Ολα στον αέρα: Ο νόμος Παππά, ο Πολύδωρας και η... κυβέρνηση

Προς νέο αδιέξοδο με το ΕΣΡ οδηγεί τα πράγματα η κυβέρνηση. Οι γκρίζες ζώνες μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για την συγκρότηση του ΕΣΡ.

Νίκος Τσίτσας
ΓΡΑΦΕΙ: ΝΙΚΟς ΤΣΙΤΣΑς
Ολα στον αέρα: Ο νόμος Παππά, ο Πολύδωρας και η... κυβέρνηση

Προς νέο αδιέξοδο οδηγείται η συγκρότηση του ΕΣΡ μετά την επιμονή της κυβέρνησης να προτείνει τον πρώην υπουργό Β. Πολύδωρα για πρόεδρο της Ανεξάρτητης Αρχής στην σημερινή διάσκεψη των Προέδρων που έχει οριστεί για τις 5:00 το απόγευμα.

Στη χθεσινοβραδινή σύσκεψη της πολιτικής γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ αποφασίστηκε να επιμείνει η κυβέρνηση στην πρόταση του Β. Πολύδωρα παρά τις αντιρρήσεις της αντιπολίτευσης για την συγκρότηση του ΕΣΡ.

Παράλληλα η κυβέρνηση επιμένει ότι μετά την απόφαση του ΣτΕ έχει κριθεί ως αντισυνταγματικό μόνο το άρθρο 2Α του νόμου Παππά με το οποίο έχουν μεταφερθεί οι αρμοδιότητες για τις τηλεοπτικές άδειες από το ΕΣΡ προς την κυβέρνηση και πως οι υπόλοιπες διατάξεις του νόμου Παππά είναι σε ισχύ.

Σε αυτό το πλαίσιο η κυβέρνηση αναμένεται να καταθέσει πρόταση νόμου το απόγευμα με την μορφή του κατεπείγοντος, στην οποία θα περιλαμβάνει τους όρους υπό τους οποίους θα λάβουν βεβαίωση προσωρινής εκπομπής τα κανάλια μέχρι την διενέργεια του διαγωνισμού από το ΕΣΡ.

Η μοναδική χαραμάδα συναίνεσης διαφάνηκε από την κυβερνητική εκπρόσωπο κ. Όλγα Γεροβασίλη η οποία σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Σκάι δήλωσε ότι ««από τη στιγμή που σας λέω ότι το σκεπτικό μας για την πρόταση Πολύδωρα είναι μη παραταξιακό, αν διαφανεί στη συζήτηση ότι βγαίνει άκρη με άλλα πρόσωπα μπορεί να το συζητήσουμε» είπε χαρακτηριστικά.

Το εμπόδιο Πολύδωρα και το μπρά ντε φερ ΣΥΡΙΖΑ- ΝΔ για την συνταγματικότητα του νόμου Παππά μετά την απόφαση του ΣτΕ

Το όνομα του Β. Πολύδωρα από ατού- όπως εκτιμούσαν κυβερνητικά στελέχη – έγινε μειονέκτημα της κυβέρνησης αφού στο πρόσωπό του δεν συμφωνούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης. «Προχωράμε όπως είχαμε συνεννοηθεί. Θα τιμήσω την τιμή που μου έκαναν», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πολύδωρας μετά την συνάντηση που έχει το πρωί με τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Ν. Βούτση, διαψεύδοντας ότι του ζητήθηκε να αποσύρει την υποψηφιότητά του.

Όπως είπε, «δεν ήθελα να ερμηνευτεί η κίνησή μου αυτή, ότι δεν ήθελα να μείνω ή ότι φοβάμαι. Δεν φοβάμαι, ούτε τα τρολαρίσματα ούτε όσα είπαν για μένα, τα οποία είναι αβάσιμα, ανούσια και κακεντρεχή και γεμάτα παραχαράξεις της ιστορίας, όπως ότι πρότεινα συνεργασία με τη Χρυσή Αυγή. Αυτό που πρότεινα ήταν συνεννόηση, για προσέλκυση των 600 χιλιάδων ψηφοφόρων που είχαν φύγει από τη ΝΔ».

Πολιτικοί παράγοντες της ΝΔ που γνώριζαν πολύ καλά την ιδιοσυγκρασία του πρώην υπουργού είχαν εκτιμήσει ότι δεν υπήρχε περίπτωση μη αποδοχής της πρότασης από τον πρώην υπουργό καθώς ο Β. Πολύδωρας φημίζεται για τον συγκρουσιακό του χαρακτήρα του, όπως απέδειξε και στην πρόσφατη συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ.

Σκληρή αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης πραγματοποιείται κυρίως για την εφαρμογή του ενδιάμεσου καθεστώτος μέχρι τον νέο διαγωνισμό του ΕΣΡ.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι έχει κριθεί ως αντισυνταγματική μόνο η διάταξη για την μεταφορά των αρμοδιοτήτων από το ΕΣΡ προς τον υπουργό Επικρατείας και ότι είναι σε ισχύ όλος ο υπόλοιπος νόμος. Παράλληλα υπερασπίζεται την ανάγκη να τεθούν σε ισχύ οι προϋποθέσεις για το πρόγραμμα εκπομπής, τους 400 εργαζόμενους και τις εργασιακές σχέσεις καθώς και τις τεχνικές προδιαγραφές που εμπεριέχονται στον νόμο Παππά για τα κανάλια κατά την διάρκεια της περιόδου προσωρινής εκπομπής μέχρι την διενέργεια του διαγωνισμού, σε συνδυασμό με την καταβολή ενός ενοικίου.

Με τον τρόπο αυτό νομιμοποιείται ουσιαστικά και εφαρμόζεται το μεγαλύτερο τμήμα του νόμου Παππά δίνοντας την δυνατότητα και στους πρώην υπερθεματιστές που μπήκαν στην διαδικασία να συγκροτήσουν νέα κανάλια (κ.κ. Μαρινάκης και Σαββίδης) να εκπέμψουν άμεσα αναμένοντας τον νέο διαγωνισμό.

Η ΝΔ από την πλευρά της διαφωνεί με την εφαρμογή μέρους του νόμου Παππά ζητώντας να καταργηθεί το προηγούμενο θεσμικό πλαίσιο όπου βασίστηκε ο διαγωνισμός για τα κανάλια και να συγκροτηθεί άμεσα ΕΣΡ που θα προχωρήσει στην διεξαγωγή νέου διαγωνισμού. Υποστηρίζει ότι με την απόφαση του ΣτΕ έχει καταρρεύσει όλο το θεσμικό πλαίσιο του νόμου Παππά και ότι ακόμα και το ενδιάμεσο καθεστώς πρέπει να καθοριστεί από το ΕΣΡ.

Ο Πρόεδρος της ΝΔ Κ. Μητσοτάκης κατά την επίσκεψη του στον ΠτΔ το πρωί δήλωσε: «Εκλογές το συντομότερο δυνατό είναι η μόνη λύση για τη χώρα» ήταν η κατηγορηματική δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Πως μπορεί να υπάρξει άρση αδιεξόδου

Η απόρριψη του ονόματος Πολύδωρα για την ηγεσία του ΕΣΡ αναμένεται να ανοίξει νέο κύκλο συζητήσεων για τα πρόσωπα της ανεξάρτητης αρχής μετά την ψήφιση του θεσμικού πλαισίου για την κατάργηση του νόμου Παππά, ο οποίος κρίθηκε αντισυνταγματικός από το ΣτΕ.

Από την πλευρά της ΝΔ ξεκαθαρίζεται ότι «προηγούνται οι θεσμοί και η αποκατάσταση της θεσμικής τάξης, η επιστροφή αρμοδιοτήτων στο ΕΣΡ» ενώ σχολιάζοντας την κυβερνητική πρόταση για τον Β. Πολύδωρα ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ κ. Γ. Κουμουτσάκος έκανε λόγο για «τερτίπι» που δεν έχει «ούτε την απαραίτητη ουσία, ούτε ειδικό βάρος».

Εάν προχωρήσει η αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου με βάση την απόφαση του ΣτΕ η ΝΔ εκτιμάται ότι θα συμφωνήσει στην συγκρότηση του ΕΣΡ όπως έχει προαναγγείλει ο Κ. Μητσοτάκης. Τότε την πρωτοβουλία των κινήσεων θα την έχει η ΝΔ καθώς οι κυβερνητικές προτάσεις έχουν απορριφθεί από την πλειοψηφία των κομμάτων.

Η πρόταση «Πολύδωρα» μετατράπηκε σε αυτογκόλ για την κυβέρνηση καθώς η επιλογή του πρώην υπουργού της ΝΔ αποτέλεσε κόκκινο πανί για την αντιπολίτευση διαγράφοντας και την τελευταία ελπίδα να υπάρξει συναίνεση για την συγκρότηση ΕΣΡ στην σημερινή Διάσκεψη των Προέδρων.

Στο κυβερνών κόμμα υπήρξαν έντονες αντιδράσεις βουλευτών (Καραγιαννίδης και Καββαδία) καθώς και στελεχών (Β. Κατριβάνου) για την επιλογή του Β. Πολύδωρα με χαρακτηριστικότερη όλων αυτή του Κ. Καραγιαννίδη ο οποίος δήλωσε ότι ξεφτιλίζεται το κόμμα και τα στελέχη του με αυτήν την επιλογή. Πάντως στην κυβέρνηση υποστηρίζουν ότι με την πρόταση Πολύδωρα άλλαξαν την ατζέντα και μετατόπισαν το κέντρο βάρους από την απόφαση του ΣτΕ

Η πρόταση για αλλαγή της πλειοψηφίας των 4/5 στην Διάσκεψη των Προέδρων

Προτάσεις επί προτάσεων παρουσιάζονται στον δημόσιο διάλογο προκειμένου να ξεπεραστεί το αδιέξοδο συγκρότησης του ΕΣΡ. Ο βουλευτής των ΑΝΕΛ κ. Κόκκαλης μάλιστα έφτασε στο σημείο να μιλήσει για αλλαγή της σύνθεσης της διάσκεψης των προέδρων.

Συγκεκριμένα έκανε λόγω για αλλαγή της σύνθεσης της διάσκεψης προέδρων με την αλλαγή του κανονισμού της Βουλής ωστε να αρθεί το αδιέξοδο με τη συγκρότηση του ΕΣΡ που απαιτούνται τα 4/5. Μιλώντας στο ραδιόφωνο της Θεσσαλονίκης NORTH 98.0 ο βουλευτής των ΑΝΕΛ σημείωσε ότι θα μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο με την αλλαγή του κανονισμού της Βουλής τη στιγμή που τα κόμματα σήμερα είναι οκτώ και όχι πέντε. «Είναι μια συζήτηση που είχε ανοίξει το καλοκαίρι και είπαμε θα το δούμε ξανά το φθινόπωρο».

Ο κ. Κόκκαλης που μετέχει στη διάσκεψη προέδρων εξέφρασε τη λύπη του που η ΝΔ δεν συναινεί στην πρόταση του Βύρωνα Πολύδωρα και διερωτήθηκε πως ψηφίστηκε για πρόεδρος της Βουλής το 2012 και τώρα δεν μπορεί να ψηφιστεί για πρόεδρος του ΕΣΡ. Νομικοί κύκλοι σημειώνουν στο TheTOC.gr ότι ο κ. Κόκκαλης δεν θα μπορούσε να εννοεί την αλλαγή της πλειοψηφίας των 4/5 από την διάσκεψη των Προέδρων για την συγκρότηση των ανεξάρτητων αρχών καθώς η συγκεκριμένη διάταξη προβλέπεται από τοι άρθρο 101 του Συντάγματος.

Αλλά ακόμα και αλλαγές στην σύνθεση της Διάσκεψης των Προέδρων να εννοούσε ο κ. Κόκκαλης αυτό θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο καθώς η συγκρότηση της Διάσκεψης των Προέδρων προβλέπεται από τον Κανονισμό της Βουλής ο οποίος πρέπει να τεθεί υπό αναθεώρηση προκειμένου να αλλάξουν διατάξεις.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΘΑ ΜΠΕΙ ΦΡΕΝΟ 13 Ιαν 2022 | 07:31

Δυσφορία στο Μαξίμου για την φλυαρία υπουργών - Γκρίνια για τα "κρούσματα" Πέτσα και Γεωργιάδη

Η πολυγλωσσία δείχνει πως η κυβέρνηση δεν έχει ενιαία γραμμή και προκαλεί σύγχυση στους πολίτες, υποστηρίζουν κυβερνητικά στελέχη.

ΣΑΦΕΙΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ 30 Δεκ 2021 | 12:13

Σύσκεψη στο Μαξίμου: Ερχεται τσουνάμι αυστηρών ελέγχων από την αστυνομία σε εστίαση, ψυχαγωγία, χιονοδρομικά

Σαφές μήνυμα προς την ΕΛ.ΑΣ. και τους πολίτες έστειλε το Μαξίμου, τονίζοντας την αυστηροποίηση των ελέγχων στην εστίαση και τον τουρισμό, το τριήμερο της Πρωτοχρονιάς

ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΡΙΒΕΙΑ 29 Δεκ 2021 | 13:24

Νέα καρφιά Κύρτσου στο Μαξίμου: Επεσαν έξω, υπάρχει θέμα με την ποιότητα του επιτελείου

Καρφιά του ευρωβουλευτή Κύρτσου στο επιτελείο του πρωθυπουργού για τη διαχείριση της πανδημίας

«ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ» 22 Δεκ 2021 | 18:36

Το Μαξίμου "αδειάζει" τον Σαρηγιάννη: Δεν είναι στην Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων, ούτε σύμβουλος του πρωθυπουργού

Μετά την πρόθεση του Δημοσθένη Σαρηγιάννη να στείλει έκθεση στο Μαξίμου ζητώντας την επιβολή lockdown, κυβερνητικές πηγές "αδειάζουν" τον καθηγητή

Η ΑΠΟΦΑΣΗ 22 Δεκ 2021 | 13:43

Βουλή: Άρση της ασυλίας του Νίκου Παππά για την υπόθεση "περούκα gate"

Την άρση της ασυλίας του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Παππά, για την υπόθεση "περούκα gate" ενέκρινε η Ολομέλεια της Βουλής.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ 21 Ιαν 2022 | 16:22

Die Welt για Rafale: "Η Ελλάδα εξοπλίζεται - Γαλλικά μαχητικά κατά του Ερντογάν"

"Γαλλικά μαχητικά κατά του Ερντογάν" είναι ο τίτλος σε άρθρο της Die Welt με αφορμή την άφιξη των πρώτων γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών Rafale στην Ελλάδα.

21 Ιαν 2022 | 13:07

ΝΔ για τη λειτουργία των σχολείων: "Άλλο ένα fake news του ΣΥΡΙΖΑ καταρρίπτεται"

Καυστικός έναντι του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκε ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ Τασος Γαϊτάνης, αναφορικά με τη λειτουργία των σχολείων

"ΒΡΑΖΕΙ" ΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 21 Ιαν 2022 | 11:48

Τσίπρας στηρίζει Πολάκη: "Δεν κάνει ζημιά στον ΣΥΡΙΖΑ" - Καταψηφίζει και την αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ

"Γιατί επιμένετε; Όχι, δεν θεωρώ ότι ο κ. Πολάκης κάνει ζημιά στον ΣΥΡΙΖΑ", ήταν η φανερά ενοχλημένη απάντηση που έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

ΠΡΩΗΝ ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 21 Ιαν 2022 | 08:09

Ηχηρή επανεμφάνιση Γαβριήλ Σακελλαρίδη ως επικεφαλής αριστερού think tank - Η πρώτη παρουσίαση του "Eteron"

Η επανεμφάνιση Σακελλαρίδη αποκτά και πολιτικό ενδιαφέρον, την ώρα που ο δημοσκοπικά καθηλωμένος ΣΥΡΙΖΑ βυθίζεται σε νέο γύρο εσωστρέφειας.

ΑΛΛΑΓΗ ΣΚΗΝΙΚΟΥ 21 Ιαν 2022 | 07:28

H άνοδος του ΠΑΣΟΚ τρομάζει τον ΣΥΡΙΖΑ - Στο 4,6% η διαφορά τους - Ποσοστά αυτοδυναμίας για τη ΝΔ από τη Metron Analysis

Προβληματισμός στην Κουμουνδούρου από το κλείσιμο της δημοσκοπικής ψαλίδας με το ΚΙΝΑΛ. Αύξηση του ποσοστού της ΝΔ παρά τις δύο εξωγενείς κρίσεις της πανδημίας και της ενέργειας.

ΑΠΟΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΖΕΙ ΑΠΟ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΑ ΛΑΘΗ 20 Ιαν 2022 | 21:00

"Ξαναχτυπά" ο Κούλογλου: Η διαγραφή του Κουρουμπλή μπορεί να δείξει τον δρόμο για Πολάκη

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ εκτίμησε ότι ο Παύλος Πολάκης κάνει κακό στο κόμμα με τη συμπεριφορά του και πως αποπροσανατολίζει από τυχόν κυβερνητικά λάθη.

ΣΤΟ MEGA 20 Ιαν 2022 | 20:49

Metron Analysis: Κοντά στην αυτοδυναμία η ΝΔ με 11,8% διαφορά - "Πετάει" το ΚΙΝΑΛ με 18,5%, στο 24,2% ο ΣΥΡΙΖΑ

Μπροστά η ΝΔ, καταλληλότερος πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης - Μόλις το 16% έχει θετική άποψη για τον ΣΥΡΙΖΑ - Το 82% έχει κάνει εμβόλιο

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 20 Ιαν 2022 | 20:40

Βορίδης: Αυξάνεται κατά 3 ημέρες η άδεια στους γονείς που νοσούν τα παιδιά τους από κορονοϊό

Κάνουμε στάθμιση συμφερόντων και αυξάνουμε κατά τρεις τις ημέρες αδείας στους εργαζόμενους γονείς στο Δημόσιο, ανακοίνωσε ο Μάκης Βορίδης