Ολα στον αέρα: Ο νόμος Παππά, ο Πολύδωρας και η... κυβέρνηση

Προς νέο αδιέξοδο με το ΕΣΡ οδηγεί τα πράγματα η κυβέρνηση. Οι γκρίζες ζώνες μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για την συγκρότηση του ΕΣΡ.

Νίκος Τσίτσας
ΓΡΑΦΕΙ: ΝΙΚΟς ΤΣΙΤΣΑς
Ολα στον αέρα: Ο νόμος Παππά, ο Πολύδωρας και η... κυβέρνηση

Προς νέο αδιέξοδο οδηγείται η συγκρότηση του ΕΣΡ μετά την επιμονή της κυβέρνησης να προτείνει τον πρώην υπουργό Β. Πολύδωρα για πρόεδρο της Ανεξάρτητης Αρχής στην σημερινή διάσκεψη των Προέδρων που έχει οριστεί για τις 5:00 το απόγευμα.

Στη χθεσινοβραδινή σύσκεψη της πολιτικής γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ αποφασίστηκε να επιμείνει η κυβέρνηση στην πρόταση του Β. Πολύδωρα παρά τις αντιρρήσεις της αντιπολίτευσης για την συγκρότηση του ΕΣΡ.

Παράλληλα η κυβέρνηση επιμένει ότι μετά την απόφαση του ΣτΕ έχει κριθεί ως αντισυνταγματικό μόνο το άρθρο 2Α του νόμου Παππά με το οποίο έχουν μεταφερθεί οι αρμοδιότητες για τις τηλεοπτικές άδειες από το ΕΣΡ προς την κυβέρνηση και πως οι υπόλοιπες διατάξεις του νόμου Παππά είναι σε ισχύ.

Σε αυτό το πλαίσιο η κυβέρνηση αναμένεται να καταθέσει πρόταση νόμου το απόγευμα με την μορφή του κατεπείγοντος, στην οποία θα περιλαμβάνει τους όρους υπό τους οποίους θα λάβουν βεβαίωση προσωρινής εκπομπής τα κανάλια μέχρι την διενέργεια του διαγωνισμού από το ΕΣΡ.

Η μοναδική χαραμάδα συναίνεσης διαφάνηκε από την κυβερνητική εκπρόσωπο κ. Όλγα Γεροβασίλη η οποία σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Σκάι δήλωσε ότι ««από τη στιγμή που σας λέω ότι το σκεπτικό μας για την πρόταση Πολύδωρα είναι μη παραταξιακό, αν διαφανεί στη συζήτηση ότι βγαίνει άκρη με άλλα πρόσωπα μπορεί να το συζητήσουμε» είπε χαρακτηριστικά.

Το εμπόδιο Πολύδωρα και το μπρά ντε φερ ΣΥΡΙΖΑ- ΝΔ για την συνταγματικότητα του νόμου Παππά μετά την απόφαση του ΣτΕ

Το όνομα του Β. Πολύδωρα από ατού- όπως εκτιμούσαν κυβερνητικά στελέχη – έγινε μειονέκτημα της κυβέρνησης αφού στο πρόσωπό του δεν συμφωνούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης. «Προχωράμε όπως είχαμε συνεννοηθεί. Θα τιμήσω την τιμή που μου έκαναν», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πολύδωρας μετά την συνάντηση που έχει το πρωί με τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Ν. Βούτση, διαψεύδοντας ότι του ζητήθηκε να αποσύρει την υποψηφιότητά του.

Όπως είπε, «δεν ήθελα να ερμηνευτεί η κίνησή μου αυτή, ότι δεν ήθελα να μείνω ή ότι φοβάμαι. Δεν φοβάμαι, ούτε τα τρολαρίσματα ούτε όσα είπαν για μένα, τα οποία είναι αβάσιμα, ανούσια και κακεντρεχή και γεμάτα παραχαράξεις της ιστορίας, όπως ότι πρότεινα συνεργασία με τη Χρυσή Αυγή. Αυτό που πρότεινα ήταν συνεννόηση, για προσέλκυση των 600 χιλιάδων ψηφοφόρων που είχαν φύγει από τη ΝΔ».

Πολιτικοί παράγοντες της ΝΔ που γνώριζαν πολύ καλά την ιδιοσυγκρασία του πρώην υπουργού είχαν εκτιμήσει ότι δεν υπήρχε περίπτωση μη αποδοχής της πρότασης από τον πρώην υπουργό καθώς ο Β. Πολύδωρας φημίζεται για τον συγκρουσιακό του χαρακτήρα του, όπως απέδειξε και στην πρόσφατη συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ.

Σκληρή αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης πραγματοποιείται κυρίως για την εφαρμογή του ενδιάμεσου καθεστώτος μέχρι τον νέο διαγωνισμό του ΕΣΡ.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι έχει κριθεί ως αντισυνταγματική μόνο η διάταξη για την μεταφορά των αρμοδιοτήτων από το ΕΣΡ προς τον υπουργό Επικρατείας και ότι είναι σε ισχύ όλος ο υπόλοιπος νόμος. Παράλληλα υπερασπίζεται την ανάγκη να τεθούν σε ισχύ οι προϋποθέσεις για το πρόγραμμα εκπομπής, τους 400 εργαζόμενους και τις εργασιακές σχέσεις καθώς και τις τεχνικές προδιαγραφές που εμπεριέχονται στον νόμο Παππά για τα κανάλια κατά την διάρκεια της περιόδου προσωρινής εκπομπής μέχρι την διενέργεια του διαγωνισμού, σε συνδυασμό με την καταβολή ενός ενοικίου.

Με τον τρόπο αυτό νομιμοποιείται ουσιαστικά και εφαρμόζεται το μεγαλύτερο τμήμα του νόμου Παππά δίνοντας την δυνατότητα και στους πρώην υπερθεματιστές που μπήκαν στην διαδικασία να συγκροτήσουν νέα κανάλια (κ.κ. Μαρινάκης και Σαββίδης) να εκπέμψουν άμεσα αναμένοντας τον νέο διαγωνισμό.

Η ΝΔ από την πλευρά της διαφωνεί με την εφαρμογή μέρους του νόμου Παππά ζητώντας να καταργηθεί το προηγούμενο θεσμικό πλαίσιο όπου βασίστηκε ο διαγωνισμός για τα κανάλια και να συγκροτηθεί άμεσα ΕΣΡ που θα προχωρήσει στην διεξαγωγή νέου διαγωνισμού. Υποστηρίζει ότι με την απόφαση του ΣτΕ έχει καταρρεύσει όλο το θεσμικό πλαίσιο του νόμου Παππά και ότι ακόμα και το ενδιάμεσο καθεστώς πρέπει να καθοριστεί από το ΕΣΡ.

Ο Πρόεδρος της ΝΔ Κ. Μητσοτάκης κατά την επίσκεψη του στον ΠτΔ το πρωί δήλωσε: «Εκλογές το συντομότερο δυνατό είναι η μόνη λύση για τη χώρα» ήταν η κατηγορηματική δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Πως μπορεί να υπάρξει άρση αδιεξόδου

Η απόρριψη του ονόματος Πολύδωρα για την ηγεσία του ΕΣΡ αναμένεται να ανοίξει νέο κύκλο συζητήσεων για τα πρόσωπα της ανεξάρτητης αρχής μετά την ψήφιση του θεσμικού πλαισίου για την κατάργηση του νόμου Παππά, ο οποίος κρίθηκε αντισυνταγματικός από το ΣτΕ.

Από την πλευρά της ΝΔ ξεκαθαρίζεται ότι «προηγούνται οι θεσμοί και η αποκατάσταση της θεσμικής τάξης, η επιστροφή αρμοδιοτήτων στο ΕΣΡ» ενώ σχολιάζοντας την κυβερνητική πρόταση για τον Β. Πολύδωρα ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ κ. Γ. Κουμουτσάκος έκανε λόγο για «τερτίπι» που δεν έχει «ούτε την απαραίτητη ουσία, ούτε ειδικό βάρος».

Εάν προχωρήσει η αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου με βάση την απόφαση του ΣτΕ η ΝΔ εκτιμάται ότι θα συμφωνήσει στην συγκρότηση του ΕΣΡ όπως έχει προαναγγείλει ο Κ. Μητσοτάκης. Τότε την πρωτοβουλία των κινήσεων θα την έχει η ΝΔ καθώς οι κυβερνητικές προτάσεις έχουν απορριφθεί από την πλειοψηφία των κομμάτων.

Η πρόταση «Πολύδωρα» μετατράπηκε σε αυτογκόλ για την κυβέρνηση καθώς η επιλογή του πρώην υπουργού της ΝΔ αποτέλεσε κόκκινο πανί για την αντιπολίτευση διαγράφοντας και την τελευταία ελπίδα να υπάρξει συναίνεση για την συγκρότηση ΕΣΡ στην σημερινή Διάσκεψη των Προέδρων.

Στο κυβερνών κόμμα υπήρξαν έντονες αντιδράσεις βουλευτών (Καραγιαννίδης και Καββαδία) καθώς και στελεχών (Β. Κατριβάνου) για την επιλογή του Β. Πολύδωρα με χαρακτηριστικότερη όλων αυτή του Κ. Καραγιαννίδη ο οποίος δήλωσε ότι ξεφτιλίζεται το κόμμα και τα στελέχη του με αυτήν την επιλογή. Πάντως στην κυβέρνηση υποστηρίζουν ότι με την πρόταση Πολύδωρα άλλαξαν την ατζέντα και μετατόπισαν το κέντρο βάρους από την απόφαση του ΣτΕ

Η πρόταση για αλλαγή της πλειοψηφίας των 4/5 στην Διάσκεψη των Προέδρων

Προτάσεις επί προτάσεων παρουσιάζονται στον δημόσιο διάλογο προκειμένου να ξεπεραστεί το αδιέξοδο συγκρότησης του ΕΣΡ. Ο βουλευτής των ΑΝΕΛ κ. Κόκκαλης μάλιστα έφτασε στο σημείο να μιλήσει για αλλαγή της σύνθεσης της διάσκεψης των προέδρων.

Συγκεκριμένα έκανε λόγω για αλλαγή της σύνθεσης της διάσκεψης προέδρων με την αλλαγή του κανονισμού της Βουλής ωστε να αρθεί το αδιέξοδο με τη συγκρότηση του ΕΣΡ που απαιτούνται τα 4/5. Μιλώντας στο ραδιόφωνο της Θεσσαλονίκης NORTH 98.0 ο βουλευτής των ΑΝΕΛ σημείωσε ότι θα μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο με την αλλαγή του κανονισμού της Βουλής τη στιγμή που τα κόμματα σήμερα είναι οκτώ και όχι πέντε. «Είναι μια συζήτηση που είχε ανοίξει το καλοκαίρι και είπαμε θα το δούμε ξανά το φθινόπωρο».

Ο κ. Κόκκαλης που μετέχει στη διάσκεψη προέδρων εξέφρασε τη λύπη του που η ΝΔ δεν συναινεί στην πρόταση του Βύρωνα Πολύδωρα και διερωτήθηκε πως ψηφίστηκε για πρόεδρος της Βουλής το 2012 και τώρα δεν μπορεί να ψηφιστεί για πρόεδρος του ΕΣΡ. Νομικοί κύκλοι σημειώνουν στο TheTOC.gr ότι ο κ. Κόκκαλης δεν θα μπορούσε να εννοεί την αλλαγή της πλειοψηφίας των 4/5 από την διάσκεψη των Προέδρων για την συγκρότηση των ανεξάρτητων αρχών καθώς η συγκεκριμένη διάταξη προβλέπεται από τοι άρθρο 101 του Συντάγματος.

Αλλά ακόμα και αλλαγές στην σύνθεση της Διάσκεψης των Προέδρων να εννοούσε ο κ. Κόκκαλης αυτό θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο καθώς η συγκρότηση της Διάσκεψης των Προέδρων προβλέπεται από τον Κανονισμό της Βουλής ο οποίος πρέπει να τεθεί υπό αναθεώρηση προκειμένου να αλλάξουν διατάξεις.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΕΛΛΗΝΙΚΟ, ΛΙΜΑΝΙΑ ΚΑΙ ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ ΣΤΗΝ ΑΤΖΕΝΤΑ 22 Ιαν 2021 | 17:47

Γεωργιάδης - Πάιατ Συνάντηση για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, με τη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ

Ο κ. Γεωργιάδης "συζήτησε με τον Τζέφρι Πάιατ" και για την εξέλιξη των έργων στα Ναυπηγεία Ελευσίνας, το καζίνο της Mohegan στο Ελληνικό και τους διαγωνισμούς των λιμανιών Καβάλας και Αλεξανδρούπολης.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΣΤΗ ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ 22 Ιαν 2021 | 17:12

Απάντηση Ταραντίλη σε ΣΥΡΙΖΑ: Το "όχι σε όλα" δεν αποτελούν πρακτικές υπεύθυνης αντιπολίτευσης

Η πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη για ένα τυποποιημένο ευρωπαϊκό πιστοποιητικό είναι υπέρ των συμφερόντων της χώρας τόνισε ο Χρήστος Ταραντίλης

ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ 22 Ιαν 2021 | 17:12

Τσίπρας σε εμπόρους στο Ίλιον: Μόνες λύσεις η μη επιστρεπτέα ενίσχυση και η γενναία ρύθμιση ιδιωτικού χρέους

Mε καταστηματάρχες, επαγγελματίες και απλούς πολίτες για την πανδημία και την οικονομική κατάσταση μίλησε στο Ιλιον ο Αλέξης Τσίπρας

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΗΣ ΦΩΤΕΙΝΗΣ ΠΙΠΙΛΗ 22 Ιαν 2021 | 16:23

Ο Αυγενάκης στη Βουλή για τη Σοφία Μπεκατώρου: Θα το πάμε μέχρι τέλους

"Θα κάνουμε ότι πρέπει για να υπάρξει φως, διαφάνεια, τάξη και δημοκρατικότητα σε όλες τις ομοσπονδίες"

Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΠΑΡΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ 22 Ιαν 2021 | 16:19

Κικίλιας: 26 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα της μετάλλαξης του κορονοϊού - Υπάρχουν και άλλα προς διερεύνηση

Δημιουργείται πανελλαδικό δίκτυο επιτήρησης και επαγρύπνησης για τις μεταλλάξεις του κορονοϊού από το υπουργείο Υγείας

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 22 Ιαν 2021 | 15:36

Μητσοτάκης- Χατζηδάκης για τον γολγοθά των εκκρεμών συντάξεων: Τοποθετείται project manager για να τρέξει το έργο

Οι εκκρεμείς συντάξεις είναι η "νέα ΔΕΗ" σε αυτό το Υπουργείο δήλωσε ο Κωστής Χατζηδάκης

«Ο ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΑΠΟΤΡΟΠΗΣ ΒΟΗΘΗΣΕ» 22 Ιαν 2021 | 14:49

Συνάντηση Στόλτενμπεργκ - Τσαβούσογλου: Τι είπαν για τις διερευνητικές επαφές Ελλάδας - Τουρκίας

Συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ είχε ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου σήμερα το πρωί στις Βρυξέλλες.

ΤΙ ΟΔΗΓΗΣΕ ΣΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ 22 Ιαν 2021 | 14:33

Πιστοποιητικό εμβολιασμού: Προτεραιότητα η αύξηση των εμβολιασμένων πολιτών - Θα εξεταστεί αργότερα η πρόταση Μητσοτάκη

Η πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη για το πιστοποιητικό εμβολιασμού συζητήθηκε χθες κατά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

ΜΕ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΤΟ FACEBOOK 22 Ιαν 2021 | 13:53

Επιμένει ο Λάμπρου του ΣΥΡΙΖΑ για Κουφοντίνα: Φυσικά δεν θα βγάλουμε τον σκασμό

Με ανάρτησή του ο Πάνος Λάμπρου επανέρχεται στο θέμα του κειμένου υποστήριξης των αιτημάτων Κουφοντίνα που υπέγραψαν 15 στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ

ΝΑ ΚΑΛΥΨΟΥΝ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ 22 Ιαν 2021 | 12:49

Χρυσοχοϊδης: Θεωρίες συνωμοσίας ότι θα εμποδίζονται δημοσιογράφοι και φωτορεπόρτερ στις διαδηλώσεις

Φωτιές έχει ανάψει το νέο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Συναθροίσεων με τον Μιχάλη Χρυσοχοϊδη να κάνει λόγο για θεωρίες συνωμοσίας.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 22 Ιαν 2021 | 09:59

ΣΥΡΙΖΑ: "Το μόνο που μένει στον κ. Μητσοτάκη είναι ένα ακόμη πιστοποιητικό επιπολαιότητας και πολιτικής ανικανότητας"

Ο κύριος Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του αντί να αποφασίσουν να δώσουν μια μάχη για την έγκαιρη επάρκεια εμβολίων επέλεξε να κάνει απλά μια κίνηση εντυπωσιασμού, γράφει η ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ.

ΤΟ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΩΝ 22 Ιαν 2021 | 07:24

Εμβόλια: Εκνευρισμός στην Ευρώπη για τις καθυστερήσεις της Pfizer- Πιέζει ο Μητσοτάκης για άδεια στην AstraZeneca και πιστοποιητικό

Πανευρωπαϊκή ανησυχία για τους χαμηλούς ρυθμούς εμβολιασμών και επίσπευση διαδικασιών για την έγκριση της AstraZeneca

21 Ιαν 2021 | 23:38

Σύνοδος Κορυφής: Παρέμβαση Μητσοτάκη για επίσπευση αδειοδότησης των εμβολίων - Η πρόταση για πιστοποιητικό εμβολιασμού

Κοινό "μέτωπο" Μητσοτάκη με Κουρτς και Φρεντέρικσεν υπέρ της επίσπευσης της αδειοδότησης υποψήφιων εμβολίων - Τι συζητήθηκε για τα μεταλλαγμένα στελέχη του κορονοϊού