Οι «δεύτερες σκέψεις» του Ερντογάν και οι κίνδυνοι για την Κύπρο

Αμφίσημα μηνύματα για το Κυπριακό και την προοπτική λύσης του περιελάμβανε η τοποθέτηση του τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στην 7η Συνάντηση Κορυφής Βοσπόρου.

oi-deuteres-skepseis-tou-erntogan-kai-oi-kindunoi-gia-tin-kupro
SHARE THIS
0
SHARES

Αμφίσημα μηνύματα για το Κυπριακό και την προοπτική λύσης του περιελάμβανε η τοποθέτηση του τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στην 7η Συνάντηση Κορυφής Βοσπόρου για τη Διεθνή Συνεργασία, δημιουργώντας την υποψία ότι εάν δεν υπάρξει πρόοδος και κατάληξη στις διαπραγματεύσεις εντός του 2016, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι η τουρκική προκλητικότητα δεν θα οδηγήσει σε νέα «επεισόδια». 

Από τη μία μεριά, ο κ. Ερντογάν ζήτησε να υπάρξει κάποια κατάληξη στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό μέχρι το τέλος του χρόνου, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «αυτή η ιστορία δεν μπορεί να τραβήξει πολύ». Αξίζει να σημειωθεί ότι με τις δηλώσεις αυτές ο Ερντογάν «άδειασε» ουσιαστικά τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ν. Κουρτουμλούς, ο οποίος μια ημέρα πριν είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο να υπάρξει λύση εντός του έτους. 

Ο τούρκος πρόεδρος έθεσε μάλιστα εν πολλοίς τους όρους που θα κατά τη γνώμη της Άγκυρας πρέπει να πληρούνται ώστε να υπάρξει λύση. Εάν οι ελληνοκύπριοι λένε «αυτά τα εδάφη θα γίνουν δικά μας και η διοίκησή τους θα είναι εξ ολοκλήρου δική μας» τότε τα πράγματα δεν μπορούν να λειτουργήσουν, τόνισε ο Ερντογάν σε μια έμμεση αναφορά στην εκ περιτροπής προεδρία. Την εκ περιτροπής προεδρία και τη διατήρηση κάποιου είδους τουρκικών εγγυήσεων στο νησί είχε θέσει νωρίτερα ως προϋποθέσεις για την επίλυση του κυπριακού και ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπ. Γιλντιρίμ σε δηλώσεις του. Ακόμη, ο τούρκος πρόεδρος επιβεβαίωσε ότι ο έλληνας πρωθυπουργός του τηλεφώνησε και του ζήτησε -όπως είπε- διμερή και πολυμερή συνάντηση. 

Από την άλλη μεριά βεβαίως, ο κ. Ερντογάν επιδόθηκε σε ένα ακόμη προκλητικό «παραλήρημα», εξαπολύοντας βολές και απειλές προς την Κύπρο, προειδοποιώντας ότι «με τον έναν ή τον άλλο τρόπο» θα καταλάβουν ότι στο Βορρά του νησιού υπάρχει μία τουρκική δημοκρατία. Οι δηλώσεις αυτές δημιουργούν έντονη ανησυχία καθώς έρχονται λίγες μόλις ημέρες μετά την δημοσιοποίηση της άποψης του συμβούλου του Ερντογάν, Γιγίτ Μπουλούτ, ο οποίος πρότεινε προσάρτηση των κατεχομένων. Ο κ. Ερντογάν προχώρησε ακόμη στην αμφισβήτηση της σημαία της Κύπρου, με την οποία η Λευκωσία λαμβάνει μέρος στις συνόδους της ΕΕ και παρομοίασε την Ελλάδα και την Κύπρο με πεινασμένα κοτόπουλα που νομίζουν ότι βρίσκονται στην αποθήκη με το στάρι. 

Το διπλό μήνυμα του τούρκου προέδρου

Μέχρι το τέλος της χρονιάς πρέπει να φτάσουν κάπου οι διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό, δήλωσε ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, προσθέτοντας ότι εάν η ε/κ πλευρά λέει ότι «αυτά τα εδάφη είναι δικά μας και θα τα διοικούμε εξ ολοκλήρου όλα» , τότε αυτό δεν μπορεί να λειτουργήσει.

Ισχυρίστηκε ακόμη ότι δεν μπορεί στις συνόδους της ΕΕ να υπάρχει η σημαία της Κυπριακής Δημοκρατίας και πως υπάρχει και το ψευδοκράτος. Στην ομιλία του στην 7η Σύνοδο του Βοσπόρου στην παρουσία και του Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, ο τούρκος πρόεδρος είπε ότι στην Κύπρο γίνονται διαπραγματεύσεις για μήνες, για χρόνια. «Συνέχεια υπάρχει ροκάνισμα του χρόνου. Αυτή είναι η τακτική. Τι γίνεται; Ξέρετε; Μας λένε ‘εσείς δώστε την Κύπρο σε μας και μην ανακατεύεστε σε τίποτα. Αυτός είναι ο στόχος. Για σταθείτε. Εκεί υπάρχει τόσο αίμα ηρώων μας. Τι θα δώσεις; Και πάνε και πάρα κάτω. Χωρίς να ντρέπονται και χωρίς να βαριούνται έρχονται στις συνόδους της ΕΕ με τη σημαία που συμμετέχει ολόκληρο το νησί. Κατ’ αρχήν τέτοια σημαία δεν μπορείτε να έχετε. Εδώ υπάρχει μια ΤΔΒΚ. Εσύ είσαι διοίκηση νοτίου Κύπρου. Στο βορρά υπάρχει τουρκική δημοκρατία. Αυτό θα το δεις. Αυτό είναι ασέβεια. Με αυτό ή τον άλλο τρόπο αυτό θα το καταλάβουν».

Αναφερόμενος στην τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, είπε ότι του ζήτησε διμερή και πολυμερή συνάντηση. «Πλέον αυτή η ιστορία δεν πρέπει να τραβήξει πολύ. Μέχρι το τέλος της χρονιάς πρέπει πλέον να υπάρξει κάποια κατάληξη. Αλλά εάν λένε ‘αυτά τα εδάφη θα γίνουν δικά μας και η διοίκησή τους θα είναι εξ ολοκλήρου δική μας’ τότε δεν μπορεί να λειτουργήσει. Αυτοί κάνουν όπως το πεινασμένο κοτόπουλο που νομίζει ότι βρίσκεται στην αποθήκη με το σιτάρι», είπε ο τούρκος πρόεδρος. 

Εγγυήσεις-εκ περιτροπής προεδρία οι τουρκικοί όροι για λύση 

Δηλώσεις για το κυπριακό έκανε νωρίτερα και ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ, ξεκαθαρίζοντας ποιες προϋποθέσεις θέτει η χώρα του για λύση.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τον τουρκικό τύπο, ο κ. Γιλντιρίμ ανέφερε πως η ελληνοκυπριακή πλευρά πρέπει να αποδεχθεί την διαιώνιση του συστήματος των εγγυήσεων καθώς και την εκ περιτροπής προεδρία.

«Η στάση της Τουρκίας (για την λύση) ως εγγυήτρια δύναμη είναι ξεκάθαρη», τονίζει ο κ. Γιλντιρίμ, ο οποίος προσθέτει: «Η Τουρκία επιθυμεί περισσότερο από όλους μια λύση που βασίζεται στην εκ περιτροπής προεδρία».

Στην συνέχεια, της τοποθέτησης του, ο κ. Γιλντιρίμ πρόσθεσε: «Ωστόσο, η άλλη πλευρά (σσ. η ελληνοκρυπριακή) απέφυγε τις ευθύνες της. Ανεξάρτητα από το περιεχόμενο της λύσης, αυτό που έχει σημασία για εμάς είναι το εξής: Οι Κύπριοι αδελφοί μας να μην βιώσουν εκ νέου την καταστροφή που αντιμετώπισαν τις δεκαετίες 60΄ και 70΄. Για αυτό τον λόγο οι τουρκικές εγγυήσεις είναι η προϋπόθεση αυτής της συμφωνίας».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook