Οι πέντε δύσκολες κυβερνητικές εξισώσεις μετά το καλοκαίρι

Πολλά, πολύπλοκα και δύσκολα θα είναι τα μέτωπα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει ο πρωθυπουργός.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Οι πέντε δύσκολες κυβερνητικές εξισώσεις μετά το καλοκαίρι

Πολλά, πολύπλοκα και δύσκολα θα είναι τα μέτωπα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει ο πρωθυπουργός. Έτσι, η πορεία της ελληνικής οικονομίας και ο στόχος της μείωσης των πλεονασμάτων αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο των κρίσιμων συναντήσεων που θα έχει στα τέλη Αυγούστου ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τους κορυφαίους ευρωπαίους ηγέτες στο Βερολίνο και το Παρίσι.

Την ίδια στιγμή, την ίδια περίοδο θα πρέπει να οριστικοποιηθεί και το περιεχόμενο του δεύτερου πακέτου φοροελαφρύνσεων ενόψει και της ΔΕΘ, ενώ τόσο το θέμα της ΔΕΗ όσο και εκείνο της αλλαγής του εκλογικού νόμου είναι μερικά από τα «καυτά» μέτωπα που επίσης έχει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση.

Στα παραπάνω θα πρέπει να προστεθεί και το μέτωπο της ΕΡΤ καθώς η έντονη αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τον διορισμό στην προεδρία της ΕΡΤ του πρώην διευθυντή του Γραφείου Τύπου του κ. Μητσοτάκη, Κωνσταντίνου Ζούλα αναμένεται να κορυφωθεί κατά τη συζήτηση της σχετικής πρότασης στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας.

Τέλος, υψηλά στην ατζέντα της κυβέρνησης παραμένει το θέμα της επένδυσης στο Ελληνικό, με το υπουργείο Ανάπτυξης να έχει θέσει ως στόχο μέχρι την Τρίτη 27 Αυγούστου να έχουν εκδοθεί οι πρώτες ΚΥΑ για να “ξεκλειδώσει" το έργο.

1) Το στοίχημα της μείωσης των πλεονασμάτων

Το κεντρικό βάρος του κυβερνητικού σχεδιασμού αναμένεται να πέσει στην οικονομία με κυρίαρχο στόχο την μείωσης των πλεονασμάτων. Υπενθυμίζεται ότι στα τελη Αυγούστου ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί τη Γαλλία και τη Γερμανία προκειμένου να συναντήσει τον Εμμανουέλ Μακρόν και την Άνγκελα Μέρκελ και να επιχειρήσει να τους πείσει για το οικονομικό του πρόγραμμα, το οποίο δεν θα ξεφεύγει από τους δημοσιονομικούς στόχους που έχουν συμφωνηθεί με τους εταίρους. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, αναμένεται να διερευνήσει τις διαθέσεις των δύο ισχυρών της ΕΕ για το θέμα της μείωσης των πλεονασμάτων, δεδομένης και της θετικής αντίδρασης που έχουν οι αγορές, κάτι που αποτυπώνεται και στο χαμηλό επιτόκιο των ομολόγων.

Μετά τον Κυριάκο Μητσοτάκη και αφού θα έχουν ακολουθήσει οι εξαγγελίες στη ΔΕΘ, σειρά θα πάρει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας που θα έχει την «παρθενική» του εμφάνιση στο Eurogroup του Σεπτεμβρίου.

Στις Βρυξέλλες τηρούν στάση αναμονής για τις φοροελαφρύνσεις που αποφάσισε η κυβέρνηση και περιμένουν τα αποτελέσματα από τον έλεγχο που θα κάνουν τα τεχνικά κλιμάκια των Θεσμών τα οποία θα βρίσκονται στην Αθήνα το πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτέμβρη.

2) Η αλλαγή εκλογικού νόμου και η κατάργηση της απλής αναλογικής

Από τον Σεπτέμβριο, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, αναμένεται να τεθεί στο τραπέζι και το θέμα της αλλαγής του εκλογικού νόμου με την κατάργηση της απλής αναλογικής που είχε ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πρέπει να επιδιώξει κάποιου είδους συμμαχία προκειμένου να συγκεντρωθούν οι 200 βουλευτές που απαιτούνται ή 180 μέσα από την συνταγματική αναθεώρηση για να ισχύσει ένας πιθανός νέος εκλογικός νόμος από τις επόμενες εκλογές. Ενδεικτική των πιέσεων που αναμένεται να ασκήσει η κυβέρνηση προς τον ΣΥΡΙΖΑ είναι και η πρόσφατη δήλωση του υπουργού Εσωτερικών. “Αν ο κ. Τσίπρας θέλει στοιχειωδώς να πείσει ότι ενδιαφέρεται ρεαλιστικά να κάνει τον ΣΥΡΙΖΑ ένα κόμμα που διεκδικεί την εξουσία, θα πρέπει να ξεφύγει από την ιδεοληπτική εμμονή της απλής αναλογικής, να παραδεχθεί ότι δεν έχει κανένα νόημα και να συζητήσουμε το εκλογικό σύστημα που συνδυάζει την αναλογικότητα και την κυβερνησιμότητα” ανέφερε ο κ. Θεοδωρικάκος. Μέσα στον Σεπτέμβρη αναμένεται να κατατεθεί και ο νόμος για την ψήφο των ομογενών, ενώ τον Οκτώβριο θα αρχίσει η συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

3) Μάχη με τον χρόνο για την επένδυση στο Ελληνικό

Εν τω μεταξύ, σπριντ αναμένεται να κάνει η κυβέρνηση και στο θέμα του Ελληνικού, καθώς στο Μαξίμου θέλουν σύντομα να ξεμπλοκάρουν την «εμβληματική» επένδυση, όπως την χαρακτηρίζουν, για δύο λόγους. Ο πρώτος αφορά την κοινωνία καθώς θέλουν να δείξουν εμπράκτως τα οφέλη που θα υπάρξουν από την συγκεκριμένη επένδυση όπως και οι νέες θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν. Ο δεύτερος λόγος έχει να κάνει με το μήνυμα που θέλει να στείλει η κυβέρνηση τόσο στους εταίρους όσο και σε υποψήφιους επενδυτές ότι η χώρα μας μπορεί να γίνει επενδυτικό προορισμός.

Η πρόθεση του υπουργείου Ανάπτυξης είναι μέχρι τις 27 Αυγούστου να έχουν εκδοθεί οι τρεις πρώτες κοινές υπουργικές αποφάσεις που αφορούν το πάρκο, το παράκτιο μέτωπο και το καζίνο, ενώ για την τέταρτη ο στόχος είναι να έχει εκδοθεί μέχρι τις 30 Αυγούστου.

4) Το δύσκολο μέτωπο της ΔΕΗ

Η πρόσφατη δήλωση του αρμόδιου υπουργού Κωστή Χατζηδάκη στα ΝΕΑ ότι “η ΔΕΗ χρειάζεται ένεση ρευστότητας ύψους 750 εκατ. ευρώ σε διάστημα 45 ημερών για να κρατηθεί όρθια. δίνει με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο το κλίμα που επικρατεί. Σχετικά με την πηγή άντλησης του ποσού, ο υπουργός σημείωσε πως «πρέπει να βρεθεί με διάφορους τρόπους”, ενώ έθεσε ως πρώτη κρίσιμη προθεσμία για τη βιωσιμότητα της επιχείρησης την 24η Σεπτεμβρίου, οπότε αναμένεται η δημοσιοποίηση της νέας έκθεσης του ορκωτού λογιστή. Ο δεύτερος σταθμός, όπως ανέφερε, είναι η 31η Οκτωβρίου, όταν η ελληνική κυβέρνηση θα κληθεί να συμφωνήσει με την ΕΕ για τα διαρθρωτικά μέτρα στην αγορά ενέργειας.

Τα χρέη προς τη ΔΕΗ είναι περίπου 3 δισ. ευρώ. Από αυτά που πραγματικά μπορεί να προσδοκά να εισπράξει η επιχείρηση, είναι τα μισά. “Υπάρχουν πάρα πολλοί στρατηγικοί κακοπληρωτές, μεγάλα ψάρια, που παριστάνουν τους φτωχούς, ενώ δεν είναι. Και η ΔΕΗ θα δώσει προτεραιότητα στην είσπραξη των οφειλών από αυτούς τους ανθρώπους, διότι δεν γίνεται να κρύβονται άνθρωποι για να μην πληρώνουν τα τιμολόγιά τους και την ίδια στιγμή, επειδή η ΔΕΗ δεν έχει τι να κάνει, να στρεφόμαστε προς τους καταναλωτές και να τους λέμε ελάτε να καλύψετε” είχε τονίσει σε άλλη συνέντευξη του ο Κωστής Χατζηδάκης.

5) Οι κόντρες για τη νέα διοίκηση της ΕΡΤ

Στο επίκεντρο της πολιτικής σύγκρουσης μετά τον Δεκαπενταύγουστο αναμένεται να τεθεί και το θέμα της νέας διοίκησης της ΕΡΤ, η οποία θα πρέπει άλλωστε να εγκριθεί κατόπιν σχετικής συζήτησης από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταστήσει σαφή με όλους τους τρόπους την πρόθεσή του να “σηκώσει” το συγκεκριμένο θέμα, ενώ ιδιαίτερη αιχμηρή ήταν και η πρώτη ανακοίνωσή του Γραφείου Τύπου του κόμματος η οποία έκανε λόγο για "το κράτος στην υπηρεσία της Ν.Δ. και του κ. Μητσοτάκη προσωπικά”.

Aπό τη μεριά της, η ΝΔ, διαμέσου του κ. Πέτσα, ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν εκείνος που απαξίωσε τη δημόσια τηλεόραση και τη μετέτρεψε σε κομματικό φερέφωνο. Πρόσθεσε ότι “όπως τονίστηκε και στις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης, βασικός μας στόχος είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, η θωράκιση της ανεξαρτησίας της Δημόσιας Τηλεόρασης, με σεβασμό στα χρήματα των φορολογουμένων, καθώς και η εξασφάλιση του πλουραλισμού και της ποιότητας του προγράμματός της”, ενώ κατέληξε ότι οι πολίτες ήδη έχουν τα πρώτα δείγματα και σύντομα θα μπορούν να κρίνουν και να συγκρίνουν.

Φωτογραφία: Ευρωκίνηση

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΜΕΤΑ ΑΠΟ 20 ΧΡΟΝΙΑ 03 Ιουλ 2020 | 08:41

Μπήκαν οι μπουλντόζες στο Ελληνικό - Μητσοτάκης: "Θα γίνει κυψέλη ανάπτυξης" [εικόνες]

Ο πρωθυπουργός παρίσταται στην τελετή έναρξης των πρόδρομων εργασιών.

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ «ΤΑΣΕΙΣ» 02 Ιουλ 2020 | 18:19

MRB: Δημοφιλέστερος υπουργός ο Βασίλης Κικίλιας - Οι υπουργοί που ακολουθούν σε δημοφιλία

Προβάδισμα 18,2 ποσοστιαίων μονάδων διατηρεί η Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου

Η ΝΔ ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΙ ΠΟΣΟΣΤΟ 40,1% 02 Ιουλ 2020 | 12:14

Δημοσκόπηση MRB: Προβάδισμα ΝΔ με 18,2% - Καταλληλότερος ο Μητσοτάκης, λέει το 45,6%

Διαφορά 50% μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ στην παράσταση νίκης.

ΠΟΥ ΔΟΘΗΚΕ ΕΜΦΑΣΗ 01 Ιουλ 2020 | 20:31

Επικοινωνία Μητσοτάκη - Mενέντεζ για τις εξελίξεις στην Ανατ. Μεσόγειο

Οι ευρύτερες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο στο επίκεντρο συνομιλία του πρωθυπουργού με το μέλος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της αμερικανικής Γερουσίας.

01 Ιουλ 2020 | 20:13

Μητσοτάκης για τη Δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος για τον κορονοϊό: "Διορθώσαμε τις χρόνιες αδυναμίες του ΕΣΥ"

Η ομιλία του πρωθυπουργού στην εκδήλωση του Υπουργείου Υγείας στο Νοσοκομείο "Σωτηρία"

ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ "ΣΩΤΗΡΙΑ" 01 Ιουλ 2020 | 19:01

Δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος για τη δημιουργία νέων κλινών ΜΕΘ - Τι θα πει ο πρωθυπουργός στην εκδήλωση

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα καλωσορίσει την προσφορά του Ιδρύματος, ύψους περίπου 28 εκατομμυρίων ειδικά για τον κορονοϊό

ΣΤΟ COSMOTE TV 01 Ιουλ 2020 | 17:25

Ο Μητσοτάκης για τη νίκη στο Euro 2004: Δεν έχει υπάρξει μεγαλύτερη έκπληξη στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο [Βίντεο]

Με φόντο το Καλλιμάρμαρο, ο Πρωθυπουργός συνομιλεί με τον Τάκη Φύσσα, μέλος της εθνικής ποδοσφαίρου που το 2004 πέτυχε το ακατόρθωτο και στέφθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΑΝΑΚΡΙΤΙΚΗ 30 Ιουν 2020 | 18:45

Κύκλοι ΝΔ: Ο "Ρασπούτιν" και ο πολλάκις ψευδόμενος Παππάς κρατούν αγκαλιά τον Τσίπρα

"Τον υποχρεώνουν να στηρίζει μέχρι τέλους το παραμάγαζο μπας και σώσει κάτι από το μαγαζί του"

ΤΟ ΠΡΩΙ Η ΤΕΛΕΤΗ 30 Ιουν 2020 | 17:10

Ελληνικό: Την Παρασκευή η επίσημη έναρξη των εργασιών παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη

Τα επίσημα εγκαίνια του εργοταξίου θα ξεκινήσουν στις 08:30 το πρωί υπό το βλέμμα του πρωθυπουργού

ΑΝΟΙΧΤΟΙ ΟΙ ΔΙΑΥΛΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 29 Ιουν 2020 | 21:34

Ικανοποίηση Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη - Ερντογάν

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ θεωρεί ότι η συγκεκριμένη στάση ενισχύει τη συμμαχία του ΝΑΤΟ.

"ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ" 29 Ιουν 2020 | 20:20

Μασκοφόρος ο Τσιόδρας στη συνάντηση με Μητσοτάκη - Μαζί του Έλληνες ερευνητές για τον κορονοϊό [Εικόνες]

Συζήτηση για την έρευνα αντισωμάτων που θα συμβάλει όχι μόνο στη διάγνωση του SARS-CoV-2 αλλά και στη θεραπεία του κορονοϊού

"ΟΙ ΝΕΟΙ ΠΟΥ ΝΙΚΗΣΑΝ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ" 29 Ιουν 2020 | 19:30

Μητσοτάκης στους νέους για την πανδημία: "Χάρη σε σας πετύχαμε αυτά που πετύχαμε - Πολύ καλύτερη η επόμενη μέρα"

Μήνυμα αισιοδοξίας για το μέλλον έστειλε ο πρωθυπουργός σε διαδικτυακή συζήτηση με νέους που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά του κορονοϊού