδιότητα του πρόεδρου του Συνδέσμου Φαρμακοβιομηχάνων Ελλάδας..

Τον Παναγιώτη Πικραμένο τον συνάντησε μια φορά στο φουαγιέ του Μεγάρου Μουσικής.

Τον Αντώνη Σαμαρά τον είδε μια φορά σε εκδήλωση παρουσία της Άνγκελα Μερκελ

Είπε ότι δεν έδωσε ποτέ χρήματα στον Ανδρέα Λυκουρέντζο αλλά ούτε και στον Παναγιώτη Πικραμένο. Το ίδιο ισχύει και για τον Αντώνη Σαμαρά δεν μετέφερε ποτέ τίποτα σε αυτόν, ούτε τροχήλατη, ούτε ιπτάμενη βαλίτσα.
Για τον Ανδρέα Λοβέρδο είπε ότι τον είδε μόνο μια φορά στο προαύλιο του υπουργείου Υγείας αλλά δεν πρόλαβαν να μιλήσουν.

Για τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Φέρεται να είπε ότι τον είχε συναντήσει σε ένα δείπνο που διοργανώθηκε το διάστημα που διεκδικούσε την ηγεσία της ΝΔ. Σύμφωνα με πληροφορίες είπε ακόμα ότι ο πατέρας του ήταν γενικός γραμματέας του υπουργείου Εμπορίου επί κυβερνήσεως Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

Για τη σχέση του με ΜΜΕ και δημοσιογράφους

Φέρεται να επιβεβαίωσε ότι η εφημερίδα «Αυγή» είχε δημοσιεύσει θετικά ρεπορτάζ για φαρμακευτικά σκευάσματα της Novartis, ενώ είπε ότι υπήρχε και διαφημιστική συνεργασία με την ίδια εφημερίδα. Σχέση είχε και με τον δημοσιογράφο Κώστα Βαξεβάνη τον οποίο είχε συναντήσει αρκετές φορές στον οποίο έδωσε διαφήμιση στο περιοδικό Hot Doc. Εκείνος σε εκείνο το τεύχος είχε ένα επιθετικό δημοσίευμα κατά της ανταγωνιστικής εταιρίας με αποτέλεσμα εκείνη να διαμαρτυρηθεί ότι έκανα πληρωμένη καταχώρηση. Αυτός ήταν και ο λόγος που δεν έβαλα ξανά διαφήμιση στο περιοδικό του αν και εκείνος επέμεινε.

Για τη σχέση του με στελέχη της Novartis.

Φέρεται να είπε για την γραμματέα του Μαρία Μαραγγέλη ότι είχε προδώσει την εμπιστοσύνη του καθώς τον έκλεβε επί τρία χρόνια αν και ήταν γραμματέας του 11 χρόνια. Σύμφωνα με πληροφορίες άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι έχει ισχυρές ενδείξεις ότι μπορεί να ήταν μια εκ των προστατευόμενων μαρτύρων.

Ενδεικτικός ο διάλογος που είχε κατά πληροφορίες με βουλευτές της προανακριτικής επιτροπής

Βασίλης Κεγκέρογλου: Έχετε υποψία για το ποια είναι η προστατευόμενη μάρτυρας Αικατερίνη Κελέση;

Φρουζής: Εχω στο μυαλό μου.

Υψηλάντης: Η κυρία Κελέση μήπως ήταν συνεργάτιδά σας;

Φρουζής: Δεν ξέρω. Πιθανολογώ πάνω από τη βάση.

Κώστας Μαρκόπουλος: Σε τι ποσοστό είστε;

Φρουζής Με πολύ καλές πιθανότητες. Σε καλό ποσοστό.

Για το πρώην στέλεχος της Novartis Φιλήστωρα Δεστεμπασίδη φέρεται να είπε ότι έφυγε από την εταιρεία το 2014 για λόγους κακοδιαχείρισης.

Για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο

Φέρεται να είπε ότι του έκανε εντύπωση η δήλωση περί του μεγαλύτερου σκανδάλου που έκανε ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης έξω από το Μαξίμου. Είπε ότι με το φάκελο που υπήρχε τότε δεν δικαιολογείτο τέτοια δήλωση και απόδειξη είναι ότι αρχειοθετήθηκαν οι επτά φάκελοι για τα πολιτικά πρόσωπα.

Η κατάθεση του Κώστα Φρουζή διήρκησε συνολικά κάτι λιγότερο από 20 ώρες. Θα ακολουθήσουν οι πρώην υπάλληλοι της Novartis ω Φιλήστωρας Δεσταμπασίδη και Μαρία Μαραγγέλη. Οι εργασίες της προανακριτικής θα διακοπούν για μια εβδομάδα λόγω των εργασιών Συνταγματικής Αναθεώρησης στην Ολομέλεια της Βουλής.

Φωτογραφία: Ευρωκίνηση

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Η ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ 01 Οκτ 2020 | 21:18

Απάντηση Κεραμέως σε ΣΥΡΙΖΑ: "Καλύτερο σχολείο με κλειστές αίθουσες δεν γίνεται"

"Ως ευκαιρία κομματικής πελατείας" βλέπει τους μαθητές στα σχολεία ο ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τη Νίκη Κεραμέως

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 01 Οκτ 2020 | 21:05

Αποκάλυψη Politico: Αυτό είναι το προσχέδιο που απορρίπτει η Ελλάδα - "Πάρα πολύ καρότο, όχι αρκετό μαστίγιο"

Πολλά από τα σημεία του προσχέδιου της Συνόδου Κορυφής ήταν μεταξύ των βασικών αιτημάτων της Άγκυρας, αναφέρει το Politico.

ΤΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ ΤΟ ΝΑΤΟ 01 Οκτ 2020 | 20:57

Μηχανισμός αποτροπής συγκρούσεων Ελλάδας - Τουρκίας: "Πρώτο ραντεβού στις 5 Οκτώβρη - Η Άγκυρα δεσμεύτηκε στο Διεθνές Δίκαιο"

Συμφωνία για τη δημιουργία μηχανισμού αποτροπής σύγκρουσης στην Ανατολική Μεσόγειο ανακοίνωσε το ΝΑΤΟ

ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ 01 Οκτ 2020 | 20:34

Δημοσκόπηση Metron Analysis: Μεγάλο προβάδισμα 17,5% για τη ΝΔ - Στο 61% η δημοτικότητα Μητσοτάκη, στο 35% ο Τσίπρας

Θετική είναι η αξιολόγηση του έργου της κυβέρνησης και του Κυριάκου Μητσοτάκη, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Metron Analysis

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΟ POLITICO 01 Οκτ 2020 | 20:17

Θρίλερ στη Σύνοδο Κορυφής: Συνάντηση Μητσοτάκη, Μέρκελ, Μακρόν, Αναστασιάδη - Η Ελλάδα απορρίπτει το προσχέδιο συμφωνίας

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα χρειαστούν πολλές αλλαγές και διορθώσεις προκειμένου να γίνει αποδεκτό από την Αθήνα

ΣΤΟ ΔΕΙΠΝΟ 01 Οκτ 2020 | 19:45

Σύνοδος Κορυφής: Από ορτύκι μέχρι... φακές - Το εκπληκτικό μενού των ηγετών των "27" στο επίσημο δείπνο

Το μενού του επίσημου δείπνου των ηγετών των 27 χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Σύνοδο Κορυφής

01 Οκτ 2020 | 19:30

"Θρίλερ" στη Σύνοδο Κορυφής: Γιατί άλλαξε αιφνιδιαστικά η ατζέντα στις Βρυξέλλες και έγινε πρώτο θέμα η Τουρκία

Όχι σε κυρώσεις από την Μέρκελ - Η συζήτηση στις Βρυξέλλες για την Τουρκία συνδέεται με άλλα σημαντικά θέματα εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ.

ΣΤΟ SITE ΤΟΥ 01 Οκτ 2020 | 18:04

ΝΑΤΟ: Ραγδαίες εξελίξεις - Ελληνοτουρκική συμφωνία για τη δημιουργία μηχανισμού αποτροπής σύγκρουσης στην Αν. Μεσόγειο

Συμφωνία Ελλάδας - Τουρκίας για τη δημιουργία μηχανισμού αποτροπής σύγκρουσης στην Ανατολική Μεσόγειο ανακοίνωσε το ΝΑΤΟ

ΕΥΡΩΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ 01 Οκτ 2020 | 16:38

Επιστολή Τσίπρα σε γερμανική προεδρία, ευρωσοσιαλιστές και προοδευτικές ευρωομάδες για μια "δυναμική πολιτική απέναντι στην Τουρκία"

Επιστολή Αλ. Τσίπρα στους Ευρωπαίους για να στηρίξουν μια δυναμική πολιτική απέναντι στην Τουρκία

ΠΡΟΗΓΗΘΗΚΑΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΜΕ ΤΗΝ ΦΟΝ ΝΤΕ ΛΑΙΕΝ - ΣΑΡΛ ΜΙΣΕΛ 01 Οκτ 2020 | 16:11

Σύνοδος Κορυφής: Ομοβροντία δηλώσεων στήριξης στην Ελλάδα από Φον Ντερ Λάιεν, Μακρόν και Μισέλ

Της Συνόδου Κορυφής προηγήθηκε συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με την πρόεδρο της Κομισιόν

ΔΗΛΩΣΗ ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ 01 Οκτ 2020 | 16:01

Αρχισε η συζήτηση για την Τουρκία - Μητσοτάκης: Ή θα επιλέξει τον διάλογο και τη διπλωματία ή θα υποστεί τις κυρώσεις

Με δήλωσή του λίγο πριν τη Σύνοδο Κορυφής των 27, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι ή η Τουρκία θα επιλέξει τον διάλογο ή θα υποστεί τις κυρώσεις

ΕΝΟΨΕΙ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ 01 Οκτ 2020 | 15:56

Εντονο παρασκήνιο στη Σύνοδο Κορυφής: Γιατί δεν υπάρχει ούτε λέξη για την Τουρκία στο προσχέδιο Συμπερασμάτων

Χωρίς παράγραφο για την Τουρκία το προσχέδιο Συμπερασμάτων που δημοσιεύτηκε

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ 4Ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ECONOMIST 01 Οκτ 2020 | 15:26

Σακελλαροπούλου στο 4ο Συνέδριο του Economist: Ανάγκη να προστατευθούν τα ευπαθή άτομα - "Κανείς να μην μείνει πίσω"

Στις τρέχουσες συνθήκες της πανδημίας καθίσταται ακόμα πιο επιτακτική η ανάγκη να προστατευθούν τα ευπαθή άτομα, τόνισε η Κατ. Σακελλαροπούλου.