Follow us

Οικονόμου: Η διερεύνηση των αιτιών του τραγικού δυστυχήματος των Τεμπών θα φτάσει μέχρι τέλους

Ο κ. Οικονόμου σημείωσε πως άμεση προτεραιότητα αποτελεί η στήριξη των συγγενών των θυμάτων και των τραυματιών του δυστυχήματος των Τεμπών.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

"Η κυβέρνηση παραμένει απολύτως προσηλωμένη στη διττή δέσμευση που ανέλαβε μετά το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών. Πρώτον, να συμβάλει στον βαθμό που την αφορά έτσι ώστε η διερεύνηση να φθάσει μέχρι τέλους και να μάθουν οι πολίτες όλη την αλήθεια, να αποδοθεί δικαιοσύνη. Και δεύτερον, να κάνει ό,τι χρειάζεται προκειμένου, όπως επανέλαβε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, να μην ξαναγίνει ποτέ στη χώρα μας κάτι ανάλογο", ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, ξεκινώντας την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. "Όλα αυτά θα βοηθήσουν την ελληνική κοινωνία να εκλογικεύσει και να διαχειριστεί τα βαθιά και βαριά αισθήματα που δημιούργησε η τραγωδία αυτή", πρόσθεσε.

Ο κ. Οικονόμου σημείωσε πως άμεση προτεραιότητα αποτελεί η στήριξη των συγγενών των θυμάτων και των τραυματιών και εξήγησε ότι η κυβέρνηση έχει θέσει σε εφαρμογή σειρά οικονομικών και άλλων μέτρων ενώ συνεχίζεται η ψυχολογική υποστήριξή τους.

"Ταυτόχρονα εργαζόμαστε για τη σταδιακή επανεκκίνηση των σιδηροδρόμων με απόλυτη ασφάλεια και αναπτύσσουμε κάθε αναγκαία πρωτοβουλία έτσι ώστε το σύστημα τηλεδιοίκησης να εγκατασταθεί πλήρως και να λειτουργήσει το ταχύτερο δυνατόν", τόνισε.

Διαβάστε Επίσης

Επίσης, αναφέρθηκε στη συγκρότηση και λειτουργία νέου Συντονιστικού Κέντρου Διαχείρισης Κρίσεων στον ΟΣΕ, με τη συμμετοχή της ΕΛΑΣ, της Πυροσβεστικής, του ΕΚΑΒ, καθώς επίσης και της Hellenic Trains.

"Στόχος, όπως τόνισε ο υπουργός Επικρατείας, αρμόδιος για θέματα Υποδομών και Μεταφορών, Γιώργος Γεραπετρίτης, είναι αφενός να επιτηρούνται καλύτερα όλα τα συστήματα ασφαλείας και αφετέρου να προχωρήσει με πολύ γοργά βήματα η αναβάθμιση όλων των προδιαγραφών ασφαλείας του σιδηροδρομικού μας δικτύου, έτσι ώστε να βελτιωθεί συνολικά η εμπιστοσύνη των πολιτών στον σιδηρόδρομο. Μεθαύριο, Τετάρτη, εκκινεί σταδιακά η λειτουργία των τρένων και ανά πενθήμερο θα προστίθενται και νέες γραμμές, έτσι ώστε να έχουμε πλήρη ανάπτυξη πριν από το Πάσχα", επεσήμανε. Υπογράμμισε ότι έμφαση δίνεται σε συγκεκριμένα θέματα ασφαλείας, όπως η πυρασφάλεια, η πυρανίχνευση και η πιστή τήρηση του κανονισμού κυκλοφορίας τονίζοντας τι θα προβλέπεται ειδικά για τις σήραγγες.

Ο κ. κυβερνητικός εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι θα υπάρξει στελέχωση των σταθμών με δύο σταθμάρχες, μείωση της ταχύτητας σε τμήματα του δικτύου που δεν καλύπτονται από σηματοδότηση και τηλεδιοίκηση, στελέχωση των προαστιακών συρμών με δύο μηχανοδηγούς και έναν συνοδό, στελέχωση των Intercity που εκτελούν το δρομολόγιο Αθήνα-Θεσσαλονίκη με τρεις συνοδούς έναντι των δύο που υπήρχαν μέχρι σήμερα.

Στη συνέχεια μίλησε για τη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού, σημειώνοντας πως η κυβέρνηση, συνεπής στις δεσμεύσεις της, προχωρά στην τρίτη διαδοχική αύξηση του κατώτατου μισθού, κατά 9,4%, που θα ισχύσει από την 1η Απριλίου. Εξήγησε ότι έτσι ο βασικός μεικτός μισθός θα ανέλθει τα 780 ευρώ, αυξημένος κατά 20% σε σύγκριση με τα 650 ευρώ που ήταν το 2019. "Αν συνυπολογιστούν τα δώρα και το επίδομα άδειας, ο κατώτατος μισθός με αναγωγή σε δωδεκάμηνη βάση διαμορφώνεται στα 910 ευρώ ή 152 ευρώ τον μήνα περισσότερα σε σχέση με αυτά που ήταν το 2019", ανέφερε.

Διαβάστε Επίσης

Σύμφωνα με τον ίδιο, στην πράξη αυτό σημαίνει ότι κατά τη θητεία της σημερινής κυβέρνησης έχουν προστεθεί ετησίως σχεδόν τρεις επιπλέον μισθοί στο εισόδημα περίπου 585.000 εργαζομένων που αμείβονται σήμερα με τον κατώτατο μισθό.

Ακόμη, είπε ότι η νέα αύξηση θα συμπαρασύρει προς τα πάνω μία σειρά από επιδόματα και παροχές που συνδέονται με τον κατώτατο μισθό, και αναφέρθηκε συγκεκριμένα στο επίδομα ανεργίας που διαμορφώνεται στα 479 ευρώ τον μήνα από 438 ευρώ που ήταν προηγουμένως.

Όπως συμπλήρωσε, με τη νέα αύξηση η Ελλάδα ανεβαίνει στη 10η θέση μεταξύ των 22 χωρών-μελών της ΕΕ που έχουν κατώτατο μισθό, από τη 13η θέση προηγουμένως. Σε όρους αγοραστικής δύναμης, ανεβαίνει στη 13η θέση από τη 18η.

Σε αυτό το σημείο ανέφερε ως αξιοσημείωτο το γεγονός ότι η δραστική μείωση της ανεργίας σε σχέση με το 2019 συνοδεύεται και με καλύτερες αποδοχές συνολικά για τους εργαζόμενους.

"Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΡΓΑΝΗ αλλά και με την ΕΛΣΤΑΤ, οι μέσες μηνιαίες αποδοχές αυξήθηκαν κατά 12,4% σε σχέση με το 2019. Οι εργαζόμενοι, δηλαδή, αμείβονται καλύτερα", τόνισε.

Ο κ. Οικονόμου αναγνώρισε, επαναλαμβάνοντας την τοποθέτηση του πρωθυπουργού, ότι η νέα αύξηση δεν καλύπτει τη διαφορά που υπάρχει μεταξύ της χώρας μας και άλλων ευρωπαϊκών χωρών αλλά σίγουρα προσφέρει μία πολύ σημαντική ανακούφιση, καθιστά αυτούς τους ανθρώπους περισσότερο ανθεκτικούς, κυρίως στη συγκυρία που ζούμε τώρα. Δηλώνει, όμως, όπως επεσήμανε, και την πρόθεση της κυβέρνησης να αναβαθμίσει και να αυξήσει τους μισθούς, τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα.

Επίσης, επανέλαβε ότι την επόμενη τετραετία ο μεγάλος στόχος είναι η σύγκλιση των μισθών στον μέσο όρο των δυναμικότερων οικονομιών της Ευρώπης.

"Όπως μειώσαμε τους φόρους κατά τη διάρκεια της πρώτης τετραετίας, στη δεύτερη, με τη δύναμη της λαϊκής εντολής, θα προχωρήσουμε στην αύξηση των μισθών", υπογράμμισε.

Ακολούθως, μίλησε για το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που συζητείται στη Βουλή, με το οποίο η κυβέρνηση δίνει συνέχεια στο μεταρρυθμιστικό έργο της και παράλληλα προχωρά στην υλοποίηση ενός νέου πακέτου στήριξης της οικονομίας και της κοινωνίας.

Αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες προβλέψεις του νομοσχεδίου και στη συνέχεια μίλησε για την εφαρμογή του θεσμού της ημιαυτόνομης διαβίωσης για άτομα 15 ετών και πάνω, που διαβιούν σήμερα σε μονάδες παιδικής προστασίας και φροντίδας.

Τέλος, αναφέρθηκε στην τροπολογία που θα κατατεθεί σήμερα στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ενέργειας, η οποία έχει σκοπό την αναστολή οικοδομικών αδειών για εκτός σχεδίου περιοχές της Μυκόνου.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΕΦΕΤΗΣ ΑΝΑΚΡΙΤΗΣ 29 Μαϊ 2023 | 12:57

Τέμπη: Απολογήθηκε ο πρώην πρόεδρος του ΟΣΕ – To μπαλάκι στην επιτροπή αξιολόγησης για την μετάταξη του σταθμάρχη

Απολογήθηκε σήμερα Δευτέρα ο πρώην πρόεδρος και διευθύνοντας σύμβουλος του ΟΣΕ για την τραγωδία στα Τέμπη.

ΔΕΝ ΑΠΟΚΛΕΙΟΝΤΑΙ ΝΕΕΣ ΔΙΩΞΕΙΣ 26 Μαϊ 2023 | 11:04

Τέμπη: Νέα προθεσμία για τη Δευτέρα πήρε ο πρώην διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ και δύο ακόμη στελέχη

Ζήτησε και πήρε νέα προθεσμία ο πρώην διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ και τα δύο στελέχη για τα Τεμπη.

ΣΗΜΕΡΑ 26 Μαϊ 2023 | 09:06

Τραγωδία στα Τέμπη: Απολογούνται ο πρώην διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ και δύο ακόμα στελέχη

Τέσσερις Ιταλοί θα βρεθούν στην Λάρισα για να "διαβάσουν" το καταγραφικό της επιβατικής αμαξοστοιχίας.

ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΣΤΑ ΤΕΜΠΗ 24 Μαϊ 2023 | 12:34

Τέμπη: "Κράτα γερά μικρέ" – Παραμένει σε κώμα ο 21χρονος Ιάσoνας Γεωργιάδης από το πρώτο βαγόνι

Γενέθλια είχε την Τρίτη 23 Μαΐου, ο Γεράσιμος – Ιάσων Γεωργιάδης, ο μόνος επιζών του πρώτου βαγονιού της μοιραίας αμαξοστοιχίας στα Τέμπη.

Ο ΦΟΙΤΗΤΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΒΟΛΟ 23 Μαϊ 2023 | 11:33

Τραγωδία στα Τέμπη: Γενέθλια στη ΜΕΘ για τον 21χρονο Γεράσιμο - Δίνει μάχη για την ζωή του επί 82 μέρες

Ο νεαρός φοιτητής βρίσκεται ακόμα σε κώμα, με την κατάσταση της υγείας του να παραμένει κρίσιμη και σοβαρή.

ΣΤΟ FACEBOOK 22 Μαϊ 2023 | 22:03

Εκλογές 2023: Η πρώτη αντίδραση του Γιάννη Οικονόμου για την μη εκλογή του

"Η μεγάλη νίκη της Νέας Δημοκρατίας θα γίνει εμφατικότερη σε ένα μήνα περίπου" ανέφερε μεταξύ άλλων ο Γιάννης Οικονόμου.

ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ 22 Μαϊ 2023 | 01:07

Εκλογές 2023: Ξανά βουλευτής ο Κώστας Αχ. Καραμανλής - Πρώτος σε σταυρούς στις Σέρρες

Παρά την παραίτησή του μετά την τραγωδία στα Τέμπη, αλλά και τις αντιδράσεις που προκάλεσε η εκ νέου υποψηφιότητά του, ο Καραμανλής βγαίνει πρώτος σε σταυρούς στην Περιφέρεια Σερρών

«Η ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ» 21 Μαϊ 2023 | 14:50

Εκλογές - Ψήφισε στην Πρώτη Σερρών ο Κώστας Αχ. Καραμανλής: Τον πρώτο και απόλυτο λόγο έχουν οι πολίτες

Άμεσως μετά ο κ. Καραμανλής έκανε μια ανάρτηση στα κοινωνικά δίκτυα, ευχαριστώντας και για τα μηνύματα που δέχεται με ευχές για την ονομαστική του εορτή.

ΤΡΕΙΣ ΓΕΝΙΕΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΔΩΝ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΣΕΡΡΩΝ 19 Μαϊ 2023 | 14:55

Εκλογές 2023: Ο Κώστας Καραμανλής στο πλευρό του Κώστα Αχ. Καραμανλή στις Σέρρες

Ο Κώστας Καραμανλής και ο Κώστας Αχ. Καραμανλής επισκέφτηκαν την Πρώτη Σερρών

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 18 Μαϊ 2023 | 08:54

Συγκίνηση στη συναυλία για τα Τέμπη - Ο πατέρας της Φρατζέσκας τραγούδησε για την κόρη του [βίντεο]

Μια μεγάλη συναυλία στη μνήμη των θυμάτων στο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, ετοίμασαν οι συγγενείς επιβατών που έχασαν την ζωή τους, καθώς και οικογένειες τραυματιών.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ 17 Μαϊ 2023 | 16:20

Μητσοτάκης: Τσίπρας και Ανδρουλάκης έχουν μένος μαζί μου- Αυτό δείχνει η κυβέρνηση ειδικού σκοπού

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε στα Παραπολιτικά και για την κυβέρνηση ειδικού σκοπού και για τις υποκλοπές και την εργαλειοποίηση

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ 17 Μαϊ 2023 | 15:39

Ο Χατζηνικολάου στο ραδιόφωνο για τη συνέντευξη Μητσοτάκη και τα Τέμπη: Εχει πέσει κοπτοραπτική, δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη

Ο Νίκος Χατζηνικολάου απαντάει στην κριτική που δέχεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης ότι σχολίασε αρνητικά τη μήνυση που κατέθεσαν οι συγγενείς των θυμάτων στα Τέμπη

ΕΚΛΟΓΕΣ 2023 17 Μαϊ 2023 | 10:22

Θύελλα από τη δήλωση Μητσοτάκη για "εργαλειοποίηση" της τραγωδίας στα Τέμπη: "Μοντάζ" καταγγέλλει ο Νίκος Χατζηνικολάου

Τι είπε ο Μητσοτάκης σε ερώτηση για τη μήνυση των συγγενών θυμάτων των Τεμπών και την απεργία των σιδηροδρομικών. Βολές από ΣΥΡΙΖΑ - ΚΚΕ, για "κοπτοραπτική" κάνει λόγο ο Σκέρτσος.