Οι κάλπες έβγαλαν... κάλπες μετά τη βαριά ήττα ΣΥΡΙΖΑ από ΝΔ

Ραγδαίες εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό με προσφυγή στις κάλπες εντός θέρους πυροδοτεί η μεγάλη ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές.

Οι κάλπες έβγαλαν... κάλπες μετά τη βαριά ήττα ΣΥΡΙΖΑ από ΝΔ

Ραγδαίες εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό και προσφυγή στις κάλπες εντός θέρους πυροδοτεί η μεγάλη ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές. Το εύρος της διαφοράς μεταξύ της κυβέρνησης και της ΝΔ ήταν τόσο μεγάλο (πετί το 9,5%) που δεν άφησε περιθώρια στην Κουμουνδούρου για να μπορέσει να διαχειριστεί το εκλογικό αποτέλεσμα.

Δεν ήταν άλλωστε μόνο οι συνέπειες από τις ευρωεκλογές που άφησαν τον ΣΥΡΙΖΑ χωρίς πολλές επιλογές. Εξίσου μεγάλη ήταν η ήττα και στις περιφέρειες, αλλά και στους μεγάλους δήμους της χώρας για το κυβερνητικό κόμμα, ενώ απογοητευτικά προοιωνίζονται και τα προγνωστικά για την δεύτερη Κυριακή των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών.

Από αργά χθες το απόγευμα, μετά και την δημοσιοποίηση των exit poll, το κλίμα ήταν βαρύ εντός του ΣΥΡΙΖΑ. Τα περισσότερα στελέχη του κόμματος δεν έβγαιναν ούτε στο τηλέφωνο και εμφανίζονταν μόνο (αφού δεν μπορούσαν να κάνουν διαφορετικά) σε ραδιόφωνα και τηλεοράσεις.

Αμέσως μετά τα πρώτα αποτελέσματα έγινε προσπάθεια από κυβερνητικά στελέχη ώστε να αμφισβητηθούν τα ποσοστά και κυρίως τη διαφορά. Στην συνέχεια υπήρξε αντεπίθεση με κοινή επικοινωνιακή στόχευση ότι ναι μεν υπήρξε ήττα, αλλά δεν ήταν στρατηγικού χαρακτήρα.

Ωστόσο, καθώς η ώρα περνούσε και έπειτα από τα τελικά exit poll, αλλά και τις ανακοινώσεις του υπουργείου Εσωτερικών για το αποτέλεσμα, έγινε αντιληπτό ότι η κατάσταση είναι μη αναστρέψιμη.

Λίγο πριν τα μεσάνυχτα, ο Πρωθυπουργός πήρε το λόγο ανακοινώνοντας την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Είχαν προηγηθεί συνεχείς συσκέψεις με το επιτελείο του, αλλά και την πολιτική γραμματεία του κόμματος και είχαν εξεταστεί όλα τα σενάρια. Όπως όμως φάνηκε αυτή τη φορά δεν υπήρξαν δρόμοι διαφυγής.

Ήταν άλλωστε ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας που στο χαλαρό, στο τραπέζωμα των διαπιστευμένων δημοσιογράφων το Σάββατο, είχε αφήσει (κατά πληροφορίες) ορθάνοικτο το δρόμο για πρόωρες εκλογές στην περίπτωση που η διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων ήταν είτε πολύ μικρή είτε πολύ μεγάλη.

Έτσι η χώρα βαδίζει προς τις κάλπες με πιο πιθανή ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών την 30η Ιουνίου ή το αργότερο στις 7 Ιουλίου.

Ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του έθεσε εκ νέου το διακύβευμα των εθνικών εκλογών προτάσσοντας το δίλημμα την στήριξη των πολλών ή τα "σκοτάδια" των μνημονίων που προωθεί, όπως υποστήριξε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Πρέπει πάντως να επισημανθεί ότι το δίπολο αυτό δεν έφερε τα αναμενόμενα αποτελέσματα στις ευρωεκλογές, όπως άλλωστε και παροχές, τα επιδόματα αλλά και η 13η σύνταξη. Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι δεν απέδωσε τα αναμενόμενα ούτε και η εμπλοκή του ίδιου του Πρωθυπουργού στην αναμέτρηση των ευρωεκλογών που επιχείρησε να σηκώσει στις πλάτες του το βάρος της σύγκρουσης, έχοντας κατά πολλούς ως ατού το "άστρο του άχαστου". Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την πλευρά του δεσμεύθηκε ότι θα παλέψει για να κερδίσει την εμπιστοσύνη και όσων δεν τον ψήφισαν

Γεγονός είναι πάντως ότι η διαφορά τον εννέα και βάλε ποσοστιαίων μονάδων είναι η μεγαλύτερη στα χρονικά των ευρωεκλογών και δύσκολα μπορεί να ανατραπεί. Αντίθετα ορισμένοι πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι μπορεί να υπάρξει ακόμη και περαιτέρω διεύρυνση καθώς είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει νέα όξυνση και πόλωση. Επίσης το κυβερνητικό κόμμα θα έχει να αντιμετωπίσει από σήμερα κιόλας ενδοκομματικές τριβές, ενώ αντίθετα στην Πειραιώς θα σωπάσουν ακόμα και εκείνοι που καταλόγιζαν στον Κυριάκο Μητσοτάκη αδυναμία να αντιμετωπίσει αποφασιστικά τον ορμητικό Αλέξη Τσίπρα.

Σε ότι αφορά τα υπόλοιπα κόμματα, θα μπορούσαν να σημειωθούν τα εξής.

Στο ΚΙΝΑΛ εμφανίζονται ικανοποιημένοι αφού κατάφεραν και εκλογικά, μετά την κοινοβουλευτική τους επικράτηση, να κατακτήσουν την τρίτη θέση και στο βάθρο των ευρωεκλογών. Ωστόσο το ποσοστό του κόμματος (7,2% την ώρα που γράφονταν το ρεπορτάζ) σε δεύτερη ανάγνωση δεν πρέπει να θεωρείται και μεγάλο επίτευγμα. Το ΠΑΣΟΚ είχε λάβει 6,61% στις ευρωεκλογές του 2014 και 6,25% στις εθνικές εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015. Υπενθυμίζεται ότι βουλευτές του κόμματος έβλεπαν σαν νίκη την επίτευξη διψήφιου νούμερου, ή την κατάκτηση ποσοστού που θα προσέγγιζε το 10%. Λογικό είναι ότι και εν όψει των εθνικών εκλογών θα τεθεί εκ νέου και πιο πιεστικά το ερώτημα τι πρόκειται να πράξει μετά τις εκλογές και συγκεκριμένα αν θα συγκυβερνήσει με την ΝΔ σε περίπτωση αυτοδυναμίας ή πρόσκλησης ή εάν θα αφήσει τη χώρα να πάει σε νέες εκλογές με απλή αναλογική.

Ικανοποιημένο εμφανίζεται και το ΚΚΕ που «πέταξε» στην πέμπτη θέση τη Χρυσή Αυγή και προσδοκά να βελτιώσει τα ποσοστά του στις εθνικές εκλογές.

Οι ακροδεξιοί του Νίκου Μιχαλολιάκου βρίσκονται σε πτώση. Κατέγραψαν ένα ποσοστό που όπως όλα δείχνουν δεν θα ξεπεράσει το 5% όταν στις ευρωεκλογές του 2014 είχαν λάβει 9,39% και στις εθνικές εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 6,99%.

Εκτός ευρωβουλής αλλά πιθανότητα και εκτός του εθνικού κοινοβουλίου πρόκειται όπως όλα δείχνουν να μείνουν Ποτάμι, Ένωση Κεντρώων και Ανεξάρτητοι Έλληνες.

Αντίθετα νέοι παίκτες εμφανίζονται η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου και η ΜΕΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη που φαίνεται να επιτυγχάνουν την είσοδο τους στο ευρωκοινοβούλιο, αλλά και να έχουν σοβαρές αξιώσεις για την Βουλή των Ελλήνων.

Για πολλούς αναλυτές, αλλά και βουλευτές όλων των κομμάτων, το κόμμα του πρώην βουλευτή του ΛΑΟΣ εκφράζει λίγο πολύ την ίδια ρητορική με την Χρυσή Αυγή, τουλάχιστον σε ότι αφορά τους μετανάστες. Όσο για τον πρώην υπουργό Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται πως έχει το δικό του ακροατήριο που τον ακολουθεί πιστά. Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούσαν πάντως ότι οι ψήφοι στους δύο τελευταίους μπορούν να αποδειχθούν «δανεικές» και τελικά οι ψηφοφόροι να ψηφίσουν πιο «στενά» πολιτικά στις εθνικές εκλογές.

Φωτο: Reuters

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ 04 Μαρ 2021 | 16:30

Πελώνη: Στο δίλημμα με το Κράτος Δικαίου ή με τον Κουφοντίνα, ο κ. Τσίπρας έχει ήδη πάρει θέση

"Όλοι καταλαβαίνουν το νόημα της σιωπής του", τονίζει η Αριστοτελία Πελώνη.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ 04 Μαρ 2021 | 16:16

Γεωργιάδης: Ο κ. Τσίπρας δεν μπορούσε σήμερα να πει τη λέξη Κουφοντίνας και τα έβαλε με την κ. Νικολάου

Ο κ. Τσίπρας δεν μπορούσε σήμερα να πει τη λέξη Κουφοντίνας και τα έβαλε με την κ. Νικολάου, είπε ο κ. Γεωργιάδης από το βήμα της Βουλής.

ΤΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 04 Μαρ 2021 | 15:20

Τσίπρας: Η συνολική διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση είναι μια μεγάλη αποτυχία

Καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν έχει τόσο παρατεταμένο και αποτυχημένο lockdown, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ 04 Μαρ 2021 | 14:12

Πήρε εκπομπή στην ΕΡΤ η δημοσιογράφος Ρέα Βιτάλη- Εξαλλοι στον ΣΥΡΙΖΑ, τι έγραψε η Αυγή

Η γνωστή δημοσιογράφος θα κάνει μια σειρά 12 εκπομπών στην ΕΡΤ με τίτλο Κεραία

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΟΝ Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑ 04 Μαρ 2021 | 10:40

Μπακογιάννη για Δρίτσα: Το ίδιο πόνεσε η μάνα του Φύσσα και η μάνα του Αξαρλιάν - Να πάρει θέση ο Τσίπρας

"Κανείς δε θέλει τον Κουφοντίνα νεκρό. Η Δικαιοσύνη όπως πάντα σε ένα κράτος δικαίου αποφασίζει. Οι νόμοι ισχύουν για όλους" ανέφερε η Ντόρα Μπακογιάννη.

ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗ 17Ν 04 Μαρ 2021 | 08:46

Αρθρο - κόλαφος της Ντόρας Μπακογιάννη στα ΝΕΑ: "Σας κατηγορώ κύριε Δρίτσα"

Η εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ έχει ως κεντρικό θέμα στην πρώτη σελίδα της ένα άρθρο "γροθιά" της Ντόρας Μπακογιάννη

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΟΥ ΜΕΡΑ25 03 Μαρ 2021 | 12:47

Εκλογές το φθινόπωρο προβλέπει ο Βαρουφάκης: "Είμαι πιο κοντά στον Κουτσούμπα απ' ότι στον Τσίπρα"

Ήταν το όνειρο του Αλέξη Τσίπρα να χάσει το δημοψήφισμα του 2015, τόνισε ο Γιάνης Βαρουφάκης

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΟ LOCKDOWN 03 Μαρ 2021 | 12:20

Γεραπετρίτης: Ο ΣΥΡΙΖΑ ονειρεύεται πολιτική ανατροπή μέσω Κουφοντίνα

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα για την υπόθεση Κουφοντίνα. Για το lockdown εκτίμησε πως "θα υπάρξουν κάποιες παρεμβάσεις, οι οποίες θα ελέγχουν την κινητικότητα".

03 Μαρ 2021 | 10:01

Το "ένοχο μυστικό" Τσίπρα και Κουφοντίνα

Μπορώ να κάνω πολλές υποθέσεις γιατί ο χώρος του ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά ο Αλέξης Τσίπρας, στηρίζουν τα αιτήματα του τρομοκράτη και δολοφόνου-απεργού πείνας...

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 02 Μαρ 2021 | 19:28

Τσίπρας: Οι τρεις άξονες του νέου ΕΣΥ - Αύξηση δαπανών στο 7% του ΑΕΠ σε βάθος τετραετίας

Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για το νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας ανέπτυξε ο πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Τσίπρας

"ΧΥΔΑΙΟ ΝΑ ΕΠΙΚΑΛΕΙΤΑΙ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ" 02 Μαρ 2021 | 15:11

ΝΔ για τις απίστευτες δηλώσεις Δρίτσα για τις δολοφονίες της 17Ν- Να πάρει θέση ο Τσίπρας

"Οι δηλώσεις του βουλευτή Θ. Δρίτσα, ότι κανείς δεν έχει τρομοκρατηθεί από τη 17 Νοέμβρη, προσβάλλουν βάναυσα τη μνήμη", σημειώνει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ.

«Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΤΟΥ ΕΚΑΝΕ ΤΑ ΧΑΤΗΡΙΑ» 02 Μαρ 2021 | 13:10

Γεωργιάδης: Η ταύτιση Τσίπρα - Κουφοντίνα αποδεικνύει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κόμμα περιθωρίου

"Να τον χαίρεται ο κύριος Τσίπρας", είπε για τον Δημήτρη Κουφοντίνα ο Α. Γεωργιάδης.

ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΜΕΣΩ FACEBOOK, YOUTUBE ΚΑΙ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΩΝ 02 Μαρ 2021 | 12:50

Ο Τσίπρας παρουσιάζει το πρόγραμμα ΣΥΡΙΖΑ για το "νέο ΕΣΥ" - Συντονιστής ο δημοσιογράφος Μιχάλης Κεφαλογιάννης

Μετά την παρουσίαση του προγράμματος για το νέο ΕΣΥ από τον Αλέξη Τσίπρα θα ακολουθήσει συζήτηση.