Οι πρώτοι "καυτοί" φάκελοι για τους νέους υπουργούς

Το τρίτο μνημόνιο μαζί με τα «μαθήματα και τα παθήματα» διαπραγμάτευσης και τα προβλήματα που σωρεύτηκαν φτιάχνουν νέο πεδίο για τους νέους υπουργούς.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Οι πρώτοι "καυτοί" φάκελοι για τους νέους υπουργούς

Το τρίτο μνημόνιο μαζί με τα «μαθήματα και τα παθήματα» της επτάμηνης διαπραγμάτευσης και τα προβλήματα που σωρεύτηκαν δημιουργούν ένα τελείως διαφορετικό πεδίο και κλίμα για τους υπουργούς της νέας κυβέρνησης σε σχέση με τον περασμένο Ιανουάριο και την πρώτη τους επαφή με την διακυβέρνηση.

Την συναίσθηση αυτή υποδήλωναν οι δηλώσεις, εν είδη ατομικών προγραμματικών, που έκαναν τα στελέχη της κυβέρνησης έξω από το Προεδρικό Μέγαρο όπου ορκίστηκαν ή κατά τη διάρκεια της παραλαβής των χαρτοφυλακίων τους.

Τον τόνο έδωσε πρώτος ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης ο οποίος βγήκε σχεδόν τρέχοντας από το Προεδρικό Μέγαρο μετά την ορκωμοσία και μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες είπε χωρίς ωραιοποιήσεις « Η πορεία θα είναι ανηφορική».

Ο κ. Δραγασάκης είπε επίσης με τον ίδιο τόνο πως «το μνημόνιο είναι κάτι το οποίο πρέπει να κάνουμε» από την άλλη όμως διεύρυνε την αποστολή της κυβέρνησης μιλώντας για «ένα σχέδιο για την κοινωνία».

Από την πλευρά του ο Ευκλείδης Τσακαλώτος - είχε αφήσει αιχμές κατά πρώην υπουργών ότι παρακολουθούσαν την διαπραγμάτευση και είχαν παραμελήσει τα θέματα της αρμοδιότητας τους - τόνισε ότι στόχος του υπουργείου είναι να δώσει «χώρο» στην Κυβέρνηση και χώρο για να κάνει σημαντικές τομές σε άλλους τομείς, όπως η Υγεία, η Παιδεία και η Διαφθορά.

Ο εκτροχιασμός του προϋπολογισμού πρώτο μέλημα του ΥΠΟΙΚ

Το πρώτο στάδιο υλοποίησης του μνημονίου είναι η σύνταξη και κατάθεση του προσχεδίου του κρατικού προϋπολογισμού έως τις 5 Οκτωβρίου, ημέρα που έχει προγραμματιστεί το Eurogroup.

Οι υπηρεσιακοί παράγοντες του ΓΛΚ, έχουν ήδη προχωρήσει στη σύνταξη του προσχεδίου το οποίο εκτός από τους στόχους για την επόμενη χρονιά, θα αποτυπώνει και τα αναθεωρημένα μεγέθη του εκτροχιασμένου φετινού προϋπολογισμού.

Αναλαμβάνοντας τα καθήκοντα του ο Γιώργος Χουλιαράκης υποστήριξε ότι το υπουργείο Οικονομικών είναι εντός τροχιάς όσον αφορά την εφαρμογή του μνημονίου, έχοντας ήδη υλοποιήσει το 61% των δράσεών του, ενώ είναι ήδη έτοιμη και η υπουργική απόφαση για την περαιτέρω άρση των capital controls ειδικά για τις επιχειρήσεις. Ο πρώτος έλεγχος αξιολόγησης και η ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών απαιτούν επίπονο και σχολαστικό σχεδιασμό και υλοποίηση.

Το οικονομικό επιτελείο ετοιμάζεται για εκ βάθρων αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος καθώς όπως ανέφερε ο Γιώργος Χουλιαράκης , υπάρχει μεγάλο πεδίο μείωσης των ανισοτήτων και καλύτερης κατανομής του δημοσιονομικού βάρους μέσα από την αλλαγή στη φορολογία εισοδήματος.

Ουσιαστικά ο αναπληρωτής υπουργός άνοιξε θέμα αλλαγής των φορολογικών συντελεστών οι οποίοι με βάση το ισχύον καθεστώς διαφοροποιούνται με βάση την πηγή του εισοδήματος ενώ προανήγγειλε και επανεξέταση των εξαιρέσεων από τη φορολογία. «Έχουμε ήδη ζητήσει τεχνική βοήθεια για την επανεξέταση των φόρων» σημείωσε ο κ. Χουλιαράκης.

Αιχμή η καθημερινότητα: παιδεία και υγεία

Τα προβλήματα στο χώρο της εκπαίδευσης με τα κλειστά λόγω έλλειψης καθηγητών σχολεία και ο υπό κατάρρευση χώρος της υγείας απαιτούν άμεση δράση από τους υπουργούς που ανέλαβαν.

Ο Νίκος Φίλης νέος υπουργός παιδείας δεσμεύθηκε για το «κανονικό» άνοιγμα όλων των σχολείων μιλώντας για το «σύνθετο, επείγον και συνεχές» έργο του υπουργείου Παιδείας. Και δεν ξέφυγε από την πεπατημένη των προκατόχων του υποσχόμενος «εθνικό κοινωνικό διάλογο» για την Παιδεία, ώστε να αναδειχθούν οι προοπτικές, τα προβλήματα, αλλά και οι «δρόμοι για τις λύσεις τους».

Ο νέος υπουργός υγείας Ανδρέας Ξανθός διαβεβαίωσε πως προτεραιότητα του είναι είναι «η ανατροπή του διαρκούς κινδύνου λειτουργικού μπλακάουτ»

Μίλησε για «ένα σχέδιο έκτακτης ενίσχυσης του συστήματος με ανθρώπινο δυναμικό και πάταξη της διαφθοράς» για «προσπάθεια ηθικοποίησης του συστήματος Υγείας».

Σε πιο πρακτικό πεδίο μίλησε για την ανάγκη να προχωρήσουν μεταρρυθμιστικές τομές στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και στον ψυχιατρικό τομέα.

Ο χώρος της υγείας πρέπει να είναι «προνομιακός» μέσα σε αυτό το περιβάλλον, ώστε να υπάρξει η αίσθηση ασφάλειας του πληθυσμού και δίκαιης κατανομής των βαρών, κατέληξε ο κ. Ξανθός.

Ιδιωτικοποίηση ΑΔΜΗΕ και ενέργεια

«Η κυβέρνηση επανεκκινεί με μία σαφή εντολή, πιο ώριμη. Είμαστε προσγειωμένοι και προχωράμε. Ο λαός περιμένει γρήγορα βήματα», ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης που έχει να διαχειριστεί το θέμα της ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ ή ανέυρεσης ισοδυνάμων.

Ο υπουργός επέμεινε πως το θέμα της ΔΕΗ η κυβέρνηση θα το χειριστεί υπό τον όρο ότι θα διαφυλαχθεί ο δημόσιος χαρακτήρας της.

Ενώ στο πλαίσιο της πολιτικής «ανοιχτών θυρών» που υποσχέθηκε συναντήθηκε και με αντιπροσωπεία των εργαζομένων στις Σκουριές.

Βόμβα το ασφαλιστικό στα χέρια του Κατρούγκαλου

«Ένα βιώσιμο και δίκαιο ασφαλιστικό είναι αυτό που πρέπει να επιδιωχθεί και πρέπει μέσα σε ένα μήνα να εφαρμόσουμε όσα δεν έγιναν σε 40 χρόνια» ομολόγησε επιστρέφοντας στο Υπουργείο Εργασίας ο Γιώργος Κατρούγκαλος μετά την ορκωμοσία του. Ανακοίνωσε πως θα ζητήσει την επίσπευση της δημοσιοποίησης του πορίσματος της Επιτροπής Σοφών και μάλιστα την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου.

Επανέλαβε ότι στόχος αυτής της προσπάθειας είναι ένα εθνικό σχέδιο μεταρρύθμισης στο ασφαλιστικό, που θα αποτρέψει την εφαρμογή των μνημονιακών δεσμεύσεων.

Τι θα γίνει με πρόσφυγες και μετανάστες

Πολλά για το πως θα εξελιχθεί η κατάσταση με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες στο εσωτερικό της χώρας το προσεχές διάστημα θα κριθούν από τις αποφάσεις και τα μέτρα που θα λάβει σε κεντρικό επίπεδο η ΕΕ. Ωστόσο η κυβέρνηση με τα αρμόδια υπουργεία καλείται να προετοιμάσει και τις διαδικασίες μετεγκετάστασης των χιλιάδων προσφύγων που θα αναχωρήσουν αλλά και την φιλοξενία όσων θα παραμείνουν ή θα έρθουν. Ο νέος αναπληρωτής Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας εξετάζει όπως ανακοίνωσε τη χρήση των ενόπλων δυνάμεων υποστηρικτικά για την επίλυση του μεταναστευτικού προβλήματος σε επίπεδο καταγραφής ,σίτισης, εγκατάστασης ή μεταφοράς.

Για όλα αυτά θα υπάρξουν συναντήσεις και συσκέψεις με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας, Πάνο Καμμένο και Μεταναστευτικής Πολιτικής κ.Μουζάλα.

Δημόσια έργα για να χτυπηθεί η ανεργία και να υπάρξουν έσοδα

Ο υπουργός Μεταφορών και Δικτύων Χρήστος Σπίρτζης έχει να διαχειριστεί και το θέμα του διαγωνισμού των περιφερειακών αεροδρομίων αλλά και της επανεκίνησης των δημοσίων έργων πχ αυτοκινητόδρομων που έχουν σταματήσει. Αναλαμβάνοντας περιέγραψε ως στόχο του στο υπουργείο « να φέρουμε έσοδα στο κράτος». 'Οπως είπε «το υπουργείο βρίσκεται στον πυρήνα των τομέων που μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της κρίσης και της ανεργίας».

Νέες αντιφάσεις για τον ΟΛΠ από Δρίτσα

Ο Θοδωρής Δρίτσας επέστρεψε στο Υπουργείο Ναυτιλίας και παρά την εκπεφρασμένη αντίθεσή του καλείται να υλοποιήσει την αποκρατικοποίηση του ΟΛΠ. Αίσθηση προκάλεσε χθες στην τελετή παραλαβής η αναφορά στο θέμα. « Είναι υποχρέωσή μας να πετύχουμε μια σύμβαση παραχώρησης του ελληνικού Δημοσίου η οποία να κατοχυρώνει όλα τα δικαιώματα των Δήμων, των πολιτών, των παραγωγικών δραστηριοτήτων αυτής της πόλης...» και συνέχισε «Έχουμε υποχρέωση να προχωρήσουμε σε μία σειρά από τομές και μεταρρυθμίσεις που θα κρατήσουν τις εγγυήσεις για την υπεράσπιση και την ανανέωση της σχέσης της πολιτείας, με αυτό που λέγεται δημόσιο συμφέρον και συμφέρον της κοινωνίας των πολιτών» .

Εκτός κλίματος ο Καμμένος με υπόσχεση για επιδόματα

Με υποσχέσεις ότι θα χορηγηθεί άμεσα το επίδομα παραμεθορίου επέστρεψε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος στο Πεντάγωνο ενώ αναφέρθηκε και σε άμεση τακτοποίηση του θέματος της υλοποίησης της απόφασης του ΣτΕ για μισθολογική αποκατάσταση των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Οπως είπε το επίδομα παραμεθορίου ότι θα είναι η πρώτη απόφαση που θα υπογράψει και να βρεθούν τα χρήματα ακόμη και από περικοπές του γραφείου του.

Επίσης διαβεβαίωσε ότι δεν θα μειωθεί ούτε κατά ένας το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων –και «εάν θα μειωθεί αυτός θα είμαι εγώ» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΕ ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ ΜΕ ΚΥΝΗΓΟΥΣ 21 Ιαν 2021 | 14:34

Τσίπρας: "Θέατρο του παραλόγου" η απαγόρευση του κυνηγιού

"Επιτρέπεται το μότο κρος στην Πάρνηθα, αλλά όχι το κυνήγι" είπε ο Α. Τσίπρας σε τηλεδιάσκεψη με κυνηγούς και κατηγόρησε την κυβέρνηση για θέατρο παραλόγου.

ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΣΕ ΔΥΟ ΒΑΡΚΕΣ 21 Ιαν 2021 | 11:15

Αμηχανία στον ΣΥΡΙΖΑ για την "Τάση Κουφοντίνα": Αποστάσεις από το κείμενο των "15" χωρίς να τους αδειάζουν

Πως προσπαθούν στον ΣΥΡΙΖΑ να μαζέψουν τις εντυπώσεις από το κείμενο για τον Κουφοντίνα.

ΜΕ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ TWITTER 20 Ιαν 2021 | 23:53

Συγχαρητήρια Τσίπρα σε Μπάιντεν-Χάρις: Ένα νέο κεφάλαιο ανοίγει στην αμερικανική πολιτική

Ο Αλέξης Τσίπρας εκτιμά ότι αναγεννάται η ελπίδα για την αντιμετώπιση προκλήσεων όπως η πανδημία, η κλιματική αλλαγή, η περιφερειακή ειρήνη.

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ 2012 20 Ιαν 2021 | 15:37

Οταν ο Μητσοτάκης "κάρφωσε" τον Τσίπρα για τους Αγανακτισμένους, τις κρεμάλες και την απόπειρα εισβολής στη Βουλή

Κόντρα στη Βουλή ανάμεσα σε Μητσοτάκη και Τσίπρα για την απόπειρα των Αγανακτισμένων να εισβάλουν στη Βουλή

ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ 20 Ιαν 2021 | 12:28

Τσίπρας στη Βουλή για την επέκταση στα 12 μίλια: Ηταν στρατηγική επιλογή ΣΥΡΙΖΑ και την λοιδωρούσατε

Η ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή για την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια στο Ιόνιο.

ΤΙ ΓΡΑΦΟΥΝ ΤΑ ΝΕΑ 20 Ιαν 2021 | 11:58

Καταπέλτης ο Καλογρίτσας κατά Νίκου Παππά για το ΣΥΡΙΖΑ Channel- Αυτός ήταν ο οργανωτής

Καταπέλτης για τον πρώην υπουργό Νίκο Παππά ήταν ο επιχειρηματίας Χρήστος Καλογρίτσας για το κανάλι του ΣΥΡΙΖΑ

ΤΙ ΑΝΕΦΕΡΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 19 Ιαν 2021 | 17:22

Τσίπρας στους πρυτάνεις ΑΕΙ: Προκλητική πριμοδότηση των ιδιωτικών κολεγίων έναντι των δημοσίων πανεπιστημίων

Στο νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ προβλέπεται η πρόσληψη 1.000 επιπλέον αστυνομικών αλλά δεν προβλέπεται η πρόσληψη καθηγητών αναφέρει ο Αλέξης Τσίπρας

«ΟΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΕΧΟΥΝ ΣΥΣΣΩΡΕΥΘΕΙ» 18 Ιαν 2021 | 15:22

Άνοιγμα αγοράς: Τέσσερις προτάσεις από τον Αλ. Τσίπρα - "Αλλιώς τα λουκέτα την επόμενη φορά θα είναι οριστικά"

Την ανάγκη το άνοιγμα της αγοράς να μην αποτελέσει "δικαιολογία" για τη μη λήψη μέτρων στήριξης στις επιχειρήσεις από την κυβέρνηση τονίζει o Αλέξης Τσίπρας.

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΣΑ ΕΙΠΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ 16 Ιαν 2021 | 09:11

Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ επιστρέφει στην αντιπολιτευτική ρητορική του 3% - Ομιλία Τσίπρα με ανακρίβειες στη Βουλή

Για επιχείρηση εκμετάλλευσης της υγειονομικής κρίσης με ανακρίβειες και ψευδή στοιχεία από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ κάνουν λόγο κοινοβουλευτικά στελέχη της ΝΔ.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 15 Ιαν 2021 | 15:08

Μητσοτάκης: "Παγώνει" το πρόστιμο των 500 ευρώ για 10 ημέρες - Επαναξιολογούμε τα στοιχεία σε τακτά χρονικά διαστήματα

Στο διάστημα αυτό θα καταγραφεί η συμπεριφορά συμμόρφωσης των πολιτών στα μέτρα και θα ληφθούν αποφάσεις, είπε ο πρωθυπουργός.

15 Ιαν 2021 | 12:50

Live η συζήτηση των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή για την πανδημία

Σε εξέλιξη η συζήτηση των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή για την πανδημία μετά από πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 15 Ιαν 2021 | 11:54

Ειρωνείες Μητσοτάκη στην πρόταση Τσίπρα για τα εμβόλια: "Πάλι καλά που δεν είπατε να κρατικοποιήσουμε την Pfizer με ένα νόμο και ένα άρθρο"

Με ειρωνικό τρόπο σχολίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης την πρόταση Τσίπρα να αγοράσει μόνη της, εκτός ΕΕ εμβόλια κατά του κορονοϊού

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 15 Ιαν 2021 | 11:19

Η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή για την πανδημια: Για όλα φταίει η κυβέρνηση

Ευθύνες στην κυβέρνηση για την διαχείρηση της πανδημίας επέρριψε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ