Στο τραπέζι πιο σκληρά μέτρα: Χρονικό πλαφόν στις μετακινήσεις, όριο στα SMS, "απαγορευτικό" το βράδυ

Δεν αποκλείεται να υπάρξει καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας μετά το κλείσιμο των καταστημάτων και κυρίως τις βραδινές ώρες.

Θέμα λίγων ημερών φαίνεται να είναι οι ανακοινώσεις για νέα περιοριστικά μέτρα που θα αφορούν κυρίως την κυκλοφορία των πολιτών. Οι εικόνες από την παραλία της Θεσσαλονίκης και οι ουρές έξω από τις τράπεζες, θορύβησαν την κυβέρνηση που βλέπει πως ορισμένοι εξακολουθούν να μην συμμορφώνονται με τους κανόνες, παρά τις συνεχείς εκκλήσεις αλλά και τα πρόστιμα που πέφτουν "βροχή".

Ο πρωθυπουργός δέχεται από τους συνεργάτες του εισηγήσεις για να προχωρήσει στο επόμενο βήμα που είναι το χρονικό όριο των εξόδων αλλά και αριθμός των sms που μπορούν να στείλουν.

Χρονικό πλαφόν στις μετακινήσεις

Αν και οι περισσότεροι πολίτες εφαρμόζουν κατά γράμμα τα μέτρα, υπάρχουν ορισμένοι που με διάφορες δικαιολογίες βρίσκονται για ώρες εκτός σπιτιού με την πρόφαση ότι έχουν βγει για ατομική άθληση, ή για να ψωνίσουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Άλλοι πάλι στέλνουν κατά τη διάρκεια της ημέρας στέλνουν αρκετά sms προκειμένου να βγουν από την οικία τους. Ωστόσο από την Πολιτική Προστασία σημειώνουν πως η απαγόρευση των άσκοπων μετακινήσεων δεν έγινε για να είναι απεριόριστος χρόνος που θα είναι οι πολίτες εκτός σπιτιού ή σε μία ημέρα θα χρησιμοποιούν όλους τους κωδικούς των sms.

Γι’ αυτό τον λόγο μέσα στις επόμενες ημέρες θα μπει χρονικό όριο στις μετακινήσεις αλλά και πλαφόν στα μηνύματα που θα μπορούμε να στείλουμε στο 13033. Με αυτό τον τρόπο εκτιμούν στην κυβέρνηση πως θα ελεγχθεί ακόμα καλύτερα η κατάσταση και κυρίως με τους ηλικιωμένους που είναι η πιο ευάλωτη κοινωνική ομάδα απέναντι στην φονική νόσο.

Τα σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι

Σύμφωνα με τις εισηγήσεις που έχει δεχθεί ο πρωθυπουργός, είναι ο περιορισμός των μετακινήσεων για αγορά τροφίμων μέχρι 4 φορές την εβδομάδα. Καθημερινή άσκηση μία έως δύο ώρες. Δεν αποκλείεται να υπάρξει και καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας μετά το κλείσιμο των καταστημάτων και κυρίως τις βραδινές ώρες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Κάποιοι συμπολίτες μας μάλλον δεν έχουν αντιληφθεί τον κίνδυνο στον οποίο εκτίθενται, τόσο εκείνοι, όσο και οι οικογένειές τους. Σε πολλές περιπτώσεις παρενέβη η αστυνομία, όμως πρέπει να καταλάβουν οι ίδιοι, τι μπορεί να κοστίσουν τέτοιες ενέργειες. Γιατί δεν γίνεται δίπλα σε κάθε απερίσκεπτο πολίτη, να υπάρχει και ένας αστυνομικός" σημείωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.

Μέτρα ενόψει Πάσχα

Στην κυβέρνηση ήδη ετοιμάζουν τα μέτρα που θα ανακοινώσουν την Μεγάλη Εβδομάδα και τα οποία αναμένεται να είναι ιδιαιτέρως αυστηρά. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες το καθεστώς που ισχύει μέχρι σήμερα για τις λειτουργίες στις εκκλησίες δεν θα αλλάξει, ενώ πιθανότατα θα υπάρξει απαγόρευση κυκλοφορίας στα δύο εθνικά οδικά δίκτυα ενώ θα παραμείνουν τα μέτρα που ισχύουν στα λιμάνια που επιτρέπεται να ταξιδεύουν μόνο οι μόνιμοι κάτοικοι και όσοι ασχολούνται με την τροφοδοσία.

Όλα βέβαια θα εξαρτηθούν από την κατάσταση που θα επικρατεί και τον αριθμό των κρουσμάτων και των θυμάτων που θα υπάρχουν καθώς τα δεδομένα αλλάζουν συνεχώς. Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως αυτό το Πάσχα θα είναι διαφορετικό και θα το περάσουμε όλοι μέσα στα σπίτια μας.

"Φέτος θα κάνουμε ένα διαφορετικό Πάσχα από αυτό το οποίο έχουμε συνηθίσει. Δεν θα πάμε στα χωριά μας, δεν θα ψήσουμε αρνιά σε δημόσιο χώρο, θα προσευχηθούμε από το σπίτι μας, αλλά θα είναι η εξαίρεση στον κανόνα. Για να μπορέσουμε να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας και αυτούς που αγαπάμε περισσότερο" δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τσιόδρας: Αν χαλαρώσουμε, όλοι θα πληρώσουμε το τίμημα

Ο προβληματισμός είναι έντονος και στην επιστημονική ομάδα του υπουργείου υγείας καθώς βλέπουν πως οι καλές καιρικές συνθήκες που επικρατούν, η αλλαγή της ώρας που μεγάλωσε την ημέρα, έχει κάνει αρκετούς να χαλαρώνουν και να αναζητούν τρόπους για να βρίσκονται εκτός σπιτιού.

"Ελπίζω να μην είναι αλήθεια αυτά που ακούω, πως κάποιοι έχουν ξεχυθεί στους δρόμους αγνοώντας τα μέτρα. Αν χαλαρώσουμε, όλοι θα πληρώσουμε το τίμημα" τόνισε ο Σωτήρης Τσιόδρας.

Οι ειδικοί εξακολουθούν να τονίζουν πως ο Απρίλιος είναι ιδιαιτέρως κρίσιμος μήνας καθώς θα πρέπει να εξακολουθήσουν να είναι αργοί οι ρυθμοί της εξάπλωσης της νόσου, σε σχέση βέβαια με όλα όσα τραγικά συμβαίνουν σε ευρωπαϊκές χώρες και τις ΗΠΑ. Παράλληλα όπως σημειώνει ο Σωτήρης Τσιόδρας, ο Κορονοϊός δείχνει καθημερινά την επιθετικότητα του.

"Η βραδεία αύξηση του ιού στη χώρα μας έχει οδηγήσει ως σήμερα σε ένα μήνα στους μισούς από τους θανάτους που καταγράψαμε από την γρίπη φέτος. Αυτό και μόνο δείχνει πόσο επιθετικός, πόσο γρήγορα καταστρεπτικός μπορεί να γίνει ένας τέτοιος ιός και στην Πατρίδα μας. Αρκεί να κοιτάξουμε στη γειτονιά μας, στην Ευρώπη" είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής λοιμωξιολογίας.

5.037 ΝΕΚΡΟΙ 02 Ιουν 2020 | 11:29

Τρίτη η Ρωσία σε κρούσματα κορονοϊού: Ξεπέρασαν τα 423.000

8.863 νέα κρούσματα κατέγραψε μόνο σήμερα η Ρωσία.

ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ 02 Ιουν 2020 | 11:22

Bloomberg: Πόσο ασφαλές είναι τελικά να πετάξει κανείς ξανά με αεροπλάνο

Ο Γουόρεν Μπάφετ "ξεφορτώθηκε" τις μετοχές του σε αεροπορικές εταιρείες, ισχυριζόμενος ότι "ο κόσμος έχει αλλάξει".

ΒΟΥΛΗ 02 Ιουν 2020 | 11:06

Επίκαιρη ερώτηση Τσίπρα σε Μητσοτάκη: Θα υιοθετήσετε τα μέτρα που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ;

Καλεί τον Πρωθυπουργό να απαντήσει αν μετά την πρόταση της ΕΕ για το Ταμείο Ανάκαμψης είναι διατεθειμένος να υιοθετήσει μέτρα για τη στήριξη της εργασίας.

ΛΟΓΩ ΚΟΡΟΝΟΙΟΥ 02 Ιουν 2020 | 11:00

Οι νέοι κανόνες στις παραλίες: Επιστρέφει ο καφές και τα τραπεζοκαθίσματα - Απαγορεύεται η μουσική και η παραμονή στο μπαρ

Με βάση τη νέα ΚΥΑ, ορίζεται ως ανώτατος αριθμός λουόμενων σε 1.000 τ.μ. παραλίας τα 40 άτομα.

ΣΤΗ ΣΕΟΥΛ 02 Ιουν 2020 | 10:08

Νότια Κορέα: Κλείνουν μουσεία, πάρκα, δημόσιοι χώροι εξαιτίας δεύτερου κύματος κορονοϊού

Αποτέλεσμα της αύξησης των κρουσμάτων του κορονοϊού τις τελευταίες 50 ημέρες.

ΟΣΟ ΠΙΟ ΜΑΚΡΥΑ, ΤΟΣΟ ΠΙΟ ΚΟΝΤΑ 02 Ιουν 2020 | 08:38

Νέα έρευνα: Αυτές είναι οι αποστάσεις που "σκοτώνουν" τον κορονοϊό

Κάθε έξτρα μέτρο απόστασης (έως τα τρία μέτρα) μειώνει περαιτέρω στο μισό τον κίνδυνο μετάδοσης.

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΡΟΜΠΕΡΤ ΚΟΧ 02 Ιουν 2020 | 08:32

Κορονοϊός - Γερμανία: 11 νεκροί και 213 νέα κρούσματα

Με χαλάρωση στα μέτρα και τηλεργασία.

ΤΑ ΝΕΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 02 Ιουν 2020 | 08:14
ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΟΥ 02 Ιουν 2020 | 08:11

Κορονοϊός - Ο νέος απολογισμός: 373.439 νεκροί και 6.220.110 κρούσματα παγκοσμίως

Ο αριθμός των διαγνωσμένων κρουσμάτων δεν αντανακλά παρά ένα κλάσμα του πραγματικού αριθμού των μολύνσεων.

01 Ιουν 2020 | 22:38

Χάος δίχως τέλος στις ΗΠΑ: Μάχες σώμα με σώμα διαδηλωτών-αστυνομικών - Στα άκρα τραβάει το σχοινί ο Τραμπ

Απαγόρευση της κυκλοφορίας επιβλήθηκε σε σχεδόν 40 πόλεις, αλλά οι περισσότεροι πολίτες την αγνόησαν

ΠΟΕΔΗΝ 01 Ιουν 2020 | 20:16

Θετική στον κορονοϊό νοσηλεύτρια σε μαιευτήριο-14 εργαζόμενοι σε καραντίνα

Πρόκειται για νοσηλεύτρια που εργαζόταν στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του μαιευτικού νοσοκομείου.

01 Ιουν 2020 | 19:46

Κορονοϊός: Μείωση νεκρών και κρουσμάτων στην Ιταλία - Στον "αέρα" η ελεύθερη διέλευση πολιτών στις Περιφέρειες

Το τελευταίο εικοσιτετράωρo έχασαν τη ζωή τους 60 άνθρωποι και καταγράφηκαν 178 νέα κρούσματα