Οι Βορειοελλαδίτες επιχειρηματίες για τα εμπορικά σήματα

Τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι βορειοελλαδίτες επιχειρηματίες. Τι είπαν στον πρωθυπουργό ενόψει της επίσκεψης στα Σκόπια.

oi-boreioelladites-epixeirimaties-gia-ta-emporika-simata
SHARE THIS
0
SHARES

Η ελληνική επιχειρηματικότητα έχει τη δυνατότητα να παίξει ηγεμονικό ρόλο στην οικονομική ανάπτυξη της Βόρειας Μακεδονίας με το σημαντικό και θετικό μομέντουμ που δημιούργησε η Συμφωνία των Πρεσπών, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της συνάντησης με περίπου 40 από τους πιο επιφανείς επιχειρηματίες της Βόρειας Ελλάδας, σε αίθουσα του ξενοδοχείου «Μακεδονία Παλάς» στη Θεσσαλονίκη.

Το σημαντικότερο ζήτημα που φαίνεται να αντιμετωπίζουν οι βορειοελλαδίτες επιχειρηματίες και το οποίο έθεσαν στον πρωθυπουργό είναι αυτό της χρήσης του εμπορικού σήματος "μακεδονικός/ή" και παραγωγών του.

Το θέμα ανέδειξαν κυρίως δύο οινοπαραγωγοί που συμμετείχαν στο γεύμα εργασίας, και συγκεκριμένα ο Άγγελος Ιατρίδης του Κτήματος Άλφα από τη Φλώρινα και ο Ευάγγελος Γεροβασιλείου του Κτήματος Γεροβασιλείου στην Επανομή Θεσσαλονίκης.με τον τελευταίο να παρουσιάζει φωτογραφίες από  την πρόσφατη έκθεση Prowein όπου παρουσίασαν "Μακεδονικούς Οίνους", δείχνοντας του σχετικές φωτογραφίες.

Ο Αλέξης Τσίπρας, από την πλευρά του, είπε ότι τέτοιου είδους πρακτικές εξετάζονται από διακρατικές επιτροπές δεοντολογίας που έχουν συσταθεί και λειτουργούν βάσει της Συμφωνίας των Πρεσπών.

"Η φίλη χώρα θα πρέπει να μάθει να σέβεται τις συμφωνίες", ήταν η χαρακτηριστική δήλωση του κ. Ιατρίδη μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης. Όπως είπε, προκειμένου να αποφευχθούν νέα προβλήματα, έχουν κατατεθεί στην κυβέρνηση προτάσεις για την προβολή των εμπορικών σημάτων σε εκθέσεις, όπως η χρήση της κατάλληλης γραμματοσειράς. Όπως ανέφερε ο ίδιος θα μεταβεί την Τρίτη στα Σκόπια και θα αναζητήσει συνεργασίες στο πλαίσιο ερευνητικών προγραμμάτων για την παραγωγή οίνου.

«Ενημερώσαμε τον πρωθυπουργό για projects και προοπτικές στην αγορά της Βόρειας Μακεδονίας, καθώς και για τα σχέδια συναδέλφων για εμπορική ή επενδυτική δραστηριότητα στη γειτονική χώρα, ενώ ζητήσαμε να υπάρξουν τα κατάλληλα εργαλεία που θα διευκολύνουν τη δραστηριότητά μας εκεί», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΒΕ, Αθανάσιος Σαββάκης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, έγινε συζήτηση για το μακεδονικό εμπορικό σήμα, για το οποίο, όπως είπε, δόθηκαν εξηγήσεις από τον Αλέξη Τσίπρα. «Θα πρέπει, στο πλαίσιο της εφαρμογής της Συμφωνίας των Πρεσπών, να έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά για να δούμε πού εφαρμόζεται και πού όχι», σημείωσε.

Ο κ. Σαββάκης είπε, ακόμη, ότι ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τους επιχειρηματίες για το πρόγραμμα των δράσεων που σχεδιάζονται στο πλαίσιο της Συμφωνίας, ενώ επί τάπητος τέθηκαν ζητήματα που αφορούν την αποφυγή διπλής φορολογίας και τη διασυνοριακή συνεργασία.

Ο πρόεδρος του ΣΒΕ σχολίασε την απόφαση των δύο επιμελητηρίων της Θεσσαλονίκης, ΕΕΘ, ΒΕΘ, αλλά και στον Εμπορικό Σύλλογο της πόλης, που έχουν ανακοινώσει ότι δεν θα συμμετάσχουν στην αποστολή στα Σκόπια. «Είναι μία επιχειρηματική αποστολή σε μία χώρα έχουμε επιχειρηματική παρουσία από το '90, τώρα μας δίνεται η ευκαιρία για να επεκτείνουμε τις δραστηριότητες μας και πρέπει να την εκμεταλλευθούμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον ίδιο, στην αποστολή στα Σκόπια θα συμμετάσχουν περίπου 35 επιχειρήσεις από διάφορους κλάδους της οικονομίας, όπως τα δομικά υλικά, τα τρόφιμα, τα κρασιά, οι υποδομές και η ενέργεια.

«Το ζήτημα του μακεδονικού εμπορικού σήματος είναι πηγή ανησυχίας για τους επιχειρηματίες και η λύση του θα έρθει από την όσο το δυνατόν γρηγορότερη ενεργοποίηση των επιτροπών», ανέφερε ο πρόεδρος της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας (ΑΖΚ) και αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων-ΣΕΒΕ, Κυριάκος Λουφάκης.

Όπως είπε, η συμφωνία ίσως να μπορούσε να είναι θετικότερη, αλλά είναι σημαντικό το ότι επετεύχθη μετά από 30 χρόνια. «Πρόκειται για ένα εθνικό ζήτημα το οποίο και τα δύο μεγάλα κόμματα, πρώτα η κυβέρνηση και μετά η αξιωματική αντιπολίτευση, το έκαναν κομματικό. Πρέπει να πρυτανεύσει η λογική και να κυριαρχήσουν οι μετριοπαθείς απόψεις», δήλωσε ο κ. Λουφάκης.

 

 

 

Πηγή: Voria

Φωτογραφία: Eurokinissi

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook