«Οξυγόνο για την Ελλάδα μας» το νέο σύνθημα του Κυριάκου

Να σταλεί ένα θετικό πολιτικό μήνυμα στην ελληνική κοινωνία θα επιχειρήσει με το Συνέδριο της ΝΔ ο Κυριάκος Μητσοτάκης

«Οξυγόνο για την Ελλάδα μας» το νέο σύνθημα του Κυριάκου


Να σταλεί ένα θετικό πολιτικό μήνυμα στην ελληνική κοινωνία παράλληλα με την ενίσχυση του επιχειρήματος ότι πρέπει η παρούσα συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να φύγει και η Νέα Δημοκρατία να αναλάβει ως κορμός τη διακυβέρνηση της χώρας, είναι ο βασικός στόχος του επικείμενου συνεδρίου της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σήμερα ο κ.Μητσοτάκης παρουσίασε και το κεντρικό σύνθημα του Συνεδρίου που θα είναι το “Οξυγόνο για την Ελλάδα μας”.

«Το οξυγόνο για να ξεφύγουμε από την ασφυξία που έχει περιέλθει η ελληνική κοινωνία. Το οξυγόνο για να τολμήσουμε και πάλι να ονειρευτούμε την Ελλάδα μας έτσι όπως τη θέλουμε », ανάφερε σε δήλωσή του.

«Οξυγόνο για την Ελλάδα μας» το νέο σύνθημα του Κυριάκου


Στο 10ο τακτικό εθνικό συνέδριο της Ν.Δ. που θα πραγματοποιηθεί το τριήμερο 22-24 Απριλίου στο Metropolitan Expo (Αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος») και θα συμμετάσχουν 5.000 Σύνεδροι (οι 2.436 εκλεγμένοι) και ακόμη 3.000, περίπου, παρατηρητές και διεθνείς προσκεκλημένοι, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναμένεται να καταστήσει σαφές το πολιτικό στίγμα του κόμματος και να περιγράψει το πλαίσιο που θα κινηθεί το κόμμα, ως απάντηση στην ασφυξία που νιώθουν οι Έλληνες πολίτες.

Στόχος του Κυρ. Μητσοτάκη είναι αφενός να είναι συνεπής στην προεκλογική του δέσμευση για το πλάνο των 111 ημερών (Νέα Δημοκρατία Από την Αρχή) και αφετέρου να αναβαθμίσει τη λειτουργία του Κόμματος. Και όπως λένε οι στενοί του συνεργάτες, η ριζική αναδιοργάνωση της ΝΔ θα ενισχύσει την άσκηση αντιπολίτευσης στον ΣΥΡΙΖΑ και θα διευκολύνει την προετοιμασία μιας ολοκληρωμένης πρόταση διακυβέρνησης που θα βγάλει την Ελλάδα από την κρίση και θα δώσει οξυγόνο στους πολίτες.

Βασικό αντικείμενο του Συνεδρίου θα είναι οι οργανωτικές και καταστατικές αλλαγές με στόχο ένα πιο σύγχρονο, πιο ανοιχτό και πιο δημοκρατικό κόμμα σε ευρωπαϊκά πρότυπα. Οι καταστατικές αλλαγές προκύπτουν από δημόσια διαβούλευση μέσω διαδικτύου όπου συμμετείχαν 15.432 μέλη της Νέας Δημοκρατίας απαντώντας σε συγκεκριμένες ερωτήσεις και δίνοντας εντολή για ριζικές αλλαγές. Χαρακτηριστικό ήταν ότι το 47% που απάντησαν ήταν γυναίκες.

Στόχος του επιτελείου του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν να γραφτεί ένα πολύ πιο λιτό, κατανοητό, λειτουργικό και μικρότερο σε έκταση καταστατικό. Ενδεικτικό είναι ότι το προσχέδιο του νέου καταστατικού είναι περίπου 5.000 λέξεις σε αντίθεση με το παλιό των 11.000 λέξεων. Μάλιστα, συνεργάτες του Προέδρου της Ν.Δ. επισημαίνουν ότι αυτή είναι η φιλοσοφία που θα εφαρμόσει και ως πρωθυπουργός στους νόμους του Κράτους.

Το γενικό πνεύμα τους νέου καταστατικού είναι ότι η Νέα Δημοκρατία ανήκει στα μέλη της. Αυτό σημαίνει ότι όλες οι εκλογικές διαδικασίες, η χρηματοδότηση με «λίγα από πολλούς», η αξιολόγηση των στελεχών, αλλά και η παραγωγή πολιτικής θα στηρίζονται σε πολύ μεγάλο βαθμό στα μέλη.

Πρώτο βασικό στοιχείο του νέου καταστατικού είναι ο διαχωρισμός κόμματος - κράτους. Εισάγονται ασυμβίβαστα για κομματικές και κυβερνητικές θέσεις με έμφαση σε αυτές που αφορούν στη διαχείριση δημόσιου χρήματος.

Μια ριζοσπαστική αλλαγή είναι η καταστατική απαγόρευση δανεισμού της Ν.Δ. από τις τράπεζες. Ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει με αυτήν την κίνηση να δείξει ότι πρέπει να υπάρχει σεβασμός στο φορολογούμενο πολίτη και να εφαρμόσει απόλυτη διαφάνεια, αλλά και μάζεμα των οικονομικών του Κόμματος. Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα παρουσίασε το πρόγραμμα οικονομικής εξυγίανσης της Ν.Δ. Θα καλέσει μάλιστα και τα άλλα κόμματα να ακολουθήσουν το ίδιο παράδειγμα.

Μεγάλη έμφαση δίνεται στη συμμετοχή των μελών και των στελεχών στην παραγωγή πολιτικής. Αυτό απαιτεί μικρότερα, πιο ευέλικτα όργανα με συχνές τακτικές συνεδριάσεις και ουσιαστικό αποφασιστικό ρόλο. Το Συνέδριο θα είναι ετήσιο, με 1.000 αιρετά και μέχρι 1.000 μέλη λόγω ιδιότητας.

Η Πολιτική Επιτροπή θα συνέρχεται ανά τρίμηνο και θα συγκροτείται από 100 αιρετά και μέχρι 100 μέλη λόγω ιδιότητας. Δημιουργείται ετήσιος πολιτικός κύκλος ο οποίος ανοίγει και κλείνει με το Συνέδριο ώστε να υπάρχει συνεχώς έντονη κινητικότητα και διάδραση.

Μια αλλαγή που θα συζητηθεί είναι ο ορισμός θητείας για τον πρόεδρο. Ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι ο πρώτος Πρόεδρος που αυτοπεριορίζεται και μάλιστα με αναδρομική ισχύ. Η θητεία του Προέδρου παρατείνεται εφόσον στη λήξη της είναι πρωθυπουργός.

Αξίζει να σημειωθεί - κάτι που αποτελεί ρηξικέλευθη αλλαγή, πρωτοποριακή για ένα πολιτικό κόμμα - ότι η θητεία του Προέδρου που έχει παραταθεί πέραν της πενταετίας λόγω του ότι είναι πρωθυπουργός, λήγει αυτοδίκαια εφόσον ηττηθεί σε εθνικές εκλογές και προκηρύσσονται άμεσα οι εσωκομματικές διαδικασίες για την εκλογή νέου Αρχηγού.

Ανοίγει επίσης ο δρόμος για συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών στη διαμόρφωση ψηφοδελτίων. Δημιουργείται εθνικό μητρώο υποψηφίων βουλευτών και ο Πρόεδρος ζητά τη γνώμη των μελών ανά περιφέρεια ώστε να διαμορφώνονται με αξιοκρατία τα ψηφοδέλτια.

Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου θα παρουσιαστούν και οι πρώτες κατευθύνσεις του Κυβερνητικού Προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας που επιμελείται ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Κωστής Χατζηδάκης.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΗΝ Ε.Ε. 18 Σεπ 2020 | 14:05

Τηλεδιάσκεψη Μητσοτάκη με Μέρκελ και φον ντερ Λάιεν για το προσφυγικό - Το βίντεο που παρουσίασε από το Καρά Τεπέ

Ο πρωθυπουργός είχε σήμερα τηλεδιάσκεψη με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν και την Καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ.

Η ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ 18 Σεπ 2020 | 11:26

Κορονοϊός: Μήνυμα Μητσοτάκη & Τσιόδρα για νέα μέτρα στην Αττική - Τέλος οι πολιτιστικές εκδηλώσεις - Σύσταση για τηλεργασία

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε πρόσθετα μέτρα όσον αφορά τις δημόσιες συναθροίσεις, την αναστολή πολιτιστικών εκδηλώσεων για 14 ημέρες και ενθάρρυνση της τηλεργασίας στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα.

ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΥΞΗΣΗΣ ΤΩΝ ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ 18 Σεπ 2020 | 11:11

Εκτακτο: Μήνυμα Μητσοτάκη σε λίγη ώρα για τον κορονοϊό - Έξαρση των κρουσμάτων στην Αττική

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα απευθυνθεί με μήνυμα για την εξέλιξη του κορονοϊού

TΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ 17 Σεπ 2020 | 20:27

Δημοσκόπηση Alco: Διαφορά 16,9% ΝΔ από ΣΥΡΙΖΑ - "Νταμπλ σκορ" Μητσοτάκη επί Τσίπρα για καταλληλότερος πρωθυπουργός

Tα ευρήματα της νέας δημοσκόπησης για τον μήνα Σεπτέμβριο δείχνουν τη ΝΔ να λαμβάνει 39,1%, έναντι 22,2% του ΣΥΡΙΖΑ

Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ 17 Σεπ 2020 | 18:07

Μητσοτάκης: Τα παγκόσμια επενδυτικά κεφάλαια θα κατευθυνθούν στις χώρες που αντιμετωπίζουν καλύτερα την πανδημία

Πρωταρχικός στόχος της κυβέρνησης είναι η προστασίας της δημόσιας υγείας τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΙΟ 17 Σεπ 2020 | 16:55

To τηλεφώνημα Μαρκουλάκη στον Μητσοτάκη, η Έλενα Ακρίτα και οι αντιδράσεις

Η αποκάλυψη για το τηλεφώνημα Μαρκουλάκη στον Κυριάκο Μητσοτάκη και το σχόλιο της Ελενας Ακρίτα

ΕΧΟΥΝ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ ΔΥΟ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΦΡΕΓΑΤΕΣ 17 Σεπ 2020 | 13:33

Αποκλιμάκωση στο Καστελόριζο: Φεύγουν τα τουρκικά πλοία- Ο ρόλος της Μέρκελ

Οι πληροφορίες από το ΓΕΝ αναφέρουν ότι τα περισσότερα τουρκικά πλοία έχουν αποσυρθεί

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ INSTAGRAM 17 Σεπ 2020 | 13:11

Κυριάκος και Μαρέβα Μητσοτάκη εύχονται στην κόρη τους, Σοφία, για τη γιορτή της [εικόνες]

Τη γιορτή της έχει σήμερα η μεγαλύτερη κόρη του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Μαρέβας Γκραμπόφσκι, Σοφία.

ΣΤΟΝ ECONOMIST 16 Σεπ 2020 | 21:38

Μητσοτάκης για Ερντογάν: "Οι σύμβουλοί μας είναι σε επικοινωνία - Είμαι ανοιχτός σε συνομιλίες" [βίντεο]

Από το βήμα του Economist, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις διαπραγματεύσεις με την Τουρκία

ΤΙ ΕΙΠΕ 16 Σεπ 2020 | 20:24

Η διαδικτυακή συζήτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Economist

Ο Πρωθυπουργός είχε διαδικτυακή συζήτηση με τον Εκτελεστικό Διευθυντή του Economist, Daniel Franklin

Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΔΥΟ ΗΓΕΤΩΝ 16 Σεπ 2020 | 16:01

Γεύμα Μητσοτάκη - Ζάεφ: Στο μενού ανάπτυξη της οικονομικής συνεργασίας και καλή εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών

Οι διμερείς σχέσεις και η ανάπτυξη της οικονομικής συνεργασίας στο επίκεντρο της συνάντησης Κυριάκου Μητσοτάκη και Ζόραν Ζάεφ

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ 16 Σεπ 2020 | 13:19

Ζόραν Ζάεφ: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε μάχες για εμάς στην Ευρώπη, είμαι πολυ ευχαριστημένος

Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας επισήμανε ότι είναι πεπεισμένος ότι η Ελλάδα θα στηρίξει την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας του.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ 16 Σεπ 2020 | 12:21

Μητσοτάκης σε Σακελλαροπούλου: Ελπίζω η αποκλιμάκωση να συνεχιστεί, εξαρτάται από την Τουρκία

Η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη στη συναντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την αποκλιμάκωση και τα επόμενα βήματα στα ελληνοτουρκικά.