Οι στόχοι της κυβέρνησης από τη συνάντηση Μητσοτάκη-Μακρόν

Η προσέλκυση των επενδύσεων, η συνεργασία των δύο χωρών σε μια σειρά από τομείς όπως την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών στην ατζέντα της σημερινής συνάντησης.

Οι στόχοι της κυβέρνησης από τη συνάντηση Μητσοτάκη-Μακρόν

Μπορεί να ξεκίνησαν από διαφορετικές ιδεολογικές αφετηρίες, όμως πλέον κινούνται προς στην ίδια κατεύθυνση. Άλλωστε από την πρώτη συνάντηση που είχαν τον Μάιο του 2016 όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως πρόεδρος της ΝΔ είχε συναντήσει τον τότε υπουργό Οικονομίας Εμμανουέλ Μακρόν στο Παρίσι είχαν διαφανεί οι κοινές τους απόψεις, όπως και το όραμα που είχαν για μία νέα Ευρώπη.

Το θετικό κλίμα που επικρατεί στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών επιβεβαιώθηκε ένα χρόνο μετά στην συγχαρητήρια επιστολή που έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Εμμανουέλ Μακρόν για την εκλογική του στην Γαλλική προεδρία.

«Η Ευρώπη χρειάζεται ένα νέο όραμα για ένα κοινό μέλλον. Είναι επίσης ξεκάθαρο πώς μετά το Brexit πρέπει να αδράξουμε την ευκαιρία για να κάνουμε μια ισχυρή και περισσότερη Ευρώπη στην πορεία της ολοκλήρωσης. Θα είμαστε στο πλευρό σας σ’ αυτό το βήμα προς τα εμπρός, το οποίο η Ευρώπη χρειάζεται περισσότερο από ποτέ» ανέφερε χαρακτηριστικά. Ωστόσο ο Έλληνας πρωθυπουργός ως μέλος του ΕΛΚ επέλεξε στις ευρωεκλογές να στηρίξει τον Μανφρεντ Βέμπερ, σε αντίθεση με τον Γάλλο Πρόεδρο που τάχθηκε υπέρ των ευρωπαίων φιλελευθέρων.

Το «μενού» στο Μέγαρο των Ηλυσίων

Η πρώτη επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη ως πρωθυπουργού στο Παρίσι μπορεί να είναι σύντομη, καθώς θα παραμείνει στην Γαλλική πρωτεύουσα μόνο λίγες ώρες, αλλά θα είναι ιδιαιτέρως ουσιαστική καθώς εκτός από την συνάντηση που θα έχει με τον Εμμανουέλ Μακρόν, θα παραχωρήσει συνεντεύξεις στα γαλλικά μέσα ενημέρωσης με στόχο να αναδείξει τις θέσεις της κυβέρνησης και κυρίως ότι η Ελλάδα γυρίζει σελίδα.

Εκείνο που θα επιδιώξει πρωτίστως ο πρωθυπουργός στην κατ’ ιδίαν συνάντηση που θα έχει με τον Γάλλο Πρόεδρο είναι να επιστρέψει η χαμένη αξιοπιστία των εταίρων προς την χώρα μας, κάτι που ήδη φαίνεται να γίνεται μέσω της εμπιστοσύνης που δείχνουν οι αγορές στη νέα κυβέρνηση.

Παράλληλα θα επιβεβαιωθεί η δημιουργία ενός κοινού μετώπου μέσα στους κόλπους της Ε.Ε. καθώς οι απόψεις των δύο αντρών είναι σχεδόν ταυτόσημες σε αρκετά ζητήματα που αφορούν την ανάπτυξη. «Η Γαλλία βρισκόταν πάντα στο πλευρό της Ελλάδας κατά τη διάρκεια της κρίσης, όπως και στο εξής για να συνοδεύσει την ανάπτυξη και τις επενδύσεις...Είναι σημαντική για την Ευρωπαϊκή Ένωση και την περιοχή η ενίσχυση αυτής της πολιτικής, οικονομικής και στρατηγική σύμπραξης» ανέφερε η ανακοίνωση της Γαλλικής Προεδρίας ενόψει της επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Συνάντηση με το βλέμμα στο Βερολίνο

Τα όσα θα πει ο πρωθυπουργός στις κοινές δηλώσεις που θα κάνει με τον Γάλλο Πρόεδρο θα έχουν ως αποδέκτη και το Βερολίνο το οποίο θα επισκεφθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης την ερχόμενη εβδομάδα. Η προσέλκυση των επενδύσεων, η συνεργασία των δύο χωρών σε μια σειρά από τομείς όπως την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, μπορεί να βρίσκονται στην ατζέντα της σημερινής συνάντησης, ωστόσο εκείνο που «καίει» τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων. Αυτό άλλωστε είναι και το κλειδί το οποίο θα ξεκλειδώσει το εύρος των φοροελαφρύνσεων που θέλει να εφαρμόσει η κυβέρνηση.

Εκείνο που αναμένεται να ξεκαθαρίσει ο πρωθυπουργός είναι πως οι δημοσιονομικοί στόχοι που είχαν συμφωνηθεί με την προηγούμενη κυβέρνηση δεν θα αλλάξουν και είναι κάτι που θα τονίζει σε κάθε συνάντηση που θα έχει με ευρωπαίο ηγέτη. Ωστόσο θα σημειώνει πως το μεταρρυθμιστικό σχέδιο που θέλει να εφαρμόσει έχει ως στόχο τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης τους οποίους όμως «φρενάρουν» τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα που έχουν τεθεί. «Η στόχευση του Πρωθυπουργού για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2021 αποτελεί απαράγραπτη δέσμευση, ώστε να απελευθερωθεί επιπλέον δημοσιονομικός χώρος για τη μείωση των φόρων και των εισφορών και τη στήριξη των πλέον αδύναμων» ανέφεραν χαρακτηριστικά κυβερνητικές πηγές.

Στο τραπέζι και οι Τουρκικές προκλήσεις

Τα ελληνοτουρκικά και κυρίως οι προκλήσεις της Άγκυρας στην κυπριακή ΑΟΖ αναμένεται να αποτελέσει ένα ακόμη θέμα συζήτησης στα Μέγαρο τω Ηλυσίων. Άλλωστε μία από τις εταιρείες που βρίσκονται στην περιοχή είναι γαλλικών συμφερόντων και είναι ένα ζήτημα που έχει προκαλέσει την σκληρή αντιπαράθεση του Ερντογάν με το Παρίσι.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρει ένα σύμμαχο απέναντι στην Τουρκία ενώ παράλληλα θα τονίσει τον σημαντικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Ελλάδα στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο. «Στο νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται στον Ευρωπαϊκό Νότο και τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, η χώρα μας αποτελεί εστία και άγκυρα σταθερότητας, ανάπτυξης, μετριοπάθειας και πραγματισμού σε μια εποχή σημαντικών προκλήσεων για τη δημοκρατική Ευρώπη και τη γειτονιά μας» σημείωναν κυβερνητικές πηγές.

φωτο eurokinissi

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΕΚΚΕΝΩΘΗΚΕ Ο ΧΩΡΟΣ 30 Ιουν 2020 | 15:25

Λήξη συναγερμού στο Παρίσι: Δεν εντοπίστηκε ένοπλος στο εμπορικό κέντρο [βίντεο]

Εκκενώθηκε το εμπορικό κέντρο Les Quatre Temps στη Λα Ντεφάνς - "Δεν εντοπίστηκε ύποπτος" ανακοίνωσε η αστυνομία στο Παρίσι.

30 Ιουν 2020 | 12:38
ΣΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΜΕ ΜΕΡΚΕΛ 29 Ιουν 2020 | 22:34

Μακρόν από τη Γερμανία: "Ιστορική και εγκληματική η ευθύνη της Τουρκίας στη Λιβύη"

Ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε ότι η Άγκυρα "δεν σέβεται καμία από τις δεσμεύσεις της Διάσκεψης του Βερολίνου" και εισάγει τζιχαντιστές από την Συρία

ΓΙΑ ΠΛΑΣΜΑΤΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 29 Ιουν 2020 | 16:03

Γαλλία: Βαριά "καμπάνα" με φυλάκιση 5 ετών, τα 2 χωρίς αναστολή, στον πρώην πρωθυπουργό Φιγιόν

Η σύζυγός του, η Πενέλοπι Φιγιόν, κρίθηκε επίσης ένοχη από το δικαστήριο του Παρισιού.

ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ ΔΥΟ ΩΡΩΝ 26 Ιουν 2020 | 22:26

Μακρόν και Πούτιν τα βρίσκουν στο θέμα της Λιβύης - Ζητούν εκεχειρία και ανανεώνουν το ραντεβού τους

Αμέσως μετά την τηλεδιάσκεψη, άρχισαν οι διαρροές από Κρεμλίνο και Ελιζέ.

ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ 25 Ιουν 2020 | 20:43
ΕΥΘΕΙΑ ΕΠΙΘΕΣΗ 25 Ιουν 2020 | 11:13

Προκαλεί και τον Μακρόν ο Τσαβούσογλου: Αντί να μπλέκεται σε άλλες χώρες, ας κυβερνήσει σωστά τη Γαλλία

"Ο Μακρόν παίζει ένα επικίνδυνο παιχνίδι στη Λιβύη", είπε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

ΜΕΣΑ ΣΕ 22 ΔΕΥΤΕΡΟΛΕΠΤΑ 24 Ιουν 2020 | 11:09

Σάλος στη Γαλλία για τον θάνατο ντελιβερά από αστυνομικούς: Είπε 7 φορές "δεν μπορώ να ανασάνω"

Νέος θάνατος συλληφθέντα από αστυνομικούς. Με τον ίδιο τρόπο όπως του Φλόιντ στις ΗΠΑ.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΑΚΡΟΝ - ΤΡΑΜΠ 22 Ιουν 2020 | 22:19

Έξαλλος ο Μακρόν με τον Ερντογάν: Η Τουρκία παίζει επικίνδυνο παιχνίδι στη Λιβύη - Δεν θα το ανεχτούμε

Ανεβαίνουν οι τόνοι μεταξύ Παρισιού και Άγκυρας, με τον Γάλλο πρόεδρο να κατηγορεί τον Τούρκο ομόλογό του ότι δεν τήρησε τις δεσμεύσεις που ανέλαβε στη διάσκεψη του Βερολίνου.

ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΤΖΟΡΤΖ ΦΛΟΙΝΤ 20 Ιουν 2020 | 19:13

Διαδηλώσεις διαμαρτυρίας σε Λονδίνο και Παρίσι κατά του ρατσισμού και της αστυνομικής βίας [Εικόνες]

Χιλιάδες συγκεντρώνονται καθημερινά για να διαμαρτυρηθούν για αστυνομική βία σε βάρος της κοινότητας των μαύρων και άλλων εθνικών μειονοτήτων.

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΝΑΤΟ 19 Ιουν 2020 | 14:43

Ανάλυση Κώστα Ράπτη: Γιατί εντείνεται η αντιπαράθεση Γαλλίας-Τουρκίας

Η ένταση ανάμεσα στις δύο χώρες αφορμώνται από την λιβυκή κρίση αλλά δεν εξηγούνται με αποκλειστικά αναφορά σε αυτήν.

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΕΝΤΑΣΗ 18 Ιουν 2020 | 14:34

"Ναυμαχία" Γαλλίας- Τουρκίας στη Μεσόγειο: Η Άγκυρα απορρίπτει τις κατηγορίες για επιθετικό ελιγμό τουρκικής φρεγάτας

Σύμφωνα με το Παρίσι τουρκικά πολεμικά πλοία που συνόδευαν ένα φορτηγό πλοίο φώτισαν το γαλλικό πλοίο "τρεις φορές με το ραντάρ καθοδήγησης πυρών"."ι κατηγΟορίες είναι αβάσιμες", δήλωσε τούρκος αξιωματούχος.

324 ΜΕΤΡΑ ΜΕ ΤΑ ΠΟΔΙΑ 18 Ιουν 2020 | 09:19

Ανοίγει ξανά ο Πύργος του Άιφελ αλλά χωρίς ασανσέρ - Μόνο με τις σκάλες η άνοδος

Οι διαχειριστές του αξιοθέατου εκτιμούν ότι θα μπορέσουν να επαναφέρουν στο κανονικό τη λειτουργία του αργότερα μέσα στο καλοκαίρι