Οι πρώτοι "καυτοί" φάκελοι για τους νέους υπουργούς

Το τρίτο μνημόνιο μαζί με τα «μαθήματα και τα παθήματα» διαπραγμάτευσης και τα προβλήματα που σωρεύτηκαν φτιάχνουν νέο πεδίο για τους νέους υπουργούς.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Οι πρώτοι "καυτοί" φάκελοι για τους νέους υπουργούς

Το τρίτο μνημόνιο μαζί με τα «μαθήματα και τα παθήματα» της επτάμηνης διαπραγμάτευσης και τα προβλήματα που σωρεύτηκαν δημιουργούν ένα τελείως διαφορετικό πεδίο και κλίμα για τους υπουργούς της νέας κυβέρνησης σε σχέση με τον περασμένο Ιανουάριο και την πρώτη τους επαφή με την διακυβέρνηση.

Την συναίσθηση αυτή υποδήλωναν οι δηλώσεις, εν είδη ατομικών προγραμματικών, που έκαναν τα στελέχη της κυβέρνησης έξω από το Προεδρικό Μέγαρο όπου ορκίστηκαν ή κατά τη διάρκεια της παραλαβής των χαρτοφυλακίων τους.

Τον τόνο έδωσε πρώτος ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης ο οποίος βγήκε σχεδόν τρέχοντας από το Προεδρικό Μέγαρο μετά την ορκωμοσία και μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες είπε χωρίς ωραιοποιήσεις « Η πορεία θα είναι ανηφορική».

Ο κ. Δραγασάκης είπε επίσης με τον ίδιο τόνο πως «το μνημόνιο είναι κάτι το οποίο πρέπει να κάνουμε» από την άλλη όμως διεύρυνε την αποστολή της κυβέρνησης μιλώντας για «ένα σχέδιο για την κοινωνία».

Από την πλευρά του ο Ευκλείδης Τσακαλώτος - είχε αφήσει αιχμές κατά πρώην υπουργών ότι παρακολουθούσαν την διαπραγμάτευση και είχαν παραμελήσει τα θέματα της αρμοδιότητας τους - τόνισε ότι στόχος του υπουργείου είναι να δώσει «χώρο» στην Κυβέρνηση και χώρο για να κάνει σημαντικές τομές σε άλλους τομείς, όπως η Υγεία, η Παιδεία και η Διαφθορά.

Ο εκτροχιασμός του προϋπολογισμού πρώτο μέλημα του ΥΠΟΙΚ

Το πρώτο στάδιο υλοποίησης του μνημονίου είναι η σύνταξη και κατάθεση του προσχεδίου του κρατικού προϋπολογισμού έως τις 5 Οκτωβρίου, ημέρα που έχει προγραμματιστεί το Eurogroup.

Οι υπηρεσιακοί παράγοντες του ΓΛΚ, έχουν ήδη προχωρήσει στη σύνταξη του προσχεδίου το οποίο εκτός από τους στόχους για την επόμενη χρονιά, θα αποτυπώνει και τα αναθεωρημένα μεγέθη του εκτροχιασμένου φετινού προϋπολογισμού.

Αναλαμβάνοντας τα καθήκοντα του ο Γιώργος Χουλιαράκης υποστήριξε ότι το υπουργείο Οικονομικών είναι εντός τροχιάς όσον αφορά την εφαρμογή του μνημονίου, έχοντας ήδη υλοποιήσει το 61% των δράσεών του, ενώ είναι ήδη έτοιμη και η υπουργική απόφαση για την περαιτέρω άρση των capital controls ειδικά για τις επιχειρήσεις. Ο πρώτος έλεγχος αξιολόγησης και η ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών απαιτούν επίπονο και σχολαστικό σχεδιασμό και υλοποίηση.

Το οικονομικό επιτελείο ετοιμάζεται για εκ βάθρων αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος καθώς όπως ανέφερε ο Γιώργος Χουλιαράκης , υπάρχει μεγάλο πεδίο μείωσης των ανισοτήτων και καλύτερης κατανομής του δημοσιονομικού βάρους μέσα από την αλλαγή στη φορολογία εισοδήματος.

Ουσιαστικά ο αναπληρωτής υπουργός άνοιξε θέμα αλλαγής των φορολογικών συντελεστών οι οποίοι με βάση το ισχύον καθεστώς διαφοροποιούνται με βάση την πηγή του εισοδήματος ενώ προανήγγειλε και επανεξέταση των εξαιρέσεων από τη φορολογία. «Έχουμε ήδη ζητήσει τεχνική βοήθεια για την επανεξέταση των φόρων» σημείωσε ο κ. Χουλιαράκης.

Αιχμή η καθημερινότητα: παιδεία και υγεία

Τα προβλήματα στο χώρο της εκπαίδευσης με τα κλειστά λόγω έλλειψης καθηγητών σχολεία και ο υπό κατάρρευση χώρος της υγείας απαιτούν άμεση δράση από τους υπουργούς που ανέλαβαν.

Ο Νίκος Φίλης νέος υπουργός παιδείας δεσμεύθηκε για το «κανονικό» άνοιγμα όλων των σχολείων μιλώντας για το «σύνθετο, επείγον και συνεχές» έργο του υπουργείου Παιδείας. Και δεν ξέφυγε από την πεπατημένη των προκατόχων του υποσχόμενος «εθνικό κοινωνικό διάλογο» για την Παιδεία, ώστε να αναδειχθούν οι προοπτικές, τα προβλήματα, αλλά και οι «δρόμοι για τις λύσεις τους».

Ο νέος υπουργός υγείας Ανδρέας Ξανθός διαβεβαίωσε πως προτεραιότητα του είναι είναι «η ανατροπή του διαρκούς κινδύνου λειτουργικού μπλακάουτ»

Μίλησε για «ένα σχέδιο έκτακτης ενίσχυσης του συστήματος με ανθρώπινο δυναμικό και πάταξη της διαφθοράς» για «προσπάθεια ηθικοποίησης του συστήματος Υγείας».

Σε πιο πρακτικό πεδίο μίλησε για την ανάγκη να προχωρήσουν μεταρρυθμιστικές τομές στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και στον ψυχιατρικό τομέα.

Ο χώρος της υγείας πρέπει να είναι «προνομιακός» μέσα σε αυτό το περιβάλλον, ώστε να υπάρξει η αίσθηση ασφάλειας του πληθυσμού και δίκαιης κατανομής των βαρών, κατέληξε ο κ. Ξανθός.

Ιδιωτικοποίηση ΑΔΜΗΕ και ενέργεια

«Η κυβέρνηση επανεκκινεί με μία σαφή εντολή, πιο ώριμη. Είμαστε προσγειωμένοι και προχωράμε. Ο λαός περιμένει γρήγορα βήματα», ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης που έχει να διαχειριστεί το θέμα της ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ ή ανέυρεσης ισοδυνάμων.

Ο υπουργός επέμεινε πως το θέμα της ΔΕΗ η κυβέρνηση θα το χειριστεί υπό τον όρο ότι θα διαφυλαχθεί ο δημόσιος χαρακτήρας της.

Ενώ στο πλαίσιο της πολιτικής «ανοιχτών θυρών» που υποσχέθηκε συναντήθηκε και με αντιπροσωπεία των εργαζομένων στις Σκουριές.

Βόμβα το ασφαλιστικό στα χέρια του Κατρούγκαλου

«Ένα βιώσιμο και δίκαιο ασφαλιστικό είναι αυτό που πρέπει να επιδιωχθεί και πρέπει μέσα σε ένα μήνα να εφαρμόσουμε όσα δεν έγιναν σε 40 χρόνια» ομολόγησε επιστρέφοντας στο Υπουργείο Εργασίας ο Γιώργος Κατρούγκαλος μετά την ορκωμοσία του. Ανακοίνωσε πως θα ζητήσει την επίσπευση της δημοσιοποίησης του πορίσματος της Επιτροπής Σοφών και μάλιστα την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου.

Επανέλαβε ότι στόχος αυτής της προσπάθειας είναι ένα εθνικό σχέδιο μεταρρύθμισης στο ασφαλιστικό, που θα αποτρέψει την εφαρμογή των μνημονιακών δεσμεύσεων.

Τι θα γίνει με πρόσφυγες και μετανάστες

Πολλά για το πως θα εξελιχθεί η κατάσταση με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες στο εσωτερικό της χώρας το προσεχές διάστημα θα κριθούν από τις αποφάσεις και τα μέτρα που θα λάβει σε κεντρικό επίπεδο η ΕΕ. Ωστόσο η κυβέρνηση με τα αρμόδια υπουργεία καλείται να προετοιμάσει και τις διαδικασίες μετεγκετάστασης των χιλιάδων προσφύγων που θα αναχωρήσουν αλλά και την φιλοξενία όσων θα παραμείνουν ή θα έρθουν. Ο νέος αναπληρωτής Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας εξετάζει όπως ανακοίνωσε τη χρήση των ενόπλων δυνάμεων υποστηρικτικά για την επίλυση του μεταναστευτικού προβλήματος σε επίπεδο καταγραφής ,σίτισης, εγκατάστασης ή μεταφοράς.

Για όλα αυτά θα υπάρξουν συναντήσεις και συσκέψεις με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας, Πάνο Καμμένο και Μεταναστευτικής Πολιτικής κ.Μουζάλα.

Δημόσια έργα για να χτυπηθεί η ανεργία και να υπάρξουν έσοδα

Ο υπουργός Μεταφορών και Δικτύων Χρήστος Σπίρτζης έχει να διαχειριστεί και το θέμα του διαγωνισμού των περιφερειακών αεροδρομίων αλλά και της επανεκίνησης των δημοσίων έργων πχ αυτοκινητόδρομων που έχουν σταματήσει. Αναλαμβάνοντας περιέγραψε ως στόχο του στο υπουργείο « να φέρουμε έσοδα στο κράτος». 'Οπως είπε «το υπουργείο βρίσκεται στον πυρήνα των τομέων που μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της κρίσης και της ανεργίας».

Νέες αντιφάσεις για τον ΟΛΠ από Δρίτσα

Ο Θοδωρής Δρίτσας επέστρεψε στο Υπουργείο Ναυτιλίας και παρά την εκπεφρασμένη αντίθεσή του καλείται να υλοποιήσει την αποκρατικοποίηση του ΟΛΠ. Αίσθηση προκάλεσε χθες στην τελετή παραλαβής η αναφορά στο θέμα. « Είναι υποχρέωσή μας να πετύχουμε μια σύμβαση παραχώρησης του ελληνικού Δημοσίου η οποία να κατοχυρώνει όλα τα δικαιώματα των Δήμων, των πολιτών, των παραγωγικών δραστηριοτήτων αυτής της πόλης...» και συνέχισε «Έχουμε υποχρέωση να προχωρήσουμε σε μία σειρά από τομές και μεταρρυθμίσεις που θα κρατήσουν τις εγγυήσεις για την υπεράσπιση και την ανανέωση της σχέσης της πολιτείας, με αυτό που λέγεται δημόσιο συμφέρον και συμφέρον της κοινωνίας των πολιτών» .

Εκτός κλίματος ο Καμμένος με υπόσχεση για επιδόματα

Με υποσχέσεις ότι θα χορηγηθεί άμεσα το επίδομα παραμεθορίου επέστρεψε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος στο Πεντάγωνο ενώ αναφέρθηκε και σε άμεση τακτοποίηση του θέματος της υλοποίησης της απόφασης του ΣτΕ για μισθολογική αποκατάσταση των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Οπως είπε το επίδομα παραμεθορίου ότι θα είναι η πρώτη απόφαση που θα υπογράψει και να βρεθούν τα χρήματα ακόμη και από περικοπές του γραφείου του.

Επίσης διαβεβαίωσε ότι δεν θα μειωθεί ούτε κατά ένας το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων –και «εάν θα μειωθεί αυτός θα είμαι εγώ» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

«ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ» 20 Ιαν 2022 | 20:17

Επίθεση Τσίπρα σε Μητσοτάκη: Δεν έχει πια σημασία τι λέει διότι είναι αναξιόπιστος

Το να φύγει αυτή η κυβέρνηση είναι ζήτημα ζωής, είναι ζήτημα επιβίωσης, είναι ζήτημα δημοκρατίας", ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξη στο Kontra Channel

ΑΓΡΙΑ ΚΟΝΤΡΑ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ 20 Ιαν 2022 | 10:27

Σφαγή στον ΣΥΡΙΖΑ μετά την πρόταση Τσίπρα για εκλογή από τη βάση: "Ζηλέψαμε Παπανδρέου και Μητσοτάκη;", του είπε ο Τσακαλώτος

Ο Αλέξης Τσίπρας πρότεινε εκλογή προέδρου από τη βάση και έφερε τα πάνω κάτω στον ΣΥΡΙΖΑ.

ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ 19 Ιαν 2022 | 17:21

ΣΥΡΙΖΑ: Εκπληξη Τσίπρα - Προτείνει εκλογή προέδρου και ΚΕ από τη βάση

Ανατροπή από τον Αλέξη Τσίπρα που πρότεινε στο Πολιτικό Συμβούλιο την εκλογή προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ από τη βάση και όχι από τους συνέδρους.

"ΜΕ ΧΡΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ" 19 Ιαν 2022 | 13:35

Τσίπρας για Rafale και το σποτάκι της ΝΔ: Ντροπή, κανένα κόμμα δεν μετέτρεψε την αγορά εξοπλισμών σε κομματικό σποτ

"Ντροπή και εθνική καπηλεία". Αυτό αναφέρει μεταξύ άλλων ο Αλέξης Τσίπρας σε ανάρτησή του στον λογαριασμό του στο Twitter για το σποτ με τα Rafale.

«Η ΣΙΩΠΗ ΤΟΥ ΜΙΛΑΕΙ ΑΠΟ ΜΟΝΗ ΤΗΣ» 18 Ιαν 2022 | 20:59

"Πυρά" ΝΔ σε Τσίπρα: "Συμμερίζεται προτάσεις συνεργατών του για ελαχιστοποίηση ποινών σε ειδεχθή εγκλήματα;"

"Ο ΣΥΡΙΖΑ αποδεικνύει καθημερινά ότι είναι συνώνυμο της υποκρισίας", αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΝΔ.

ΚΛΕΙΝΕΙ Η ΟΧΙ; 18 Ιαν 2022 | 13:56

Η κόντρα Μπίστη- Τσέκερη για το αν πρέπει να κλείσει ή όχι η Αυγή: Εχουν μέλλον οι ξύλινες κομματικές εφημερίδες;

Ο Νίκος Μπίστης δεν βλέπει μέλλον σε κομματικά όργανα, ο Αγγελος Τσέκερης δεν πιστεύει ότι η Αυγή είναι κομματική εφημερίδα…

ΠΑΝΤΩΣ ΔΕΝ ΚΛΕΙΝΕΙ 17 Ιαν 2022 | 13:47

Το καταπληκτικό σχόλιο του σκιτσογράφου Χαντζόπουλου για την Αυγή- Τα λέει όλα…σε στιλ Μπόστ για τα νταούλια

Πώς σχολίασε ο σκιτσογράφος της Καθημερινής Δημήτρης Χαντζόπουλος, τα προβλήματα της Αυγής και την τοξικότητα της αρθρογραφίας της

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ 17 Ιαν 2022 | 07:15

Τσίπρας για Αλέκο Φασιανό: Βαθιά ευγνωμοσύνη για την πολιτιστική κληρονομιά που μας αφήνει

Τη βαθιά ευγνωμοσύνη για την πολιτιστική κληρονομιά που αφήνει ο Αλέκος Φασιανός και τα συλλυπητήρια στους οικείους, εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας.

ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ 16 Ιαν 2022 | 18:54

Πηγές ΝΔ: ''Τσίπρας, Πολάκης και Βαξεβάνης είναι ένα και το αυτό''

Το σχόλιο των πηγών της ΝΔ, σχετικά με το άρθρο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα, στο Documento.

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ 16 Ιαν 2022 | 18:37

Αιχμές Πλεύρη κατά Πολάκη: Η εποχή του ''ξέρεις ποιος είμαι εγώ'' έχει περάσει

Τι ανέφερε ο υπουργός Υγείας για το επεισόδιο που προκάλεσε ο Παύλος Πολάκης.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΝΔ 16 Ιαν 2022 | 15:57

ΝΔ για Πολάκη: Απαράδεκτο να τον καλύπτει ο Τσίπρας διά της σιωπής του, παρά τις αποκαλύψεις

''Ο κ.Τσίπρας εξακολουθεί να τηρεί σιγή" τονίζει σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου της ΝΔ.

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ 16 Ιαν 2022 | 15:51

Αλ. Τσίπρας: Προστατευόμενο είδος σήμερα η διαφθορά στη χώρα μας

''Εκείνοι που καταδιώκονται μέχρι εξαφάνισης είναι οι αντίπαλοί της'', ανέφερε με ανακοίνωσή του ο Αλέξης Τσίπρας.

ΤΙ ΕΓΡΑΨΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 13 Ιαν 2022 | 18:39

Το Υπουργείο Υγείας απαντά στον Τσίπρα: Δεν υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης μετά την 5η μέρα χωρίς συμπτώματα και με μάσκα

Απάντηση του υπουργείου Υγείας στην κριτική Τσίπρα για το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ.