Oι μυστικές συναντήσεις, τα παιχνίδια Καμμένου και τα ονόματα

Μυστική διπλωματία και κρυφές συζητήσεις, προειδοποιήσεις και επιστολές συνθέτουν την θολή εικόνα γύρω από τις συζητήσεις για το όνομα των Σκοπίων.

Oι μυστικές συναντήσεις, τα παιχνίδια Καμμένου και τα ονόματα

«Εσάνς» ενός μάλλον ανύπαρκτου μυστηρίου προσέδωσε στις συζητήσεις για το θέμα του ονόματος των Σκοπίων η επιλογή Κοτζιά να μην γνωστοποιήσει τον τόπο της συνάντησης του με τον Σκοπιανό ομόλογό του Ντιμιτρόφ που όπως αποκαλύφθηκε έγινε το απόγευμα της Πέμπτης στη Θεσσαλονίκη!

Σχεδόν την ίδια ώρα ο Πάνος Καμμένος μιλώντας στο Εθνικό Συμβούλιο των ΑΝΕΛ άφησε αρκετό χώρο για την τελική του στάση κινούμενος μεταξύ του «όχι στον ελληνικό όρο Μακεδονία» και «ναι σε σλαβικό όρο». Το κομματικό όργανο πάντως τον εφοδίασε στο «παζάρι» με την επιβεβαίωση της θέσης των ΑΝΕΛ « μη χρήσης ονόματος Μακεδονία και των παραγώγων της».

Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας «μάζευε» με απαντητική του επιστολή στον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο το θερμοκέφαλο σχόλιο πηγών του ΥΠΕΞ που προσομοίαζαν την θέση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου για το Σκοπιανό με την θέση της Χρυσής Αυγής αγνοώντας ότι η ηγεσία της εκκλησίας είπε όχι στις λαοσυνάξεις και τα συλλαλητήρια.

Από την πλευρά του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης που περιοδεύει στην Μακεδονία αξίωσε επίσημη ενημέρωση από την κυβέρνηση για τις συζητήσεις καλώντας την να σταματήσει την «μυστική διπλωματία». Ενώ έβαλε πάλι τον πήχη για τη λύση στο θέμα του ονόματος στο κεκτημένο του Βουκουρεστίου.

Στο Μακεδονία Παλλάς στην οδό Μεγάλου Αλεξάνδρου το μυστικό (!) ραντεβού Κοτζιά- Ντιμιτρόφ

Η συνάντηση του έλληνα ΥΠΕΞ με τον Σκοπιανό ομολογό του ( γνωστοποιήθηκε επισήμως από το ΥΠΕΞ αλλά κρατήθηκε επτασφράγιστο μυστικό ο τόπος διεξαγωγής της) έγινε στο ξενοδοχείο Μακεδονία Παλλάς που βρίσκεται επί της οδού Μεγ. Αλεξάνδρου στη Θεσσαλονίκη!

Oι μυστικές συναντήσεις, τα παιχνίδια Καμμένου και τα ονόματα

Η συνάντηση διήρκησε σχεδόν 3,5 ώρες και ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων αποχώρησε κατευθείαν με το υπουργικό αυτοκίνητό του από το υπόγειο πάρκιγκ του ξενοδοχείου. Λίγο αργότερα αποχώρησε χωρίς φυσικά να κάνει δηλώσεις και ο Νίκος Κοτζιάς.

Oι μυστικές συναντήσεις, τα παιχνίδια Καμμένου και τα ονόματα - εικόνα 2

Πηγές του ελληνικού ΥΠΕΞ έλεγαν πως η συζήτηση ανάμεσα στους δυο άνδρες δεν μπήκε στο θέμα του ονόματος αλλά στο χρονοδιάγραμμα και τα διαδικαστικά. Κι αυτό με δεδομένο ότι στις 17 Ιανουαρίου θα γίνει η συνάντηση του ειδικού διαμεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς με τους εκπροσώπους των δυο πλευρών στη Νέα Υόρκη.

Η επίσημη ανακοίνωση του ΥΠΕΞ για τη συνάντηση

Οι Υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και Nikola Dimitrov συναντήθηκαν σήμερα, Πέμπτη 11 Ιανουαρίου 2018, στη Θεσσαλονίκη.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του τακτικού διαλόγου και διαβουλεύσεων μεταξύ των δύο χωρών, προς ενίσχυση της διαφάνειας και της αμοιβαίας εμπιστοσύνης. Κατά τη συνάντησή τους οι δύο Υπουργοί είχαν μια εποικοδομητική συζήτηση και εστίασαν στην προώθηση των διμερών σχέσεων και της συνεργασίας σε ένα ευρύτερο πλαίσιο που σχετίζεται με τα υφιστάμενα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Οι Υπουργοί εξέφρασαν την κοινή προσδοκία τους για παρουσίαση, στην επερχόμενη συνάντηση της 17ης Ιανουαρίου, από τον Προσωπικό Απεσταλμένο του ΓΓΗΕ, ενός αρχικού πλαισίου εντός του οποίου θα προωθηθεί η διαδικασία. Οι δύο Υπουργοί συζήτησαν επί της ακολουθητέας μεθοδολογίας, της προσέγγισης των δύο πλευρών και του πλαισίου που αφορά στο ζήτημα της ονομασίας, ενώ συμφώνησαν όπως αναλάβουν ενεργότερο ρόλο στις συζητήσεις για να υπερβούν την διαφορά στο θέμα του ονόματος.

Αντήλλαξαν, επίσης, απόψεις γύρω από τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και άλλα ζητήματα εν όψει των επόμενων συναντήσεων υψηλού επιπέδου μεταξύ των δύο χωρών".

Η φήμη για το δημοψήφισμα στα Σκόπια

Λίγη ώρα πάντως μετά το τέλος της συνάντησης Κοτζιά - Ντιμιτροφ κυκλοφόρησε εκ νέου η «πληροφορία» ότι οι Σκοπιανοί θα προχωρήσουν σε δημοψήφισμα με πιθανό ερώτημα «Θέλετε να ενταχθούμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ αλλάζοντας όνομα;».

ΑΝΕΛ: Οχι στον όρο Μακεδονία όχι και στα παράγωγα

Μιλώντας στο Εθνικό Συμβούλιο του κόμματος του και ενώ ο κ. Κοτζιάς συναντούσε τον Ντιμιτρόφ, ο Πάνος Καμμένος άφησε εκ νέου πολλά περιθώρια ερμηνειών σχετικά με την τελική του θέση.

Oι μυστικές συναντήσεις, τα παιχνίδια Καμμένου και τα ονόματα - εικόνα 3

Ο κ. Καμμένος ξεκινώντας την τοποθέτηση του τόνισε πως το πρόβλημα της ονομασίας των Σκοπίων πρέπει να λυθεί, με μία λύση όμως «που δεν θα πληγώνει την Ελλάδα». Αλλά είπε επίσης πως «το όνομα της Μακεδονίας είναι ένα και δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε στην παράδοση του ονόματος της» ανατρέχοντας και στο ιστορικό «η Μακεδονία είναι μία και ελληνική» του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Αφού εξέφρασε ξανά την εμπιστοσύνη του στον Ν. Κοτζιά παρατήρησε« «υπάρχουν σλαβικοί όροι, όπως Βαρντάρσκα, που μπορούν να χρησιμοποιήσουν και οι οποίοι δεν θα περιέχουν τον όρο Μακεδονία και τους οποίους αποδεχόμαστε». Τέλος επανέλαβε πως αν οι ΑΝΕΛ διαφωνήσουν με την πρόταση για την ονομασία, θα ζητήσει την σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών. Υπενθυμίζεται πως με βάση όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας υπάρχει στο τραπέζι και ο όρος «Μακεντόνιγια» που στο κυριλλικό αλφάβητο αποδίδεται «Македонијa».

Το Εθνικό Συμβούλιο πάντως επιβεβαίωσε ομόφωνα την πάγια θέση των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ σχετικά με το Σκοπιανό ζήτημα, όπως αυτή διατυπώθηκε στο 1ο και 3ο Συνέδριο του Κινήματος, περί μη χρήσης του ονόματος Μακεδονία και των παραγώγων του.

Η Αθήνα έχει συναινέσει στον όρο Μακεδονία δηλώνει ο σκοπιανός αντιπρόεδρος

Πάντως ο αναπληρωτής πρωθυπουργός των Σκοπίων Μπουγιάρ Οσμάνι, που βρέθηκε την Τρίτη στην Αθήνα και είχε γεύμα εργασίας με τον Νίκο Κοτζιά ήταν ιδιαίτερα αποκαλυπτικός για τις συζητήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη για την ονομασία σε δηλώσεις του σε σκοπιανά μέσα ενημέρωσης.

Ο κ. Οσμάνι αποκάλυψε ότι Αθήνα και Σκόπια έχουν συναινέσει στο ότι «ο όρος "Μακεδονία" πρέπει να βρεθεί σε οποιαδήποτε παραλλαγή» Συζητήθηκαν διάφορες παραλλαγές, όπως είπε, ωστόσο απέφυγε να μπει σε λεπτομέρειες. «Θεωρώ ότι ορισμένες προτάσεις πρέπει να είναι επαρκώς προετοιμασμένες ώστε να αντέχουν την πίεση του κοινού», σημείωσε.

Μητσοτάκης: Ενημερώστε την αντιπολίτευση- σταματήστε την μυστική διπλωματία

Η τακτική του ΥΠΕΞ στις συζητήσεις με τα Σκόπια έχει προκαλέσει ενόχληση στην αξιωματική αντιπολίτευση με τον Κ. Μητσοτάκη να αξιώνει επίσημη και υπεύθυνη ενημέρωση και τερματισμό της «μυστικής διπλωματίας»

«Ακούω ότι ο Κοτζιάς βρίσκεται στην Θεσσαλονίκη και συζητάει με τον Υπουργό Εξωτερικών των Σκοπίων, δεν ξέρουμε τι συζητάνε, δεν ξέρουμε για τι διαπραγματεύονται, δεν ξέρουμε τι έχουν δώσει, τι έχουν πάρει. Δεν γνωρίζουμε τίποτα» ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Εβαλε πάλι τον πήχη για τη λύση στο κεκτημένο του Βουκουρεστίου και πιο ψηλά από αυτό.

«Εμείς ως Νέα Δημοκρατία δεν είμαστε αυτοί που διαπραγματευόμαστε αυτή τη στιγμή, αλλά είμαστε αυτοί, οι οποίοι θα τηρήσουμε μια εθνικά υπερήφανη και αξιοπρεπή στάση. Και θα υπερασπιστούμε τα κεκτημένα του Βουκουρεστίου και την εθνική γραμμή, όπως χαράχθηκε τότε από τον Κ. Καραμανλή.Αν η λύση, η οποία προταθεί δεν μας ικανοποιεί, προφανώς και θα την απορρίψουμε και δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να την στηρίξουμε. Να το γνωρίζετε αυτό» ανέφερε.

Υπενθύμισε ακόμη ότι η γραμμή του Βουκουρεστίου, είναι η εθνική γραμμή της χώρας. «Και από αυτή τη γραμμή δεν μπορούμε και δεν πρέπει, σε καμία περίπτωση, να αποκλίνουμε. Είναι το ελάχιστο το οποίο μπορούμε να διεκδικήσουμε. Ό,τι καλύτερο μπορούμε να πετύχουμε είναι ευπρόσδεκτο, αλλά αυτό είναι το ελάχιστο». Επανέλαβε δε ότι η υπόθεση δεν αφορά μόνο το όνομα αλλά και άλλες δύο προϋποθέσεις: «Οι χρήσεις του ονόματος, αυτό το οποίο αποκαλούμε erga omnes. Να υπάρχει δηλαδή μια χρήση για όλους, όχι απλά κάτι το οποίο να αφορά τις διμερείς μας σχέσεις, αλλά να αφορά όλες τις σχέσεις του Κράτους αυτού με όλα τα Κράτη και όλους τους διεθνείς οργανισμούς. Και το τρίτο βέβαια που μας αφορά όλους πάρα πολύ, είναι το ζήτημα του αλυτρωτισμού και των απαράδεκτων διεκδικήσεων με χάρτες, αγάλματα, ονόματα και την προσπάθεια να καπηλευθούν την ιστορία μας και την ιστορική παρακαταθήκη της Μακεδονίας. Αυτά δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά. Γι’ αυτό και η όποια λύση θα δοθεί, θα δοθεί και στα τρία αυτά επίπεδα. Η παρακαταθήκη της Μακεδονίας είναι ελληνική και είναι αδιαπραγμάτευτη»

Η απαντητική επιστολή Τσίπρα στον Ιερώνυμο

Μπορεί στο ΥΠΕΞ να μην «αντελήφθησαν» την προσεκτική στάση της εκκλησιαστικής ιεραρχίας στο Σκοπιανό και προς στιγμή να πυροδότησαν το κλίμα με σχόλια περί ταύτισης της με την Χρυσή Αυγή ωστόσο ο Αλέξης Τσίπρας «έπιασε» το κλίμα.

Και ανταποκρίθηκε στην βοήθεια που του παρέχει ο Ιερώνυμος με την απόφαση να κρατήσει κρατά την εκκλησία και το ποίμνιο μακριά από λαοσυνάξεις και συλλαλητήρια.

Σε απαντητική του επιστολή στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο ο πρωθυπουργός τον διαβεβαιώνει πως η κυβέρνηση θα λάβει υπόψη την εκκλησιαστική πτυχή του θέματος, με την αυτονόητη προσθήκη πως -με βάση το Σύνταγμα- υπεύθυνη για το θέμα είναι η ίδια η κυβέρνηση.

Ο πρωθυπουργός καλεί τον αρχιεπίσκοπο να συμβάλει «στο μέτρο των δυνάμεών σας, ώστε η Ελλάδα, με πνεύμα ενότητας και ορθού λόγου, χωρίς τα λάθη του παρελθόντος, να αντιμετωπίσει με επιτυχία το θέμα των σχέσεων με την ΠΓΔΜ, όπως και τα άλλα εθνικά θέματα που την απασχολούν».

Και κλείνει την επιστολή του με τον χαιρετισμό : Με σεβασμό και βαθιά εκτίμηση,Αλέξης Τσίπρας

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

"ΒΡΑΖΕΙ" ΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 21 Ιαν 2022 | 11:48

Τσίπρας στηρίζει Πολάκη: "Δεν κάνει ζημιά στον ΣΥΡΙΖΑ" - Καταψηφίζει και την αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ

"Γιατί επιμένετε; Όχι, δεν θεωρώ ότι ο κ. Πολάκης κάνει ζημιά στον ΣΥΡΙΖΑ", ήταν η φανερά ενοχλημένη απάντηση που έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

ΠΡΩΗΝ ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 21 Ιαν 2022 | 08:09

Ηχηρή επανεμφάνιση Γαβριήλ Σακελλαρίδη ως επικεφαλής αριστερού think tank - Η πρώτη παρουσίαση του "Eteron"

Η επανεμφάνιση Σακελλαρίδη αποκτά και πολιτικό ενδιαφέρον, την ώρα που ο δημοσκοπικά καθηλωμένος ΣΥΡΙΖΑ βυθίζεται σε νέο γύρο εσωστρέφειας.

ΑΛΛΑΓΗ ΣΚΗΝΙΚΟΥ 21 Ιαν 2022 | 07:28

H άνοδος του ΠΑΣΟΚ τρομάζει τον ΣΥΡΙΖΑ - Στο 4,6% η διαφορά τους - Ποσοστά αυτοδυναμίας για τη ΝΔ από τη Metron Analysis

Προβληματισμός στην Κουμουνδούρου από το κλείσιμο της δημοσκοπικής ψαλίδας με το ΚΙΝΑΛ. Αύξηση του ποσοστού της ΝΔ παρά τις δύο εξωγενείς κρίσεις της πανδημίας και της ενέργειας.

ΑΠΟΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΖΕΙ ΑΠΟ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΑ ΛΑΘΗ 20 Ιαν 2022 | 21:00

"Ξαναχτυπά" ο Κούλογλου: Η διαγραφή του Κουρουμπλή μπορεί να δείξει τον δρόμο για Πολάκη

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ εκτίμησε ότι ο Παύλος Πολάκης κάνει κακό στο κόμμα με τη συμπεριφορά του και πως αποπροσανατολίζει από τυχόν κυβερνητικά λάθη.

ΣΤΟ MEGA 20 Ιαν 2022 | 20:49

Metron Analysis: Κοντά στην αυτοδυναμία η ΝΔ με 11,8% διαφορά - "Πετάει" το ΚΙΝΑΛ με 18,5%, στο 24,2% ο ΣΥΡΙΖΑ

Μπροστά η ΝΔ, καταλληλότερος πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης - Μόλις το 16% έχει θετική άποψη για τον ΣΥΡΙΖΑ - Το 82% έχει κάνει εμβόλιο

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 20 Ιαν 2022 | 20:40

Βορίδης: Αυξάνεται κατά 3 ημέρες η άδεια στους γονείς που νοσούν τα παιδιά τους από κορονοϊό

Κάνουμε στάθμιση συμφερόντων και αυξάνουμε κατά τρεις τις ημέρες αδείας στους εργαζόμενους γονείς στο Δημόσιο, ανακοίνωσε ο Μάκης Βορίδης

ΜΕΣΩ ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗΣ 20 Ιαν 2022 | 20:17

Μήνυμα Μητσοτάκη στους Έλληνες πρέσβεις του εξωτερικού: "Η εποχή της μιζέριας έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί"

Πρόθεση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η επικοινωνία σε ανώτατο επίπεδο με τους πρέσβεις να καθιερωθεί σε ετήσια βάση.

«ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ» 20 Ιαν 2022 | 20:17

Επίθεση Τσίπρα σε Μητσοτάκη: Δεν έχει πια σημασία τι λέει διότι είναι αναξιόπιστος

Το να φύγει αυτή η κυβέρνηση είναι ζήτημα ζωής, είναι ζήτημα επιβίωσης, είναι ζήτημα δημοκρατίας", ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξη στο Kontra Channel

ΟΤΑΝ ΥΠΗΡΕΤΟΥΣΕ ΤΗ ΘΗΤΕΙΑ ΤΟΥ 20 Ιαν 2022 | 18:48

Κυριάκος Μητσοτάκης: Από το cockpit F-16 το 1991, στο Rafale 30 χρόνια μετά [Εικόνες]

Μια φωτογραφία του Κυριάκου Μητσοτάκη από τη χθεσινή τελετή υποδοχής των Rafale στην Τανάγρα γυρνά το ρολόι 30 χρόνια πίσω για τον πρωθυπουργό

ΤΟ ΑΙΧΜΗΡΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ 20 Ιαν 2022 | 16:59

Πολάκης: Το Facebook μπλόκαρε ξανά τον λογαριασμό του - "Όντε ψοφά ο γάϊδαρος κουνάει την ουρά του"

Ο Παύλος Πολάκης δεν άφησε ασχολίαστη την εξέλιξη αυτή, τονίζοντας ότι δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο.

ΑΕΡΑΣ ΑΝΑΝΕΩΣΗΣ 20 Ιαν 2022 | 16:27

ΚΙΝΑΛ: Όλοι οι άνθρωποι του Νίκου Ανδρουλάκη - Ποια είναι η νεαρή δικηγόρος που αναλαμβάνει αναπληρώτρια εκπρόσωπος τύπου

Η γενιά των 40άρηδων αναλαμβάνει τα ηνία του ΚΙΝΑΛ - Όλες οι επιλογές του Νίκου Ανδρουλάκη.

«NΑ ΜΗΝ ΠΑΙΖΟΥΝ ΜΕ ΤΗΝ ΦΩΤΙΑ» 20 Ιαν 2022 | 15:38

Απειλεί ο εκνευρισμένος Τσαβούσογλου: "Θα πληρώσουν βαρύ τίμημα" - Κατηγορεί Ελλάδα και Κύπρο ότι στηρίζουν τρομοκράτες

Η παρουσία των Rafale στην Ελλάδα φαίνεται πως δημιουργεί εκνευρισμό στην Άγκυρα - Νέες προκλητικές δηλώσεις Τσαβούσογλου

ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΟ ΤΗΣ ΝΔ 20 Ιαν 2022 | 13:19

Με πρωτοβουλία Μητσοτάκη στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του πορίσματος της Εξεταστικής για τις "λίστες Πέτσα"

Η πρόταση του Κ. Μητσοτάκη και της ΝΔ κατατέθηκε στα Πρακτικά της συνεδρίασης της Ολομέλειας και η συζήτηση θα προσδιοριστεί από τη Διάσκεψη των Προέδρων.