«Οξυγόνο για την Ελλάδα μας» το νέο σύνθημα του Κυριάκου

Να σταλεί ένα θετικό πολιτικό μήνυμα στην ελληνική κοινωνία θα επιχειρήσει με το Συνέδριο της ΝΔ ο Κυριάκος Μητσοτάκης

«Οξυγόνο για την Ελλάδα μας» το νέο σύνθημα του Κυριάκου


Να σταλεί ένα θετικό πολιτικό μήνυμα στην ελληνική κοινωνία παράλληλα με την ενίσχυση του επιχειρήματος ότι πρέπει η παρούσα συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να φύγει και η Νέα Δημοκρατία να αναλάβει ως κορμός τη διακυβέρνηση της χώρας, είναι ο βασικός στόχος του επικείμενου συνεδρίου της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σήμερα ο κ.Μητσοτάκης παρουσίασε και το κεντρικό σύνθημα του Συνεδρίου που θα είναι το “Οξυγόνο για την Ελλάδα μας”.

«Το οξυγόνο για να ξεφύγουμε από την ασφυξία που έχει περιέλθει η ελληνική κοινωνία. Το οξυγόνο για να τολμήσουμε και πάλι να ονειρευτούμε την Ελλάδα μας έτσι όπως τη θέλουμε », ανάφερε σε δήλωσή του.

«Οξυγόνο για την Ελλάδα μας» το νέο σύνθημα του Κυριάκου


Στο 10ο τακτικό εθνικό συνέδριο της Ν.Δ. που θα πραγματοποιηθεί το τριήμερο 22-24 Απριλίου στο Metropolitan Expo (Αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος») και θα συμμετάσχουν 5.000 Σύνεδροι (οι 2.436 εκλεγμένοι) και ακόμη 3.000, περίπου, παρατηρητές και διεθνείς προσκεκλημένοι, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναμένεται να καταστήσει σαφές το πολιτικό στίγμα του κόμματος και να περιγράψει το πλαίσιο που θα κινηθεί το κόμμα, ως απάντηση στην ασφυξία που νιώθουν οι Έλληνες πολίτες.

Στόχος του Κυρ. Μητσοτάκη είναι αφενός να είναι συνεπής στην προεκλογική του δέσμευση για το πλάνο των 111 ημερών (Νέα Δημοκρατία Από την Αρχή) και αφετέρου να αναβαθμίσει τη λειτουργία του Κόμματος. Και όπως λένε οι στενοί του συνεργάτες, η ριζική αναδιοργάνωση της ΝΔ θα ενισχύσει την άσκηση αντιπολίτευσης στον ΣΥΡΙΖΑ και θα διευκολύνει την προετοιμασία μιας ολοκληρωμένης πρόταση διακυβέρνησης που θα βγάλει την Ελλάδα από την κρίση και θα δώσει οξυγόνο στους πολίτες.

Βασικό αντικείμενο του Συνεδρίου θα είναι οι οργανωτικές και καταστατικές αλλαγές με στόχο ένα πιο σύγχρονο, πιο ανοιχτό και πιο δημοκρατικό κόμμα σε ευρωπαϊκά πρότυπα. Οι καταστατικές αλλαγές προκύπτουν από δημόσια διαβούλευση μέσω διαδικτύου όπου συμμετείχαν 15.432 μέλη της Νέας Δημοκρατίας απαντώντας σε συγκεκριμένες ερωτήσεις και δίνοντας εντολή για ριζικές αλλαγές. Χαρακτηριστικό ήταν ότι το 47% που απάντησαν ήταν γυναίκες.

Στόχος του επιτελείου του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν να γραφτεί ένα πολύ πιο λιτό, κατανοητό, λειτουργικό και μικρότερο σε έκταση καταστατικό. Ενδεικτικό είναι ότι το προσχέδιο του νέου καταστατικού είναι περίπου 5.000 λέξεις σε αντίθεση με το παλιό των 11.000 λέξεων. Μάλιστα, συνεργάτες του Προέδρου της Ν.Δ. επισημαίνουν ότι αυτή είναι η φιλοσοφία που θα εφαρμόσει και ως πρωθυπουργός στους νόμους του Κράτους.

Το γενικό πνεύμα τους νέου καταστατικού είναι ότι η Νέα Δημοκρατία ανήκει στα μέλη της. Αυτό σημαίνει ότι όλες οι εκλογικές διαδικασίες, η χρηματοδότηση με «λίγα από πολλούς», η αξιολόγηση των στελεχών, αλλά και η παραγωγή πολιτικής θα στηρίζονται σε πολύ μεγάλο βαθμό στα μέλη.

Πρώτο βασικό στοιχείο του νέου καταστατικού είναι ο διαχωρισμός κόμματος - κράτους. Εισάγονται ασυμβίβαστα για κομματικές και κυβερνητικές θέσεις με έμφαση σε αυτές που αφορούν στη διαχείριση δημόσιου χρήματος.

Μια ριζοσπαστική αλλαγή είναι η καταστατική απαγόρευση δανεισμού της Ν.Δ. από τις τράπεζες. Ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει με αυτήν την κίνηση να δείξει ότι πρέπει να υπάρχει σεβασμός στο φορολογούμενο πολίτη και να εφαρμόσει απόλυτη διαφάνεια, αλλά και μάζεμα των οικονομικών του Κόμματος. Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα παρουσίασε το πρόγραμμα οικονομικής εξυγίανσης της Ν.Δ. Θα καλέσει μάλιστα και τα άλλα κόμματα να ακολουθήσουν το ίδιο παράδειγμα.

Μεγάλη έμφαση δίνεται στη συμμετοχή των μελών και των στελεχών στην παραγωγή πολιτικής. Αυτό απαιτεί μικρότερα, πιο ευέλικτα όργανα με συχνές τακτικές συνεδριάσεις και ουσιαστικό αποφασιστικό ρόλο. Το Συνέδριο θα είναι ετήσιο, με 1.000 αιρετά και μέχρι 1.000 μέλη λόγω ιδιότητας.

Η Πολιτική Επιτροπή θα συνέρχεται ανά τρίμηνο και θα συγκροτείται από 100 αιρετά και μέχρι 100 μέλη λόγω ιδιότητας. Δημιουργείται ετήσιος πολιτικός κύκλος ο οποίος ανοίγει και κλείνει με το Συνέδριο ώστε να υπάρχει συνεχώς έντονη κινητικότητα και διάδραση.

Μια αλλαγή που θα συζητηθεί είναι ο ορισμός θητείας για τον πρόεδρο. Ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι ο πρώτος Πρόεδρος που αυτοπεριορίζεται και μάλιστα με αναδρομική ισχύ. Η θητεία του Προέδρου παρατείνεται εφόσον στη λήξη της είναι πρωθυπουργός.

Αξίζει να σημειωθεί - κάτι που αποτελεί ρηξικέλευθη αλλαγή, πρωτοποριακή για ένα πολιτικό κόμμα - ότι η θητεία του Προέδρου που έχει παραταθεί πέραν της πενταετίας λόγω του ότι είναι πρωθυπουργός, λήγει αυτοδίκαια εφόσον ηττηθεί σε εθνικές εκλογές και προκηρύσσονται άμεσα οι εσωκομματικές διαδικασίες για την εκλογή νέου Αρχηγού.

Ανοίγει επίσης ο δρόμος για συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών στη διαμόρφωση ψηφοδελτίων. Δημιουργείται εθνικό μητρώο υποψηφίων βουλευτών και ο Πρόεδρος ζητά τη γνώμη των μελών ανά περιφέρεια ώστε να διαμορφώνονται με αξιοκρατία τα ψηφοδέλτια.

Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου θα παρουσιαστούν και οι πρώτες κατευθύνσεις του Κυβερνητικού Προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας που επιμελείται ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Κωστής Χατζηδάκης.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΜΕΝΟΣ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ 25 Οκτ 2021 | 13:55

Επιστρέφει εκτάκτως στην Αθήνα ο Μητσοτάκης: "Η Φώφη Γεννηματά έγινε σύμβολο θάρρους για όλους"

"Με θλίψη και συντριβή πληροφορήθηκα την απώλεια της Φώφης Γεννηματά. Την αποχαιρετώ με σεβασμό" αναφέρει ο Κ. Μητσοτάκης στο συλλυπητήριο μήνυμά του.

ΑΚΥΡΩΝΕΤΑΙ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ 25 Οκτ 2021 | 13:18

Θάνατος Φώφης Γεννηματά: Συγκλονισμένος ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, επιστρέφει εσπευσμένα στην Αθήνα

Ο K. Μητσοτάκης αλλάζει το πρόγραμμά του και επιστρέφει εσπευσμένως στην Αθήνα λόφω του θανάτου της Φ. Γεννηματά. Η περιοδεία του στα Δωδεκάνησα ακυρώνεται.

ΔΙΗΜΕΡΗ ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ 25 Οκτ 2021 | 08:06

Επίσκεψη Μητσοτάκη στη Σαουδική Αραβία με ενεργειακή, οικονομική και αμυντική ατζέντα

Μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρακαθήσει σε επίσημο δείπνο με τον Διάδοχο του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας

ΘΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΕΙ ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ 24 Οκτ 2021 | 19:49

Κυριάκος Μητσοτάκης: Διήμερη επίσκεψη στη Σαουδική Αραβία - Το πρόγραμμά του

Μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρακαθήσει σε επίσημο δείπνο με τον Διάδοχο του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας

ΣΤΟ ΜΟΣΧΑΤΟ 24 Οκτ 2021 | 15:10

Μητσοτάκης και Μαρέβα για... κυριακάτικο ψαράκι - Η φωτογραφία που πόσταρε ο πρωθυπουργός

Για... ψαράκι στο Μοσχάτο βρέθηκαν το μεσημέρι της Κυριακής, ο πρωθυπουργός και η σύζυγός του, Μαρέβα Μητσοτάκη.

ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ 24 Οκτ 2021 | 11:34

Μητσοτάκης από Γαλάτσι: Η ΝΔ είναι το μεγάλο πατριωτικό μέτωπο ρεαλισμού και προόδου

Στο Δημαρχείο Γαλατσίου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για τις εσωκομματικές εκλογές της ΝΔ.

ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΑΝ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ 23 Οκτ 2021 | 20:18

Μητσοτάκης - Γεωργιάδης επισκέφθηκαν το ναυπηγείο της Technohull [εικόνες]

''Η Technohull με την μεταφορά της στις νέες εγκαταστάσεις θα μπορέσει να τριπλασιάσει τις εξαγωγές της'', ανέφερε ο Άδωνις Γεωργιάδης

ΣΤΟ ΛΑΥΡΙΟ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ 23 Οκτ 2021 | 16:18

Μητσοτάκης: Κάποιοι πιστεύουν πως η Ελλάδα του 2021 είναι η Ελλάδα του 2011 - Οχι σε νέους διχασμούς

"Η Νέα Δημοκρατία σήμερα δεν είναι απλά το μεγαλύτερο κόμμα στην Ελλάδα. Είναι το μεγαλύτερο κεντροδεξιό κόμμα στην Ευρώπη", είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΑΠΟ ΤΗ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ 23 Οκτ 2021 | 12:24

Ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Αιγύπτου: "Διάδρομος" για φθηνή ενέργεια στην Ευρώπη

Στόχος η εκμετάλλευση της φθηνής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ στην Αίγυπτο και η προώθηση της στην ευρωπαϊκή αγορά μέσω Ελλάδας.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ 22 Οκτ 2021 | 17:04

Σύνοδος Κορυφής - Μητσοτάκης: "Η προκλητικότητα της Τουρκίας θα έχει συνέπειες" - "Έχουμε πανδημία των ανεμβολίαστων"

Στο σχέδιο συμπερασμάτων υπάρχει ρητή αναφορά προς την Άγκυρα να τηρήσει την Κοινή Δήλωση ΕΕ - Τουρκίας, δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

ΤΙ ΦΕΡΝΕΙ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ 22 Οκτ 2021 | 07:34

Ρελάνς Μητσοτάκη για το ενεργειακό μέσω αιγυπτιακού φυσικού αερίου – Στη Σύνοδο Κορυφής η τουρκική προκλητικότητα

Κοινό μέτωπο Ντράγκι – Μητσοτάκη για την αγορά φυσικού αερίου σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως έγινε με την προμήθεια των εμβολίων για τον κορονοϊό.

ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ 21 Οκτ 2021 | 20:23

Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής: Nα μην μεταφερθεί η ενεργειακή κρίση στα νοικοκυριά

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η Αίγυπτος, με την οποία η Ελλάδα υπέγραψε συμφωνία, μπορεί να γίνει η γέφυρα ενέργειας της Αφρικής με την Ευρώπη.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ 21 Οκτ 2021 | 16:42

Μητσοτάκης από Βρυξέλλες: Θα στηρίξουμε τα ελληνικά νοικοκυριά για όσο διαρκεί η ενεργειακή κρίση

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής δήλωσε ότι το θέμα που θα κυριαρχήσει στη συζήτηση θα είναι οι αυξήσεις των τιμών της ενέργειας