Οι τελευταίες σκέψεις Μητσοτάκη για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Σύμφωνα με πληροφορίες μόνο δύο πρόσωπα που βρίσκονται πολύ κοντά στον πρωθυπουργό γνωρίζουν τις σκέψεις και τις προθέσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Οι τελευταίες σκέψεις Μητσοτάκη για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Αμέσως μετά το τέλος της συνέντευξης τύπου που παραχώρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τα αποτελέσματα της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής, οι δημοσιογράφοι πλησίασαν τον πρωθυπουργό και είχαν μια σύντομη συνομιλία μαζί του σε χαλαρό κλίμα. Μία από τις ερωτήσεις που δέχθηκε είναι αν έχει αλλάξει ο προγραμματισμός του για το πότε θα αποφασίσει για το πρόσωπο που θα προτείνει για το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα.

«Ο προγραμματισμός δεν έχει αλλάξει» απάντησε κατηγορηματικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Αυτό σημαίνει πως την περίοδο των διακοπών των Χριστουγέννων και στις ολιγοήμερες διακοπές που θα πραγματοποιήσει θα λάβει τις τελικές του αποφάσεις. Αυτό άλλωστε είχε διαρρεύσει μετά από συνάντηση που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την Φώφη Γεννηματά «τα Χριστούγεννα θα ξεκλέψω ένα διήμερο να πάω στο βουνό, εκεί παίρνω τις σημαντικές αποφάσεις».

Στο Μαξίμου μπορεί να βρίσκεται σε δεύτερη μοίρα το ζήτημα της εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας, καθώς προέχουν τα ελληνοτουρκικά, η σημαντική επίσκεψη στην Ουάσιγκτον και η πορεία της οικονομίας με την ψήφιση του προϋπολογισμού. Ωστόσο τα χρονικά περιθώρια αρχίζουν και στενεύουν καθώς μέχρι τα τέλη Ιανουάριου θα πρέπει να έχει ληφθεί οι τελικές αποφάσεις.

Πολλά τα ονόματα αλλά σφίγγα το Μαξίμου

Είναι από τις ελάχιστες φορές που στην κούρσα για την προεδρία της Δημοκρατίας έχουν ακουστεί τόσα ονόματα αλλά ελάχιστα από αυτά δείχνουν να έχουν πέσει πραγματικά στο τραπέζι. Σύμφωνα με πληροφορίες μόνο δύο πρόσωπα που βρίσκονται πολύ κοντά στον πρωθυπουργό γνωρίζουν τις σκέψεις και τις προθέσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Κορυφαία κυβερνητικά στελέχη και βουλευτές της ΝΔ προσπαθούν ουσιαστικά να μαντέψουν τα πρόσωπα που θα μπορούσαν να προταθούν χωρίς όμως να έχουν κάποια συγκεκριμένη πληροφόρηση. Το βέβαιο είναι πως τίποτα μέχρι στιγμής δεν έχει «κλειδώσει» και όλα θα κριθούν μετά την επιστροφή του πρωθυπουργού από την Ουάσιγκτον. Βεβαίως σημαντικό ρόλο στην απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη θα αποτελέσουν και οι εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά για το αν τελικά θα είναι πολιτικό ή όχι το πρόσωπο που θα προταθεί για την προεδρία της Δημοκρατίας.

Ο Καραμανλής, ο Σημίτης, ο Βενιζέλος και ο Σαμαράς

Τα ονόματα τριών πρώην πρωθυπουργών και ενός πρώην πρόεδρου του ΠΑΣΟΚ έχουν ακουστεί το τελευταίο διάστημα ωστόσο για διαφορετικούς λόγους το καθένα δεν συγκεντρώνει τη δεδομένη στιγμή πολλές πιθανότητες.

Πρόσφατα βουλευτές της ΝΔ άρχισαν να εκφράζουν δημόσια της στήριξη τους για την προεδρία της Δημοκρατίας στον Αντώνη Σαμαρά, την ίδια στιγμή ο Κυριάκος Μητσοτάκη από το βήμα της ολομέλειας της βουλής τόνισε με νόημα πως στόχος είναι να προταθεί «ένα πρόσωπο που θα εξασφαλίζει τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση». Την συγκεκριμένη αποστροφή του πρωθυπουργού αρκετοί την εξέλαβαν ως απάντηση στους σαμαρικούς υποστηρικτές.

Παράλληλα υπήρξαν και «γαλάζιες» τοποθετήσεις υπέρ του Κώστα Καραμανλή, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες ο πρώην πρωθυπουργός δεν έχει δεχθεί καμία πρόταση, ούτε έχει συζητηθεί το θέμα όσες φορές έχει συναντηθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Το βέβαιο είναι πως οποιαδήποτε από τις δύο επιλογές θα προκαλούσε εσωκομματικές τριβές καθώς οι σχέσεις μεταξύ των δύο πρώην πρωθυπουργών δεν είναι και οι καλύτερες, κάτι που γνωρίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Κώστας Σημίτης είχε παραδοσιακά καλές σχέσεις με την οικογένεια Μητσοτάκη, ωστόσο η αντιπαράθεση με την Καραμανλική πτέρυγα κάτι που αποτυπώθηκε και στο πρόσφατο άρθρο του για τα ελληνοτουρκικά, αποτελεί ένα σοβαρό εμπόδιο στα σενάρια που τον ενέπλεξαν με την προεδρική εκλογή.

Η παρουσία αρκετών συνεργατών του Κυριάκου Μητσοτάκη στην χθεσινή εκδήλωση του Ευάγγελου Βενιζέλου για τα ελληνοτουρκικά επιβεβαιώνει τις πολλές καλές σχέσεις που έχει με τον πρωθυπουργό. Μάλιστα δεν ήταν λίγοι οι βουλευτές της ΝΔ που θα τον ήθελαν στην κεντροδεξιά παράταξη κάτι που είχε γραφτεί επήλθε το «διαζύγιο» με την Φώφη Γεννηματά, ωστόσο ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έσπευσε να διαψεύσει οποιοδήποτε τέτοιο σενάριο. Ωστόσο δεν είναι μια πρόταση από την οποία θα υπάρξει ευρύτερη συναίνεση όπως είναι ο στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Τα δύο γυναικεία ονόματα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιθυμούσε να είναι ο πρωθυπουργός που θα προτείνει και θα εκλεγεί η πρώτη γυναίκα στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα. Δύο ονόματα έπεσαν στο τραπέζι και σύμφωνα με πληροφορίες συζητήθηκαν αλλά δεν φαίνεται να προχώρησαν, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν μπορεί να επανέλθουν εκ νέου στο προσκήνιο.

Πρόκειται για την Μαρία Δαμανάκη και την ιστορικό και καθηγήτρια Πανεπιστημίου Μαρία Ευθυμίου αδελφή του πρώην υπουργού επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ Πέτρου Ευθυμίου. Μάλιστα ο πρωθυπουργός την είχε καλέσει στο Μαξίμου προκειμένου να κάνει μια σύντομη ιστορική αναδρομή στους σταθμούς της Ελληνικής Δημοκρατίας, απευθυνόμενη σε ομάδα μαθητών λυκείου, με αφορμή την 45η επέτειο Αποκατάστασης της Δημοκρατίας.

Όσον αφορά την Μαρία Δαμανάκη, που σήμερα εργάζεται στις Ηνωμένες Πολιτείες, δεν έχει εμπλακεί στα εσωτερικά δρώμενα τα πολλά τελευταία χρόνια, από τότε που ολοκληρώθηκε η θητεία της ως Επιτρόπου, θητεία στη διάρκεια της οποίας έχει δημιουργήσει ένα θετικό όνομα στις Βρυξέλλες.

Φωτό: Ευρωκίνηση

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΤΟ ΜΟΣΧΑΤΟ 24 Οκτ 2021 | 15:10

Μητσοτάκης και Μαρέβα για... κυριακάτικο ψαράκι - Η φωτογραφία που πόσταρε ο πρωθυπουργός

Για... ψαράκι στο Μοσχάτο βρέθηκαν το μεσημέρι της Κυριακής, ο πρωθυπουργός και η σύζυγός του, Μαρέβα Μητσοτάκη.

ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ 24 Οκτ 2021 | 11:34

Μητσοτάκης από Γαλάτσι: Η ΝΔ είναι το μεγάλο πατριωτικό μέτωπο ρεαλισμού και προόδου

Στο Δημαρχείο Γαλατσίου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για τις εσωκομματικές εκλογές της ΝΔ.

ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΑΝ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ 23 Οκτ 2021 | 20:18

Μητσοτάκης - Γεωργιάδης επισκέφθηκαν το ναυπηγείο της Technohull [εικόνες]

''Η Technohull με την μεταφορά της στις νέες εγκαταστάσεις θα μπορέσει να τριπλασιάσει τις εξαγωγές της'', ανέφερε ο Άδωνις Γεωργιάδης

ΣΤΟ ΛΑΥΡΙΟ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ 23 Οκτ 2021 | 16:18

Μητσοτάκης: Κάποιοι πιστεύουν πως η Ελλάδα του 2021 είναι η Ελλάδα του 2011 - Οχι σε νέους διχασμούς

"Η Νέα Δημοκρατία σήμερα δεν είναι απλά το μεγαλύτερο κόμμα στην Ελλάδα. Είναι το μεγαλύτερο κεντροδεξιό κόμμα στην Ευρώπη", είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΑΠΟ ΤΗ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ 23 Οκτ 2021 | 12:24

Ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Αιγύπτου: "Διάδρομος" για φθηνή ενέργεια στην Ευρώπη

Στόχος η εκμετάλλευση της φθηνής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ στην Αίγυπτο και η προώθηση της στην ευρωπαϊκή αγορά μέσω Ελλάδας.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ 22 Οκτ 2021 | 17:04

Σύνοδος Κορυφής - Μητσοτάκης: "Η προκλητικότητα της Τουρκίας θα έχει συνέπειες" - "Έχουμε πανδημία των ανεμβολίαστων"

Στο σχέδιο συμπερασμάτων υπάρχει ρητή αναφορά προς την Άγκυρα να τηρήσει την Κοινή Δήλωση ΕΕ - Τουρκίας, δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

ΤΙ ΦΕΡΝΕΙ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ 22 Οκτ 2021 | 07:34

Ρελάνς Μητσοτάκη για το ενεργειακό μέσω αιγυπτιακού φυσικού αερίου – Στη Σύνοδο Κορυφής η τουρκική προκλητικότητα

Κοινό μέτωπο Ντράγκι – Μητσοτάκη για την αγορά φυσικού αερίου σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως έγινε με την προμήθεια των εμβολίων για τον κορονοϊό.

ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ 21 Οκτ 2021 | 20:23

Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής: Nα μην μεταφερθεί η ενεργειακή κρίση στα νοικοκυριά

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η Αίγυπτος, με την οποία η Ελλάδα υπέγραψε συμφωνία, μπορεί να γίνει η γέφυρα ενέργειας της Αφρικής με την Ευρώπη.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ 21 Οκτ 2021 | 16:42

Μητσοτάκης από Βρυξέλλες: Θα στηρίξουμε τα ελληνικά νοικοκυριά για όσο διαρκεί η ενεργειακή κρίση

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής δήλωσε ότι το θέμα που θα κυριαρχήσει στη συζήτηση θα είναι οι αυξήσεις των τιμών της ενέργειας

ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ 21 Οκτ 2021 | 12:22

Επιστρέφει και ο Λαλιώτης στην ενεργό δράση- Το παρασκήνιο για τους πρώην βαρόνους που στηρίζουν Γιώργο Παπανδρέου

Η υποψηφιότητα Παπανδρέου κινητοποίησε και τα παλαιά στελέχη του ΠΑΣΟΚ που πλέον επαναδραστηριοποιούνται

ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ 21 Οκτ 2021 | 06:54

Στις Βρυξέλλες ο Μητσοτάκης - Ενεργειακή κρίση και τουρκική προκλητικότητα στην ατζέντα

Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης προκειμένου να λάβει μέρος αρχικά στη σύνοδο του ΕΛΚ και στη συνέχεια στις εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ 20 Οκτ 2021 | 20:29

Γιώργος Παπανδρέου: Ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ - "Να ξαναγίνει η παράταξη μεγάλη και ισχυρή"

Την ανάγκη αλλαγής και συμπόρευσης με τις προοδευτικές δυνάμεις στην Ευρώπη επεσήμανε ο Γιώργος Παπανδρέου - Προηγήθηκε τηλεφώνημα με Γεννηματά.

ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΑΞΙΜΟΥ 20 Οκτ 2021 | 20:28

Συνάντηση Μητσοτάκη - ΕΒΕΑ: Στόχος οι καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας

Η Επιτροπή του ΕΒΕΑ διεμήνυσε στον κ. Μητσοτάκη πως ένα σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις είναι η πρόσβαση στην χρηματοδότηση.