Follow us

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις πριν την κάλπη: Έως και 44% η ΝΔ, θρίλερ για την είσοδο στη Βουλή, σενάριο ακόμα και για 9 κόμματα

Κοινή συνισταμένη όλων των τελευταίων δημοσκοπήσεων είναι η άνετη νίκη της ΝΔ και η μεγάλη διαφορά από ΣΥΡΙΖΑ - Το πιθανό και το "τρελό" σενάριο για τα κόμματα της Βουλής

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
ΕΚΛΟΓΕΣ ΚΑΛΠΗ

Μια μακρά προεκλογική περίοδος ολοκληρώνεται απόψε και έχει μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε την εικόνα που αποτυπώνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις των μεγάλων εταιρειών ενόψει των εκλογών 2023 της Κυριακής.

Το τελευταίο διήμερο όλες οι γνωστές δημοσκοπικές εταιρείες διενέργησαν έρευνες για την πρόθεση ψήφου και την εκτίμηση των αποτελεσμάτων της κάλπης, που παρουσιάστηκαν στα μεγάλα ιδιωτικά κανάλια της τηλεόρασης.

Κοινή συνισταμένη όλων είναι η άνετη νίκη της ΝΔ, η οποία φαίνεται ότι θα φτάσει ξανά το ποσοστό του 40%, με αυξητικές τάσεις, διευρύνοντας παράλληλα τη διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ λίγο πάνω από τις 20 μονάδες.

Σε θρίλερ ωστόσο εξελίσσεται η μάχη εισόδου στη Βουλή, αφού μπορεί το πιο πιθανό σενάριο να θέλει 7 κόμματα να φτάνουν το όριο του 3%, όμως κανείς δεν αποκλείει και το ακραίο ενδεχόμενο μιας εννιακομματικής Βουλής, που μπορεί να τινάξει στον αέρα την αυτοδυναμία της νέας κυβέρνησης...

Διαβάστε Επίσης

Δημοσκόπηση Metron Analysis: Στο 40% η ΝΔ - Πιθανή η παρουσία ακόμα και 9 κομμάτων στη Βουλή

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Metron Analysis για το Mega, παρατηρείται μια κάμψη στα ποσοστά της ΝΔ, μια σταθερότητα σε αυτά του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και του ΚΚΕ και μια σκληρή μάχη για Ελληνική Λύση, Πλεύση Ελευθερίας, Νίκη, ΜέΡΑ 25 και τους νεοεμφανιζόμενους "Σπαρτιάτες" που υποστηρίζονται από τον χρυσαυγίτη Ηλία Κασιδιάρη, να ξεπεράσουν το 3%.

Δημοσκόπηση Mega

Στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία λαμβάνει ποσοστό 33,9%, χάνοντας από την προηγούμενη μέτρηση της ίδιας εταιρείας 1,5 μονάδα, με τον ΣΥΡΙΖΑ να βρίσκεται μόλις στο 17,6%, αλλά 0.5% πάνω σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα και τη διαφορά να υποχωρεί από τις 18,3 μονάδες στις 16,3 μονάδες.

Τρίτο το ΠΑΣΟΚ με 9.9% (από 10.1%) με εμφανή σταθερότητα στα ποσοστά, αλλά χωρίς μεγάλη δυναμική, ακολουθεί το ΚΚΕ με 6.2% ενώ στη Βουλή φαίνεται να μπαίνουν η Πλεύση Ελευθερίας με 3,2% και το κόμμα Νίκη με 3%. Εκτός Βουλής στην πρόθεση ψήφου μένει η Ελληνική Λύση με 2,6%, το ΜέΡΑ 25 με 2,5% και οι Σπαρτιάτες με 2,4%.

Παρατηρεί κανείς μια σκληρή μάχη των μικρών κομμάτων για να περάσουν τον πήχη του 3% με τη δεξαμενή των ψήφων που διεκδικούν να είναι ίδια για τα τρία κόμματα πέραν της ΝΔ ενώ για Πλεύση και ΜέΡΑ υπάρχουν όπως φαίνεται πολλές μετακινήσεις.

Δημοσκόπηση Mega

Η αδιευκρίνιστη ψήφος, δύο 24ωρα πριν από τις εκλογές, είναι σχεδόν στις 10 μονάδες, κάτι που σημαίνει ότι σχεδόν 1 στους 10 ψηφοφόρους δεν έχει ακόμη αποφασίσει που θα ρίξει την ψήφο του, αλλάζοντας τα δεδομένα κυρίως ως προς την αυτοδυναμία της ΝΔ και ως προς τα κόμματα που θα μπουν στη Βουλή.

Εκτίμηση ψήφου

Δημοσκόπηση Mega

Ενδιαφέροντα είναι τα στοιχεία και ως προς την εκτίμηση ψήφου και σύμφωνα με την έρευνα μπορούμε να έχουμε 7κομματική Βουλή η οποία δεν αποκλείεται να γίνει… 9κομματική.

Η ΝΔ βρίσκεται ακριβώς στο 40%, χάνοντας 0,8 μονάδες ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στο 20,7% από 20.1%, ουσιαστικά στα ίδια επίπεδα είναι τα δύο κόμματα με τη διαφορά κοντά στις 20 μονάδες.

Η ΝΔ, όμως, που κυνηγά μια άνετη πλειοψηφία δεν ξέρει αν μπορεί να το πετύχει αυτό, ανάλογα με το πόσα κόμματα θα μπουν στη Βουλή κι αν αυτή θα "γράψει" 4 μπροστά στο ποσοστό της.

Το ΠΑΣΟΚ επίσης στα ίδια επίπεδα με 11,7% ενώ το ΚΚΕ είναι στο 7,4%.

Η υποχώρηση της Ελληνικής Λύσης και στην εκτίμηση ψήφου είναι εμφανής καθώς πέφτει στο 3,1% από 4,5% αλλά οριακά μπορεί να μπει στη Βουλή.

Η Πλεύση Ελευθερίας ακολουθεί με 3,8% (2,9% στις εκλογές του Μαΐου), το κόμμα Νίκη με 3,6% (από 2,9% επίσης) ενώ οριακά εκτός Βουλής μένει το ΜέΡΑ 25 με 2,9% και οι "Σπαρτιάτες" με 2,8%, μόνο που το τελευταίο κόμματα δεν είχε μετρηθεί καν πριν από έναν μήνα, κερδίζοντας αυτό το ποσοστό και την ελπίδα να ξεπεράσει το 3%, τις τελευταίες ημέρες.

Υπ’ αυτές τις συνθήκες, μπορεί να έχει ξεκαθαριστεί ο νικητής και το κόμμα που θα είναι στην αξιωματική αντιπολίτευση (αφού το ΠΑΣΟΚ δεν έχει δυναμική να ξεπεράσει τον ΣΥΡΙΖΑ), αλλά είναι πολλά τα ερωτήματα που θα απαντηθούν μετά τις 7 το απόγευμα της Κυριακής.

Κυρίως πόσο ισχυρή θα είναι η αυτοδυναμία της ΝΔ, αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορέσει να ξεκολλήσει από το 20%, ποια κόμματα θα μπουν στη Βουλή και τι θα γίνει βεβαίως με τους ακροδεξιούς "Σπαρτιάτες".

Δημοσκόπηση Mega

Σχετικά με την εκτίμηση ψήφου και τις έδρες που μπορούν να πάρουν τα κόμματα βλέπουμε ότι:

Η ΝΔ μπορεί να κινηθεί από 37,3% έως 42,7% και να πάρει 161 έδρες στο καλό σενάριο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ από 18,5% έως 22,9% και 57 έδρες. Το κακό σενάριο ασφαλώς δρομολογεί και εσωκομματικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το καλό με ποσοστό κοντά στο 23% είναι μεν εξαιρετικά χαμηλό αλλά δίνει και ελπίδες ανάτασης του κόμματος.

To ΠΑΣΟΚ κινείται μεταξύ 10% και 13,4%. Το καλό σενάριο για τον Ν. Ανδρουλάκη θα ήταν να πάρει το υψηλότερο ποσοστό και ο ΣΥΡΙΖΑ να κινηθεί στο χαμηλότερο ώστε η διαφορά μεταξύ τους να βρίσκεται στις 5 μονάδες. Το ΠΑΣΟΚ παίρνει 32 έδρες.

Το ΚΚΕ κινείται από 6,6% έως 8,8% με ισχυρή δυναμική λόγω της καλής προεκλογικής εκστρατείας που έχει κάνει και του καλού προφίλ του Δ. Κουτσούμπα. Στη Βουλή θα είναι με 20 έδρες.

Η Ελληνική Λύση κινείται από 2,2% έως 4%, άρα ακόμη δεν έχει εξασφαλισμένο εισιτήριο για τη νέα Βουλή αλλά αν το καταφέρει θα έχει 9 έδρες

Η Νίκη κινείται μεταξύ 2,6% και 4,6%, και στο καλό σενάριο ασφαλώς παίρνει εντυπωσιακό ποσοστό ως πρωτοεμφανιζόμενο κόμματα. Οι έδρες του κόμματος εκτιμώνται σε 10.

Η Πλεύση Ελευθερίας κινείται από 2,8% έως 4,8% και δείχνει να έχει τις περισσότερες πιθανότητες εισόδου με 10 εκτιμώμενες έδρες.

Το ΜέΡΑ 25 κινείται από 2% έως 3,8% και δίνει μάχη για να βρεθεί ξανά στη Βουλή.

Οι δε "Σπαρτιάτες" κινούνται μεταξύ 1,9% και 3,7% και στο καλό σενάριο γι’ αυτούς θα έχουν μια καλή δύναμη μέσα στη Βουλή. Ενδεχομένως δε οι ερωτηθέντες στις έρευνες που θέλουν να ψηφίσουν το νέο ακροδεξιό κόμμα, να μην αποκαλύπτονται κρατώντας κρυφή την ψήφο τους.

Δημοσκόπηση Mega

Δημοσκόπηση MRB: 18,3 μονάσες διαφορά ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ

Προβάδισμα 18,3 μονάδων στην πρόθεση ψήφου καταγράφει η Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ σε μεγάλη δημοσκόπηση της MRB για τον τηλεοπτικό σταθμό OPEN.

Η ΝΔ φαίνεται πως οδεύει για αυτοδυναμία, την ώρα που η Νίκη, η Πλεύση Ελευθερίας, το ΜέΡΑ25 και οι Σπαρτιάτες δίνουν μάχη για να μπουν στη Βουλή.

Καταλληλότερος για πρωθυπουργός εμφανίζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ η ΝΔ ανάλογα με το σενάριο των κομμάτων που μπαίνουν στη Βουλή, συγκεντρώνει από 158 έως 166 έδρες

Στην πρόθεση ψήφου, τα ποσοστά των κομμάτων έχουν εως εξής:

ΝΔ: 36,3%

ΣΥΡΙΖΑ: 18%

ΠΑΣΟΚ: 10,5%

ΚΚΕ: 6,7%

Ελληνική Λύση 3,4%

Κόμμα Νίκη: 3,1%

Πλεύση Ελευθερίας: 3,5%

Σπαρτιάτες: 3%

ΜέΡΑ25: 2,4%

Αδιευκρίνιστη ψήφος: 10,4%

Στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των έγκυρων, τα ποσοστά των κομμάτων έχουν ως εξής:

ΝΔ: Από 37,6% έως 43,4%

ΣΥΡΙΖΑ: Από 17,6% έως 22,6%

ΠΑΣΟΚ: Από 10,2% έως 13,2%

ΚΚΕ: Από 6,5% έως 8,5%

Ελληνική Λύση: Από 2,8% έως 4,8%

Κόμμα Νίκη: Από 2,5% έως 4,5%

Πλεύση Ελευθερίας: Από 2,9% έως 4,9%

Σπαρτιάτες: Από 2,3% έως 4,3%

ΜέΡΑ25: Από 1,7% έως 3,7%

Σε Βουλή 8 κομμάτων η ΝΔ συγκεντρώνει 158 έδρες, σε Βουλή 7 κομμάτων 161 και σε Βουλή 6 κομμάτων 166.

Στο σενάριο της οκτακομματικής Βουλής, οι έδρες των κομμάτων έχουν ως εξής: ΝΔ 158, ΣΥΡΙΖΑ 53, ΠΑΣΟΚ 31, ΚΚΕ 20, Πλεύση Ελευθερίας 10, Ελληνική Λύση 10, Νίκη 9, Σπαρτιάτες 9.

Δημοσκόπηση Marc: Αυτοδύναμη ΝΔ με 21,5% διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ και επτακομματική Βουλή

Αυτοδύναμη κυβέρνηση ΝΔ, διαφορά πάνω από 20 μονάδες στην πρόθεση ψήφου και επτακομματική Βουλή "βλέπει" η Marc στη δημοσκόπηση που έγινε για λογαριασμό του ΑΝΤ1, μόλις δύο ημέρες πριν τις εκλογές.

Την ίδια ώρα, τα ευρήματα δείχνουν ότι οι περισσότεροι ψηφοφόροι θα προσέλθουν στις κάλπες της Κυριακής και θα ψηφίσουν θετικά, όχι για να αποδοκιμάσουν κάποιο κόμμα.

Διαβάστε Επίσης

Ειδικότερα, στην πρόθεση ψήφου, η ΝΔ φαίνεται να παγιώνει τη μεγάλη διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ καθώς προηγείται με 39,5% έναντι 18%, που σημαίνει ότι προηγείται με 21,5 μονάδες. Ακολουθούν:

ΠΑΣΟΚ: 11,1%
ΚΚΕ: 6,9%
Ελληνική Λύση: 3,7%
Πλεύση Ελευθερίας: 3,6%
Νίκη: 3,1%
Σπαρτιάτες: 2,6%
ΜέΡΑ25: 2,1%
Άλλο κόμμα: 2,9%
Άκυρο / Λευκό / Δεν θα ψηφίσω: 1,7%
Δεν έχω αποφασίσει: 4,8%.

Όπως φαίνεται, στην επόμενη Βουλή μπαίνουν επτά κόμματα, ενώ το ακροδεξιό κόμμα "Σπαρτιάτες" που δήλωσε ότι στηρίζει ο καταδικασμένος για εγκληματική οργάνωση Ηλίας Κασιδιάρης εμφανίζεται στο 2,6%.

Δημοσκόπηση Marc

Ιδαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα στοιχεία από την εκτίμηση ψήφου. Η ΝΔ κυμαίνεται από 39,8% έως 44,2%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ από 17,5% έως 20,9%.

ΠΑΣΟΚ: Από 10,4% έως 13,2%

ΚΚΕ: Από 6,4% έως 8,8%

Πλεύση Ελευθερίας: Από 3% έως 4,6%

Ελληνική Λύση: Από 3% έως 4,6%

Νίκη: Από 2,4% έως 4%

Σπαρτιάτες: Από 2,1% έως 3,5%

ΜέΡΑ25: Από 1,7% έως 3,1%

Δημοσκόπηση Marc

Δημοσκόπηση Pulse: Βασικό σενάριο με 7κομματική Βουλή - Πώς κατανέμονται οι έδρες

Το δεύτερο μέρος της μεγάλης δημοσκόπησης που πραγματοποίησε η Pulse παρουσίασε στο κεντρικό του δελτίο ο ΣΚΑΪ.

Η Νέα Δημοκρατία, και στο δεύτερο μέρος της έρευνας, διατηρεί το ποσοστό της στο 38,5%, αλλά και τη διαφορά των 19,5 μονάδων από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος επίσης παραμένει στο 19%.

ΠΡΟΘΕΣΗ

Σταθερά παρουσιάζονται τα ποσοστά των κομμάτων και με την κατανομή των αναποφάσιστων. Το εύρος της ΝΔ ξεκινά από 37,8% και φτάνει στο 43,8%, ενώ του ΣΥΡΙΖΑ ξεκινά από 17,8% και φτάνει στο 22,8%.

ΠΡΟΘΕΣΗ 2

Τα στοιχείο της έρευνας αναδεικνύουν ως βασικό σενάριο την επτακομματική Βουλή, ενώ στο β' μέρος της δημοσκόπησης φαίνεται να "παγιώνεται" και ο αριθμός των εδρών που θα καταλάβει το κάθε κόμμα.

11
22

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΣΥΡΙΖΑ 05 Δεκ 2023 | 20:20

Κριτική της Δώρας Αυγέρη στους "11": Εφυγαν από τον ΣΥΡΙΖΑ γιατί έχασαν στις εσωκομματικές εκλογές

"Υπάρχει ένα τεράστιο πολιτικό γιατί, για αυτούς που έφυγαν από τον ΣΥΡΙΖΑ" είπε χαρακτηριστικά η κ. Αυγέρη

ΤΟ ΤΡΟΛΑΡΙΣΜΑ ΣΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ 05 Δεκ 2023 | 17:54

Άδωνις Γεωργιάδης: Μ'αρέσει που η Αριστερά που μίλαγε για τα Δεκεμβριανά και τον Βελουχιώτη τώρα σβήνει τα κεράκια της Φάρλι

Οι ευχές του Άδωνι Γεωργιάδη στον Στέφανο Κασσελάκη για τα γενέθλια της σκυλίτσας του, της Φάρλι.

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ 05 Δεκ 2023 | 11:56

Γιώργος Τσίπρας: Η "Νέα Αριστερά" θα είναι κόμμα μίας χρήσης, όπως το "Ποτάμι"

Ο Γιώργος Τσίπρας ζήτησε από όσους αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ, να επιστρέψουν τις έδρες τους.

ΜΗΝΥΜΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΣΙΠΡΑ 05 Δεκ 2023 | 11:04

Ο Κασσελάκης δεν φεύγει, ακόμη και αν ηττηθεί στις ευρωκλογές - Σενάρια να ηγηθεί του ευρωψηφοδελτίου

Ο Στέφανος Κασσελάκης, από εκεί που έθετε το εκλογικό του στοίχημα στο 17%, αίφνης χθες το ανέβασε στην πρωτιά.

ΣΥΡΙΖΑ 04 Δεκ 2023 | 21:43

Ο Πολάκης επιτέθηκε στη "Νέα Αριστερά" μόνο που έκανε... λάθος το όνομα: "Αριστέρα Μπροστά; Με "παρών" υπέρ τραπεζιτών;"

Ο Παύλος Πολάκης λίγο μετά την ανακοίνωση του ονόματος "Νέα Αριστερά" έκανε ανάρτηση με μπηχτές.

ΔΙΑΣΠΑΣΗ ΣΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ 04 Δεκ 2023 | 20:32

Αυτό είναι το σήμα της "Νέας Αριστεράς" που ανακοίνωσε ο Χαρίτσης - Σε κόκκινο φόντο

Τα αποκαλυπτήρια των 11 βουλευτών που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ 04 Δεκ 2023 | 19:56

Καρφιά Τσίπρα από Ιταλία για αποχωρήσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ: Η πολυδιάσπαση ανοίγει δρόμο για εδραίωση συντηρητικών δυνάμεων

Παρέμβαση από τη Ρώμη, για τη Συνεδρίαση της Επιτροπής Monitoring του Συμβουλίου της Ευρώπης έκανε ο Αλέξης Τσίπρας

ΣΥΡΙΖΑ 04 Δεκ 2023 | 19:12

Κασσελάκης: Στόχος η πρωτιά στις ευρωεκλογές - Έχω καθαρή τη συνείδησή μου για τις αποχωρήσεις

"Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να γίνει αυτό που έλεγε και ο Αλέξης Τσίπρας, να γίνει κόμμα των μελών" ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης και πρόσθεσε: " Ο τόπος έχει ανάγκη από μία μεγάλη προοδευτική παράταξη"

ΣΤΟ ΣΕΡΑΦΕΙΟ 04 Δεκ 2023 | 19:06

"Νέα Αριστερά" τo όνομα του νέου κόμματος των 11 που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ - "Στις ευρωεκλογές θα είμαστε εκεί"

Πρόεδρος της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας που συγκροτείται μετά τη διάσπαση στον ΣΥΡΙΖΑ, είναι ο Αλέξης Χαρίτσης.

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 04 Δεκ 2023 | 18:50

Πρώτη διαφοροποίηση των "11" από τον ΣΥΡΙΖΑ: Ψήφισαν παρών στο νομοσχέδιο με τους servicers εκτός από έναν...

Ένας ανεξάρτητος βουλευτής από τους "11" συντάχθηκε με τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ και καταψήφισε.

ΠΩΣ ΘΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ 04 Δεκ 2023 | 17:23

Τηλεοπτική κόντρα Κασσελάκη - "11": Δίνει συνέντευξη στον Σρόιτερ την ώρα που ανακοινώνουν το όνομα της νέας ΚΟ

Η κάθε άλλο παρά τυχαία απόφαση Κασσελάκη να δώσει συνέντευξη την ίδια ώρα που θα γίνονται οι ανακοινώσεις των "11".

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΚΟ ΤΩΝ 11 04 Δεκ 2023 | 14:06

Πέτη Πέρκα: Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στον γύψο - Η Βουλή θα ξαναθυμηθεί πώς είναι μια σοβαρή και τεκμηριωμένη φωνή

"Εμάς μέτωπό μας είναι η κυβέρνηση του κυρίου Μητσοτάκη", τόνισε η ανεξάρτητη βουλευτής Πέτη Πέρκα

ΣΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΟΥ ΣΤΗ ΟΔΟ ΑΜΑΛΙΑΣ 04 Δεκ 2023 | 13:38

Όταν ο Καρακούσης (Το Βήμα) συνάντησε τον Αλέξη Τσίπρα: Πόνος, θλίψη και απογοήτευση - Τι λέει για Κασσελάκη & Αχτσιόγλου

Ο Αντώνης Καρακούσης, πρώην διευθυντής της εφημερίδας το "Βήμα της Κυριακής", συνάντησε και μίλησε με τον Αλέξη Τσίπρα.