
Στον υπουργό Εργασίας Άδωνι Γεωργιάδη αναφέρεται ένα μεγάλο τμήμα του εκτενούς ρεπορτάζ της εφημερίδας New York Times σχετικά με τις προσπάθειες για "λόμπινγκ" της κινεζικής εταιρείας Huawei στην Ελλάδα. Τίτλος του: "Δώρα, Gadgets και Ελλάδα: Μέσα στην καμπάνια Lobbying της Huawei".
Το κεφάλαιο Άδωνις Γεωργιάδης με το οποίο ολοκληρώνεται το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ έχει τον τίτλο: "Μια ειδική περίπτωση".
Ο Άδωνις, ο Πομπέο και η Huawei
Το 2020, αναφέρεται στο ρεπορτάζ, όταν ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο βρισκόταν στην Ελλάδα επικεφαλής αμερικανικής αντιπροσωπείας, προκειμένου να οριστικοποιηθεί συμφωνία για τεχνολογική και επιστημονική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, στελέχη της Huawei είχαν κάνει συζητήσεις ώστε να έχουν κάποιον δικό τους παρόντα στις διαπραγματεύσεις, κάτι που θα τους βοηθούσε να αποτινάξουν τις σκιές περί κυβερνοασφάλειας σχετικά με κινεζικές εταιρείες.
"Το συζητήσαμε με τον Άδωνι και το αποσύραμε". Αυτό φέρεται να έγραψε σε συνάδελφό του πολλούς μήνες αργότερα ο Θόδωρος Ταμβακίδης, φίλος του Άδωνι Γεωργιάδη και πρώην στέλεχος της κινέζικης εταιρείας στην Ελλάδα.
Όπως εξηγεί η αμερικανική εφημερίδα, ο Άδωνις είναι ο Άδωνις Γεωργιάδης, κορυφαίος υπουργός που είχε βρεθεί πλάι πλάι με τον Μάικ Πομπέο κατά την υπογραφή της συμφωνίας στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, το 2020. Οι NYT σχολιάζουν ότι "είναι ασαφές αν ο κ. Γεωργιάδης επηρέασε τις διαπραγματεύσεις προς το συμφέρον της Huawei", αλλά υπογραμμίζει ότι η εταιρεία είχε χτίσει μια στενή σχέση μαζί του εδώ και αρκετά χρόνια και αναφέρεται σε "εσωτερικά έγγραφα" αλλά και "δημόσιες πληροφορίες".
Οι NYT γράφουν ότι "στελέχη της Huawei είχαν συζητήσει με ποιους τρόπους ο κ. Γεωργιάδης, που εκείνη την εποχή ήταν υπουργός Ανάπτυξης, είχε λάβει από την εταιρεία συσκευές ενώ ήταν κυβερνητικό στέλεχος". Και προσθέτουν ότι "αναρτούσε επίσης, στα κοινωικά δίκτυα, φωτογραφίες από επισκέψεις του στα γραφεία της Huawei και από εκδηλώσεις".
Ως το προς τη συμφωνία ΗΠΑ - Ελλάδας του 2020 για συνεργασία σε τομείς τεχνολογίας και επιστήμης, η εφημερίδα γράφει ότι "η μη δεσμευτική συμφωνία του 2020 που υπεγράφη από τον κ. Πομπέο και Έλληνες αξιωματούχους, και που αποσκοπούσε στην ενίσχυση της τεχνολογικής και επιστημονικής συνεργασίας, δεν έκανε τελικά αναφορά σε θέματα κυβενοασφάλειας ή κινεζικών εταιρειών".
Ο Μάκι Πομπέο αρνήθηκε να προβεί σε κάποιο σχόλιο, όπως γράφουν οι NYT.
💥 Leaked internal messages detail efforts by the Chinese tech giant to court Greek officials and fight an American-led effort against its technology.
— Eliza Triantafillou (@e_triantafillou) September 28, 2023
https://t.co/2GgX8AFGWO
Τι είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης στους NYT
Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι ο Άδωνις Γεωργιάδης έχει πει ότι "δεν εμπλέκεται σε λεπτομέρειες της τεχνολογικής συμφωνίας και δεν είχε καμία επικοινωνία με τη Huawei πριν από την υπογραφή της". Για τον Θόδωρο Ταμβακίδη είπε ότι είναι παιδικοί φίλοι και ότι "δεν δεχόταν ποτέ δώρα από τη Huawei, αλλά αγόρασε "δύο τρεις" συσκευές για μέλη της οικογένειας με αποδείξεις λιανικής". Η εφημερίδα σημειώνει ότι "αρνήθηκε να παράσχει αντίγραφα των αποδείξεων".
"Δεν είχα ποτέ, ή δεν έχω, καμία ειδική σχέση με αυτή την εταιρεία", ανέφερε σε ένα email όπως γράφουν οι NYT και προσθέτουν ότι ο Άδωνις Γεωργιάδης υποστήριξε ότι "καμία συμφωνία, επένδυση, σύμβαση, παραχώρηση ή έργο δεν παραχωρήθηκε στην Huawei κατά τη διάρκεια της θητείας μου".
Ως προς τον κ. Ταμβακίδη αναφέρεται ότι "είπε ότι δεν θυμάται τις ιδιαιτερότητες της συμφωνίας του 2020, αλλά είπε ότι η Huawei μπορεί να είχε "ενημερωθεί ότι δεν υπήρχε τίποτα μέσα που θα ήταν επικίνδυνο". Αλλά δεν είπε "από ποιον έλαβε αυτή την πληροφορία".
Στο ρεπορτάζ σημειώνεται ότι "ο κ. Ταμβακίδης διευκόλυνε να παραλάβει ο κ. Γεωργιάδης τις συσκευές Huawei, μεταξύ άλλων και για ένα μέλος της οικογένειας, αλλά ότι τα gadget δεν προσφέρθηκαν δωρεάν". Σύμφωνα με τους NYT, ο κ. Ταμβακίδης είπε ότι "οι πωλήσεις τιμολογήθηκαν, αλλά δεν παρείχε αντίγραφα. Οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι λάμβαναν μερικές φορές συσκευές πριν κυκλοφορήσουν δημόσια ή σε μειωμένες τιμές". Κατά τον κ. Ταμβακίδη, όπως γράφουν οι NYT "δεν υπήρχε τίποτα σε αντάλλαγμα" καθώς η "Huawei είναι πολύ ευαίσθητη σε αυτό".
Στο αμερικανικό δημοσίευμα ωστόσο σημειώνεται ότι "αμέσως μετά την επίσκεψη του κ. Πομπέο στην Ελλάδα, το όνομα του κ. Γεωργιάδη επανήλθε σε μηνύματα μεταξύ στελεχών της Huawei".
"Ο Άδωνις χρειάζεται άλλα δύο ρολόγια. GT Pro. Το αγάπησε", έγραψε, κατά τους ΝΥΤ, ο κ. Ταμβακίδης τον Οκτώβριο του 2020 και η εφημερίδα τονίζει ότι αργότερα τον ίδιο μήνα, ο κ. Γεωργιάδης φωτογραφήθηκε φορώντας κάτι που φαινόταν να είναι ένα ρολόι Huawei.
Στο ρεπορτάζ δημοσιεύεται φωτογραφία του Άδωνι Γεωργιάδη να φορά ένα ρολόι Huawei τον Οκτώβριο του 2020.
Κλείνοντας τις αναφορές στον Άδωνι Γεωργιάδη, η εφημερίδα γράφει ότι: "Σε μια ανταλλαγή μηνυμάτων του 2021, στελέχη της Huawei συζήτησαν την αντικατάσταση ενός χαλασμένου τηλεφώνου για τον γιο του κ. Γεωργιάδη. "Ο Άδωνις είναι μια ειδική περίπτωση", έγραψε ο κ. Ταμβακίδης", όπως καταλήγει η εφημερίδα.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr