Οι κρυφοί άσσοι των μονομάχων τα τελευταία 24ωρα της μάχης

Πού ποντάρουν τα δύο κόμματα για την πρωτιά στις εκλογές και το μπόνους των 50 εδρών; Τα ατού και τα «σκοτεινά» σημεία των δύο κομμάτων.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Οι κρυφοί άσσοι των μονομάχων τα τελευταία 24ωρα της μάχης

Λιγότερο από δύο εικοσιτετράωρα απομενουν για την προσφυγή στις κάλπες με τα δύο μεγάλα κόμματα να διεκδικούν την πρωτιά το καθένα για λογαριασμό του.

Στον ΣΥΡΙΖΑ ευελπιστούν ότι έστω και την ύστατη ώρα η διψήφια σε ποσοστό «δεξαμενή» των αναποφάσιστων θα γύρει την πλάστιγγα υπέρ τους ενώ δίνουν «μάχη» με την αποχή που αυτή τη φορά, λόγω της κόπωσης του εκλογικού σώματος από τις απανωτές αναμετρήσεις, θα είναι μεγάλη.

Στη ΝΔ, με τη συσπείρωση των ψηφοφόρων σε ιστορικά υψηλά, προκρίνουν την ανάγκη για σταθερότητα με κεντρικό μότο: «Ψηφίζουμε για σταθερότητα, για σταθερή κυβέρνηση από Δευτέρα... καμία ψήφος δεν πρέπει να πάει χαμένη».

Στο κυνήγι των αναποφάσιστων ο ΣΥΡΙΖΑ

Η υπόθεση Φλαμπουράρη φαίνεται να έχει επηρεάσει τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους που προέρχονται από τον ΣΥΡΙΖΑ η δεξαμενή των οποίων διατηρείται σε υψηλά επίπεδα λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες.

Στην Κουμουνδούρου εκτιμούν ότι το κρίσιμο σώμα των αναποφάσιστων θα κατευθυνθεί στην κάλπη όπως και στις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις.

Η συζήτηση για την έργο που ανέλαβε η εταιρεία του πρώην υπουργού Επικρατείας και οι σκιές για την διαδικασία μεταβίβασης των μετοχών του κ. Φλαμπουράρη φαίνεται ότι έχει διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην συμπεριφορά των αναποφάσιστων που είχαν ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ τον Ιανουάριο και αποτελούν – σύμφωνα με τις μετρήσεις των δημοσκοπικών εταιρειών- περισσότερο από το 1/3 του συνόλου των αναποφάσιστων που υπολογίζονται κατά μέσο όρο στο 10% του εκλογικού σώματος.

Στην Κουμουνδούρου εκτιμούν ότι το κρίσιμο σώμα των αναποφάσιστων θα κατευθυνθεί στην κάλπη όπως και στις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις, δηλαδή ενισχύοντας κυρίως το κόμμα που έχει τον αέρα της νίκης που σε όλες τις δημοσκοπήσεις φαίνεται από την παράσταση νίκης ότι είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Σε αυτήν την κατεύθυνση ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ως το κεντρικό πρόσωπο της προεκλογικής καμπάνιας του κόμματος έχει επιδοθεί σε μία μάχη προκειμένου να σηκώσει τους αναποφάσιστους πρώην ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ από τον καναπέ.

Στις ομιλίες του επαναφέρει το δίλλημα της επανόδου της Δεξιάς και επισημαίνει ότι η αποχή ενισχύει διπλά την ΝΔ. Από τα ποιοτικά ευρήματα όμως των τελευταίων δημοσκοπήσεων δεν καταγράφεται τάση επιστροφής ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ από την δεξαμενή των αναποφάσιστων. Σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών η υπόθεση Φλαμπουράρη και η κάλυψη του από τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα ανέκοψε την επιστροφή απογοητευμένων ψηφοφόρων στο κόμμα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι λίγες ώρες πριν από την κρίσιμη εκλογική μάχη ο μέσο όρος της αδιευκρίνιστης ψήφου (αποχή και αναποφάσιστοι) σε όλες τις δημοσκοπήσεις κυμαίνεται από 7,5-12% (Καppa Recearch 7,5%, Pulse 9,5%, Metron Analysis 9,1%, Marc 12%, ALCO 10%, Metrisi 11,7%, GPO 10,5%).

Δύο εικοσιτετράωρα πριν ανοίξουν οι κάλπες, η Ν.Δ. στο μέτωπο των μετακινήσεων έχει προβάδισμα σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς φέρεται να εισπράττει ψηφοφόρους από τον αντίπαλό της σχεδόν 1,5%, που σε ποσοστά μεταφράζεται σε διπλάσιο νούμερο αφού αποτελεί απ΄ευθείας μετακίνηση από το ένα κόμμα στο άλλο. Παράλληλα, εάν η συμμετοχή περιοριστεί στα επίπεδα του δημοψηφίσματος ή των ευρωεκλογών μεγάλος χαμένος θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς οι δικοί του ψηφοφόροι είναι που δηλώνουν περισσότερο την πρόθεση να απέχουν.

Κριτήριο οι συνεργασίες

Κλειδιά για την μάχη των αναποφάσιστων είναι η κυβερνητική πρόταση των κομμάτων και η θέση τους για συνεργασίες ενώ σημαντικό ρόλο διαδραματίζει η προοπτική πολιτικής σταθερότητας που δίνουν οι κ.κ. Τσίπρας και Μεϊμαράκης. Σημειώνεται ότι οι 2 στους 3 αναποφάσιστους είναι γυναίκες που αποτελούν πολιτικό κοινό που συγκινείται από μηνύματα ελπίδας ενώ το 50% των αναποφάσιστων επιθυμούν κυβέρνηση εθνικής ενότητας την επόμενη μέρα των εκλογών.

Από την πλευρά της ΝΔ ο κ. Μεϊμαράκης έχει κερδίσει πόντους αφού από την πρώτη στιγμή έχει προτείνει κυβέρνηση συνεργασίας των δύο μεγάλων κομμάτων τονίζοντας ότι θα ζητήσει την κυβερνητική συνύπαρξη με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Στο στρατόπεδο του ΣΥΡΙΖΑ όμως το μήνυμα για την επόμενη μέρα είναι θολό καθώς από την αυτοδυναμία και την συνεργασία μόνο με τους ΑΝΕΛ, ο κ. Τσίπρας και τα στελέχη του κόμματος τις τελευταίες ημέρες μιλούν για κυβέρνηση συνεργασίας όπως θα υποδείξει η κάλπη της 20ης Σεπτεμβρίου κάνοντας ανοίγματα στο ΠΑΣΟΚ αλλά συνεχίζοντας παράλληλα την σκληρή αντιπαράθεση με το Ποτάμι. Δεν είναι τυχαίο εξάλλου ότι ο Αλέξη Τσίπρας διαβεβαιώνει με κάθε ευκαιρία ότι αποκλείεται να οδηγηθεί η χώρα σε νέες εκλογές και ότι στις 21 Σεπτέμβρη με νικητή τον ΣΥΡΙΖΑ θα σχηματιστεί κυβέρνηση.

Μάχη μέχρι τέλους για την πρωτιά στη ΝΔ

Την ύστατη μάχη να είναι αυτή η νικήτρια των εκλογών θα δώσει έως την ώρα που θα κλείσουν οι κάλπες η Νέα Δημοκρατία που στις περισσότερες δημοσκοπήσεις εμφανίζεται, έστω και με βραχεία κεφαλή περίπου μισής μονάδας να είναι μπροστά από το ΣΥΡΙΖΑ.

«Όλα τελειώνουν την ώρα που κλείνουν οι κάλπες» λένε στενοί συνεργάτες του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ο οποίος χθες το βράδυ από την πλατεία Ομονοίας και το βήμα της κεντρικής προεκλογικής συγκέντρωσης του κόμματος έβαλε και πάλι τα διλήμματα των εκλογών και έδωσε το σύνθημα: «Την Κυριακή τελειώνει το πείραμα Τσίπρα».

«Το αποτέλεσμα της Κυριακής σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα είναι θετικό για την Παράταξη μας. Είμαστε μπροστά αφού καλύψαμε μια απόσταση 20 μονάδων σε 40 ημέρες. Αλλά δεν παύει να είναι ντέρμπυ. Και στα εκλογικά ντέρμπυ έχεις την προσοχή σου στο γήπεδο μέχρι το 90ο λεπτό» τονίζουν χαρακτηριστικά από το επιτελείο του προέδρου της Ν.Δ. που είδε χθες στη συγκέντρωση να δίνουν το παρών οι Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς, ενώ σήμερα θα έχει μια συμβολική συνάντηση με τον κοινοτικό επίτροπο Δημήτρη Αβραμόπουλο.

Η στρατηγική των τελευταίων κρίσιμων ωρών συμπυκνώνεται στο μήνυμα «καμία ψήφος δεν πρέπει να πάει χαμένη. Δίνουμε τον αγώνα μας περιφέρεια - περιφέρεια, νομό - νομό, πόρτα – πόρτα». Το σύνθημα έδωσε και ο πρόεδρος της Ν.Δ. από την Ομόνοια, τονίζοντας: «Ψηφίζουμε για σταθερότητα, για σταθερή κυβέρνηση από Δευτέρα... γι’ αυτό η ψήφος όλων μας την Κυριακή είναι κρίσιμη και χρήσιμη... δεν μπορεί να υπάρξει καμία χαμένη ψήφος».

H συσπείρωση, τα διλήμματα και οι εκτιμήσεις

Εξάλλου, σύμφωνα και με τις αναλύσεις των δημοσκόπων, η διαφορά του πρώτου από το δεύτερο κόμμα δεν θα υπερβεί τις 3-4% ποσοστιαίες μονάδες, ενώ ο νικητής πολύ δύσκολα θα ξεπεράσει το 33% (δηλαδή τις 134-137 έδρες), ενώ ο ηττημένος θα λάβει περίπου 29-30%.

Η στρατηγική των τελευταίων κρίσιμων ωρών συμπυκνώνεται στο μήνυμα «καμία ψήφος δεν πρέπει να πάει χαμένη.

Η συσπείρωση της Ν.Δ. θεωρείται άκρως ικανοποιητική, καθώς κινείται στο 85% και πλέον η προσμονή είναι η «αλίευση» ψηφοφόρων από τρεις δεξαμενές: παλαιούς ψηφοφόρους της Ν.Δ. που την εγκατέλειψαν τα τελευταία χρόνια, ψηφοφόροι που ψηφίζουν ή ψήφιζαν ΠΑΣΟΚ και όσοι επιλέγουν Ποτάμι και Ένωση Κεντρώων.

Στο επιτελείο του Βαγγ. Μεϊμαράκη εμμένουν ότι τα διλήμματα που έθεσε ο πρόεδρος της Ν.Δ. θα «πιάσουν τόπο» και οι πολίτες που επιλέγουν σταθερότητα θα του δώσουν τη δύναμη ώστε ο ίδιος ως Πρωθυπουργός να σχηματίσει μια φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση με κορμό τη Ν.Δ. και πρόσωπα ικανά και αποφασισμένα να εφαρμόσουν τις μεταρρυθμίσεις.

Κλειδί η αποχή και η αποδόμηση του ΣΥΡΙΖΑ

Αυτές τις τελευταίες ώρες πριν από την κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση, η Ν.Δ. θα επιμείνει στην αποδόμηση των επιχειρημάτων του ΣΥΡΙΖΑ για την επτάμηνη κυβερνητική του θητεία, στην ακύρωση του «ηθικού πλεονεκτήματος» που θέλει να εμφανίζει ο χώρος του ΣΥΡΙΖΑ, δίνοντας έμφαση στην υπόθεση του πρώην Αλέκου Φλαμπουράρη, στο πρέσινγκ προς τους μετριοπαθείς ψηφοφόρους του Κέντρου ώστε να μην απέχουν ή να ψηφίσουν κάποιο από τα μικρότερα κόμματα, αλά και στην βελτίωση των θετικών για τη Ν.Δ. τάσεων σε κρίσιμα μέτωπα, μεταξύ των οποίων η Αττική, οι αγροτικές περιοχές, αλλά και η Κρήτη.

Το κλειδί της αναμέτρησης είναι η αποχή, η οποία εάν μείνει στα επίπεδα του Ιανουαρίου, δυσκολεύει το έργο της Ν.Δ. ενώ εάν αυξηθεί θα τη βοηθήσει και θα πλήξει το ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος θέλει και αύξηση της συσπείρωσής του, τουλάχιστον στο 65-66% από το σημερινό 60-62%.

Φωτογραφία Sooc

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΠΑΝΤΩΣ ΔΕΝ ΚΛΕΙΝΕΙ 17 Ιαν 2022 | 13:47

Το καταπληκτικό σχόλιο του σκιτσογράφου Χαντζόπουλου για την Αυγή- Τα λέει όλα…σε στιλ Μπόστ για τα νταούλια

Πώς σχολίασε ο σκιτσογράφος της Καθημερινής Δημήτρης Χαντζόπουλος, τα προβλήματα της Αυγής και την τοξικότητα της αρθρογραφίας της

ΑΝΑΤΡΟΠΗ 17 Ιαν 2022 | 12:12

Δημοσκόπηση: Το ΠΑΣΟΚ "απειλεί" τον ΣΥΡΙΖΑ στην Κρήτη- Σε απόσταση αναπνοής στους 3 από τους 4 νομούς

Η δημοσκόπηση της GPO για τις περιφέρειες της Κρήτης δείχνει ανάκαμψη του ΠΑΣΟΚ κυρίως σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ

ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ 16 Ιαν 2022 | 18:54

Πηγές ΝΔ: ''Τσίπρας, Πολάκης και Βαξεβάνης είναι ένα και το αυτό''

Το σχόλιο των πηγών της ΝΔ, σχετικά με το άρθρο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα, στο Documento.

16 Ιαν 2022 | 18:01

ΣΥΡΙΖΑ: Την προβοκάτσια πολλοί εζήλεψαν, το παρακράτος ουδείς

Η αξιωματική αντιπολίτευση κατηγορεί τη ΝΔ ότι "επιλεκτικά διαρρέει μόνο το αφήγημα της αστυνομίας για το συμβάν και όχι τις δημόσιες δηλώσεις των αυτοπτών μαρτύρων"

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΝΔ 16 Ιαν 2022 | 15:57

ΝΔ για Πολάκη: Απαράδεκτο να τον καλύπτει ο Τσίπρας διά της σιωπής του, παρά τις αποκαλύψεις

''Ο κ.Τσίπρας εξακολουθεί να τηρεί σιγή" τονίζει σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου της ΝΔ.

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ 16 Ιαν 2022 | 15:51

Αλ. Τσίπρας: Προστατευόμενο είδος σήμερα η διαφθορά στη χώρα μας

''Εκείνοι που καταδιώκονται μέχρι εξαφάνισης είναι οι αντίπαλοί της'', ανέφερε με ανακοίνωσή του ο Αλέξης Τσίπρας.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 15 Ιαν 2022 | 19:30

ΝΔ κατά Πολάκη για το επεισόδιο με το πρόστιμο: Το alter ego του κ. Τσίπρα αποδεικνύει πως αντιλαμβάνεται την ισονομία

"Μετά τις επιθέσεις στην ανεξάρτητη Δικαιοσύνη, χθες ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας της κυβέρνησης Τσίπρα, κ. Πολάκης, απείλησε αστυνομικούς" αναφέρει η ΝΔ.

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ 15 Ιαν 2022 | 19:16

Ηλιόπουλος: Ο βασικός μισθός πρέπει να αυξηθεί τώρα και όχι τον Μάιο

"Ο βασικός μισθός πρέπει να αυξηθεί τώρα και όχι τον Μάιο", υπογραμμίζει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Νάσος Ηλιόπουλος.

ΣΕ ΤΑΒΕΡΝΑ ΣΤΟ ΜΟΣΧΑΤΟ 15 Ιαν 2022 | 18:30

Επεισόδιο με Πολάκη: Απείλησε αστυνομικούς για να σβήσουν πρόστιμο σε ταβέρνα φίλου του- "Ξέρεις πού θα σε στείλω εγώ ρε"

Ο Π. Πολάκης απείλησε αστυνομικούς "με δυσμενή μετάθεση" λέει σε ανακοίνωσή της η Ν.Δ. για πρόστιμο που έκοψαν σε σερβιτόρο. "Το πρόστιμο ισχύει κανονικά" λέει η ΕΛ.ΑΣ.

ΤΟΝ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙ ΓΙΑ «ΓΚΕΜΠΕΛΙΚΗ ΤΑΚΤΙΚΗ» 14 Ιαν 2022 | 20:28

ΝΔ: Τα 7 ψέματα του ΣΥΡΙΖΑ για τη συνέντευξη του πρωθυπουργού

H Νέα Δημοκρατία κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ για "γκεμπελική τακτική" και σε ανακοίνωσή της κάνει λόγο για "τα 7 ψέματα του ΣΥΡΙΖΑ για τη συνέντευξη του πρωθυπουργού".

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ 13 Ιαν 2022 | 17:49

Ανατροπή με την "Αυγή": Δεν κλείνει το καθημερινό φύλλο - Μαραθώνια συνεδρίαση 7 ωρών στον ΣΥΡΙΖΑ

Όπως φαίνεται συνεχίζει κανονικά την έκδοση του καθημερινού της φύλλου η εφημερίδα "Αυγή" μετά από τις αποφάσεις που έλαβε το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ.

ΣΚΑΝΔΑΛΟ NOVARTIS 13 Ιαν 2022 | 16:11

Υπόθεση Βαξεβάνη: Τα πρωτοσέλιδα του Documento που ερευνά η Δικαιοσύνη- Οι "βαλίτσες με τα χρήματα" και το υπόμνημα Σαμαρά

Ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς κατέθεσε υπόμνημα με ειδική αναφορά στα ρεπορτάζ και τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας Documento του Κώστα Βαξεβάνη

ΑΙΧΜΗΡΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 13 Ιαν 2022 | 14:01

Ο Άδωνις απαντάει στον Τσίπρα για το σποτ του ΣΥΡΙΖΑ: Άμα έχεις λεφτά για Mercedes, ας πληρώσεις και 1,70€ τη βενζίνη

"Συμβουλή στον καλό του φίλο Αλέξη Τσίπρα" 'έδωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης, σχολιάζοντας το σποτ του ΣΥΡΙΖΑ για την ακρίβεια με τη Μερσεντές στο βενζινάδικο.