Οι κρυφοί άσσοι των μονομάχων τα τελευταία 24ωρα της μάχης

Πού ποντάρουν τα δύο κόμματα για την πρωτιά στις εκλογές και το μπόνους των 50 εδρών; Τα ατού και τα «σκοτεινά» σημεία των δύο κομμάτων.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Οι κρυφοί άσσοι των μονομάχων τα τελευταία 24ωρα της μάχης

Λιγότερο από δύο εικοσιτετράωρα απομενουν για την προσφυγή στις κάλπες με τα δύο μεγάλα κόμματα να διεκδικούν την πρωτιά το καθένα για λογαριασμό του.

Στον ΣΥΡΙΖΑ ευελπιστούν ότι έστω και την ύστατη ώρα η διψήφια σε ποσοστό «δεξαμενή» των αναποφάσιστων θα γύρει την πλάστιγγα υπέρ τους ενώ δίνουν «μάχη» με την αποχή που αυτή τη φορά, λόγω της κόπωσης του εκλογικού σώματος από τις απανωτές αναμετρήσεις, θα είναι μεγάλη.

Στη ΝΔ, με τη συσπείρωση των ψηφοφόρων σε ιστορικά υψηλά, προκρίνουν την ανάγκη για σταθερότητα με κεντρικό μότο: «Ψηφίζουμε για σταθερότητα, για σταθερή κυβέρνηση από Δευτέρα... καμία ψήφος δεν πρέπει να πάει χαμένη».

Στο κυνήγι των αναποφάσιστων ο ΣΥΡΙΖΑ

Η υπόθεση Φλαμπουράρη φαίνεται να έχει επηρεάσει τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους που προέρχονται από τον ΣΥΡΙΖΑ η δεξαμενή των οποίων διατηρείται σε υψηλά επίπεδα λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες.

Στην Κουμουνδούρου εκτιμούν ότι το κρίσιμο σώμα των αναποφάσιστων θα κατευθυνθεί στην κάλπη όπως και στις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις.

Η συζήτηση για την έργο που ανέλαβε η εταιρεία του πρώην υπουργού Επικρατείας και οι σκιές για την διαδικασία μεταβίβασης των μετοχών του κ. Φλαμπουράρη φαίνεται ότι έχει διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην συμπεριφορά των αναποφάσιστων που είχαν ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ τον Ιανουάριο και αποτελούν – σύμφωνα με τις μετρήσεις των δημοσκοπικών εταιρειών- περισσότερο από το 1/3 του συνόλου των αναποφάσιστων που υπολογίζονται κατά μέσο όρο στο 10% του εκλογικού σώματος.

Στην Κουμουνδούρου εκτιμούν ότι το κρίσιμο σώμα των αναποφάσιστων θα κατευθυνθεί στην κάλπη όπως και στις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις, δηλαδή ενισχύοντας κυρίως το κόμμα που έχει τον αέρα της νίκης που σε όλες τις δημοσκοπήσεις φαίνεται από την παράσταση νίκης ότι είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Σε αυτήν την κατεύθυνση ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ως το κεντρικό πρόσωπο της προεκλογικής καμπάνιας του κόμματος έχει επιδοθεί σε μία μάχη προκειμένου να σηκώσει τους αναποφάσιστους πρώην ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ από τον καναπέ.

Στις ομιλίες του επαναφέρει το δίλλημα της επανόδου της Δεξιάς και επισημαίνει ότι η αποχή ενισχύει διπλά την ΝΔ. Από τα ποιοτικά ευρήματα όμως των τελευταίων δημοσκοπήσεων δεν καταγράφεται τάση επιστροφής ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ από την δεξαμενή των αναποφάσιστων. Σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών η υπόθεση Φλαμπουράρη και η κάλυψη του από τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα ανέκοψε την επιστροφή απογοητευμένων ψηφοφόρων στο κόμμα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι λίγες ώρες πριν από την κρίσιμη εκλογική μάχη ο μέσο όρος της αδιευκρίνιστης ψήφου (αποχή και αναποφάσιστοι) σε όλες τις δημοσκοπήσεις κυμαίνεται από 7,5-12% (Καppa Recearch 7,5%, Pulse 9,5%, Metron Analysis 9,1%, Marc 12%, ALCO 10%, Metrisi 11,7%, GPO 10,5%).

Δύο εικοσιτετράωρα πριν ανοίξουν οι κάλπες, η Ν.Δ. στο μέτωπο των μετακινήσεων έχει προβάδισμα σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς φέρεται να εισπράττει ψηφοφόρους από τον αντίπαλό της σχεδόν 1,5%, που σε ποσοστά μεταφράζεται σε διπλάσιο νούμερο αφού αποτελεί απ΄ευθείας μετακίνηση από το ένα κόμμα στο άλλο. Παράλληλα, εάν η συμμετοχή περιοριστεί στα επίπεδα του δημοψηφίσματος ή των ευρωεκλογών μεγάλος χαμένος θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς οι δικοί του ψηφοφόροι είναι που δηλώνουν περισσότερο την πρόθεση να απέχουν.

Κριτήριο οι συνεργασίες

Κλειδιά για την μάχη των αναποφάσιστων είναι η κυβερνητική πρόταση των κομμάτων και η θέση τους για συνεργασίες ενώ σημαντικό ρόλο διαδραματίζει η προοπτική πολιτικής σταθερότητας που δίνουν οι κ.κ. Τσίπρας και Μεϊμαράκης. Σημειώνεται ότι οι 2 στους 3 αναποφάσιστους είναι γυναίκες που αποτελούν πολιτικό κοινό που συγκινείται από μηνύματα ελπίδας ενώ το 50% των αναποφάσιστων επιθυμούν κυβέρνηση εθνικής ενότητας την επόμενη μέρα των εκλογών.

Από την πλευρά της ΝΔ ο κ. Μεϊμαράκης έχει κερδίσει πόντους αφού από την πρώτη στιγμή έχει προτείνει κυβέρνηση συνεργασίας των δύο μεγάλων κομμάτων τονίζοντας ότι θα ζητήσει την κυβερνητική συνύπαρξη με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Στο στρατόπεδο του ΣΥΡΙΖΑ όμως το μήνυμα για την επόμενη μέρα είναι θολό καθώς από την αυτοδυναμία και την συνεργασία μόνο με τους ΑΝΕΛ, ο κ. Τσίπρας και τα στελέχη του κόμματος τις τελευταίες ημέρες μιλούν για κυβέρνηση συνεργασίας όπως θα υποδείξει η κάλπη της 20ης Σεπτεμβρίου κάνοντας ανοίγματα στο ΠΑΣΟΚ αλλά συνεχίζοντας παράλληλα την σκληρή αντιπαράθεση με το Ποτάμι. Δεν είναι τυχαίο εξάλλου ότι ο Αλέξη Τσίπρας διαβεβαιώνει με κάθε ευκαιρία ότι αποκλείεται να οδηγηθεί η χώρα σε νέες εκλογές και ότι στις 21 Σεπτέμβρη με νικητή τον ΣΥΡΙΖΑ θα σχηματιστεί κυβέρνηση.

Μάχη μέχρι τέλους για την πρωτιά στη ΝΔ

Την ύστατη μάχη να είναι αυτή η νικήτρια των εκλογών θα δώσει έως την ώρα που θα κλείσουν οι κάλπες η Νέα Δημοκρατία που στις περισσότερες δημοσκοπήσεις εμφανίζεται, έστω και με βραχεία κεφαλή περίπου μισής μονάδας να είναι μπροστά από το ΣΥΡΙΖΑ.

«Όλα τελειώνουν την ώρα που κλείνουν οι κάλπες» λένε στενοί συνεργάτες του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ο οποίος χθες το βράδυ από την πλατεία Ομονοίας και το βήμα της κεντρικής προεκλογικής συγκέντρωσης του κόμματος έβαλε και πάλι τα διλήμματα των εκλογών και έδωσε το σύνθημα: «Την Κυριακή τελειώνει το πείραμα Τσίπρα».

«Το αποτέλεσμα της Κυριακής σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα είναι θετικό για την Παράταξη μας. Είμαστε μπροστά αφού καλύψαμε μια απόσταση 20 μονάδων σε 40 ημέρες. Αλλά δεν παύει να είναι ντέρμπυ. Και στα εκλογικά ντέρμπυ έχεις την προσοχή σου στο γήπεδο μέχρι το 90ο λεπτό» τονίζουν χαρακτηριστικά από το επιτελείο του προέδρου της Ν.Δ. που είδε χθες στη συγκέντρωση να δίνουν το παρών οι Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς, ενώ σήμερα θα έχει μια συμβολική συνάντηση με τον κοινοτικό επίτροπο Δημήτρη Αβραμόπουλο.

Η στρατηγική των τελευταίων κρίσιμων ωρών συμπυκνώνεται στο μήνυμα «καμία ψήφος δεν πρέπει να πάει χαμένη. Δίνουμε τον αγώνα μας περιφέρεια - περιφέρεια, νομό - νομό, πόρτα – πόρτα». Το σύνθημα έδωσε και ο πρόεδρος της Ν.Δ. από την Ομόνοια, τονίζοντας: «Ψηφίζουμε για σταθερότητα, για σταθερή κυβέρνηση από Δευτέρα... γι’ αυτό η ψήφος όλων μας την Κυριακή είναι κρίσιμη και χρήσιμη... δεν μπορεί να υπάρξει καμία χαμένη ψήφος».

H συσπείρωση, τα διλήμματα και οι εκτιμήσεις

Εξάλλου, σύμφωνα και με τις αναλύσεις των δημοσκόπων, η διαφορά του πρώτου από το δεύτερο κόμμα δεν θα υπερβεί τις 3-4% ποσοστιαίες μονάδες, ενώ ο νικητής πολύ δύσκολα θα ξεπεράσει το 33% (δηλαδή τις 134-137 έδρες), ενώ ο ηττημένος θα λάβει περίπου 29-30%.

Η στρατηγική των τελευταίων κρίσιμων ωρών συμπυκνώνεται στο μήνυμα «καμία ψήφος δεν πρέπει να πάει χαμένη.

Η συσπείρωση της Ν.Δ. θεωρείται άκρως ικανοποιητική, καθώς κινείται στο 85% και πλέον η προσμονή είναι η «αλίευση» ψηφοφόρων από τρεις δεξαμενές: παλαιούς ψηφοφόρους της Ν.Δ. που την εγκατέλειψαν τα τελευταία χρόνια, ψηφοφόροι που ψηφίζουν ή ψήφιζαν ΠΑΣΟΚ και όσοι επιλέγουν Ποτάμι και Ένωση Κεντρώων.

Στο επιτελείο του Βαγγ. Μεϊμαράκη εμμένουν ότι τα διλήμματα που έθεσε ο πρόεδρος της Ν.Δ. θα «πιάσουν τόπο» και οι πολίτες που επιλέγουν σταθερότητα θα του δώσουν τη δύναμη ώστε ο ίδιος ως Πρωθυπουργός να σχηματίσει μια φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση με κορμό τη Ν.Δ. και πρόσωπα ικανά και αποφασισμένα να εφαρμόσουν τις μεταρρυθμίσεις.

Κλειδί η αποχή και η αποδόμηση του ΣΥΡΙΖΑ

Αυτές τις τελευταίες ώρες πριν από την κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση, η Ν.Δ. θα επιμείνει στην αποδόμηση των επιχειρημάτων του ΣΥΡΙΖΑ για την επτάμηνη κυβερνητική του θητεία, στην ακύρωση του «ηθικού πλεονεκτήματος» που θέλει να εμφανίζει ο χώρος του ΣΥΡΙΖΑ, δίνοντας έμφαση στην υπόθεση του πρώην Αλέκου Φλαμπουράρη, στο πρέσινγκ προς τους μετριοπαθείς ψηφοφόρους του Κέντρου ώστε να μην απέχουν ή να ψηφίσουν κάποιο από τα μικρότερα κόμματα, αλά και στην βελτίωση των θετικών για τη Ν.Δ. τάσεων σε κρίσιμα μέτωπα, μεταξύ των οποίων η Αττική, οι αγροτικές περιοχές, αλλά και η Κρήτη.

Το κλειδί της αναμέτρησης είναι η αποχή, η οποία εάν μείνει στα επίπεδα του Ιανουαρίου, δυσκολεύει το έργο της Ν.Δ. ενώ εάν αυξηθεί θα τη βοηθήσει και θα πλήξει το ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος θέλει και αύξηση της συσπείρωσής του, τουλάχιστον στο 65-66% από το σημερινό 60-62%.

Φωτογραφία Sooc

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ 18 Ιαν 2021 | 15:12

Μητσοτάκης: Μέσα στο 2021 €5,5 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης - Το εμβόλιο είναι ανώδυνο, χωρίς την παραμικρή παρενέργεια

Σε έναν απολογισμό του μέχρι στιγμής κυβερνητικού έργου αλλά και στους επόμενους στόχους της κυβέρνησης, αναφέρθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ ΥΓΕΙΑΣ 17 Ιαν 2021 | 13:54

Ξανθός: Απαράδεκτο να χρησιμοποιούνται τα νοσοκομεία ως εμβολιαστικά κέντρα

Οι μαζικοί εμβολιασμοί είναι ένα εγχείρημα που πρέπει να πετύχει, λέει ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ.

ΟΞΕΙΑ ΚΡΙΤΙΚΗ 16 Ιαν 2021 | 18:42

ΣΥΡΙΖΑ για Μπεκατώρου: Απόλυτη η στήριξή μας- Να ζητήσει συγγνώμη ο Μητσοτάκης για τον Αδαμόπουλο

Ο ΣΥΡΙΖΑ καταφέρεται κατά της ανακοίνωσης της ΕΙΟ που έκανε λόγο για "δυσάρεστο περιστατικό" και υπογραμμίζει ότι "ο βιασμός αποτελεί εγκληματική πράξη".

ΑΦΟΡΟΥΝ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ 16 Ιαν 2021 | 17:49

ΝΔ: Αναστέλλεται η κομματική ιδιότητα του Αριστείδη Αδαμόπουλου μετά τις καταγγελίες Μπεκατώρου

Ο Αριστείδης Αδαμόπουλος, αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας, εκλέχτηκε το 2018 Α' αντιπρόεδρος και υπεύθυνος τοπικής αυτοδιοίκησης της τοπικής οργάνωσης Νέας Δημοκρατίας Ραφήνας- Πικερμίου.

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΣΑ ΕΙΠΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ 16 Ιαν 2021 | 09:11

Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ επιστρέφει στην αντιπολιτευτική ρητορική του 3% - Ομιλία Τσίπρα με ανακρίβειες στη Βουλή

Για επιχείρηση εκμετάλλευσης της υγειονομικής κρίσης με ανακρίβειες και ψευδή στοιχεία από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ κάνουν λόγο κοινοβουλευτικά στελέχη της ΝΔ.

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΣΥΡΙΖΑ 15 Ιαν 2021 | 11:30

Βολές Ηλιόπουλου για την πανδημία: Ανίκανη η κυβέρνηση να κάνει στοιχειώδη αυτοκριτική

Μέσα σε δυόμισι μήνες έχουμε θρηνήσει πάνω από 4.700 συνανθρώπους μας, σημείωσε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ 14 Ιαν 2021 | 20:00

Πυρ και μανία ο ΣΥΡΙΖΑ με τον Μητσοτάκη: Έκανε στροφή 180 μοιρών για τις Πρέσπες - Να ζητήσει συγγνώμη

Πυρά ΣΥΡΙΖΑ κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον ΥΠΕΞ της Βόρειας Μακεδονίας.

ΓΙΑ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΜΑΚΗ ΒΟΡΙΔΗ 14 Ιαν 2021 | 13:45

Πώς διαφημίζει την παρέμβασή του στη Βουλή ο Παύλος Πολάκης- Με... τουφέκι και φυσεκλίκια

Για να διαφημίσει την παρέμβασή του στη Βουλή ο Παύλος Πολάκης ανήρτησε φωτογραφία όπου εμφανίζεται πάνοπλος…

ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 14 Ιαν 2021 | 12:04

Φίλης: Θα αγωνιστούμε να μην εφαρμοστεί η Πανεπιστημιακή Αστυνομία - "Να αποσυρθεί το αντιδημοκρατικό νομοσχεδιο"

"Η κυβέρνηση επιλέγει μια αυταρχική ρύθμιση εις βάρος των δημόσιων πανεπιστημίων και ανοίγει το δρόμο για ακόμη μεγαλύτερη καταστολή εις βάρος των νέων", λέει ο Νίκος Φίλης.

ΝΑΙ ΣΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ 13 Ιαν 2021 | 20:17

Δημοσκόπηση MARC: Κυριαρχία ΝΔ με 18,6% διαφορά από ΣΥΡΙΖΑ - Οχι λένε οι πολίτες σε πρόωρες εκλογές

H Νέα Δημοκρατία στην πρόθεση ψήφου συγκεντρώνει 38,6% έναντι 20% του ΣΥΡΙΖΑ

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ 13 Ιαν 2021 | 15:16

Πώς ο Νίκος Χατζηνικολάου "πετσόκοψε" τον Νάσο Ηλιόπουλο και τον ΣΥΡΙΖΑ

Ο Νίκος Χατζηνικολάου έδωσε πληρωμένη απάντηση στο Νάσο Ηλιόπουλο του ΣΥΡΙΖΑ για το Μάτι και την πανδημία

"ΒΑΘΙΑ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ" 12 Ιαν 2021 | 21:38

Αιχμηρός ο ΣΥΡΙΖΑ: Η συνέντευξη Μητσοτάκη ήταν προσπάθεια ταπείνωσης της κοινής λογικής

"Φαίνεται ότι η ανέμελη στιγμή του στην Πάρνηθα έχει μακρά διάρκεια" σχολιάζει το γραφείο τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

"ΤΟΥΣ ΠΗΔΗΞΑΜΕ ΣΤΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ" 12 Ιαν 2021 | 13:56

Απίστευτη παραδοχή Πολάκη: Χάσαμε τις εκλογές γιατί γαμ@@@ τη μεσαία τάξη [βίντεο]

Η ερμηνεία Πολάκη για την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του 2019