Όλα παίζονται στην τριμερή Τσίπρα με Μέρκελ και Ολάντ

D Day για το ελληνικό ζήτημα: Συμφωνία ή χρεοκοπία κρίνονται από την συνάντηση Τσίπρα Μέρκελ Ολάντ στις Βρυξέλλες. Μαξίμου: «Δεν μας έχουν απαντήσει στις προτάσεις»

Στην κόψη του ξυραφιού βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές καθώς η σημερινή συνάντηση του έλληνα Πρωθυπουργού με την Άγκελα Μέρκελ και τον Φρανουσά Ολάντ στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της Ε.Ε στις Βρυξέλλες θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό την έκβαση των πολύμηνων διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών.

Non paper Mαξίμου: Δεν μας έχουν απαντήσει

«Η ελληνική κυβέρνηση έχει καταθέσει στους θεσμούς την πρότασή της, καθώς και δύο συμπληρωματικά κείμενα με συγκεκριμένες, εναλλακτικές επεξεργασίες για το δημοσιονομικό κενό και την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Οι προτάσεις αυτές κατατέθηκαν στον ευρωπαίο Επίτροπο Πιέρ Μοσκοβισί την Δευτέρα αργά το βράδυ. Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει κανένα σχόλιο / απάντηση στην ελληνική αντιπροσωπεία που παραμένει στις Βρυξέλλες».

Παρά το γεγονός ότι το Μ. Μαξίμου προσπαθούσε να κρατήσει μυστικές τις επαφές των κ.κ. Παππά -Τσακαλώτου- Χουλιαράκη, σύμφωνα με πληροφορίες μετά την συνάντηση με τον Π. Μοσκοβισί η ελληνική τρόικα δεν κατάφερε να συναντήσει στελέχη από το γραφείο του Προέδρου της Ε.Ε. Ζ. Κ. Γιούνκερ

Ο Αλέξης Τσίπρας θα κομίσει στους συνομιλητές του τις αντιπροτάσεις της ελληνικής πλευράς για έντιμο και αμοιβαία επωφελή συμβιβασμό, μέσα σε ένα αρνητικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί στις Βρυξέλλες για την Ελλάδα από τις δηλώσεις Γιούνκερ αλλά και άλλων ευρωπαίων αξιωματούχων καθώς και τον πόλεμο διαρροών για την τελική έκβαση των διαπραγματεύσεων.

Οι δύο πλευρές κάνουν τις τελευταίες κινήσεις τους στην σκακιέρα των διαπραγματεύσεων με την ελληνική τρόικα αποτελούμενη από τους Ν. Παππά, Ευ. Τσακαλώτο και Γ. Χουλιαράκη να βρίσκεται ήδη στην Βελγική πρωτεύουσα προσπαθώντας να αναζητήσει συγκλίσεις με ευρωπαίους αξιωματούχους όπως ο Επίτροπος Οικονομικών Π. Μοσκοβισί και τον ξένο τύπο να κάνει λόγο για απόρριψη των νέων ελληνικών προτάσεων από τους δανειστές που εμφανίζονται να επιμένουν σε αλλαγές στο συνταξιοδοτικό και σε επώδυνες μεταρρυθμίσεις.

Υπό την σκιά της απόφασης της ΕΚΤ για την ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών που αναμένεται σήμερα, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κρατά στα χέρια του την απόφαση για «συμφωνία ή περιπέτεια» για την χώρα με το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ να βράζει και ομάδα βουλευτών να διαμηνύει ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει μία ενδεχόμενη συμφωνία ακόμα και αν αυτή προσαρμοστεί στην ελληνική πρόταση των 47 σελίδων.

Ο Ν. Παππάς σε ένα «πολεμικό» μήνυμα που ανήρτησε στην ιστοσελίδα του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σημείωσε ότι η ελληνική πλευρά κατέθεσε γραπτή πρόταση και αναμένει γραπτή απάντηση και πως δεν κάνει διάλογο μέσω διαρροών

Οι διαφορές Ελλάδας και δανειστών

Σύμφωνα με την ελληνική κυβέρνηση οι διαφορές μεταξύ Ελλάδας και δανειστών αφορούν μέρα ύψους 700 εκ. ευρώ περίπου αφού η αντιπρόταση που διαμόρφωσε και κατέθεσε χτες η ελληνική τρόικα αποτελούμενη από τον Ν. Παππά τον Ευ. Τσακαλώτο και τον Γ. Χουλιαράκη μετά από επαφές με τον επίτροπο Οικονομικών Π. Μοσκοβισί, περιλάμβανε: την αύξηση του μεσαίου συντελεστή του ΦΠΑ από 11% σε 12-13%, την κατάργηση της έκπτωσης του ΦΠΑ στα νησιά, και την αύξηση του πρωτογενούς πλεονάσματος κατά 270 εκατ. ευρώ για το 2015, δηλαδή αντί για 0,6% του ΑΕΠ στο 0,75% και κατά 450 εκατ. ευρώ για την επόμενη χρονιά, δηλαδή από το 1,5% στο 1,75%.

Κλειδί για μια ενδεχόμενη συμφωνία με τους δανειστές θα αποτελέσει και η ρύθμιση του χρέους καθώς η ελληνική πλευρά επιμένει για διευθέτηση του θέματος τώρα σε μία συμφωνία με ενιαία προαπαιτούμενα χωρίς μειώσεις μισθών και συντάξεων.

Παρά το γεγονός ότι το Μ. Μαξίμου προσπαθούσε να κρατήσει μυστικές τις επαφές των κ.κ. Παππά – Τσακαλώτου- Χουλιαράκη, σύμφωνα με πληροφορίες μετά την συνάντηση με τον Π. Μοσκοβισί η ελληνική τρόικα δεν κατάφερε να συναντήσει στελέχη από το γραφείο του Προέδρου της Ε.Ε. Ζ. Κ. Γιούνκερ, γεγονός που καταγράφει το αρνητικό κλίμα μεταξύ της του Προέδρου της Κομισιόν και της Ελλάδας και παρέμειναν στις Βρυξέλλες προκειμένου να συνοδέψουν το βράδυ τον Αλέξη Τσίπρα. Η δήλωση μάλιστα το κ. Γιούνκερ ότι αν δεν υπάρξουν αντιπροτάσεις από την ελληνική πλευρά δεν θα γίνει και η συνάντηση με Μέρκελ – Ολάντ, έθεσε υπό αμφισβήτηση την προγραμματισμένη επαφή του κ. Τσίπρα με τους δύο ηγέτες, μέχρι αργά χτες το βράδυ που επιβεβαιώθηκε και από τις δύο πλευρές.

Το βαρύ κλίμα στις Βρυξέλλες

Η κατάθεση της ελληνικής αντιπρότασης και οι διαρροές στον ξένο τύπο ότι απορρίφθηκε από τους εταίρους προκάλεσε έναν πόλεμο ανακοινώσεων. Ο Ν. Παππάς σε ένα «πολεμικό» μήνυμα που ανήρτησε στην ιστοσελίδα του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σημείωσε ότι η ελληνική πλευρά κατέθεσε γραπτή πρόταση και αναμένει γραπτή απάντηση και πως δεν κάνει διάλογο μέσω διαρροών. Παρά την δήλωση του εκπροσώπου τύπου της Κομισιόν κ. Μ. Σχοινά ότι η Επιτροπή εξετάζει ενδελεχώς την ελληνική αντιπρόταση, η απάντηση ήρθε από ευρωπαίους αξιωματούχους που μιλώντας σε διεθνή πρακτορεία έκαναν σαφές ότι η συμπληρωματική πρόταση της ελληνική πλευρά δεν είναι επαρκής και πως δεν περιλαμβάνει μεταρρυθμίσεις όπως για παράδειγμα στο συνταξιοδοτικό. Αλλά και ο επικεφαλής του Eurogroup Γ. Ντάιμσμπλουμ είχε δηλώσει ότι οι μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό σύστημα είναι μία από τις απαιτήσεις των χωρών του ευρώ για να δώσουν στην Ελλάδα την τελευταία δόση των δανείων. Τόνισε δε ότι «η προθεσμία για τους Έλληνες είναι έως το τέλος αυτού του μήνα, αλλά οποιαδήποτε συμφωνία θα πρέπει να εγκριθεί από τα κοινοβούλια αρκετών χωρών της ευρωζώνης. Απομένει πραγματικά λίγος χρόνος».

Το δίλημμα Τσίπρα και το εσωτερικό μέτωπο

Το αρνητικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί στις Βρυξέλλες, η έλλειψη ρευστότητας στην ελληνική αγορά και με την κλεψύδρα το χρόνου να τελειώνει καθώς στο τέλος Ιουνίου ολοκληρώνεται η παράταση του προγράμματος, ο Έλληνας Πρωθυπουργός βρίσκεται στην πιο δύσκολη φάση της διαπραγμάτευσης καθώς καλείται να αποφασίσει μετά την πίεση των δανειστών εάν είναι διατεθειμένος να οδηγηθεί σε μία επώδυνη συμφωνία που θα απέχει από τις προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης αλλά θα βάζει ξανά σε τροχιά το χρηματοδοτικό πρόγραμμα ή θα διαλέξει τον δρόμο της περιπέτειας για την χώρα.

Την ίδια στιγμή η ελληνική κυβέρνηση φοβάται μία απόφαση της ΕΚΤ που θα περιόριζε τον ELA ή θα προχωρούσε σε κούρεμα των εγγυήσεων των ελληνικών τραπεζών καθώς μια τέτοια ενέργεια θα έθετε σε κόκκινο συναγερμό το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας σφίγγοντας και άλλο την θηλιά στην ελληνική οικονομία. Παράλληλα ο κ. Τσίπρας δεν έχει να αντιμετωπίσει μόνο το μέτωπο των δανειστών που «ζητούν εγγυήσεις για να δώσουν χρήματα», όπως έχει δηλώσει ευρωπαίος αξιωματούχος αλλά καλείται να δώσει απάντηση και στα ερώτημα που τέθηκαν και στην χτεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος όπως για παράδειγμα «τι θα κάνουμε εάν πιεστούμε από τους δανειστές να υποχωρήσουμε ακόμα περισσότερο από την πρόταση των 47 σελίδων;». Ο Αλέξης Τσίπρας απέκλεισε το ενδεχόμενο εκλογών και ζήτησε την στήριξη του κόμματος και την ενημέρωση του λαού. Γνωρίζει όμως ότι μία ενδεχόμενη συμφωνία θα αντιμετωπίσει προβλήματα για να «περάσει» από την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος.

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έλαβε το μήνυμα από τους 22 βουλευτές μεταξύ των οποίων ήταν στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας (Θ. Πετράκος, Στ. Λεουτσάκος), επιρροές της Ζωής Κωνσταντοπούλου (Ρ. Μακρή., Γ. Μιχελογιαννάκης) καθώς και βουλευτές των τάσεων ΔΕΑ και ΚΟΕ οι οποίοι ζητούσαν με επιστολή τους επαναφορά συλλογικών συμβάσεων, επαναφορά κατώτατου μισθού και μη εφαρμογή των υπαρχόντων μνημονιακών διατάξεων, που προβλέπουν νέες μειώσεις των κύριων και επικουρικών συντάξεων. Παράλληλα με το μέτωπο των δανειστών ο Αλέξης Τσίπρας πρέπει να αντιμετωπίσει την εσωκομματική αντιπολίτευση στον ΣΥΡΙΖΑ όπου ένα τμήμα της υπερασπίζεται ήδη την επιστροφή στην δραχμή όπως ο κ. Λαπαβίτσας

Φωτο: SOOC

ΣΙΩΠΗ ΑΠΟ ΤΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΗΣ ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ 27 Μαρ 2020 | 07:43

Σάλος από το κίνημα ΣΥΡΙΖΑ "Οταν γυρίσω, θα σας γ@@@@" - Οργισμένη αντίδραση από τη ΝΔ

Στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης προειδοποιούν με ξεκαθάρισμα λογαριασμών χυδαιολογώντας και απειλώντας.

ΚΑΛΑ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΗΣ Η ΓΕΡΜΑΝΙΔΑ ΚΑΓΚΕΛΑΡΙΟΣ 25 Μαρ 2020 | 19:03

Κορονοϊός: Αρνητικό και το δεύτερο τεστ για την Άνγκελα Μέρκελ - Πάει και σούπερ μάρκετ

Από τις αρχές της εβδομάδες έχει τεθεί σε αυτοπεριορισμό, καθώς ήρθε σε επαφή με άτομο που βρέθηκε θετικό στον ιό

ΕΝΑΝΤΙ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ 25 Μαρ 2020 | 11:52

Τσίπρας: Απαράδεκτη κλιμάκωση των τουρκικών επιθετικών ενεργειών

"Οποιαδήποτε ενέργεια κατάθεσης συντεταγμένων από την Ελλάδα, πρέπει να συνοδευτεί από σαφές ευρωπαϊκό μήνυμα στην Τουρκία".

ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΑ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΗΣ 23 Μαρ 2020 | 17:55

Κορονοϊός: Αρνητικό το πρώτο τεστ της Άνγκελα Μέρκελ

Η Γερμανίδα καγκελάριος παραμένει από την Κυριακή σε προληπτική καραντίνα καθώς ο γιατρός της βρέθηκε θετικός στον ιό

ΤΙ ΖΗΤΗΣΕ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ 23 Μαρ 2020 | 08:56

Με πολλούς "αστερίσκους" η στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση για τα μέτρα

Καχυποψία στην Κουμουνδούρου για τα περί "ατομικής ευθύνης".

ΑΡΘΡΟ-ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ 22 Μαρ 2020 | 10:56

Ο Τσίπρας πανηγυρίζει το ...τέλος του "νεοφιλελεύθερου καπιταλισμού"

Ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ζητάει 30 δις για τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας έως και το 2021.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΟΛΑΦ ΣΟΛΤΣ 20 Μαρ 2020 | 16:42

Κορονοϊός: Τέλος το "φρένο χρέους" στη Γερμανία - Μεγάλα περιθώρια δανεισμού

Η κυβέρνηση σχεδιάζει συμπληρωματικό προϋπολογισμό έως 100 δισ. για μέτρα αντιμετώπισης οικονομικών συνεπειών από τον κορoνοϊό

ΣΤΙΣ 12 ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ 19 Μαρ 2020 | 10:57

Τηλεδιάσκεψη Τσίπρα με Μίχαλο και Καββαθά για τα μέτρα στήριξης της οικονομίας

Ακολούθως, ο κ Τσίπρας θα πραγματοποιήσει τηλε-ραντεβού με τον Πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ,, κ. Καββαθά.

ΠΡΩΤΟ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟ ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ ΣΕ 15 ΧΡΟΝΙΑ 19 Μαρ 2020 | 06:47
ΣΕ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟ ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ 18 Μαρ 2020 | 20:51

Μέρκελ για κορονοϊό: Η μεγαλύτερη πρόκληση μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο

Έκκληση στους Γερμανονα να βοηθήσουν στη μάχη ενάντια στην εξάπλωση του ιού

ΔΕΝ ΘΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ 18 Μαρ 2020 | 13:06
ΣΕ ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ ΚΑΙ ΣΥΝΑΙΝΕΤΙΚΟ ΚΛΙΜΑ 17 Μαρ 2020 | 10:40
ΚΥΚΛΟΣ ΒΙΝΤΕΟΕΠΑΦΩΝ ΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΡΧΗΓΟΥΣ 16 Μαρ 2020 | 07:39

Ραντεβού Μητσοτάκη- Τσίπρα μέσω Skype στις 18:00 - Η αντιπολίτευση αναβάλλεται για μετά την κρίση

ο Αλέξης Τσίπρας "βάζει πλάτη" στην κυβέρνηση αναβάλλοντας το ραντεβού του με την "μαχητική αντιπολίτευση" για μετά την κρίση.