Follow us

Οι νέοι ύμνοι Τσίπρα για τον Ανδρέα Παπανδρέου, η "πάσα" Μητσοτάκη και η απάντηση του ΠΑΣΟΚ: "Εσείς τον λέγατε κλέφτη"

Ο Αλέξης Τσίπρας προσπάθησε να εμφανίσει τον εαυτό του ως περήφανο συνεχιστή της κληρονομιάς του Ανδρέα Παπανδρέου, προκαλώντας αιχμηρά σχόλια από την πλευρά της Χαριλάου Τρικούπη.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: ΧΑΡΗς ΙΩΑΝΝΟΥ

Λίγες ημέρες πριν τις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ, για τη συμμετοχή στις οποίες υπάρχει έκδηλη αγωνία, ο Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε να εκμεταλλευτεί την "πάσα" που του έδωσε την Πέμπτη στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Όταν ο πρωθυπουργός επιχείρησε να παρομοιάσει τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ που καταψήφισε την αμυντική συμφωνία Ελλάδας - ΗΠΑ με τη στάση του πρώιμου ΠΑΣΟΚ που κατήγγειλε τις βάσεις και στη συνέχεια άλλαξε στάση, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν έδειξε να θίγεται.

Αντίθετα, προσπάθησε να εμφανίσει τον εαυτό του ως περήφανο συνεχιστή της κληρονομιάς του Ανδρέα Παπανδρέου, προκαλώντας αιχμηρά σχόλια από την πλευρά της Χαριλάου Τρικούπη που υπενθύμισαν ότι Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ έσυραν τον Ανδρέα Παπανδρέου στο Ειδικό Δικαστήριο.

Διαβάστε Επίσης

Η συζήτηση στη Βουλή

Ολα ξεκίνησαν όταν στη δευτερολογία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι ο Αλ. Τσίπρας τού θύμισε τον Ανδρέα Παπανδρέου, "ο οποίος εκλέχθηκε υποσχόμενος "έξω οι βάσεις του θανάτου", για να έρθει το 1983 να υπογράψει την παραμονή τους για πέντε χρόνια".

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τού απάντησε ότι "το λέτε, λες και εμένα θα με προσβάλει που με κατηγορήσατε ότι έχω την ίδια στάση που είχε ο Ανδρέας Παπανδρέου το ’90. Δεν με προσβάλλει, κ. Μητσοτάκη. Η προοδευτική και δημοκρατική παράταξη στον τόπο έχει μια ενιαία πατριωτική στάση στα ζητήματα αυτά".

Επικαλούμενος τη συζήτηση στη Βουλή το ’90 μεταξύ Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και Ανδρέα Παπανδρέου -όταν ο πρώτος χαρακτήριζε τον δεύτερο "Ιανό"-, ο Αλέξης Τσίπρας συμφώνησε με όσα έλεγε ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ, ότι δηλαδή υπάρχουν δύο όψεις στη διαπραγμάτευση για τις βάσεις με τις ΗΠΑ: η μία να αναγνωρίσεις ότι είναι υπερδύναμη και να κάνεις ό,τι σου πουν και η άλλη να ζητήσεις ως αντάλλαγμα κάλυψη για την επιθετικότητα της Τουρκίας.

Παράλληλα, επέκρινε και το σημερινό ΠΑΣΟΚ για την υπερψήφιση της συμφωνίας, λέγοντας ότι δεν αρκεί η επαναφορά του πράσινου ήλιου.

Επανερχόμενος ο πρωθυπουργός, επικαλέστηκε την πτυχιακή του εργασία που έγινε βιβλίο για το ζήτημα των βάσεων και τη στάση Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ, λέγοντας ότι το συμπέρασμά της ήταν πως η διγλωσσία Παπανδρέου δεν ήταν ωφέλιμη για τα εθνικά συμφέροντα, καθώς το ’83 "τα έδωσε όλα για να ξεμπλέξει από τα όσα ασυνάρτητα έλεγε πριν από το ’81".

Διαβάστε Επίσης

Τα καρφιά του ΠΑΣΟΚ

"Το πολιτικό μέγεθος του κ. Μητσοτάκη δεν φτάνει το μέγεθος και τη συνεισφορά του Ανδρέα Παπανδρέου και του ΠΑΣΟΚ", απάντησε αρχικά ο επικεφαλής της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. Μιχάλης Κατρίνης.

Λίγο αργότερα ο Κώστας Σκανδαλίδης κάλεσε Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ "να αφήσουν ήσυχο τον Ανδρέα Παπανδρέου που παρέλαβε μια χώρα ξυπόλητη στα αγκάθια και την έφερε στο κέντρο των ευρωπαϊκών και παγκόσμιων εξελίξεων".

Απαντώντας στις ιστορικές αναφορές του πρωθυπουργού για τη στάση του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, τον κατηγόρησε ότι απλά αντέγραψε την προπαγάνδα της τότε Δεξιάς. Αλλά απάντησε και στον Αλέξη Τσίπρα που "τώρα ανακάλυψε τον πραγματικό Ανδρέα, όταν εκείνη την εποχή τον έστελναν από το κόμμα του στο Ειδικό Δικαστήριο ως κοινό κλέφτη".

Επανήλθε ο Τσίπρας: Πολύ μεγάλος ηγέτης ο Ανδρέας

Το βράδυ σε συνέντευξή του στο Kontra ο Αλέξης Τσίπρας επανήλθε στο θέμα: "Με κατηγόρησε ο πρωθυπουργός ότι ακολουθώ την τακτική του Ανδρέα Παπανδρέου και γι αυτό απάντησα ότι δεν το θεωρώ κατηγορία γιατί οι προοδευτικές δυνάμεις είχαν και έχουν πάντα πατριωτική στάση στην εξωτερική πολιτική. Η προοδευτική παράταξη προτάσσει πάντα το εθνικό συμφέρον. Ο Ανδρέας Παπανδρέου έλεγε στον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη ότι είναι απαραίτητο να συνεργαστείς με μία υπερδύναμη αλλά αυτή η συνεργασία είναι ένα νόμισμα με δύο όψεις. Η χώρα θα ικανοποιήσει αιτήματα αλλά παράλληλα μπορεί να διεκδικήσει από την υπερδύναμη να εγγυηθεί την ασφάλεια της και να πει ότι αν δεν το κάνεις έχουμε κι εμείς δικαίωμα να αρνηθούμε".

Ακολούθως ρώτησε: "Τι σχέση έχει το σημερινό ΚΙΝΑΛ με τον Ανδρέα Παπανδρέου; Ψήφισαν μία Συμφωνία που τα δίνει όλα δίχως ανταλλάγματα, ενώ οι ΗΠΑ δίνουν F-16 στην Τουρκία για να κάνει παραβιάσεις στο Αιγαίο".

Ειδικά για τον Ανδρέα Παπανδρέου είπε ότι "ήταν πολύ μεγάλος ηγέτης που εξέφρασε το λαϊκό συναίσθημα" και θύμισε το τρίπτυχο του συνθήματός του "λαϊκή κυριαρχία, εθνική ανεξαρτησία και κοινωνική δικαιοσύνη" που προβάλλει και ο ΣΥΡΙΖΑ. Όσο για την "συγκυβέρνηση" είπε ότι "η Αριστερά τότε διέπραξε έναν τακτικό ελιγμό που δεν ευνόησε ούτε την ίδια ούτε το κίνημα. Η Αριστερά πλήρωσε τότε την συγκυβέρνηση". Από την ιστορία προκύπτει το δίδαγμα είπε ότι "οι δυνάμεις της Αριστεράς, η προοδευτική παράταξη πρέπει να έχει έναν αντίπαλο την δεξιά. Εγώ έχω αντίπαλο τον κ. Μητσοτάκη και την νεοφιλελεύθερη δεξιά, δεν έχω το ΚΙΝΑΛ και τον κ. Ανδρουλάκη ούτε το ΚΚΕ και τον κ. Κουτσούμπα".

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

«ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΑΝΕΒΟΥΜΕ ΚΑΙ ΘΑ ΑΝΕΒΟΥΜΕ» 23 Μαϊ 2022 | 10:30

Η Νάντια Γιαννακοπούλου "κάρφωσε" τον Χρυσοχοΐδη: Κάποιοι γραμματείς από το ΠΑΣΟΚ αποδείχθηκαν οι χειρότεροι Φαρισαίοι

"Καρφιά" της βουλευτού Νάντιας Γιαννακοπούλου προς τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, χαρακτηρίζοντας ως "Φαρισαίους" όσους μεταπήδησαν και "πήραν θέσεις" σε άλλα κόμματα.

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 23 Μαϊ 2022 | 10:26

Ο ΣΥΡΙΖΑ εκνευρίστηκε με την ατάκα Κακλαμάνη περί "βυτιοφόρου" και "ποντικιών" - Πολάκης: Μπαστούνι του Μητσοτάκη το ΠΑΣΟΚ

Σκληρή αντίδραση του Παύλου Πολάκη στον Απόστολο Κακλαμάνη, έπειτα από δηλώσεις του ιστορικού στελέχους του ΠΑΣΟΚ περί "ποντικιών που φεύγουν από το καράβι".

ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ 23 Μαϊ 2022 | 09:58

Συνέδριο ΠΑΣΟΚ: Εγκρίθηκε ομόφωνα ψήφισμα για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων

Ψήφισμα για τις γερμανικές αποζημιώσεις εγκρίθηκε ομόφωνα από το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ.

ΒΡΕΘΗΚΕ ΚΑΙ ΣΤΟ ΣΥΕΝΔΡΙΟ 23 Μαϊ 2022 | 09:44

Ποια γνωστή ηθοποιός ήταν μέλος του προεδρείου στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ - Θα είναι και υποψήφια βουλευτής [εικόνες]

Υποψήφια με το ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ στον Βόρειο Τομέα Αθηνών αναμένεται να είναι στις επόμενες εκλογές γνωστή ηθοποιός.

ΤΡΙΤΟ ΤΟ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ 23 Μαϊ 2022 | 08:13

Δημοσκόπηση GPO: Μεγαλώνει στις 8,9 μονάδες η διαφορά ΝΔ με ΣΥΡΙΖΑ - Ο Ανδρουλάκης ξεπερνά τον Τσίπρα σε θετικές αξιολογήσεις

Στις 8,9 μονάδες διαμορφώνεται η διαφορά ανάμεσα σε Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με δημοσκόπηση της GPO.

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ 22 Μαϊ 2022 | 13:44

Νίκος Ανδρουλάκης: "Όσοι εγκατέλειψαν το ΠΑΣΟΚ σαν γενίτσαροι δεν έχουν θέση ανάμεσά μας" [Βίντεο]

Ο Νίκος Ανδρουλάκης συνόψισε τα πολιτικά συμπεράσματα της συζήτησης των στελεχών και μελών του κόμματος

«ΠΥΡΑ» ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΔΥΟ 22 Μαϊ 2022 | 10:17

Νίκος Ανδρουλάκης: Γιατί έριξε "πόρτα" με ηχηρό τρόπο σε ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία

Στην ομιλία στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ο Νίκος Ανδρουλάκης έστειλε δύο σαφή μηνύματα

"Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΔΥΣΚΟΛΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΙ ΤΟ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟ ΨΕΜΑ " 21 Μαϊ 2022 | 16:00

Βενιζέλος: Η νέα ηγεσία του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ θα συνθέσει το αφήγημα της Παράταξης - Εύχομαι να κερδίσει τη μάχη

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος τόνισε πως η νέα ηγεσία του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ θα συνθέσει το αφήγημα της Παράταξης που θα προταθεί ως εθνικό αφήγημα της επόμενης περιόδου".

ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ 21 Μαϊ 2022 | 14:14

Γιώργος Παπανδρέου: Οχι σε συγκυβέρνηση με ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ - Αυτόνομη πορεία του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ

''Οι επιδιώξεις της δεξιάς, ουδέποτε συναντήθηκαν με τις αξίες της Παράταξής μας'', δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου.

ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ 21 Μαϊ 2022 | 13:21

Συνέδριο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: Με ομιλίες στελεχών ξεκίνησε η δεύτερη ημέρα

Η δεύτερη μέρα του Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ-Κίνηματος Αλλαγής, ξεκίνησε με ομιλίες στελεχών και μελών του κόμματος.

ΚΡΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΙΣ ΗΠΑ 21 Μαϊ 2022 | 13:10

ΣΥΡΙΖΑ: Φανερώνεται τι αποδέχθηκε ο κ. Μητσοτάκης στις ΗΠΑ με αντάλλαγμα τα χειροκροτήματα

"Καθίσταται ολοένα και πιο σαφές ποια ήταν η αμερικανική θέση που άκουσε ο "προβλέψιμος και δεδομένος" κ. Μητσοτάκης", αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

ΚΑΤΑΧΕΙΡΟΚΡΟΤΟΥΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΥΝΕΔΡΟΥΣ 20 Μαϊ 2022 | 22:46

Σημίτης: Η κοινωνική αλλαγή είναι εφικτή - Προϋπόθεση για την επιτυχία ένα πειστικό πρόγραμμα

Ο Κώστας Σημίτης περιέγραψε το πλαίσιο των δράσεων στις οποίες πρέπει να κινηθεί το ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής ως ένα αριστερό κόμμα με σοσιαλδημοκρατικές αρχές.

ΧΕΙΡΟΚΡΟΤΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ 20 Μαϊ 2022 | 20:55

Συνέδριο ΠΑΣΟΚ: Συγκινητική στιγμή - Ένα λευκό λουλούδι και μια άδεια καρέκλα για τη Φώφη Γεννηματά [Εικόνες]

Συγκίνηση στο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ - Βίντεο αφιέρωμα στη μνήμη της Φώφης Γεννηματά