Οι κάλπες έβγαλαν... κάλπες μετά τη βαριά ήττα ΣΥΡΙΖΑ από ΝΔ

Ραγδαίες εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό με προσφυγή στις κάλπες εντός θέρους πυροδοτεί η μεγάλη ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές.

Ραγδαίες εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό και προσφυγή στις κάλπες εντός θέρους πυροδοτεί η μεγάλη ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές. Το εύρος της διαφοράς μεταξύ της κυβέρνησης και της ΝΔ ήταν τόσο μεγάλο (πετί το 9,5%) που δεν άφησε περιθώρια στην Κουμουνδούρου για να μπορέσει να διαχειριστεί το εκλογικό αποτέλεσμα.

Δεν ήταν άλλωστε μόνο οι συνέπειες από τις ευρωεκλογές που άφησαν τον ΣΥΡΙΖΑ χωρίς πολλές επιλογές. Εξίσου μεγάλη ήταν η ήττα και στις περιφέρειες, αλλά και στους μεγάλους δήμους της χώρας για το κυβερνητικό κόμμα, ενώ απογοητευτικά προοιωνίζονται και τα προγνωστικά για την δεύτερη Κυριακή των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών.

Από αργά χθες το απόγευμα, μετά και την δημοσιοποίηση των exit poll, το κλίμα ήταν βαρύ εντός του ΣΥΡΙΖΑ. Τα περισσότερα στελέχη του κόμματος δεν έβγαιναν ούτε στο τηλέφωνο και εμφανίζονταν μόνο (αφού δεν μπορούσαν να κάνουν διαφορετικά) σε ραδιόφωνα και τηλεοράσεις.

Αμέσως μετά τα πρώτα αποτελέσματα έγινε προσπάθεια από κυβερνητικά στελέχη ώστε να αμφισβητηθούν τα ποσοστά και κυρίως τη διαφορά. Στην συνέχεια υπήρξε αντεπίθεση με κοινή επικοινωνιακή στόχευση ότι ναι μεν υπήρξε ήττα, αλλά δεν ήταν στρατηγικού χαρακτήρα.

Ωστόσο, καθώς η ώρα περνούσε και έπειτα από τα τελικά exit poll, αλλά και τις ανακοινώσεις του υπουργείου Εσωτερικών για το αποτέλεσμα, έγινε αντιληπτό ότι η κατάσταση είναι μη αναστρέψιμη.

Λίγο πριν τα μεσάνυχτα, ο Πρωθυπουργός πήρε το λόγο ανακοινώνοντας την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Είχαν προηγηθεί συνεχείς συσκέψεις με το επιτελείο του, αλλά και την πολιτική γραμματεία του κόμματος και είχαν εξεταστεί όλα τα σενάρια. Όπως όμως φάνηκε αυτή τη φορά δεν υπήρξαν δρόμοι διαφυγής.

Ήταν άλλωστε ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας που στο χαλαρό, στο τραπέζωμα των διαπιστευμένων δημοσιογράφων το Σάββατο, είχε αφήσει (κατά πληροφορίες) ορθάνοικτο το δρόμο για πρόωρες εκλογές στην περίπτωση που η διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων ήταν είτε πολύ μικρή είτε πολύ μεγάλη.

Έτσι η χώρα βαδίζει προς τις κάλπες με πιο πιθανή ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών την 30η Ιουνίου ή το αργότερο στις 7 Ιουλίου.

Ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του έθεσε εκ νέου το διακύβευμα των εθνικών εκλογών προτάσσοντας το δίλημμα την στήριξη των πολλών ή τα "σκοτάδια" των μνημονίων που προωθεί, όπως υποστήριξε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Πρέπει πάντως να επισημανθεί ότι το δίπολο αυτό δεν έφερε τα αναμενόμενα αποτελέσματα στις ευρωεκλογές, όπως άλλωστε και παροχές, τα επιδόματα αλλά και η 13η σύνταξη. Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι δεν απέδωσε τα αναμενόμενα ούτε και η εμπλοκή του ίδιου του Πρωθυπουργού στην αναμέτρηση των ευρωεκλογών που επιχείρησε να σηκώσει στις πλάτες του το βάρος της σύγκρουσης, έχοντας κατά πολλούς ως ατού το "άστρο του άχαστου". Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την πλευρά του δεσμεύθηκε ότι θα παλέψει για να κερδίσει την εμπιστοσύνη και όσων δεν τον ψήφισαν

Γεγονός είναι πάντως ότι η διαφορά τον εννέα και βάλε ποσοστιαίων μονάδων είναι η μεγαλύτερη στα χρονικά των ευρωεκλογών και δύσκολα μπορεί να ανατραπεί. Αντίθετα ορισμένοι πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι μπορεί να υπάρξει ακόμη και περαιτέρω διεύρυνση καθώς είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει νέα όξυνση και πόλωση. Επίσης το κυβερνητικό κόμμα θα έχει να αντιμετωπίσει από σήμερα κιόλας ενδοκομματικές τριβές, ενώ αντίθετα στην Πειραιώς θα σωπάσουν ακόμα και εκείνοι που καταλόγιζαν στον Κυριάκο Μητσοτάκη αδυναμία να αντιμετωπίσει αποφασιστικά τον ορμητικό Αλέξη Τσίπρα.

Σε ότι αφορά τα υπόλοιπα κόμματα, θα μπορούσαν να σημειωθούν τα εξής.

Στο ΚΙΝΑΛ εμφανίζονται ικανοποιημένοι αφού κατάφεραν και εκλογικά, μετά την κοινοβουλευτική τους επικράτηση, να κατακτήσουν την τρίτη θέση και στο βάθρο των ευρωεκλογών. Ωστόσο το ποσοστό του κόμματος (7,2% την ώρα που γράφονταν το ρεπορτάζ) σε δεύτερη ανάγνωση δεν πρέπει να θεωρείται και μεγάλο επίτευγμα. Το ΠΑΣΟΚ είχε λάβει 6,61% στις ευρωεκλογές του 2014 και 6,25% στις εθνικές εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015. Υπενθυμίζεται ότι βουλευτές του κόμματος έβλεπαν σαν νίκη την επίτευξη διψήφιου νούμερου, ή την κατάκτηση ποσοστού που θα προσέγγιζε το 10%. Λογικό είναι ότι και εν όψει των εθνικών εκλογών θα τεθεί εκ νέου και πιο πιεστικά το ερώτημα τι πρόκειται να πράξει μετά τις εκλογές και συγκεκριμένα αν θα συγκυβερνήσει με την ΝΔ σε περίπτωση αυτοδυναμίας ή πρόσκλησης ή εάν θα αφήσει τη χώρα να πάει σε νέες εκλογές με απλή αναλογική.

Ικανοποιημένο εμφανίζεται και το ΚΚΕ που «πέταξε» στην πέμπτη θέση τη Χρυσή Αυγή και προσδοκά να βελτιώσει τα ποσοστά του στις εθνικές εκλογές.

Οι ακροδεξιοί του Νίκου Μιχαλολιάκου βρίσκονται σε πτώση. Κατέγραψαν ένα ποσοστό που όπως όλα δείχνουν δεν θα ξεπεράσει το 5% όταν στις ευρωεκλογές του 2014 είχαν λάβει 9,39% και στις εθνικές εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 6,99%.

Εκτός ευρωβουλής αλλά πιθανότητα και εκτός του εθνικού κοινοβουλίου πρόκειται όπως όλα δείχνουν να μείνουν Ποτάμι, Ένωση Κεντρώων και Ανεξάρτητοι Έλληνες.

Αντίθετα νέοι παίκτες εμφανίζονται η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου και η ΜΕΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη που φαίνεται να επιτυγχάνουν την είσοδο τους στο ευρωκοινοβούλιο, αλλά και να έχουν σοβαρές αξιώσεις για την Βουλή των Ελλήνων.

Για πολλούς αναλυτές, αλλά και βουλευτές όλων των κομμάτων, το κόμμα του πρώην βουλευτή του ΛΑΟΣ εκφράζει λίγο πολύ την ίδια ρητορική με την Χρυσή Αυγή, τουλάχιστον σε ότι αφορά τους μετανάστες. Όσο για τον πρώην υπουργό Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται πως έχει το δικό του ακροατήριο που τον ακολουθεί πιστά. Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούσαν πάντως ότι οι ψήφοι στους δύο τελευταίους μπορούν να αποδειχθούν «δανεικές» και τελικά οι ψηφοφόροι να ψηφίσουν πιο «στενά» πολιτικά στις εθνικές εκλογές.

Φωτο: Reuters

ΤΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕ Ο ΑΔΩΝΙΣ ΣΤΟΝ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗ 02 Απρ 2020 | 11:40

"Εισφορά" κορονοϊού: Προμήθεια 17 ευρώ από τις τράπεζες για τη μισή βουλευτική αποζημίωση

"Η προμήθεια αυτή καταβάλλεται όταν πρόκειται για έμβασμα από τράπεζα σε τράπεζα", είπε ο υπουργός Ανάπτυξης.

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ 02 Απρ 2020 | 11:26

Κοντοζαμάνης: Αμεσα δίνουμε 50.000 μάσκες στους ιατρικούς συλλόγους

Όσοι μετανάστες έχουν φτάσει στη χώρα μας από την πρώτη Μαρτίου κρατούνται εκτός των υφιστάμενων δομών.

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο Ν. ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ 02 Απρ 2020 | 10:44

Ενός λεπτού σιγή για τον Μανώλη Γλέζο στην Ολομέλεια της Βουλής

Ο κ. Κακλαμάνης ανέγνωσε τον "όρκο" που ο ίδιος Μανώλης Γλέζος είχε δώσει για τους "συντρόφους" του που έφυγαν νωρίς.

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΙΔΙΩΤΩΝ 01 Απρ 2020 | 07:28

"Παγκόσμιος πόλεμος" για μια μάσκα - Πώς η Ελλάδα κατάφερε να εξασφαλίσει εκατομμύρια

8.500.000 μάσκες βρίσκονται από χθες έτοιμες προς χρήση από το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

ΕΔΩΣΕ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΜΕΣΩ ΕΓΓΡΑΦΟΥ 31 Μαρ 2020 | 20:02

Εξηγήσεις από τον Στέλιο Πέτσα για τα 11 εκατομμύρια ευρώ στα ΜΜΕ

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στα 11 εκατ. ευρώ για την ενημέρωση των πολιτών αναφορικά με τον κορονοϊό

31 Μαρ 2020 | 15:18

Κορονοϊός - Κοντοζαμάνης για προμήθεια αναλώσιμου υλικού: "Βρισκόμαστε σε έναν παγκόσμιο πόλεμο"

"Το θέμα δεν είναι πόσα τεστ έχουν γίνει. Έχουν γίνει όσα έπρεπε να γίνουν. Δεν έχουμε αρνηθεί σε κανένα" ανέφερε ο Βασίλης Κοντοζαμάνης στη Βουλή

29 Μαρ 2020 | 15:18

Το γλωσσάρι της πανδημίας του κορονοϊού

Λέξεις και ορολογίες που μέχρι χθες δεν προφέρονταν.

ΤΟΥ ΕΙΧΕ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ 26 Μαρ 2020 | 16:21

Σοϊλού σε Κουμουτσάκο: "Θα σας στείλω 70 χιλιάδες πρόσφυγες στον Εβρο- Τι θα κάνετε;"

Για εργαλειοποίηση χιλιάδων προσφύγων μέσω οργανωμένου σχεδίου της Τουρκίας μίλησε από το βήμα της Βουλής  ο αναπληρωτής Υπουργός Μετανάστευσης.

26 Μαρ 2020 | 15:24

Κορονοϊός: Άγρια κόντρα Βούλτεψη - ΣΥΡΙΖΑ για την κατάσταση σε Ισπανία και Ιταλία

Ο Γιάννης Μουζάλας μίλησε για απρέπεια σε βάρος των Ιταλών και των Ισπανών-Η Σοφία Βούλτεψη δεν άφησε αναπάντητες τις αιχμές του

ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΠΑΛΙ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ 26 Μαρ 2020 | 14:18

Μηταράκης: Η Τουρκία δεν δέχεται επαναπροωθήσεις μεταναστών με τη δικαιολογία του κορονοϊού

Ο υπουργός ανέφερε ότι η Τουρκία δεν δέχθηκε 60 μετανάστες για τους οποίους είχε κριθεί τελεσίδικα ότι δεν δικαιούνται άσυλο και βάσει της απόφασης αυτής έπρεπε να επαναπροωθηθούν.

ΟΙ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 26 Μαρ 2020 | 12:12

Υπουργείο Υγείας: Εχουν ήδη προσληφθεί 3.285 γιατροί και νοσηλευτές λόγω κορονοϊού

Προσπάθεια για αύξηση του προσωπικού και επάρκεια εξοπλισμού.

ΚΟΝΤΡΑ ΜΕ ΝΙΚΟ ΠΑΠΠΑ 26 Μαρ 2020 | 11:14

Αδωνις για αντισηπτικά: Δεν καλύπτονται οι ανάγκες, επιταχύνουμε τις εισαγωγές

Ο υπουργός Ανάπτυξης παραδέχθηκε ότι μέχρι τώρα δεν καλύπτονται πλήρως οι ανάγκες της αγοράς.