Οι συμβολισμοί του Πούτιν και τα μηνύματα προς την Αθήνα

Το…ποτήρι είναι για κάποιους…μισογεμάτο και για άλλους μισοάδειο σχετικά με το τι ακριβώς, πολιτικό, διπλωματικό και γεωστρατηγικό αποτύπωμα άφησε η επίσκεψη Πούτιν.

Οι συμβολισμοί του Πούτιν και τα μηνύματα προς την Αθήνα

Το…ποτήρι είναι για κάποιους…μισογεμάτο και για άλλους μισοάδειο σχετικά με το τι ακριβώς, πολιτικό, διπλωματικό και γεωστρατηγικό αποτύπωμα άφησε η επίσκεψη του Ρώσου Προέδρου στην Αθήνα και η συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Μόνο η υπογραφή ορισμένων Μνημονίων Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας δεν αναβαθμίζει εύκολα τις σχέσεις των δυο χωρών.

Πάντα η επίσκεψη ενός αρχηγού μεγάλου κράτους και ειδικά μιας υπερδύναμης, όπως η Ρωσία, αξιοποιείται από τις εκάστοτε κυβερνήσεις, για επικοινωνιακή αντεπίθεση, όπως και έγινε με την συνάντηση Πούτιν-Τσίπρα.

Η ρωσική πλευρά που έχει δει πολλές φορές να υπογράφονται διάφορες συμφωνίες και να μην τηρούνται στην πορεία από τις προηγούμενες κυβερνήσεις ήταν εξ αρχής πολύ επιφυλακτική και για την παρούσα ελληνική κυβέρνηση.

Αυτό συνέβη και στην παρούσα επίσκεψη, καθώς και μόνο η υπογραφή ορισμένων Μνημονίων Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας δεν αναβαθμίζει εύκολα τις σχέσεις των δυο χωρών, όπως θα ήθελε η Αθήνα που πρέπει να καταβάλλει πολύ μεγάλη προσπάθεια για να αλλάξει το κλίμα.

Ακόμα και το συγκριτικό πλεονέκτημα που έχει η Ελλάδα στο πεδίο του τουρισμού, το χάνει όταν αντί να έρθουν περίπου 3 εκατ. ρώσοι τουρίστες το χρόνο, όπως είπε και ο Πούτιν, ο αριθμός είναι κοντά στο 1 εκατ. διότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στο ζήτημα της βίζας, αφού η ελληνική πλευρά δείχνει μέχρι τώρα μεγάλη νωθρότητα στη Ρωσία.

Η επίσκεψη του Ρώσου προέδρου, κυρίως ήταν ο ενδιάμεσος σταθμός για την προσκυνηματικού χαρακτήρα επίσκεψη του Ρώσου προέδρου σήμερα στο Άγιο Όρος για την οποία δίνει μεγάλη σημασία ο Β. Πούτιν, αν και πλευράς κυβέρνησης επιχειρείται να δοθεί έμφαση στις οικονομικές συμφωνίες.

Αν δει κανείς όμως τις συμφωνίες που υπεγράφησαν η μόνη που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι αυτή μεταξύ των ΕΛΠΕ και της Ρωσικής εταιρίας Ροσνέφ, αλλά το μόνο που ενδιέφερε τον Πούτιν στην παρούσα στιγμή ήταν το Άγιο Όρος, ενώ και μόνο το γεγονός ότι βρέθηκε σε μια χώρα-μέλος της Ε.Ε. (για πρώτη φορά μετά την Διεθνή Διάσκεψη των Παρισίων για το Κλίμα τον Νοέμβριο) ήταν αρκετό.

Απλά, τέθηκαν οι βάσεις για μια πιο ουσιαστική συνεργασία το επόμενο διάστημα και γι’ αυτό ο Πούτιν κάλεσε τον Αλ. Τσίπρα να επισκεφθεί τη Μόσχα και μένει στην ελληνική κυβέρνηση να αποφασίσει σε τι βαθμό θέλει να εμβαθύνει τη σχέση Ελλάδας και Ρωσίας.

Επίσης, το γεγονός ότι ο Πούτιν επέλεξε να συναντήσει μετά τα μεσάνυκτα, παρά το πιεστικό του πρόγραμμα, τον πρόεδρο της Ν.Δ. Κυριάκο Μητσοτάκη θεωρήθηκε μια ιδιαίτερη κίνηση και από κάποιους ερμηνεύτηκε ως ένα μήνυμα των Ρώσων προς το Μαξίμου επειδή στο πρόσφατο παρελθόν έχουν αθετήσει τις υποσχέσεις τους.

Το πιο ενδιαφέρον από την επίσκεψη, πέρα από το προσκύνημα του Πούτιν στο Άγιον Ορος, την υπογραφή της συμφωνίας με τα ΕΛΠΕ (σύμφωνα με το Μνημόνιο Συναντίληψης, είναι ότι τα δύο μέρη προτίθενται να αναπτύξουν διμερή συνεργασία σε ότι αφορά στην προμήθεια αργού πετρελαίου, καθώς και προϊόντων πετρελαίου) και του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας με το Ρωσικό Ινστιτούτο Ενέργειας και το ρωσικό ενδιαφέρον για συμμετοχή στο πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων με έμφαση στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ και στο Λιμάνι Θεσσαλονίκης, είναι η επιλογή του Ρώσου Προέδρου να απευθύνει προειδοποίηση προς ΗΠΑ και ΝΑΤΟ να σταματήσουν την εγκατάσταση πυραυλικών συστημάτων κοντά στην Επικράτεια της Ρωσίας και ειδικά στην Ρουμανία προαναγγέλλοντας την λήψη μέτρων.

Μέχρι αυτή τη στιγμή, όπως υποστηρίζουν στοthetoc.gr έμπειροι διπλωμάτες και πρόσωπα που έχουν βρεθεί σε πόστα ευθύνης στο υπουργείο Εξωτερικών και έχουν διαχειριστεί κρίσεις, η Ελλάδα δεν προβάλλει ακόμα ως αξιόπιστος συνομιλητής για τις τρέχουσες γεωπολιτικές προκλήσεις ή εταιρικές σχέσεις υψηλού προφίλ με τη Μόσχα, όπως παλαιότερα.

Ακόμα στις δημόσιες δηλώσεις του ο Πούτιν, όπως έκανε και στη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, επικεντρώθηκε σε ό,τι κατεξοχήν δείχνει να τον ενδιαφέρει: την επίσκεψη στο Άγιον Όρος ως μία "ευκαιρία να γυρίσουμε και να δούμε τις ρίζες μας” και την πορεία των οικονομικών σχέσεων, όπου παρά τα "γνωστά προβλήματα”, εντυπωσιάζει η αύξηση κατά τον μήνα Μάρτιο του αριθμού των Ρώσων τουριστών στην Ελλάδα κατά 523%.

Βέβαια, η ελληνική κυβέρνηση αποκαλεί «στρατηγική επιλογή» της, την αναβάθμιση των ελληνορωσικών σχέσεων, οι οποίες μάλιστα ο Αλ. Τσίπρας έκρινε ότι εμβαθύνθηκαν τον τελευταίο χρόνο με τις δικές του επισκέψεις σε Μόσχα και Αγία Πετρούπολη.

Ο Ρώσος πρόεδρος, πάλι, τοποθέτησε την επίσκεψή του στο φόντο το Έτους Πολιτισμού Ρωσίας-Ελλάδας και τόνισε με νόημα ότι «και στη Μόσχα και στην Αγία Πετρούπολη έχουμε αναλυτικά συζητήσει τις προοπτικές μας στην οικονομική συνεργασία», για να προσθέσει ότι «τα προβλήματα είναι βεβαίως πολλά και οι συγκυρίες δύσκολες, αλλά σίγουρα υπάρχουν και καλές προοπτικές.

Η αναφορά περί καλών προοπτικών παραπέμπει για το μέλλον την αναβάθμιση των σχέσεων Ελλάδας και Ρωσίας και ανάλογα τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης. Από την άλλη η φράση κλειδί του Πούτιν ήταν ότι «πρέπει να μεταμορφώσουμε τις καλές σχέσεις των δύο λαών σε απτά οικονομικά αποτελέσματα», όχι μόνο στην ενέργεια αλλά και στις υψηλές τεχνολογίες, τις υποδομές, τις αμοιβαίες επενδύσεις, κ.α. Αυτό ουσιαστικό είναι ότι πρόκειται για ένα μήνυμα χαμηλών προσδοκιών, που δεν μπορεί να αποκρύψει το γεγονός ότι για τον Πούτιν το μείζον ήταν η προσκυνηματικού χαρακτήρα επίσκεψη στην Αθωνική Πολιτεία.

Βέβαια ο Πρωθυπουργός μίλησε για επανεκκίνηση των σχέσεων Ελλάδας - Ρωσίας με βάση τις δυνατότητες που υπάρχουν για επενδύσεις, χαρακτήρισε στρατιωτική επιλογή την ενίσχυση των σχέσεων. Στο πλαίσιο αυτό οι δυο άνδρες συζήτησαν την αξιοποίηση επενδύσεων στους τομείς μεταφορών, λιμένων, τουρισμού, ανανεώσιμες πηγής ενέργειας,υποδομών, της ναυπηγοεπισκευαστικής δραστηριότητας και των λιμένων, της μεταλλευτικής βιομηχανίας, της φαρμακοβιομηχανίας καθώς και την προώθηση των συμπράξεων και των κοινών επιχειρήσεων στον αγροδιατροφικό τομέα".

Το ενδιαφέρον της επίσκεψης ήταν ότι ο Πούτιν συνοδευόταν από τους υπουργούς Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, Πολιτισμού, Βλαντιμιρ Μεντίνσκι και Ενέργειας Αλεξαντερ Νοβακ, τον επικεφαλής της Gazprom Αλεξέι Μίλλερ και της Rosneft Ιγκόρ Σέτσιν καθώς και επιχειρηματίες.

Μέχρι όμως να υπάρξουν απτά αποτελέσματα χρειάζεται πολύ δουλειά και από το Μαξίμου μεταδίδουν ότι θα υπάρξουν και λένε ότι επίκειται και επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Κίνα τον προσεχή Ιούλιο.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΜΕΣΩ TWITTER 16 Ιαν 2021 | 19:18

Συγχαρητήρια Μητσοτάκη στον Άρμιν Λάσετ για την εκλογή του στην ηγεσία του CDU

Του εύχομαι κάθε επιτυχία προς όφελος των διμερών σχέσεων και της ενίσχυσης της ευρωπαϊκής συνεργασίας και αλληλεγγύης", αναφέρει στην ανάρτησή του ο πρωθυπουργός.

ΟΞΕΙΑ ΚΡΙΤΙΚΗ 16 Ιαν 2021 | 18:42

ΣΥΡΙΖΑ για Μπεκατώρου: Απόλυτη η στήριξή μας- Να ζητήσει συγγνώμη ο Μητσοτάκης για τον Αδαμόπουλο

Ο ΣΥΡΙΖΑ καταφέρεται κατά της ανακοίνωσης της ΕΙΟ που έκανε λόγο για "δυσάρεστο περιστατικό" και υπογραμμίζει ότι "ο βιασμός αποτελεί εγκληματική πράξη".

ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΤΗΣ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗΣ 16 Ιαν 2021 | 18:04

Στο πλευρό της Μπεκατώρου όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί: Τι δήλωσαν Τσίπρας, Γεννηματά, Κουτσούμπας, Βαρουφάκης

Στο πλευρό της Σοφίας Μπεκατώρου, μετά τις αποκαλύψεις για τη σεξουαλική κακοποίηση που υπέστη από μέλος του χώρου της ιστιοπλοΐας το 1998, τάσσονται οι πολιτικοί αρχηγοί.

ΑΦΟΡΟΥΝ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ 16 Ιαν 2021 | 17:49

ΝΔ: Αναστέλλεται η κομματική ιδιότητα του Αριστείδη Αδαμόπουλου μετά τις καταγγελίες Μπεκατώρου

Ο Αριστείδης Αδαμόπουλος, αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας, εκλέχτηκε το 2018 Α' αντιπρόεδρος και υπεύθυνος τοπικής αυτοδιοίκησης της τοπικής οργάνωσης Νέας Δημοκρατίας Ραφήνας- Πικερμίου.

16 Ιαν 2021 | 17:01

Δένδιας: Μόνο με βάση το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας μπορεί να επιλυθεί η διαφορά με την Τουρκία

Ο κ. Δένδιας παρατήρησε πως με την Τουρκία υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα, δεν αποδέχεται το νομικό πλαίσιο αναφοράς, το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας.

ΟΙ ΚΡΕΜΑΛΕΣ ΤΟΥ ΛΑΙΚΙΣΜΟΥ 16 Ιαν 2021 | 14:51

Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου για τις κρεμάλες στο Καπιτώλιο και τις κρεμάλες στο Σύνταγμα

Αρθρο του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου στα Νέα για τις κρεμάλες εκεί...και εδώ

ΣΑΛΟΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ 16 Ιαν 2021 | 14:49

Κακοποίηση Μπεκατώρου: Ηχηρή παρέμβαση Μητσοτάκη - "Είναι καιρός να ξεριζώσουμε τη βία"

Η ανάρτηση του πρωθυπουργού μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με την την Ολυμπιονίκη της Ιστιοπλοΐας Σοφία Μπεκατώρου, η οποία κατήγγειλε σεξουαλική κακοποίηση από αθλητικό παράγοντα.

ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΧΡΗΣΤΙΔΗ 16 Ιαν 2021 | 13:59

Γεννηματά για κακοποίηση Μπεκατώρου: Σοφία, σε ευχαριστούμε για το θάρρος σου - Δείχνεις πως αξίζει να μιλάμε

Με ανάρτηση στο Facebook η προεδρος του Κινήματος Αλλαγης, Φώφη Γεννηματά τοποθετήθηκε για τον βιασμό της Σοφίας Μπεκατώρου από παράγοντα της Ομοσπονδίας Ιστιοπλοΐας.

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΓΕΙΑΣ 16 Ιαν 2021 | 13:51

Στο νοσοκομείο Ελπίς ο Κικίλιας μαζί με τον κ. Τάσο και τον κ. Νίκο που εμβολιάστηκαν

Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας στο νοσοκομείο όπου εμβολιάζονται από το πρωί για τον κορονοϊό άνθρωποι άνω των 85 ετών.

ΤΡΑΓΙΚΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΕΡΓΗ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ 16 Ιαν 2021 | 11:31

Σάλος με την κακοποίηση της Σοφίας Μπεκατώρου: Στο πλευρό της Μαρέβα Μητσοτάκη, Φώφη Γεννηματά και Λίνα Μενδώνη

"Η γενναία στάση της Σ. Μπεκατώρου αποτελεί παράδειγμα για όσες γυναίκες έχουν υποστεί κακοποίηση", λέει η υπουργός Πολιτισμού.

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΣΑ ΕΙΠΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ 16 Ιαν 2021 | 09:11

Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ επιστρέφει στην αντιπολιτευτική ρητορική του 3% - Ομιλία Τσίπρα με ανακρίβειες στη Βουλή

Για επιχείρηση εκμετάλλευσης της υγειονομικής κρίσης με ανακρίβειες και ψευδή στοιχεία από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ κάνουν λόγο κοινοβουλευτικά στελέχη της ΝΔ.

ΟΙ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΠΟΥ ΔΕΣΜΕΥΕΙ 15 Ιαν 2021 | 22:05

Σε νέο επίπεδο η προκλητικότητα της Τουρκίας: Δεσμεύουν με NAVTEX το Αιγαίο όλο το 2021 - Για ασκήσεις με πυρά

Με τρεις Navtex ξεκινά τις... διερευνητικές η Τουρκία - Δεσμεύει περιοχές του Αιγαίου για ασκήσεις με πυρά μέχρι σχεδόν το τέλος του έτους.

ΤΙ ΑΠΑΝΤΟΥΝ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΚΟ ΠΡΟΕΔΡΟ 15 Ιαν 2021 | 20:44

Κυβερνητικές πηγές για δηλώσεις Ερντογάν: Δημιουργείται θετικό κλίμα, εφόσον διατηρηθεί, μια τέτοια συνάντηση είναι χρήσιμη

Ανοιχτός σε μία συνάντηση τετ α τετ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη εμφανίστηκε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.