Οι επόμενες κινήσεις Μητσοτάκη στα ελληνοτουρκικά

Η κυβέρνηση λίγο πριν την συνάντηση, έχει προχωρήσει στην έγκριση της αναβάθμισης των F16, ενώ ετοιμάζει τις υπογραφές για τον αγωγό East Med.

oi-epomenes-kiniseis-mitsotaki-sta-ellinotourkika
SHARE THIS
0
SHARES

Ιδιαιτέρως κρίσιμος θεωρείται ο Ιανουάριος για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και η κυβέρνηση αμέσως μετά τα δύο χτυπήματα που θορύβησαν την Άγκυρα, ετοιμάζεται για τις επόμενες κινήσεις προκειμένου να απομονώσει την Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο. Το Μαξίμου ενισχύσει διαρκώς τις συμμαχίες της χώρας μας τόσο στους τομείς της οικονομίας όσο και σε εκείνους της ενέργειας. Με συντονισμένες κινήσεις οι κυβέρνηση επιχειρεί την στήριξη των χωρών απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα. 

Ο υπουργός Εξωτερικών μετά την κομβική συνάντηση που είχε στη Λιβύη που αιφνιδίασαν την Άγκυρα και την Τρίπολη γεγονός που επιβεβαιώνεται και από τις έντονες αντιδράσεις των δύο χωρών ετοιμάζεται για νέο κύκλο επαφών. Παράλληλα ο πρωθυπουργός αναδεικνύει το ζήτημα των ενεργειακής ενίσχυσης της χώρας μας, που εκτός από επενδύσεις και έσοδα θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας.

Το καλεντάρι της κυβερνητικής αντεπίθεσης

Στις 2 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί η υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας στην Αθήνα για τονEast Med με την συμμετοχή των πρωθυπουργών της Ελλάδας του Ισραήλ και του προέδρου της Κύπρου. 

Στις 4 ή 5 Ιανουαρίου όπως προανήγγειλε ο Νίκος Δένδιας θα πραγματοποιηθεί στο Κάιρο τετραμερής συνάντηση μεταξύ της Αιγύπτου, της Κύπρου, της Ελλάδας και της Γαλλίας. Αντικείμενο της συζήτησης δεν θα είναι μόνο τα ενεργειακά αλλά και η οικονομική συνεργασία.

Μέσα στις πρώτες μέρες του Ιανουαρίου αναμένεται να ανακοινωθεί και η αναβάθμιση του Λιμανιού της Αλεξανδρούπολης ένα ζήτημα που ενδιαφέρει ιδιαίτερα τις ΗΠΑ αλλά παράλληλα ενισχύει ακόμη περεταίρω τον ρόλο της χώρας μας στην ευρύτερη περιοχή.  

Στις 7 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί στον Λευκό Οίκο η σημαντική συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Αμερικανό πρόεδρο. Η κυβέρνηση έχει προετοιμάσει όσον το δυνατόν καλύτερα την συγκεκριμένη επίσκεψη καθώς γνωρίζει τις καλές προσωπικές σχέσεις που έχει ο Ντόναλντ Τράμπ με τον Ταγίπ Ερντογάν. « Είναι προφανές ότι υπάρχει κάποιας μορφής χημεία όμως ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών λειτουργεί μέσα σε ένα πλαίσιο σκέψεων. Είναι φανερό ποιο είναι αυτό το πλαίσιο σκέψεων και της αμερικανικής διοίκησης και του υπουργείου των εξωτερικών. Εγώ δε χαίρομαι γι’ αυτό, αλλά η Τουρκία δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στην Ουάσιγκτον αυτό το διάστημα». Τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών μιλώντας στον Alpha. 

Ήδη η κυβέρνηση λίγο πριν την συνάντηση έχει προχωρήσει στην έγκριση της αναβάθμισης των F16, ετοιμάζει τις υπογραφές για τον αγωγό East Med που θέλει να προχωρήσει η ΗΠΑ ως απάντηση στην Μόσχα, ενώ μπαίνει στην τελική ευθεία και το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.

Επίσης θα επισπευσθούν οι διαδικασίες για την ανακήρυξη των ΑΟΖ με την Ιταλία στο Ιόνιο αλλά και με την Αίγυπτο στα ανατολικά της Μεσογείου. Στην κυβέρνηση εκτιμούν πως και οι δύο συγκεκριμένες ενέργειες βρίσκονται σε πολύ καλό δρόμο. 

Ο Νίκος Δένδιας στην συνέντευξη του στον Alpha επιβεβαίωσε τις πληροφορίες που θέλουν αμερικανικό υποβρύχιο να πλέει νότια της Κρήτης. «Αυτό το οποίο εγγυάται την ελληνική ασφάλεια και ανεξαρτησία, είναι οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις. Από εκεί και πέρα, κάθε παρουσία η οποία συντείνει στη δημιουργία σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή είναι απολύτως καλοδεχούμενη απ' την ελληνική πλευρά. Οποιαδήποτε φιλική παρουσία στην περιοχή μόνο καλό μπορεί να κάνει.»

Φωτό: Ευρωκίνηση

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook