Οι «ύμνοι» στον Τσίπρα και τα σενάρια διάσπασης της ΝΔ

Ενισχύονται αντί να αποδυναμώνονται τα σενάρια που θέλουν Τσίπρα και Καραμανλή να σχεδιάζουν από κοινού το μέλλον της κεντροδεξιάς και της κεντροαριστεράς.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Οι «ύμνοι» στον Τσίπρα και τα σενάρια διάσπασης της ΝΔ

Το πλέον κρίσιμο κομμάτι στο πολιτικό παζλ των φημολογούμενων κοινών σχεδιασμών του Αλέξη Τσίπρα και του Κώστα Καραμανλή προσέθεσε με την ...ολική επαναφορά του και τις δηλώσεις του ο Θόδωρος Ρουσσόπουλος.

Ενώ η ΝΔ καρκινοβατεί για την εκλογή προέδρου, ο επί 9 χρόνια εκπρόσωπος τύπου και εξ απορρήτων του Κώστα Καραμανλή, Θ. Ρουσσόπουλος σε ραδιοφωνική του συνέντευξη εξέφρασε τη βεβαιότητα πως την επόμενη μέρα των εκλογών «είναι δύσκολο να μπορέσουμε να συνυπάρξουμε».

Ο κ. Ρουσσόπουλος που άφησε να εννοηθεί ότι διατηρεί καθημερινή σχεδόν επαφή με τον πρώην πρωθυπουργό ,επιβεβαίωσε ότι υπάρχουν επικοινωνίες των κ. Τσίπρα και Καραμανλή. Τουλάχιστον δύο όπως είπε.

Μετά την επική δήλωση Παπαγγελόπουλου περί εθνάρχη Τσίπρα - ο Θ.Ρουσσόπουλος είπε ότι έχει αναδειχθεί σε ηγέτη, ότι τώρα «ξετυλίγονται δυνατότητες που πραγματικά εντυπωσιάζουν» και προσομοιάζοντας τον με τον Ανδρέα Παπανδρέου!

Ερωτηματικό παραμένει βεβαίως αν ο κ. Ρουσσόπουλος εκφράζει αυθεντικά τις θέσεις του Κώστα Καραμανλή ή όλα αυτά εκπορεύονται και από ένα αίσθημα «προσωπικής» του υποχρέωσης από την άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να ψηφίσει θετικά στην υπόθεση της παραπομπής του για την υπόθεση του Βατοπεδίου.

«Δύσκολο να συνυπάρξουμε όλοι μετά την εκλογή αρχηγού»

Ενώ βουλευτές και στελέχη της ΝΔ ,με πρώτους τους υποψήφιους αρχηγούς, απορρίπτουν με απόλυτο τρόπο το ενδεχόμενο διάσπασης ο Θ.Ρουσόπουλος στη συνέντευξή του στο ΒΗΜΑ FM σχεδόν το προεξόφλησε.

«Είναι πολύ δύσκολο να συνυπάρξουμε όλοι μετά την εκλογή αρχηγού» είπε .Χαρακτήρισε λανθασμένη την επιλογή ο β' γύρος των εσωκομματικών εκλογών να διεξαχθεί στις 10 Ιανουαρίου, ενώ υποστήριξε ότι η αλλαγή εκλογικού νόμου που επιχειρεί η κυβέρνηση μπορεί να ενισχύσει τις τάσεις διάσπασης στη Νέα Δημοκρατία.

Βαρύτατες αιχμές κατά Σαμαρά

Ο πρώην εκπρόσωπος του Κώστα Καραμανλή κάρφωσε άγρια τον Αντώνη Σαμαρά υπονοώντας την στροφή του κόμματος προς τα δεξιά επισημαίνοντας πως όλοι αναγνωρίζουν πως η ΝΔ του Σαμαρά δεν ήταν η ίδια Νέα Δημοκρατία του Κώστα Καραμανλή.

Για τον οποίο είπε:« η έλλειψη του Καραμανλή είναι εμφανής από την πολιτική ζωή και τη Νέα Δημοκρατία».

Οι αναφορές του κ. Ρουσσόπουλου επιβεβαιώνουν ότι στην γαλάζια Κ.Ο. υπάρχουν και συγκρούονται δυο ομάδες με διακριτά ιδεολογικά στοιχεία: η μεγάλη ομάδα των καραμανλικών και μια μικρότερη με δεξιά χαρακτηριστικά που είναι απέναντί της.

«Ο Τσίπρας έχει αναδειχθεί σε ηγέτη»

Ο κ. Ρουσόπουλος «ανέδειξε» το ηγετικό προφίλ Τσίπρα παραθέτοντας με εξαιρετική ακρίβεια όλες τις κινήσεις του από τότε που ανέλαβε πρόεδρος του κόμματος για να καταλήξει « έχει ηγετικές ικανότητες, τελεία».

Ολόκληρη η αποστροφή του για τον Τσίπρα

«Ο Τσίπρας έχει αναδειχθεί σε ηγέτη. Αυτό είναι αλήθεια. Και αναδεικνύεται σταθερά, με κάθε ευκαιρία που του δίνεται. Το παράδειγμα, ας πούμε, Τσίπρα-Αλαβάνου: πώς μπήκε στην αρχή αρχηγός του κόμματός του και μετά πώς χειρίστηκε τα πράγματα για τον εαυτό του μέσα στο κόμμα του. Τα κατάφερε πάρα πολύ καλά, στο παράδειγμα με τον Λαφαζάνη και τους άλλους στη διάσπαση. Το ότι καταφέρει στα προεκλογικά μπαλκόνια να συνεγείρει τα πλήθη. Αυτά είναι ηγετικά χαρακτηριστικά, είναι χαρακτηριστικά ηγέτη, ενός ανθρώπου που τα αξιοποιεί αυτά και τα εκμεταλλεύεται. Ενώ οι τεχνικές δυνατότητες μπορεί να μην ήταν όταν πρωτοβγήκε τόσο φανερές, τώρα ξετυλίγονται δυνατότητες που πραγματικά εντυπωσιάζουν. Θα έλεγα ότι σε πολλά στοιχεία, τουλάχιστον ως προς το μπαλκόνι και το δημόσιο λόγο του, μοιάζει με τον Ανδρέα Παπανδρέου, χωρίς τη βαρύτητα την πολιτική και την επιστημονική που είχε ο Ανδρέας Παπανδρέου, σε καμία περίπτωση, διότι ο Ανδρέας Παπανδρέου ήταν ένας μεγάλος καθηγητής στη διακυβέρνηση...

Ο Τσίπρας έχει αναδειχθεί σε ηγέτη. Αυτό είναι αλήθεια. Και αναδεικνύεται σταθερά, με κάθε ευκαιρία που του δίνεται...

Ένας άνθρωπος που κατάφερε σ’ αυτήν την ηλικία να γίνει αρχηγός κόμματος, να πάρει ένα κόμμα του 3% που έμπαινε-δεν έμπαινε στη Βουλή, να το φτάσει στο 35- 36%, να γίνει κυβέρνηση, να καταφέρει να κερδίσει 3-4 αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις και να χτυπιέται ο άλλος με το κεφάλι του στον τοίχο και να λέει «δεν είναι δυνατόν», δεν είναι ηγετική προσωπικότητα; Ε, τι να λέμε τώρα; Στοιχειωδώς να μην έχει παρωπίδες – κι εγώ δεν είμαι στο ίδιο κόμμα με τον Τσίπρα ούτε τον ψηφίζω – θα πει τότε ότι έχει ηγετικές ικανότητες. Τελεία!

Ποια επικοινωνία Καραμανλή -Τσίπρα αποκάλυψε ο Στυλιανίδης

Ο έτερος καραμανλικός Ευριπίδης Στυλανίδης, ο οποίος προ ημερών βρέθηκε μαζί με τον Αλέξη Τσίπρα στο κοινό που παρακολούθησε την σπέσιαλ πρεμιέρα του Λάκη Λαζόπουλου - έκανε πιο θεαματικές αποκαλύψεις για το επίπεδο επικοινωνίας των κ. Τσίπρα και Καραμανλή.

Αποκάλυψε ότι κατά την 17ωρη διαπραγμάτευση με τους δανειστές, τον Ιούλιο όταν παιζόταν η παραμονή της χώρας στο ευρώ μετά το δημοψήφισμα και τα capital controls, ο Αλέξης Τσίπρας συνομίλησε με τον πρώην πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή.

Σύμφωνα με τον Βηματοδότη, απαντώντας σε στελέχη του λεγόμενου «σαμαρικού» στρατοπέδου σχετικά με τις κατηγορίες που προσάπτουν στους «καραμανλικούς» για «υπόγειες διαδρομές ανάμεσα σε καραμανλικά στελέχη της ΝΔ και κυβερνητικά στελέχη» ο Ευριπίδης Στυλιανίδης αναφέρει: «Υπάρχει όντως θεσμική επικοινωνία και αλληλοκατανόηση ανάμεσα στην Κεντροδεξιά και στην Κεντροαριστερά. Αλλωστε η ορίτζιναλ Κεντροδεξιά δεν θέλει να δημιουργεί εχθρούς, θέλει να τους αγκαλιάζει και εν συνεχεία να τους νικά αγκαλιάζοντάς τους. Η μοναδική φορά που είχε ο κ. Καραμανλής απευθείας συνομιλία με τον κ. Τσίπρα ήταν κατά τη διάρκεια των 17ωρων διαπραγματεύσεων του Πρωθυπουργού με τους δανειστές. Πέραν τούτου ουδέν».

Αγωνία στη Ν.Δ τι θα γίνει μετά τις εκλογές της Κυριακής

Με τους καραμανλικούς να διοχετεύουν συνεχώς νέες πληροφορίες για την προνομιακή σχέση των κ.Τσίπρα και Καραμανλή και να προφητεύουν ότι είναι δύσκολο η ΝΔ να αποφύγει τη διάσπαση οι τέσσερις υποψήφιοι αρχηγοί κάνουν τα τελευταία χιλιόμετρα του γαλάζιου προεκλογικού υπερμαραθωνίου των τριών μηνών.

Καταβάλλεται από όλους μεγάλη προσπάθεια για να κινητοποιηθούν οι ψηφοφόροι της Ν.Δ.

Στη σκιά της δημόσιας ανησυχίας του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, το πρωί της Πέμπτης στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του ΑΝΤ1, ότι ίσως υπάρξει νέο τεχνικό πρόβλημα στο ηλεκτρονικό σύστημα διεξαγωγής των εκλογών, καταβάλλεται από όλους μεγάλη προσπάθεια για να κινητοποιηθούν οι ψηφοφόροι της Ν.Δ.

Εξάλλου από τη συμμετοχή των μελών, στελεχών, φίλων και ψηφοφόρων της Ν.Δ. θα εξαρτηθούν πολλά για την εκλογική μάχη, ενώ από το αποτέλεσμα της Κυριακής και τα ποσοστά των υποψηφίων θα φανεί εάν θα χρειαστεί και δεύτερος γύρος την 10ηΙανουαρίου.

Παρά το γεγονός ότι όλοι δημόσια εμμένουν στην άποψη πως το καταστατικό ορίζει το 50%+1 για την εκλογή από τον πρώτο γύρο, εάν ο πρώτος έχει ποσοστό άνω του 40%, περίπου 42-43% και η διαφορά του από τον δεύτερο είναι της τάξεως των 15 ποσοστιαίων μονάδων,είναι πολύ πιθανόν να μην διεξαχθεί, κατόπιν συμφωνίας όλων, ο δεύτερος γύρος.

Αυτή τη στιγμή όλα τα σενάρια δείχνουν τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη να είναι πρώτος στην κούρσα, αν και τα ποσοστά διαφέρουν ανάλογα με την εταιρεία. Εάν ο ίδιος είναι δεύτερος, κάτι που θεωρείται δύσκολο να συμβεί, τότε ίσως να παραιτηθεί και να μην συμμετάσχει στο δεύτερο γύρο. Εάν είναι πρώτος, που είναι και το πιο πιθανό, θα εξαρτηθεί από τον δεύτερο και τη διαφορά που θα υπάρξει, εάν θα γίνει ή όχι ο δεύτερος γύρος.

Άρα, οι ώρες μετά την ψηφοφορία θα είναι πολύ κρίσιμες, καθώς πολλοί ιστορικοί παράγοντες της Ν.Δ. θα παίξουν κυρίαρχο ρόλο για το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Το κόμμα δεν αντέχει άλλες τρεις εβδομάδες προεκλογικής κούρσας, εν μέσω και εορτών, Χριστουγέννων, Πρωτοχρονιάς και Θεοφανίων.

Πολλοί ήδη λένε, ότι δεν αντέχει το κόμμα, άλλες τρεις εβδομάδες προεκλογικής κούρσας, εν μέσω και εορτών, Χριστουγέννων, Πρωτοχρονιάς και Θεοφανίων. Και αυτό διότι, η Ν.Δ. εάν συμβεί αυτό κυριολεκτικά θα κλείσει ένα έτος, από την εκλογική ήττα του περασμένου Ιανουαρίου, που θα βρίσκεται σε προεκλογική φάση, γεγονός που την αποδιοργανώνει πλήρως σε όλα τα επίπεδα.

Την ίδια στιγμή, ο Βαγγ. Μεϊμαράκης εμφανίζεται ως ο εγγυητής της ενότητας και αρνείται το σύνθημα να αλλάξουν όλα στη Ν.Δ.,ενώ δηλώνει σε όλους τους τόνους πως θα κρατήσει τα θετικά και θα αντιμετωπίσει τα αρνητικά.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιμένει ότι έως το Πάσχα του 2016 που συμπίπτει με την Πρωτομαγιά, δηλ. σε 111 μέρες από την 10η Ιανουαρίου που είναι η επομένη του δευτέρου γύρου των εσωκομματικών εκλογών, θα έχει γίνει η οργανωτική ανασυγκρότηση της Ν.Δ.

Οι Απ. Τζιτζικώστας και Κυρ. Μητσοτάκης μάλιστα έχουν εξαγγείλει, ωσάν να έχουν εκλεγεί πρόεδροι, και έκτακτο συνέδριο της Ν.Δ., ο πρώτος στα τέλη της Άνοιξης και ο δεύτερος το τελευταίο διήμερο του Φεβρουαρίου του 2016.

Από την άλλη πλευρά, ο Αδ. Γεωργιάδης θεωρεί ότι το επεισόδιο με τον Λ. Λαζόπουλο και τη δημοσιότητα που έλαβε βγαίνει κερδισμένος και εμμένει στην ανάδειξη του δεξιού στίγματος της υποψηφιότητάς του.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΤΙ 19 Οκτ 2021 | 14:01

ΝΔ: 6 καυτά ερωτήματα στον Τσίπρα μετά την ποινική δίωξη κατά του πρώην αρχηγού της Πυροσβεστικής Ματθαιόπουλου

Η ΝΔ απευθύνει στον Αλ. Τσίπρα ερωτήματα γύρω από τις κατηγορίες που βαραίνουν τον πρώην αρχηγό της Πυροσβεστικής Β. Ματθαιόπουλο.

ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ 19 Οκτ 2021 | 10:44

Καρφιά Τσίπρα για την αποφυλάκιση Πατέλη: Το σχόλιο με στίχους του Ελύτη

Την αποφυλάκιση του "πυρηνάρχη" της Νίκαιας της Χρυσής Αυγής, Γιώργου Πατέλη, καταδικάζει ο Αλέξης Τσίπρας με στίχους του Οδυσσέα Ελύτη.

"ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΝΑ ΑΠΟΚΟΜΙΣΕΤΕ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΟΦΕΛΗ" 18 Οκτ 2021 | 12:36

Τσίπρας σε Μητσοτάκη: Αντιμετωπίζετε την πανδημία με ελαφρότητα- Για όλα φταίει η αντιπολίτευση

Στη δευτερολογία του ο Αλέξης Τσίπρας είπε στον κ. Μητσοτάκη ότι αντιμετωπίζετε και την πανδημία δυστυχώς με ελαφρότητα και προσπάθεια να αποκομίσετε πολιτικά οφέλη.

Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΞΑΝΑΚΛΕΙΣΟΥΝ 18 Οκτ 2021 | 10:22

Μητσοτάκης σε Τσίπρα: Στην αρχή μας λέγατε "δεν υπάρχουν εμβόλια" και μετά ο Πολάκης μας πρότεινε φάρμακο για αγελάδες

"Δεν ισχύουν τα ψέματα του ΣΥΡΙΖΑ ούτε η παραπληροφόρηση", ανέφερε στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Αλέξη Τσίπρα.

ΒΟΥΛΗ 18 Οκτ 2021 | 07:53

Μετωπική σύγκρουση Μητσοτάκη – Τσίπρα για την πανδημία: Υψηλοί τόνοι και πρόγευση για την συζήτηση στην εξεταστική

Η σημερινή σύγκρουση Μητσοτάκη - Τσίπρα στη Βουλή θα αποτελέσει μία πρόγευση όσων θα ακολουθήσουν στη συζήτηση για την εξεταστική επιτροπή.

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ 14 Οκτ 2021 | 22:04

Κακοκαιρία Μπάλλος - Τσίπρας: Το κράτος δεν λειτουργεί ούτε στη βροχή, ούτε στη φωτιά, ούτε στο χιόνι

"Υπάρχουν διαχρονικές ευθύνες για ένα Κράτος με αδυναμίες. Το να μη λειτουργεί όμως καθόλου, είναι κάτι που δεν το είχαμε ξαναζήσει".

ΣΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ 13 Οκτ 2021 | 20:32

47 χρόνια ΝΔ: Η χειραψία Μητσοτάκη με Σαμαρά και το τετ-α-τετ του πρωθυπουργού με τον Κώστα Καραμανλή [Εικόνες]

Το παρών στην εκδήλωση για τα 47 χρόνια από την ίδρυση της ΝΔ έδωσαν οι Κυριάκος Μητσοτάκης. Αντώνης Σαμαράς και Κώστας Καραμανλής

Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ 13 Οκτ 2021 | 20:13

47 χρόνια ΝΔ - Κώστας Καραμανλής: Εθνική επιτυχία η αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία - Οι ευχές στη Φώφη Γεννηματά

Τι είπε για ΕΕ και ΝΔ ο Κώστας Καραμανλής στην εκδήλωση για τα 47 χρόνια από την ίδρυση του κόμματος

ΕΙΚΟΝΕΣ - ΒΙΝΤΕΟ 13 Οκτ 2021 | 13:57

Με μαντινάδα υποδέχτηκαν τον Αλέξη Τσίπρα στο Αρκαλοχώρι: "Να δοθούν γρήγορα αποζημιώσεις", ζήτησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ

Την ανάγκη να δοθούν γρήγορα οι αποζημιώσεις στους σεισμόπληκτους και να χορηγηθεί εισόδημα έκτακτης ανάγκης υπογράμμισε ο Α. Τσίπρας από την Κρήτη.

ΣΤΗ ΦΙΛΟΘΕΗ 13 Οκτ 2021 | 13:48

Εκδήλωση ενότητας για τα 47 χρόνια της ΝΔ: Ομιλίες Κυριάκου Μητσοτάκη και Κώστα Καραμανλή μετά από καιρό

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής θα αναφερθούν μεταξύ άλλων και στην πορεία της κεντροδεξιάς παράταξης.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ 13 Οκτ 2021 | 11:48

Κρήτη: Στις σεισμόπληκτες περιοχές ο Αλέξης Τσίπρας

Την σεισμόπληκτες περιοχές της Κρήτης επισκέπτεται σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΠΟΔΟΜΩΝ 12 Οκτ 2021 | 13:55

Καραμανλής: Οι ακροδεξιοί δεν έχουν θέση στη ΝΔ - Μήνυμα ενότητας η εκδήλωση της Τετάρτης

"Δεν ανήκουν οι ακροδεξιοί στη Νέα Δημοκρατία", δήλωσε ο Κώστας Αχ. Καραμανλής.

ΣΕ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΕ ΤΗ ΣΥΖΥΓΟ ΤΟΥ 12 Οκτ 2021 | 09:45

Στην Κέρκυρα για ξεκούραση ο Κώστας Καραμανλής: Οι βόλτες στα καντούνια και ο καφές στο Λιστόν

Ευδιάθετος και με casual εμφάνιση ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, απόλαυσε τον καφέ του στην πλατεία Λιστόν στην Κέρκυρα μαζί με κομματικά στελέχη.