Οι τελευταίες σκέψεις Μητσοτάκη για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Σύμφωνα με πληροφορίες μόνο δύο πρόσωπα που βρίσκονται πολύ κοντά στον πρωθυπουργό γνωρίζουν τις σκέψεις και τις προθέσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Οι τελευταίες σκέψεις Μητσοτάκη για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Αμέσως μετά το τέλος της συνέντευξης τύπου που παραχώρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τα αποτελέσματα της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής, οι δημοσιογράφοι πλησίασαν τον πρωθυπουργό και είχαν μια σύντομη συνομιλία μαζί του σε χαλαρό κλίμα. Μία από τις ερωτήσεις που δέχθηκε είναι αν έχει αλλάξει ο προγραμματισμός του για το πότε θα αποφασίσει για το πρόσωπο που θα προτείνει για το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα.

«Ο προγραμματισμός δεν έχει αλλάξει» απάντησε κατηγορηματικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Αυτό σημαίνει πως την περίοδο των διακοπών των Χριστουγέννων και στις ολιγοήμερες διακοπές που θα πραγματοποιήσει θα λάβει τις τελικές του αποφάσεις. Αυτό άλλωστε είχε διαρρεύσει μετά από συνάντηση που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την Φώφη Γεννηματά «τα Χριστούγεννα θα ξεκλέψω ένα διήμερο να πάω στο βουνό, εκεί παίρνω τις σημαντικές αποφάσεις».

Στο Μαξίμου μπορεί να βρίσκεται σε δεύτερη μοίρα το ζήτημα της εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας, καθώς προέχουν τα ελληνοτουρκικά, η σημαντική επίσκεψη στην Ουάσιγκτον και η πορεία της οικονομίας με την ψήφιση του προϋπολογισμού. Ωστόσο τα χρονικά περιθώρια αρχίζουν και στενεύουν καθώς μέχρι τα τέλη Ιανουάριου θα πρέπει να έχει ληφθεί οι τελικές αποφάσεις.

Πολλά τα ονόματα αλλά σφίγγα το Μαξίμου

Είναι από τις ελάχιστες φορές που στην κούρσα για την προεδρία της Δημοκρατίας έχουν ακουστεί τόσα ονόματα αλλά ελάχιστα από αυτά δείχνουν να έχουν πέσει πραγματικά στο τραπέζι. Σύμφωνα με πληροφορίες μόνο δύο πρόσωπα που βρίσκονται πολύ κοντά στον πρωθυπουργό γνωρίζουν τις σκέψεις και τις προθέσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Κορυφαία κυβερνητικά στελέχη και βουλευτές της ΝΔ προσπαθούν ουσιαστικά να μαντέψουν τα πρόσωπα που θα μπορούσαν να προταθούν χωρίς όμως να έχουν κάποια συγκεκριμένη πληροφόρηση. Το βέβαιο είναι πως τίποτα μέχρι στιγμής δεν έχει «κλειδώσει» και όλα θα κριθούν μετά την επιστροφή του πρωθυπουργού από την Ουάσιγκτον. Βεβαίως σημαντικό ρόλο στην απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη θα αποτελέσουν και οι εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά για το αν τελικά θα είναι πολιτικό ή όχι το πρόσωπο που θα προταθεί για την προεδρία της Δημοκρατίας.

Ο Καραμανλής, ο Σημίτης, ο Βενιζέλος και ο Σαμαράς

Τα ονόματα τριών πρώην πρωθυπουργών και ενός πρώην πρόεδρου του ΠΑΣΟΚ έχουν ακουστεί το τελευταίο διάστημα ωστόσο για διαφορετικούς λόγους το καθένα δεν συγκεντρώνει τη δεδομένη στιγμή πολλές πιθανότητες.

Πρόσφατα βουλευτές της ΝΔ άρχισαν να εκφράζουν δημόσια της στήριξη τους για την προεδρία της Δημοκρατίας στον Αντώνη Σαμαρά, την ίδια στιγμή ο Κυριάκος Μητσοτάκη από το βήμα της ολομέλειας της βουλής τόνισε με νόημα πως στόχος είναι να προταθεί «ένα πρόσωπο που θα εξασφαλίζει τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση». Την συγκεκριμένη αποστροφή του πρωθυπουργού αρκετοί την εξέλαβαν ως απάντηση στους σαμαρικούς υποστηρικτές.

Παράλληλα υπήρξαν και «γαλάζιες» τοποθετήσεις υπέρ του Κώστα Καραμανλή, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες ο πρώην πρωθυπουργός δεν έχει δεχθεί καμία πρόταση, ούτε έχει συζητηθεί το θέμα όσες φορές έχει συναντηθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Το βέβαιο είναι πως οποιαδήποτε από τις δύο επιλογές θα προκαλούσε εσωκομματικές τριβές καθώς οι σχέσεις μεταξύ των δύο πρώην πρωθυπουργών δεν είναι και οι καλύτερες, κάτι που γνωρίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Κώστας Σημίτης είχε παραδοσιακά καλές σχέσεις με την οικογένεια Μητσοτάκη, ωστόσο η αντιπαράθεση με την Καραμανλική πτέρυγα κάτι που αποτυπώθηκε και στο πρόσφατο άρθρο του για τα ελληνοτουρκικά, αποτελεί ένα σοβαρό εμπόδιο στα σενάρια που τον ενέπλεξαν με την προεδρική εκλογή.

Η παρουσία αρκετών συνεργατών του Κυριάκου Μητσοτάκη στην χθεσινή εκδήλωση του Ευάγγελου Βενιζέλου για τα ελληνοτουρκικά επιβεβαιώνει τις πολλές καλές σχέσεις που έχει με τον πρωθυπουργό. Μάλιστα δεν ήταν λίγοι οι βουλευτές της ΝΔ που θα τον ήθελαν στην κεντροδεξιά παράταξη κάτι που είχε γραφτεί επήλθε το «διαζύγιο» με την Φώφη Γεννηματά, ωστόσο ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έσπευσε να διαψεύσει οποιοδήποτε τέτοιο σενάριο. Ωστόσο δεν είναι μια πρόταση από την οποία θα υπάρξει ευρύτερη συναίνεση όπως είναι ο στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Τα δύο γυναικεία ονόματα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιθυμούσε να είναι ο πρωθυπουργός που θα προτείνει και θα εκλεγεί η πρώτη γυναίκα στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα. Δύο ονόματα έπεσαν στο τραπέζι και σύμφωνα με πληροφορίες συζητήθηκαν αλλά δεν φαίνεται να προχώρησαν, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν μπορεί να επανέλθουν εκ νέου στο προσκήνιο.

Πρόκειται για την Μαρία Δαμανάκη και την ιστορικό και καθηγήτρια Πανεπιστημίου Μαρία Ευθυμίου αδελφή του πρώην υπουργού επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ Πέτρου Ευθυμίου. Μάλιστα ο πρωθυπουργός την είχε καλέσει στο Μαξίμου προκειμένου να κάνει μια σύντομη ιστορική αναδρομή στους σταθμούς της Ελληνικής Δημοκρατίας, απευθυνόμενη σε ομάδα μαθητών λυκείου, με αφορμή την 45η επέτειο Αποκατάστασης της Δημοκρατίας.

Όσον αφορά την Μαρία Δαμανάκη, που σήμερα εργάζεται στις Ηνωμένες Πολιτείες, δεν έχει εμπλακεί στα εσωτερικά δρώμενα τα πολλά τελευταία χρόνια, από τότε που ολοκληρώθηκε η θητεία της ως Επιτρόπου, θητεία στη διάρκεια της οποίας έχει δημιουργήσει ένα θετικό όνομα στις Βρυξέλλες.

Φωτό: Ευρωκίνηση

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΣΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ 29 Οκτ 2020 | 13:06

Ο ΣΥΡΙΖΑ στοχοποιεί τον Σωτήρη Τσιόδρα: "Στηρίζει το κυβερνητικό ψέμα" - Ηχηρή απάντηση από Μητσοτάκη

Νέα επίθεση του ΣΥΡΙΖΑ στον Σωτήρη Τσιόδρα. Τον κατηγορεί ότι καλύπτει την κυβερνητική αδράνεια στα Μέσα Μεταφοράς. Απαράδεκτες οι επιθέσεις, λέει ο Κυρ. Μητσοτάκης.

ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ 29 Οκτ 2020 | 12:14

Lockdown σε Θεσσαλονίκη, Ροδόπη, Λάρισα - Αύριο ο Μητσοτάκης ανακοινώνει και νέα μέτρα

Νέα μέτρα διάρκειας ενός μήνα ανακοινώνει αύριο ο Κ. Μητσοτάκης - Σε lockdown Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Ροδόπη - Ανοιχτό το λιανεμπόριο και τα σχολεία.

Η ΑΤΖΕΝΤΑ 29 Οκτ 2020 | 07:51

Συνεδριάζει στις 11 το υπουργικό συμβούλιο υπό τον Κ. Μητσοτάκη

Μέσω τηλεδιάσκεψης θα συνεδριάσει στις 11:00 το Υπουργικό Συμβούλιο.

28 Οκτ 2020 | 20:31

ΣΥΡΙΖΑ: Ο κ. Μητσοτάκης έστω και τώρα να ανακοινώσει έκτακτο πλάνο ενίσχυσης του ΕΣΥ

Κριτική στον πρωθυπουργό μετά την ανακοίνωση των κρουσμάτων του κορονοϊού

28 Οκτ 2020 | 20:28

Χαιρετισμός Μητσοτάκη στα βραβεία "Oxi Courage & Service Awards" στις ΗΠΑ: Σεβόμαστε την παρακαταθήκη του "Οχι"

Χαιρετισμός του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη στην τελετή απονομής των ετήσιων βραβείων "Oxi Courage & Service Awards"

ΑΡΝΗΤΙΚΟ ΤΟ ΤΕΣΤ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΚΙΝΑΛ 28 Οκτ 2020 | 13:21

Κορονοϊός: Θετικός ο 15χρονος γιος της Φώφης Γεννηματά - Σε καραντίνα και οι δύο

Θετικός στον κορονοϊό διαγνώσθηκε ο γιος της Φώφης Γεννηματά, σύμφωνα με πληροφορίες.

ΑΛΛΑΞΕ ΠΑΛΙ ΡΟΤΑ ΤΟ ORUC REIS 27 Οκτ 2020 | 07:32

Ερντογάν: Το ισλαμιστικό παραλήρημα κατά Μακρόν "ξύπνησε" την Ευρώπη

Άλλαξε πάλι ρότα το Oruc Reis, αλλά παραμένει εντός της παράνομης τουρκικής Navtex - Υπό την πίεση ομοβροντίας αποδοκιμασιών ευρωπαΐων ηγετών ο Ερντογάν.

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΜΕ ΤΑ ΤΕΣΤ ΠΟΥ ΥΠΟΒΑΛΛΕΤΑΙ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ 26 Οκτ 2020 | 20:56

Fake news άρθρο της Αυγής ότι Μητσοτάκης και Μαρέβα ήρθαν σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα κορονοϊού

Άκυρο το δημοσίευμα της "Αυγής" ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αποτελεί επαφή επιβεβαιωμένου κρούσματος και συγκεκριμένα του βουλευτή Έβρου, Σταύρου Κελέτση

ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΑΞΙΜΟΥ 26 Οκτ 2020 | 18:37

Μητσοτάκης σε Λαβρόφ: Η Τουρκία σε ρόλο ταραξία καταπατά τη διεθνή νομιμότητα - Επιθετική δράση με θρησκευτικό μανδύα

Ο κ. Μητσοτάκης διεμήνυσε ότι η Ελλάδα τάσσεται σταθερά με το μέρος του διεθνούς δικαίου

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ FACEBOOK 26 Οκτ 2020 | 17:54

Κυριάκος Μητσοτάκης: Τη νέα κάρτα μέλους της ΝΔ παρέλαβε ο πρωθυπουργός [Εικόνες]

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρέλαβε τη νέα κάρτα μέλους της ΝΔ από τα χέρια του Γενικού Διευθυντή της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννη Μπρατάκου.

Ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΟΜΩΣ ΕΙΣΑΙ ΕΣΥ 26 Οκτ 2020 | 16:53

Σποτ του ΣΥΡΙΖΑ: Τι θα πάθει ο Κυριάκος με τον Πτωχευτικό- Θα μείνει χωρίς σπίτι

Στο νέο σποτ του ΣΥΡΙΖΑ για τον Πτωχευτικό Κώδικα πρωταγωνιστεί ο Κυριάκος...

25 Οκτ 2020 | 21:04

Κυριάκος Μητσοτάκης στον Αλέξη Τσίπρα. "Εσείς καταργήσατε την προστασία της α' κατοικίας"

"Υποβάλλατε πρόταση δυσπιστίας στην πιο ακατάλληλη στιγμή, κάνατε δυο λάθη μαζί" είπε ο πρωθυπουργός.

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ 25 Οκτ 2020 | 20:22

Στήριξη Μητσοτάκη σε Μακρόν: Μη αποδεκτή η ρητορική μίσους της τουρκικής κυβέρνησης

"Οι προσωπικές απειλές εναντίον του Προέδρου Μακρόν και η ρητορική μίσους της τουρκικής κυβέρνησης που βάζουν στο στόχαστρο τη Γαλλία είναι μη αποδεκτές" τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.