Follow us

Οι New York Times για τη κινέζικη Huawei στην Ελλάδα - Ο Αδωνις Γεωργιάδης, τα λαπ-τοπ και το ρολόι που λάτρεψε

Το κεφάλαιο Άδωνις Γεωργιάδης με το οποίο ολοκληρώνεται το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ έχει τον τίτλο "Μια ειδική περίπτωση".

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ

Στον υπουργό Εργασίας Άδωνι Γεωργιάδη αναφέρεται ένα μεγάλο τμήμα του εκτενούς ρεπορτάζ της εφημερίδας New York Times σχετικά με τις προσπάθειες για "λόμπινγκ" της κινεζικής εταιρείας Huawei στην Ελλάδα. Τίτλος του: "Δώρα, Gadgets και Ελλάδα: Μέσα στην καμπάνια Lobbying της Huawei".

Το κεφάλαιο Άδωνις Γεωργιάδης με το οποίο ολοκληρώνεται το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ έχει τον τίτλο: "Μια ειδική περίπτωση".

Ο Άδωνις, ο Πομπέο και η Huawei

Το 2020, αναφέρεται στο ρεπορτάζ, όταν ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο βρισκόταν στην Ελλάδα επικεφαλής αμερικανικής αντιπροσωπείας, προκειμένου να οριστικοποιηθεί συμφωνία για τεχνολογική και επιστημονική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, στελέχη της Huawei είχαν κάνει συζητήσεις ώστε να έχουν κάποιον δικό τους παρόντα στις διαπραγματεύσεις, κάτι που θα τους βοηθούσε να αποτινάξουν τις σκιές περί κυβερνοασφάλειας σχετικά με κινεζικές εταιρείες.

"Το συζητήσαμε με τον Άδωνι και το αποσύραμε". Αυτό φέρεται να έγραψε σε συνάδελφό του πολλούς μήνες αργότερα ο Θόδωρος Ταμβακίδης, φίλος του Άδωνι Γεωργιάδη και πρώην στέλεχος της κινέζικης εταιρείας στην Ελλάδα.

Όπως εξηγεί η αμερικανική εφημερίδα, ο Άδωνις είναι ο Άδωνις Γεωργιάδης, κορυφαίος υπουργός που είχε βρεθεί πλάι πλάι με τον Μάικ Πομπέο κατά την υπογραφή της συμφωνίας στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, το 2020. Οι NYT σχολιάζουν ότι "είναι ασαφές αν ο κ. Γεωργιάδης επηρέασε τις διαπραγματεύσεις προς το συμφέρον της Huawei", αλλά υπογραμμίζει ότι η εταιρεία είχε χτίσει μια στενή σχέση μαζί του εδώ και αρκετά χρόνια και αναφέρεται σε "εσωτερικά έγγραφα" αλλά και "δημόσιες πληροφορίες".

Οι NYT γράφουν ότι "στελέχη της Huawei είχαν συζητήσει με ποιους τρόπους ο κ. Γεωργιάδης, που εκείνη την εποχή ήταν υπουργός Ανάπτυξης, είχε λάβει από την εταιρεία συσκευές ενώ ήταν κυβερνητικό στέλεχος". Και προσθέτουν ότι "αναρτούσε επίσης, στα κοινωικά δίκτυα, φωτογραφίες από επισκέψεις του στα γραφεία της Huawei και από εκδηλώσεις".

Ως το προς τη συμφωνία ΗΠΑ - Ελλάδας του 2020 για συνεργασία σε τομείς τεχνολογίας και επιστήμης, η εφημερίδα γράφει ότι "η μη δεσμευτική συμφωνία του 2020 που υπεγράφη από τον κ. Πομπέο και Έλληνες αξιωματούχους, και που αποσκοπούσε στην ενίσχυση της τεχνολογικής και επιστημονικής συνεργασίας, δεν έκανε τελικά αναφορά σε θέματα κυβενοασφάλειας ή κινεζικών εταιρειών".

Ο Μάκι Πομπέο αρνήθηκε να προβεί σε κάποιο σχόλιο, όπως γράφουν οι NYT.

Τι είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης στους NYT

Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι ο Άδωνις Γεωργιάδης έχει πει ότι "δεν εμπλέκεται σε λεπτομέρειες της τεχνολογικής συμφωνίας και δεν είχε καμία επικοινωνία με τη Huawei πριν από την υπογραφή της". Για τον Θόδωρο Ταμβακίδη είπε ότι είναι παιδικοί φίλοι και ότι "δεν δεχόταν ποτέ δώρα από τη Huawei, αλλά αγόρασε "δύο τρεις" συσκευές για μέλη της οικογένειας με αποδείξεις λιανικής". Η εφημερίδα σημειώνει ότι "αρνήθηκε να παράσχει αντίγραφα των αποδείξεων".

Διαβάστε Επίσης

"Δεν είχα ποτέ, ή δεν έχω, καμία ειδική σχέση με αυτή την εταιρεία", ανέφερε σε ένα email όπως γράφουν οι NYT και προσθέτουν ότι ο Άδωνις Γεωργιάδης υποστήριξε ότι "καμία συμφωνία, επένδυση, σύμβαση, παραχώρηση ή έργο δεν παραχωρήθηκε στην Huawei κατά τη διάρκεια της θητείας μου".

Ως προς τον κ. Ταμβακίδη αναφέρεται ότι "είπε ότι δεν θυμάται τις ιδιαιτερότητες της συμφωνίας του 2020, αλλά είπε ότι η Huawei μπορεί να είχε "ενημερωθεί ότι δεν υπήρχε τίποτα μέσα που θα ήταν επικίνδυνο". Αλλά δεν είπε "από ποιον έλαβε αυτή την πληροφορία".

Στο ρεπορτάζ σημειώνεται ότι "ο κ. Ταμβακίδης διευκόλυνε να παραλάβει ο κ. Γεωργιάδης τις συσκευές Huawei, μεταξύ άλλων και για ένα μέλος της οικογένειας, αλλά ότι τα gadget δεν προσφέρθηκαν δωρεάν". Σύμφωνα με τους NYT, ο κ. Ταμβακίδης είπε ότι "οι πωλήσεις τιμολογήθηκαν, αλλά δεν παρείχε αντίγραφα. Οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι λάμβαναν μερικές φορές συσκευές πριν κυκλοφορήσουν δημόσια ή σε μειωμένες τιμές". Κατά τον κ. Ταμβακίδη, όπως γράφουν οι NYT "δεν υπήρχε τίποτα σε αντάλλαγμα" καθώς η "Huawei είναι πολύ ευαίσθητη σε αυτό".

Στο αμερικανικό δημοσίευμα ωστόσο σημειώνεται ότι "αμέσως μετά την επίσκεψη του κ. Πομπέο στην Ελλάδα, το όνομα του κ. Γεωργιάδη επανήλθε σε μηνύματα μεταξύ στελεχών της Huawei".

"Ο Άδωνις χρειάζεται άλλα δύο ρολόγια. GT Pro. Το αγάπησε", έγραψε, κατά τους ΝΥΤ, ο κ. Ταμβακίδης τον Οκτώβριο του 2020 και η εφημερίδα τονίζει ότι αργότερα τον ίδιο μήνα, ο κ. Γεωργιάδης φωτογραφήθηκε φορώντας κάτι που φαινόταν να είναι ένα ρολόι Huawei.

Στο ρεπορτάζ δημοσιεύεται φωτογραφία του Άδωνι Γεωργιάδη να φορά ένα ρολόι Huawei τον Οκτώβριο του 2020.

Κλείνοντας τις αναφορές στον Άδωνι Γεωργιάδη, η εφημερίδα γράφει ότι: "Σε μια ανταλλαγή μηνυμάτων του 2021, στελέχη της Huawei συζήτησαν την αντικατάσταση ενός χαλασμένου τηλεφώνου για τον γιο του κ. Γεωργιάδη. "Ο Άδωνις είναι μια ειδική περίπτωση", έγραψε ο κ. Ταμβακίδης", όπως καταλήγει η εφημερίδα.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 05 Δεκ 2023 | 12:18

Γεωργιάδης για Χαρίτση: Eίναι σοβαρός άνθρωπος, άφησε καλό όνομα στο υπουργείο - Του εύχομαι καλή επιτυχία

"Έχω πολύ καλή γνώμη για τον Αλέξη Χαρίτση, είναι σοβαρός άνθρωπος, άφησε καλό όνομα στο υπουργείο", δήλωσε ο Αδωνις Γεωργιάδης για τον πρόεδρο της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας Νέα Αριστερά.

05 Δεκ 2023 | 11:15

Τα smartwatches βοηθούν στην προστασία της υγείας, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Έρευνα για την Υγεία από την Huawei

Το 87% όσων χρησιμοποιούν smartwatch υιοθέτησαν νέες συμπεριφορές υγείας και ευεξίας

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 04 Δεκ 2023 | 09:49

Γεωργιάδης: Στόχος είναι να φτάσει η ανεργία στον ευρωπαϊκό μέσο όρο

Ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι στόχος είναι η ανεργία που έπεσε τον Οκτώβριο του 2023 στο 9,6%, να είναι σε δύο με τρία χρόνια στον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 02 Δεκ 2023 | 14:41

Γεωργιάδης για ΣΥΡΙΖΑ: Από τον Άρη Βελουχιώτη και τον ΕΛΑΣ, στα γενέθλια της Φάρλι

Ανάρτηση του Υπουργού Εργασίας για τα γενέθλια του σκύλου του Στέφανου Κασσελάκη. Τα χρόνια πολλά και οι ευχές στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

ΤΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 02 Δεκ 2023 | 09:11

Ο Πολάκης πήγε στην ορκωμοσία της κόρης του και έκανε... κήρυγμα στους πτυχιούχους - Τα έβαλε και με τον Γεωργιάδη [βίντεο]

Στην τελετή ορκωμοσίας των πτυχιούχων της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ βρέθηκε ο Παύλος Πολάκης για την ορκωμοσία της κόρης του.

ΑΠΟΡΡΗΤΑ ΕΓΓΡΑΦΑ 01 Δεκ 2023 | 09:54

Αποκάλυψη New York Times: Το Ισραήλ γνώριζε εδώ και έναν χρόνο πως η Χαμάς σχεδίαζε επίθεση - Γιατί αγνόησε τα στοιχεία

Ισραηλινοί αξιωματούχοι είχαν στη διάθεσή τους λεπτομερή στοιχεία για τα σχέδια της Χαμάς, όμως δεν θεωρούσαν ρεαλιστικό το σενάριο της επίθεσης.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ 28 Νοε 2023 | 18:15

Γεωργιάδης στο BBC: "Η άποψη που εξέφρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι η άποψη 11 εκατομμυρίων Ελλήνων"

"Δεν μπορώ να παρέμβω στις πολιτικές σας. Δεν θα ήταν ευγενές από έναν φίλο. Θα σας ξαναπώ ότι ήταν μια κακή ημέρα" είπε ο υπουργός Εργασίας, Άδωνις Γεωργιάδης

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ 25 Νοε 2023 | 11:42

Γεωργιάδης: Ατυχέστατο το σχόλιο Τσακλόγλου - Δεν εκφράζει ούτε το υπουργείο Εργασίας, ούτε την κυβέρνηση

"Έχει 100% άδικο στον τρόπο που το εξέφρασε ο κ. Τσακλόγλου", σημείωσε ο υπουργός

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 24 Νοε 2023 | 16:30

Άδωνις Γεωργιάδης: Η στιγμή που κατεβαίνει στην είσοδο του Υπουργείου και μιλάει με συνταξιούχους της πορείας [βίντεο]

"Κατεβήκαμε με τον υφυπουργό και τους υποδεχθήκαμε με τις πόρτες του Υπουργείου ανοικτές", ανέφερε ο Άδωνις Γεωργιάδης

ΕΩΣ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 6 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 24 Νοε 2023 | 10:31

Σε δημόσια διαβούλευση το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας - Όλες οι βασικές διατάξεις

Tο νομοσχέδιο περιλαμβάνει τη συνολική αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου που διέπει την επαγγελματική ασφάλιση και την εποπτεία των ταμείων.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 22 Νοε 2023 | 15:50

Άδωνις Γεωργιάδης: Οι εκκρεμείς συντάξεις θα μειωθούν σε 25 χιλιάδες έως το τέλος του χρόνου

"Στόχος είναι οι εκκρεμείς συντάξεις να μειωθούν περίπου σε 25.000 έως το τέλος του έτους", τόνισε ο υπουργός Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης

ΣΕ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ 22 Νοε 2023 | 13:36

Ξεκαθαρίζει ο Γεωργιάδης: Δεν υπάρχει κανένα ζήτημα αύξησης ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, τελεία

Ο Άδωνις Γεωργιάδης απέρριψε κατηγορηματικά τις κατηγορίες του ΠΑΣΟΚ ότι η κυβέρνηση της ΝΔ έχει κρυφή ατζέντα για αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.

21 Νοε 2023 | 12:20

Οι πιο hot Black Friday προσφορές είναι και φέτος της Huawei

Αποκτήστε έως τις 27 Νοεμβρίου, σε εξαιρετικές τιμές τα πιο προηγμένα gadgets της αγοράς με τις εκπληκτικές Black Friday προσφορές