Follow us

Οι σχέσεις της NIKHΣ με το Άγιο Όρος: Υποψήφιος στις εκλογές ο αδερφός ηγούμενου της Μονής Φιλοθέου - Ο ρόλος της Μόσχας

Η μονή Φιλοθέου στηρίζει τη ΝΙΚΗ και είναι χαρακτηριστικό πως ο αδερφός του ηγούμενου της Μονής Φιλοθέου, ήταν υποψήφιος βουλευτής.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Δίνουν και παίρνουν οι φήμες για την στήριξη που παρέχουν μοναστήρια, σκήτες, κελλιά, και καλύβες του Αγίου Όρους στο κόμμα ΝΙΚΗ, το οποίο έφτασε μία ανάσα από την είσοδο του στην Βουλή στις εκλογές της 21ης Μαΐου.

Το κόμμα σημείωσε εντυπωσιακές επιδόσεις σε νομούς της βόρειας Ελλάδας, ενω πανελλαδικά συγκέντρωσε 172.000 ψήφους και ποσοστό 2,9%.

Η μονή Φιλοθέου στηρίζει τη ΝΙΚΗ και είναι χαρακτηριστικό πως ο αδερφός του ηγούμενου της Μονής Φιλοθέου, Νικόδημου, ήταν υποψήφιος βουλευτής.

Από την πλευρά της, η Ιερά Μονή Καρακάλλου στο Άγιον Όρος διαψεύδει οποιαδήποτε ανάμειξή της στις εθνικές εκλογές της 21ης Μαΐου και στήριξή της στη ΝΙΚΗ.

Σε ανακοίνωσή του ο καθηγούμενος της Μονής Καρακάλλου κάνει λόγο για ανυπόστατα δημοσιεύματα και σημειώνει πως μοναχοί και κληρικοί δεν πολιτεύονται και γενικώς δεν αναμειγνύονται στα πολιτικά δρώμενα.

Να σημειωθεί ακόμη ότι η Μονή Φιλοθέου είναι γνωστή για τις φιλορωσικές της σχέσεις και ο ηγούμενος Νικόδημος διατηρεί προσωπικές σχέσεις με τον Ρώσο πρωθυπουργό, Μιχαήλ Μισούστιν, ο οποίος την επισκέφτηκε δύο φορές τα τελευταία χρόνια, το 2020 και το 2021, ενώ ο αδερφός του βοηθά στις αναστηλωτικές εργασίες τμήματος του μοναστηριού.

Οι σχέσεις της NIKHΣ με το Άγιο Όρος: Υποψήφιος στις εκλογές ο αδερφός ηγούμενου της Μονής Φιλοθέου - Ο ρόλος της Μόσχας

Διαβάστε Επίσης

Υποψήφιος της ΝΙΚΗΣ είναι αδελφός του ηγούμενου Νικόδημου της Μονής Φιλοθέου

Όπως αναφέρει το voria.gr, ο ασφαλιστής, Εμμανουήλ Γκλάβας, αδερφός του αρχιμανδρίτη Νικόδημου, ήταν υποψήφιος στην Α΄ Θεσσαλονίκης, όπου συγκέντρωσε 2.099 ψήφους και κατατάχθηκε 8ος στη σειρά.

Πρώτος στην ίδια εκλογική περιφέρεια ήταν ο επικεφαλής του κόμματος, Δημήτρης Νατσιός, με 15.137 ψήφους και ακολουθεί η γιατρός Βιορίκα Ματσουκατίδου με 2.796 ψήφους.

Στο βιογραφικό της τελευταίας, που έχει καταγωγή από την Τσάλκα της Γεωργίας, αναφέρεται ότι "από την έναρξη της πανδημίας του κορωνοϊού συμμετείχε ενεργά στην διαχείριση και αντιμετώπισή της, όμως και τοποθετήθηκε ξεκάθαρα κατά της χρήσης των πειραματικών σκευασμάτων και υπέρ άλλων αποτελεσματικών μεθόδων θεραπείας (π.χ. μονοκλωνικά αντισώματα κτλ.)".

Αγιο Ορος

"Πατρίς-θρησκεία-οικογένεια"

Οι θέσεις του κόμματος είναι έμφορτες από ρητορική κατά των εμβολίων, των μεταναστών, υπέρ του θρησκευτικού αρχαιοελληνικού προσανατολισμού και αναδεικνύουν το τρίπτυχο "πατρίς-θρησκεία-οικογένεια".

Στον Άγιον Όρος επικρατεί τις τελευταίες μέρες μεγάλη αναστάτωση, καθώς σημαντική μερίδα των αγιορειτών αντιδρούν στην εμπλοκή μονών ή μεμονωμένων μοναχών στην εκλογική διαδικασία, υποστηρίζοντας πως "το Περιβόλι της Παναγίας προσφέρεται για περισυλλογή και όχι για πολιτική" κι επιπλέον πως "το Όρος δεν πρέπει να εκπέμπει διχαστικά μηνύματα".

Το θέμα αναμένεται να απασχολήσει την επόμενη Ιερά Σύναξη, όπου πληροφορίες αναφέρουν πως κάποιοι ηγούμενοι θα ζητήσουν να εκδοθεί ανακοίνωση με την οποία θα τονίζεται ότι το Άγιον Όρος δεν έχει καμία σχέση με κανένα κόμμα και δεν εμπλέκεται στη διαδικασία των εκλογών.

Αγιο Ορος

Διαβάστε Επίσης

Η παρέμβαση Ιερώνυμου

Με αφορμή όσα διαδίδονται τις τελευταίες ημέρες για "εμπλοκή της Εκκλησίας και κληρικών της στα πολιτικά δρώμενα της χώρας" στο πλαίσιο της διεξαγωγής των εθνικών εκλογών, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος ξεκαθάρισε σε δήλωσή του ότι η Εκκλησία ούτε πολιτεύεται, ούτε συμπολιτεύεται, ούτε αντιπολιτεύεται, ούτε ‘'κομματίζεται''.

Παράλληλα, δήλωσε ότι δεν πρόκειται να ανεχθεί ούτε την χυδαία απόπειρα χρησιμοποίησης της Εκκλησίας ως εργαλείο για την επιδίωξη των αλλότριων σκοπών οιωνδήποτε και της οικειοποίησής Της από τους οιουσδήποτε παραχαράκτες της πίστης.

Αγιο Ορος

Επίσκεψη Μητσοτάκη στο Άγιο Όρος

Με το βλέμμα στις επόμενες εκλογές αλλά και στο κόμμα ΝΙΚΗ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφτεί το Άγιο Όρος για προσκύνημα.

O πρόεδρος της Ν.Δ. ετοιμάζει βαλίτσες για να επισκεφθεί την Κυριακή τη Μοναστική Πολιτεία του Αθω, μαζί με τον γιο του Κωνσταντίνο. Η στόχευση, όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, είναι σαφής, καθώς υπάρχουν μονές που έδωσαν "γραμμή" προς το κόμμα Νίκη, όπως είχε αναφέρει και η στήλη "Θεωρείο" της Καθημερινής.

Σε αυτό πλαίσιο λοιπόν εξηγείται και η επίσκεψη Μητσοτάκη, ειδικά μετά από διάφορες δημόσιες τοποθετήσεις για σχέσεις του κόμματος ΝΙΚΗ με παρεκκλησιαστικές οργανώσεις και μοναστήρια, τις οποίες έκανε ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος, ενώ αντίστοιχες αποκαλύψεις για το συγκεκριμένο κόμμα έκανε και ο πρώην υπουργός Γιώργος Φλωρίδης.

Αγιο Ορος

Και ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως ''καρφώνει" το κόμμα ΝΙΚΗ

Τον έντονο προβληματισμό και την ανησυχία του για "εργαλειοποίηση της θρησκευτικής ταυτότητος των πολιτών από κέντρα και εξουσίες", με στόχο "αφ' ενός μεν την χειραγώγηση των πολιτών στις εκλογές και αφ' ετέρου, τον έλεγχο των βασικών πυλώνων του πολιτικού μας συστήματος", είχε εκφράσει και ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως, Σουφλίου, Σαμοθράκης, κ.κ. Άνθιμος.

Αν και δεν το ονομάζει, ο Μητροπολίτης αναφέρεται στο κόμμα Νίκη του θεολόγου Νατσιού, που είχε καλές εκλογικές επιδόσεις- κυρίως στη βόρεια Ελλάδα- και όπως σχολιάζεται χαίρει της υποστήριξης από παρεκκλησιαστικές οργανώσεις και μοναστήρια, σε ευθεία αντίθεση με την επίσημη Εκκλησία.

Σε γραπτή δήλωσή του μετά τις εθνικές εκλογές της 21ης Μαΐου, ο Μητροπολίτης κάνει λόγο για εμφάνιση στην εκλογική διαδικασία χαρακτηριστικών ανησυχητικών περιπτώσεων, διευκρινίζοντας πως "…είναι οι διεργασίες και τα αποτελέσματα στους κόλπους της μειονότητας στο Νομό Ροδόπης, καθώς και η προκλητική παρέμβαση μοναστικών και παρεκκλησιαστικών οργανώσεων στην υποστήριξη Κομμάτων…".

Αποκαλύψεις Φλωρίδη για τη ΝΙΚΗ

"Παρατηρώ μία περίεργη συζήτηση, ότι πρέπει ένας κόσμος που μετείχε στη συγκρότηση αυτής της πρότασης αυτού του κινήματος, για να υπάρξει σταθερότητα και συνέχεια στη χώρα, να σκέφτεται ότι μήπως τώρα πρέπει να δούμε και το τι θα γίνει στην αντιπολίτευση.

Εάν αυτό επικρατήσει, είναι προφανές ότι θα ασχοληθούν με το τι θα γίνει στην αντιπολίτευση αλλά η χώρα δεν θα έχει κυβέρνηση" σημείωσε προ ολίγων ημερώνο κ. Φλωρίδης και προσέθεσε "γιατί, εάν ένα κομμάτι μετακινηθεί προς τους μουτζαχεντίν, αυτά τα σκοτεινά πρόσωπα, είναι το κόμμα κάποιων μοναστηριών έξω από το Άγιο Όρος και κάποιων μέσα στο Άγιο Όρος, τα οποία έχουν τόσο φανατισμό, τα οποία είναι τόσο αντιχριστιανικά μοναστήρια, γιατί ο χριστιανισμός είναι θρησκεία της αγάπης, αυτοί το μίσος που έχουν και κουβαλάνε δεν μπορείτε να το φανταστείτε".

"Ηγήθηκαν του αντιεμβολιαστικού κινήματος, χιλιάδες άνθρωποι πέθαναν από αυτό, μέσα από τη θρησκοληψία τους. Στο Κιλκίς για παράδειγμα, που είναι η ιδιαίτερη πατρίδα μου, που είναι ο νομός με το μεγαλύτερο αναλογικά ποσοστό θανάτων από τον κόβιντ, έχει παίξει τεράστιο ρόλο ένα τέτοιο μοναστήρι εκεί και σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα, η οποία παρουσίασε αυτά τα ποσοστά θανάτων σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα.

Αυτό οφείλεται στη δράση αυτών των διαβόλων, γιατί αυτοί δεν είναι χριστιανοί, αυτοί είναι διάβολοι επαναλαμβάνω, γιατί είναι φορείς μίσους. Δεν μιλάω θεωρητικά. Ξέρω γιατί είμαι από εκεί, τα έχω δει, αυτά τα ζω" αποκάλυψε ο κ. Φλωρίδης.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΠΩΣ ΣΧΟΛΙΑΖΕΙ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΣΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ 27 Σεπ 2023 | 12:20

Τεμπονέρας για εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: Μήνυμα συνεργασίας στον ευρύτερο δημοκρατικό χώρο

Ο Διονύσης Τεμπονέρας σχολιάζει το αποτέλεσμα στις εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ.

ΕΠΙΣΗΜΟ 25 Σεπ 2023 | 21:40

ΣΥΡΙΖΑ: Το τελικό αποτέλεσμα των εκλογών - Ψήφισαν 134.420 – 55,98% ο Κασσελάκης, 44,2% η Αχτσιόγλου

Το τελικό αποτέλεσμα των εκλογών στον ΣΥΡΙΖΑ πλην δύο τμημάτων.

25 Σεπ 2023 | 19:37

Υποψήφια για την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων η Ρόδη Κράτσα - Με τη στήριξη της ΝΔ

Ο Μ. Βορίδης τόνισε, ότι το πολιτικό διακύβευμα των αυτοδιοικητικών εκλογών είναι το αποτέλεσμα τους να ενισχύει το νικηφόρο αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ 25 Σεπ 2023 | 13:57

Δεύτερη παραίτηση στον ΣΥΡΙΖΑ μετά τη νίκη Κασσελάκη: Παραιτήθηκε η Λιάνα Κωνσταντίνου από την οργάνωση Μαραθώνα

Με ανακοίνωσή της η Λιάνα Κωνσταντίνου του ΣΥΡΙΖΑ υπέβαλε την παραίτησή της μετά τη νίκη του Στέφανου Κασσελάκη.

ΜΑΝΟΛΗΣ ΚΑΠΝΙΣΑΚΗΣ 25 Σεπ 2023 | 13:16

Αυτός είναι ο Κρητικός δικηγόρος "δεξί χέρι" του Κασσελάκη: Οδηγούσε τη μηχανή στην Κουμουνδούρου

Ποιος είναι ο Κρητικός δικηγόρος που οδηγούσε τη μηχανή και είναι το "δεξί χέρι" του Κασσελάκη.

ΤΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΤΗΣ ΝΙΚΗΣ 25 Σεπ 2023 | 12:45

Πώς ο Στέφανος Κασσελάκης κέρδισε τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ σε 26 ημέρες - Ανάλυση Αράπογλου (Pulse)

Πώς αναλύει η Pulse την επικράτηση του κ. Κασσελάκη μέσα σε 26 ημέρες.

ΑΝΑΛΥΣΗ 25 Σεπ 2023 | 12:33

Δρυμιώτης για Κασσελάκη: Εχει όλο το πακέτο, μην δούμε να φεύγουν ψηφοφόροι του Ανδρουλάκη προς ΣΥΡΙΖΑ

Σε ανάλυσή του για την εκλογή Κασσελάκη ο Αν. Δρυμιώτης εξηγεί: Ο Κασελάκης ή θα αλλάξει τον ΣΥΡΙΖΑ ή θα τον απορροφήσει

ΠΩΣ ΥΠΟΔΕΧΤΗΚΑΝ ΤΟΝ ΝΕΟ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 25 Σεπ 2023 | 11:18

Τα ξένα ΜΜΕ για την εκλογή Κασσελάκη: Ένας άπειρος, πρώην trader της Goldman Sachs στην ηγεσία του αριστερού ΣΥΡΙΖΑ

Πώς υποδέχθηκαν τα ξένα ΜΜΕ την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.

ΠΡΩΗΝ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ 25 Σεπ 2023 | 09:47

Λάρισα: Η πρώτη αποχώρηση μετά τις εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ – "Ούτε μια ώρα με τον Κασσελάκη πρόεδρο"

"Ούτε μια ώρα με τον Κασσελάκη πρόεδρο" στον ΣΥΡΙΖΑ, τονίζει πρώην μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής στη Λάρισα.

ΤΙ ΕΙΠΕ 25 Σεπ 2023 | 00:04

Μητέρα Κασσελάκη: "Είναι αληθινός, είναι αγνός - Του έδωσα ένα μεγάλο μητρικό φιλί"

"Είναι επικοινωνιακός, είναι ταλαντούχος. Έχει καλούς συμβούλους δίπλα του" τόνισε ο θείος του Στέφανου Κασσελάκη

ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ 24 Σεπ 2023 | 23:23

Στέφανος Κασσελάκης: Ξέσπασαν σε πανηγυρισμούς στο επιτελείο - "Προ, προ, πρόεδρε!" [Βίντεο]

Στο βίντεο της Ελένης Αυλωνίτου φαίνεται ο Στέφανος Κασσελάκης να πνίγεται στις αγκαλιές των συνεργατών του

ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ 24 Σεπ 2023 | 22:59

Ο Στέφανος Κασσελάκης νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με 56,6% - Στις 12 μονάδες η διαφορά με την Έφη Αχτσιόγλου

Τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ έχρισαν τον Στέφανο Κασσελάκη διάδοχο του Αλέξη Τσίπρα - Η Έφη Αχτσιόγλου τον συνεχάρη τηλεφωνικά - Νέα εποχή στην αξιωματική αντιπολίτευση

ΣΥΡΙΖΑ 24 Σεπ 2023 | 22:39

Ολο χαμόγελα στο επιτελείο του Στέφανου Κασσελάκη: Προεξοφλούν νίκη με 10 μονάδες διαφορά

Ο Στέφανος Κασσελάκης και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που τον στηρίζουν εμφανίζονται σίγουροι για μια ευρεία νίκη απέναντι στην Έφη Αχτσιόγλου, στις εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ