«Οι χρησμοί» Τσίπρα - Μητσοτάκη στο 4ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών

Από τους Δελφούς ο Αλέξης Τσίπρας και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσαν τους δικούς τους χρησμούς για την ελληνική οικονομία και τη μεταμνημονιακή εποχή.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
«Οι χρησμοί» Τσίπρα - Μητσοτάκη στο 4ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών

Από τους Δελφούς ο Αλέξης Τσίπρας και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσαν τους δικούς τους χρησμούς για την ελληνική οικονομία, την μεταμνημονιακή εποχή, τις εθνικές εκλογές και το νικητή που θα αναδειχθεί από τις κάλπες.

Παρουσία οικονομικών και πολιτικών παραγόντων ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της Νεας Δημοκρατίας.με διαφορά ολίγων ωρών. εμμέσως αντάλλαξαν πυρά για το μέλλον της χώρας αντιπαραθέτοντας επιχειρήματα και επιθυμίες κατά τη διάρκεια του 4ου Οικονομικών Φόρουμ των Δελφών.

Το γεγονός ότι στην περσινή του ομιλία είχε διαβεβαιώσει πως η Ελλάδα θα έβγαινε από τα Μνημόνια χωρίς να χρειαστεί πιστοληπτική γραμμή στήριξης, παρά τις Κασσάνδρες που έλεγαν ότι η Ελλάδα θα δυσκολευτεί να βγει από το πρόγραμμα και αν έβγαινε θα έμπαινε σε πιστοληπτική γραμμή, υπενθύμισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στην αρχή της ομιλίας του. Χαριτολογώντας, μάλιστα, είπε ότι είχε δώσει τη διαβεβαίωση όχι γιατί επισκέφθηκε το ναό του Απόλλωνα, σχολιάζοντας πως οι χρησμοί της Πυθίας δέχονταν πολλές ερμηνείες.

Την «αντιπαράθεση» άνοιξε το μεσημέρι της Παρασκευής ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος έκανε λόγο για μια νέα συμφωνία με τους δανειστές με περισσότερες και βαθύτερες μεταρρυθμίσεις, με αντάλλαγμα μικρότερες υποχρεώσεις σε ότι αφορά τα πλεονάσματα. Λίγη ώρα αργότερα ο πρωθυπουργός απαντούσε κάνοντας έναν απολογισμό της τετραετίας 2010-2014 αναφέροντας ότι «πολλοί επιμένουν – ή, ορθότερα, επιλέγουν - να ξεχνούν την κατάσταση της χώρας το 2014».

Η Συμφωνία των Πρεσπών βρέθηκε για μια ακόμη φορά στο επίκεντρο με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας να τονίζει ότι ο Αλέξης Τσίπρας ξεκίνησε τη διαδικασία για λόγους τακτικής και έφερε μια κακή συμφωνία. «Η μεγαλύτερη πληγή που άνοιξε ήταν ότι και στις δύο πλευρές των συνόρων κάποιοι εκμεταλλεύτηκαν τη διαιώνιση του ζητήματος για να χτίσουν πολιτικές καριέρες πάνω στον εθνικισμό, την πατριδοκαπηλία, την αλλοίωση και τη στρέβλωση της ιστορίας» απάντησε ο πρωθυπουργός.

Επίσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα υπογράμμισε πως δεν είναι ηγέτης και θα χάσει τις εκλογές. «Μπορεί να διαλέξει αν θα χάσει σε ένα ή δύο γύρους» σημείωσε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Ο πρωθυπουργός σήκωσε το γάντι και δήλωσε ότι η «πραγματική αρετή σήμερα για κάθε σοβαρή και υπεύθυνη ηγεσία, έγκειται στην ικανότητα της να βρίσκει λύσεις και απαντήσεις στα μεγάλα ερωτήματα της συγκυρίας.Απαντήσεις που είναι δεδομένο ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να βρεθούν σε ένα περιβάλλον ατολμίας και έλλειψης ισχυρής πολιτικής βούλησης. Για το λόγο αυτό, η Ελλάδα και η κυβέρνηση μου, έχουν επιλέξει την τόλμη και την αποφασιστικότητα έναντι της αδράνειας». Εκλογές το Φθινόπωρο του 2019 επανέλαβε.

Τσίπρας: Να δούμε το μέλλον με μια άλλη ματιά - Μήνυμα και στην Τουρκία

«Το ζητούμενο για την Ελλάδα πλέον είναι να μπορέσει να πορευτεί στο μέλλον, δίχως κάποιους να την οδηγούν στα μονοπάτια που αυτοί επιλέγουν ερήμην του ελληνικού λαού. Δίχως όμως και αυτούς που θέλουν να την τραβούν διαρκώς προς τα πίσω, στο παρελθόν» υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στο 4ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. .

«Η Ελλάδα μπορεί πλέον να κοιτά μπροστά. Έχει κάθε λόγο να το κάνει.Και έχει πια και τη δύναμη για να το κάνει. Τη δύναμη και την αυτοπεποίθηση που της δίνουν τα δικά της επιτεύγματα« όπως χαρακτηριστικά είπε.

Όπως είπε: Πολλοί επιμένουν – ή, ορθότερα, επιλέγουν - να ξεχνούν την κατάσταση της χώρας το 2014. Επιτρέψτε μου να σας θυμίσω ορισμένα μεγέθη τότε. Συσσωρευτική ύφεση από το 2010, ύψους 25%, δημοσιονομικός εκτροχιασμός, επιθετική λιτότητα με μέτρα 65 δις στην πενταετία, ανεργία που έφτασε ακόμα και το 28%. Μια χώρα η οποία πέραν των πολλαπλών πληγών στην οικονομία και την κοινωνική συνοχή, είδε και τη θέση της στο διεθνές πεδίο να υποβαθμίζεται, να απαξιώνεται. Σήμερα έχουμε διανύσει πια μεγάλο μέρος της διαδρομής.Γνωρίζουμε ότι έχουμε πολλά ακόμα να κάνουμε για να πάρει σάρκα και οστά το όραμα της Ελλάδας που οραματιζόμαστε. Όμως, ένα πράγμα είναι δεδομένο: Η Ελλάδα του 2014 με την Ελλάδα του 2019, είναι η νύχτα με τη μέρα».

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε και στα ευρήματα στο οικόπεδο 10 της Κυπριακής ΑΟΖ κάνοντας λόγο για σεβασμό στα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και στέλνοντας παράλληλα μήνυμα στην Άγκυρα.

«Μετά τα χαρμόσυνα νέα που ήρθαν από τις έρευνες στο κοίτασμα Γλαύκος στην κυπριακή ΑΟΖ, η Κύπρος αναβαθμίζει εκ των πραγμάτων το ρόλο και τη θέση της στο διεθνές πεδίο, γεγονός που αποτελεί μια εξαιρετικά θετική εξέλιξη για τον ελληνισμό. Θέλω λοιπόν να εκφράσω την ικανοποίησή μας από αυτή την εξέλιξη αλλά ταυτόχρονα και να επανεπιβεβαιώσω την αμέριστη στήριξη της Ελληνικής Κυβέρνησης και του Ελληνικού λαού στον Κυπριακή Δημοκρατία».

Όπως σημείωσε «αποτελεί ευθύνη και χρέος όλων να αποδεχθούν και να αποδεχθούμε όλοι τη νέα πραγματικότητα που γεννά η συνεργασία στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.Μια νέα πραγματικότητα, στην οποία δε χωρούν ούτε λεονταρισμοί, ούτε προκλήσεις, ούτε ανιστόρητες διεκδικήσεις, αλλά μόνο σχέσεις που βασίζονται στον σεβασμό του Διεθνούς δικαίου».

Για τη Συμφωνία των Πρεσπών είπε ότι τους επόμενους μήνες, θα είναι ο πρώτος έλληνας Πρωθυπουργός που θα επισκεφτ επισήμως τα Σκόπια, συνοδευόμενος μάλιστα από επιχειρηματική αποστολή.

«Και επιπλέον θα προχωρήσουμε στην ιδρυτική σύγκλιση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας, με σκοπό να εξετάσουμε τρόπους εμβάθυνσης της συνεργασίας μας σε μια σειρά από τομείς κοινού ενδιαφέροντος» πρόσθεσε.

Μητσοτάκης: «Νέα συμφωνία» με τους δανειστές - Ο Τσίπρας θα χάσει τις εκλογές

Από το να δίνουμε «δώρα» στο τέλος της χρονιάς, πρέπει να προχωρήσουμε σε μείωση φορολογίας, δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Φόρουμ των Δελφών, σε συζήτηση με τον Πίτερ Σπίγκελ των Financial Times.

Ο πρόεδρος της ΝΔ έκανε λόγο για μια «νέα συμφωνία» με τους δανειστές με περισσότερες και βαθύτερες μεταρρυθμίσεις, με αντάλλαγμα μικρότερες υποχρεώσεις σε ότι αφορά τα πλεονάσματα ενώ υποστήριξε ότι μια κυβέρνησή του με ισχυρή αξιοπιστία μπορεί να προχωρήσει σε αυτή τη διαπραγμάτευση και να πετύχει «μια win win συμφωνία» σημειώνοντας ότι η Ελλάδα δεν πηγαίνει πουθενά με ανάπτυξη 2%.

Σε ερώτηση σχετικά με την επαναδιαπραγμάτευση και σε συνάρτηση ότι τόσο η ΝΔ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ απέτυχαν να διαπραγματευτούν απάντησε: «Δεν χρησιμοποιώ τη λέξη επαναδιαπραγμάτευση. Δεν θα το κάνω την πρώτη στιγμή, θα περιμένω έξι έως 12 μήνες να προχωρήσουν μεταρρυθμίσεις και «αν πρέπει να παραμείνουμε στον στόχο του 3,5% μέχρι το 2020, ας είναι. Μετά, όμως, 2021-22 και μετά, θα πρέπει να το εξετάσουμε».

Σε ότι αφορά το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και τις τριβές που έχει προκαλέσει ο Βίκτορ Ορμπαν δήλωσε ότι θα στείλει επιστολή στο ΕΛΚ με την οποία θα ζητήσει αναστολή της συμμετοχής του κόμματος Ορμπαν. «Θα περίμενα ίδια ευαισθησία της Ευρώπης προς τον κ. Τσίπρα όταν επιτίθεται στους θεσμούς και υποβαθμίζει την δημοκρατία. ... Κυρίως από τους Ευρωπαίους σοσιαλιστές που τελευταία τον έχουν ερωτευτεί» πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Για τη Συμφωνία των Πρεσπών επανέλαβε ότι η συμφωνία αναγνωρίζει «μακεδονική γλώσσα» και «μακεδονική εθνότητα, κάτι που καμία προηγούμενη κυβέρνηση δεν αποδέχτηκε». Όπως είπε: «Έχουμε μια διεθνή συμφωνία που δεν μου αρέσει αλλά θα τη σεβαστώ, αλλά θα προστατεύσω τα συμφέροντα των ελληνικών επιχειρήσεων, ενώ διατηρώ όλα τα δικαιώματα σε ότι αφορά τα ενταξιακά κεφάλαια για τη Βόρεια Μακεδονία».και τόνισε: «Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι ο πατέρας μου δεν θα αποδεχόταν μακεδονική ταυτότητα και εθνότητα».

Σε ερώτηση για τις εκλογές σημείωσε ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν είναι ηγέτης. «Πιστεύω ότι στις εκλογές θα χάσει. Μπορεί να διαλέξει αν θα χάσει σε ένα ή δύο γύρους».


Φωτο: EUROKINISSI

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 15 Ιαν 2021 | 12:22

Κορονοϊος: Αυξάνεται το πρόστιμο στα 500 ευρώ για όσους παραβιάζουν τα μέτρα

Από τα 300 στα 500 ευρώ ανεβαίνει το πρόστιμο για όσους παραβιάζουν τα μέτρα κατά της διασποράς του κορονοϊού.

ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 15 Ιαν 2021 | 11:54

Ειρωνείες Μητσοτάκη στην πρόταση Τσίπρα για τα εμβόλια: "Πάλι καλά που δεν είπατε να κρατικοποιήσουμε την Pfizer με ένα νόμο και ένα άρθρο"

Με ειρωνικό τρόπο σχολίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης την πρόταση Τσίπρα να αγοράσει μόνη της, εκτός ΕΕ εμβόλια κατά του κορονοϊού

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΣΥΡΙΖΑ 15 Ιαν 2021 | 11:30

Βολές Ηλιόπουλου για την πανδημία: Ανίκανη η κυβέρνηση να κάνει στοιχειώδη αυτοκριτική

Μέσα σε δυόμισι μήνες έχουμε θρηνήσει πάνω από 4.700 συνανθρώπους μας, σημείωσε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 15 Ιαν 2021 | 11:19

Η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή για την πανδημια: Για όλα φταίει η κυβέρνηση

Ευθύνες στην κυβέρνηση για την διαχείρηση της πανδημίας επέρριψε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ

Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ 15 Ιαν 2021 | 10:46

Μέτρα στήριξης από Μητσοτάκη: Επιχορήγηση ενοικίου και τον Φεβρουάριο- Παράταση για 2 μήνες στα επιδόματα ανεργίας

Για την κυβερνητική πολιτική σχετικά με τη διαχείριση της πανδημίας ενημερώνει την εθνική αντιπροσωπεία ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΙΟΥ 15 Ιαν 2021 | 07:38

Σύγκρουση Μητσοτάκη – Τσίπρα στη Βουλή για την πανδημία και τα εμβόλια

Με πρωτοβουλία του Κυριάκου Μητσοτάκη προ ημερησίας συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για την πανδημία.

ΤΙ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΓΙΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ 14 Ιαν 2021 | 20:44

Δημοσκόπηση Marc: Συντριπτική διαφορά Μητσοτάκη από Τσίπρα - Με αυτό το κριτήριο θα ψηφίσουν οι Ελληνες

Τι πιστεύουν για τις διερευνητικές συνομιλίες με την Τουρκία, για τον ρόλο της ΕΕ, ποιον θεωρούν καλύτερο πρωθυπουργό και ποια είναι τα κριτήρια που θα ψηφίσουν

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ 14 Ιαν 2021 | 20:00

Πυρ και μανία ο ΣΥΡΙΖΑ με τον Μητσοτάκη: Έκανε στροφή 180 μοιρών για τις Πρέσπες - Να ζητήσει συγγνώμη

Πυρά ΣΥΡΙΖΑ κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον ΥΠΕΞ της Βόρειας Μακεδονίας.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΟ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ 14 Ιαν 2021 | 19:18

Κυριάκος Μητσοτάκης: Eνημερώνει τη Βουλή για τις εξελίξεις στην αντιμετώπιση της πανδημίας

Συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών αύριο στη Βουλή για την πανδημία

«ΚΑΛΗ ΤΗ ΠΙΣΤΕΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ» 14 Ιαν 2021 | 18:04

Μητσοτάκης σε ΥΠΕΞ Βόρειας Μακεδονίας: Επιτακτική η ανάγκη πλήρους εφαρμογής της Συμφωνίας των Πρεσπών

Με τον Υπουργό Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, Bujar Osmani, συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΑΞΙΜΟΥ 14 Ιαν 2021 | 13:50

Συνάντηση Μητσοτάκη με τους χρυσούς ολυμπιονίκες της Διεθνούς Ολυμπιάδας Ρομποτικής: "Μας κάνετε υπερήφανους"

Τη μαθητική ομάδα Plaisiobots, η οποία κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στη Διεθνή Ολυμπιάδα Ρομποτικής τον Δεκέμβριο, υποδέχθηκε στο Μαξίμου ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

ΓΙΑ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΜΑΚΗ ΒΟΡΙΔΗ 14 Ιαν 2021 | 13:45

Πώς διαφημίζει την παρέμβασή του στη Βουλή ο Παύλος Πολάκης- Με... τουφέκι και φυσεκλίκια

Για να διαφημίσει την παρέμβασή του στη Βουλή ο Παύλος Πολάκης ανήρτησε φωτογραφία όπου εμφανίζεται πάνοπλος…

ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΤΗΣ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗΣ 14 Ιαν 2021 | 13:10

Θεοδωρικάκος: Συνεχίζω με αίσθημα ευθύνης, δεν έχει σημασία που δεν είμαι πια υπουργός

Ο Τάκης Θεοδωρικάκος δήλωσε στον Σκάι ότι στηρίζει τις μεταρρυθμίσεις