Follow us

Οικονόμου: "Οι εκλογές θα γίνουν την άνοιξη - Κοντά στο Πάσχα οι ανακοινώσεις" [Βίντεο]

"Ο πρωθυπουργός και κάθε πρωθυπουργός δεν μπορεί να γνωρίζει ότι αυτός που ήταν βάρδια έφυγε, ούτε το χάος στο σταθμαρχείο της Λάρισας" είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
ΓΙΑΝΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

"Κανένα παιχνίδι δεν παίζουμε με τις λέξεις. Πρόκειται για προσπάθεια της αντιπολίτευσης και προσωπικά του Αλέξη Τσίπρα να μετατρέψει τον πόνο σε θέαμα", δήλωσε ο Γιάννης Οικονόμου στο Mega.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ότι "ποτέ δεν είπαμε ότι η τηλεδιοίκηση λειτουργεί σε όλο το μήκος της σιδηροδρομικής διαδρομής. Αυτό που είπαμε είναι ότι το σταθμαρχείο Λάρισας έχει τοπικό σύστημα τηλεδιοίκησης στο οποίο μπορεί να γίνει αυτόματη χάραξη".

Ο κ. Οικονόμου ανέφερε ότι ο σταθμάρχης Λάρισας μπορούσε να κάνει μέρος της τηλεδιοίκησης σε αυτόν τον πίνακα, να χαράξει αυτόματα την πορεία του τρένου, να το παρακολουθήσει για 5,5 χλμ ή για περίπου 12 λεπτά και να δει ότι είχε βάλει δύο τρένα στην ίδια γραμμή.

Είπε ότι αυτό είχε γίνει 3-4 φορές στην προηγούμενη βάρδια, ενώ για τον Αλέξη Τσίπρα ανέφερε πως "αντί να συνοδεύεται από έναν άνθρωπο που λείπει μια 12ετία από τον ΟΣΕ θα μπορούσε να πάει στο σταθμαρχείο να δει. "Αφού έκανε τον κόπο και πήρε τις κάμερες παραμάσχαλα για να κάνει αυτό το σόου, θα μπορούσε να πάει και παραδίπλα. Ένα πράγμα είναι να αναδεικνύεται η πραγματικότητα και η αλήθεια και άλλο πράγμα να γίνεται χυδαία προπαγάνδα πάνω στον ανθρώπινο πόνο με ψέματα", σημείωσε.

Ερωτηθείς γιατί τότε παραιτήθηκε ο υπουργός και η κυβέρνηση ανέλαβε πολιτική ευθύνη, απάντησε "γιατί η τραγωδία έγινε με εμάς στο τιμόνι της χώρας". Και πρόσθεσε: "Δεν θα πούμε ότι όλα τα κάναμε τέλεια, ότι φταίνε μόνο οι προηγούμενοι, ότι οι παθογένειες δεν αφορούν και εμάς γιατί δεν τρέξαμε πιο γρήγορα και δεν τα βάλαμε με μία σειρά από συμπτώματα του βαθέως κράτους".

Διαβάστε Επίσης

Είπε επίσης ότι είναι πολύ πιθανό αν η σύμβαση 717 είχε υλοποιηθεί πλήρως να μην είχαμε αυτή την εξέλιξη και πως αυτό θα αναδειχθεί από τις έρευνες και καθένας θα βγάλει τα συμπεράσματά του.

Σε ερώτηση αν υπάρχουν κυβερνητικά στελέχη και υπουργοί που δεν βγήκαν μπροστά να υπερασπιστούν την κυβέρνηση, είπε: "Η κυβέρνηση δουλεύει συνολικά και η ευθύνη είναι συλλογική για όλους και στις επιτυχίες και στις αναποδιές". Πρόσθεσε επ αυτού ότι ο πρωθυπουργός αξιολογεί την παρουσία και το έργο κάθε στελέχους και πως "όλη μας η ενέργεια είναι πώς θα αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες της τραγωδίας για να μην μείνει καμία σκιά".

Μετά από σχετική ερώτηση είπε, επιπλέον, ότι ο πρωθυπουργός γνώριζε ότι υπήρχαν προβλήματα και αδυναμίες σε ένα μεγάλο κομμάτι του σιδηροδρομικού δικτύου και πως για να είναι ασφαλείς οι πολίτες, υπήρχαν ασφαλιστικές δικλείδες. "Εκεί που δεν υπήρχε το σύστημα τηλεδιοίκησης, υπήρχαν ασφαλιστικές δικλείδες του ΟΣΕ, οι οποίες δεν ακολουθήθηκαν. Προφανώς ο πρωθυπουργός ήξερε ότι το έργο έχει μείνει πίσω και κάναμε ό,τι μπορούσαμε να επιταχύνουμε. Ο πρωθυπουργός και κάθε πρωθυπουργός δεν μπορεί να γνωρίζει ότι αυτός που ήταν βάρδια έφυγε και το χάος στο σταθμαρχείο της Λάρισας", συμπλήρωσε, ενώ απαντώντας σε παρεμφερή ερώτηση επανέλαβε ότι "στα κομμάτια της διαδρομής που δεν υπάρχει σύστημα τηλεδιοίκησης, δεν είναι όλα στην τύχη και στο έλεος του Θεού, αλλά υπάρχουν δικλείδες ασφαλείας που δεν τηρήθηκαν".

"Μας βαραίνει όλους η ευθύνη"

Σε ερώτηση ποιος ευθύνεται για το τραγικό δυστύχημα, απάντησε πως είναι συνδυασμός παραγόντων και αλληλουχία τραγικών ανθρώπινων σφαλμάτων που αναδείχθηκαν και θα συνεχίσουν να αναδεικνύονται. Είπε, επιπλέον, ότι υπάρχουν συγκεκριμένες προσωπικές ευθύνες που έχουν αναδειχθεί και από τη δικαστική έρευνα, θέματα που αφορούν στην καθυστέρηση της υλοποίησης του δικτύου, θέματα οργάνωσης και στον τρόπο συμπεριφοράς των εργαζομένων στον ΟΣΕ. "Ο δικός μας ρόλος είναι να μη μείνουμε στην απόδοση των ευθυνών, να προσωποποιηθούν, να έχουν μια δίκαιη δίκη και να θεραπεύσουμε τις αιτίες που οδήγησαν στην τραγωδία", ανέφερε.

Διαβάστε Επίσης

Σε ερώτηση αν οι απώλειες των 57 ανθρώπων είναι θυσία ή ευκαιρία απάντησε: "Ο θάνατος των 57 ανθρώπων είναι τραγωδία, είναι σοκ που ποτέ κανείς μας δεν θα ξεπεράσει. Μας υπαγορεύει το χρέος να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να μην το ξαναζήσουμε. Ένα από τα πρώτα που πρέπει να κάνουμε είναι να μην πάρουμε μοιρογνωμόνιο, να ζυγίζουμε την κάθε λέξη κυριολεκτικά. Μεγαλύτερη σημασία από τις λέξεις έχει το νόημα. Ο χαμός αυτών των ανθρώπων ήταν ισχυρό σοκ. Μας βαραίνει όλους η ευθύνη να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας να μην ξαναγίνει".

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι τα αίτια που οδήγησαν στην τραγωδία δεν γεννήθηκαν χθες. Και υπογράμμισε: "Είναι η Ελλάδα που αλλάζει απέναντι σε νησίδες αντίδρασης που αντιστέκονται. Αυτή η μάχη είναι κατεξοχήν πολιτική. Ποιος μπορεί να οδηγήσει στον εκσυγχρονισμό του Κράτους απέναντι σε αυτές τις νησίδες που αντιστέκονται; Να καταθέσει καθένας τη στάση που τήρησε όταν έμπαιναν αυτά τα ζητήματα".

Σχετικά με δημοσίευμα των New York Times περί παρακολούθησης της συμβούλου κ. Σίφορντ μέσω του emvolio.gr με παράνομο λογισμικό, ο κ. Οικονόμου απάντησε πως δεν γνωρίζει κάτι και πως "κατηγορηματικά έχω πει πως οτιδήποτε συνδέεται με παράνομα λογισμικά δεν έχει σχέση με επίσημη αρχή".

Για το χρόνο των εκλογών δήλωσε: "Νομίζω ότι ο πρωθυπουργός πολύ σύντομα θα αποσαφηνίσει τις προθέσεις του. Οι εκλογές θα γίνουν την άνοιξη. Δεν νομίζω ότι θα ξεφύγει από αυτό το χρονοδιάγραμμα. Εδώ που φτάσαμε το σημαντικό δεν είναι οι ημερομηνίες, αλλά να αναδειχθούν τα διλήμματα, τα διακυβεύματα. Κοντά στο Πάσχα θα γίνουν οι ανακοινώσεις".

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΕΦΕΤΗΣ ΑΝΑΚΡΙΤΗΣ 29 Μαϊ 2023 | 12:57

Τέμπη: Απολογήθηκε ο πρώην πρόεδρος του ΟΣΕ – To μπαλάκι στην επιτροπή αξιολόγησης για την μετάταξη του σταθμάρχη

Απολογήθηκε σήμερα Δευτέρα ο πρώην πρόεδρος και διευθύνοντας σύμβουλος του ΟΣΕ για την τραγωδία στα Τέμπη.

ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ 26 Μαϊ 2023 | 18:00

Γεραπετρίτης: Με δύο φακέλους με τις εκκρεμότητες η τελετή παράδοσης - παραλαβής στο υπ. Μεταφορών

Στο υπουργείο έχουν γίνει σημαντικές δράσεις προς όφελος των πολιτών, σχολίασε ο απερχόμενος Γ. Γεραπετρίτης - Σε εξέλιξη μεγάλα έργα

ΔΕΝ ΑΠΟΚΛΕΙΟΝΤΑΙ ΝΕΕΣ ΔΙΩΞΕΙΣ 26 Μαϊ 2023 | 11:04

Τέμπη: Νέα προθεσμία για τη Δευτέρα πήρε ο πρώην διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ και δύο ακόμη στελέχη

Ζήτησε και πήρε νέα προθεσμία ο πρώην διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ και τα δύο στελέχη για τα Τεμπη.

ΣΗΜΕΡΑ 26 Μαϊ 2023 | 09:06

Τραγωδία στα Τέμπη: Απολογούνται ο πρώην διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ και δύο ακόμα στελέχη

Τέσσερις Ιταλοί θα βρεθούν στην Λάρισα για να "διαβάσουν" το καταγραφικό της επιβατικής αμαξοστοιχίας.

ΕΚΛΟΓΕΣ 2023 25 Μαϊ 2023 | 17:58

Ηλίας Σιακαντάρης: Ποιος είναι ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ που αναλαμβάνει υπηρεσιακός κυβερνητικός εκπρόσωπος

Τη θέση του υπηρεσιακού κυβερνητικού εκπροσώπου, αντικαθιστώντας τον Άκη Σκέρτσο, αναλαμβάνει ο Ηλίας Σιακαντάρης

ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΣΤΑ ΤΕΜΠΗ 24 Μαϊ 2023 | 12:34

Τέμπη: "Κράτα γερά μικρέ" – Παραμένει σε κώμα ο 21χρονος Ιάσoνας Γεωργιάδης από το πρώτο βαγόνι

Γενέθλια είχε την Τρίτη 23 Μαΐου, ο Γεράσιμος – Ιάσων Γεωργιάδης, ο μόνος επιζών του πρώτου βαγονιού της μοιραίας αμαξοστοιχίας στα Τέμπη.

"ΠΑΡΕ ΜΕ ΟΤΑΝ ΦΤΑΣΕΙΣ..." 23 Μαϊ 2023 | 20:42

Το ψηφοδέλτιο για τα Τέμπη που βρέθηκε σε κάλπη της Κρήτης: "Στα χαμόγελα που χάθηκαν…"

Ένα ψηφοδέλτιο αφιερωμένο στους νεκρούς του δυστυχήματος στα Τέμπη.

Ο ΦΟΙΤΗΤΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΒΟΛΟ 23 Μαϊ 2023 | 11:33

Τραγωδία στα Τέμπη: Γενέθλια στη ΜΕΘ για τον 21χρονο Γεράσιμο - Δίνει μάχη για την ζωή του επί 82 μέρες

Ο νεαρός φοιτητής βρίσκεται ακόμα σε κώμα, με την κατάσταση της υγείας του να παραμένει κρίσιμη και σοβαρή.

ΣΤΟ FACEBOOK 22 Μαϊ 2023 | 22:03

Εκλογές 2023: Η πρώτη αντίδραση του Γιάννη Οικονόμου για την μη εκλογή του

"Η μεγάλη νίκη της Νέας Δημοκρατίας θα γίνει εμφατικότερη σε ένα μήνα περίπου" ανέφερε μεταξύ άλλων ο Γιάννης Οικονόμου.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΝ ΑΚΗ ΣΚΕΡΤΣΟ 18 Μαϊ 2023 | 19:20

Πόπη Τσαπανίδου: Η ΝΔ που κρατάει στα ψηφοδέλτια τον Καραμανλή είναι λογικό να μη γνωρίζει την ευθιξία

Στον Ακη Σκέρτσο απαντά η Πόπη Τσαπανίδου για τη δήλωσή του πως ο ΣΥΡΙΖΑ "πιάστηκε στα πράσα" όσον αφορά την τοποθέτηση Κατρούγκαλου

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ 18 Μαϊ 2023 | 13:58

Η απάντηση Σκέρτσου στην ανακοίνωση των συνδέσμων του ΠΑΟΚ: Εγώ είμαι ΠΑΟΚ και στηρίζω Μητσοτάκη

Απάντηση στην ανακοίνωση που εξέδωσαν οι Σύνδεσμοι Φιλάθλων ΠΑΟΚ κατά της Νέας Δημοκρατίας, ενόψει των εθνικών εκλογών, έδωσε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Άκης Σκέρτσος.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 18 Μαϊ 2023 | 08:54

Συγκίνηση στη συναυλία για τα Τέμπη - Ο πατέρας της Φρατζέσκας τραγούδησε για την κόρη του [βίντεο]

Μια μεγάλη συναυλία στη μνήμη των θυμάτων στο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, ετοίμασαν οι συγγενείς επιβατών που έχασαν την ζωή τους, καθώς και οικογένειες τραυματιών.

ΣΕ ΚΑΡΔΙΤΣΑ ΚΑΙ ΤΡΙΚΑΛΑ 17 Μαϊ 2023 | 20:39

Τέμπη: H Mπέττυ Μπαζιάνα συναντήθηκε με συγγενείς των θυμάτων της τραγωδίας

Η σύντροφος του Αλέξη Τσίπρα, βρέθηκε στον τόπο καταγωγής της την Καρδίτσα όπου επισκέφτηκε την οικογένεια του Βάιου Βλάχου.