Ενα βήμα πριν από τη διάσπαση, συνεδριάζει το ...ΚΕΦΕνείo

Τις πιο κρίσιμες στιγμές της στην ιστορία της διανύει η Νέα Δημοκρατία, η ενότητα της οποίας απειλείται όσο ποτέ άλλοτε μετά το φιάσκο με τις εσωκομματικές εκλογές.

Ενα βήμα πριν από τη διάσπαση, συνεδριάζει το ...ΚΕΦΕνείo

Τις πιο κρίσιμες στιγμές της κατά την 41χρονη πορεία της διανύει η Νέα Δημοκρατία, η ενότητα της οποίας απειλείται όσο ποτέ άλλοτε μετά το χθεσινό φιάσκο με την αναβολή των εσωκομματικών εκλογών για την ανάδειξη νέας ηγεσίας.

Ο Κώστας Καραμανλής σε συνομιλία που είχε με πολλά κορυφαία στελέχη που τον αναζήτησαν εμφανίζεται πάρα πολύ προβληματισμένος από την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί


Ουδείς μπορεί να προβλέψει με ασφάλεια εάν και πότε θα υπάρξουν φυγόκεντρες δυνάμεις, αλλά το σίγουρο είναι όπως προκύπτει από πληροφορίες που έρχονται από διάφορα…«κέντρα» της συντηρητικής παράταξης ότι οι συζητήσεις ακόμα και για νέο σχηματισμό από τα σπλάχνα της Ν.Δ. έχουν ξεκινήσει.

Το βέβαιο είναι ότι τίποτα δεν θα είναι το ίδιο στη Ν.Δ. από σήμερα και όλα είναι ανοικτά για το κόμμα που κυριάρχησε στην πολιτική σκηνή της χώρας από το 1974 και σήμερα δίνει την εικόνα διάλυσης.

Η Ν.Δ. κινείται κυριολεκτικά σε τεντωμένο σχοινί και όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά σε περίπτωση που δεν υπάρξει σήμερα το μεσημέρι, κατά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής, απόφαση για τον ορισμό νέας ημερομηνίας των εκλογών και μάλιστα άμεσα.

Την ίδια στιγμή, ο πρώην Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής σε συνομιλία που είχε με πολλά κορυφαία στελέχη που τον αναζήτησαν εμφανίζεται πάρα πολύ προβληματισμένος από την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και ζητεί από όλους ψυχραιμία και να καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια να παραμείνει το κόμμα ενωμένο.

Και αυτό διότι από το μεσημέρι της Κυριακής άρχισαν να συζητούνται τα σενάρια περί ανακοίνωσης ίδρυσης νέου κόμματος από τον υποψήφιο αρχηγό Απόστολο Τζιτζικώστα, στην περίπτωση που υπάρξει μεγάλη παράταση του χρόνου εκλογής του νέου αρχηγού.

Η ένταση είναι κυρίαρχη σε όλο το φάσμα της ΝΔ, με τους άλλους υποψηφίους, Κυριάκο Μητσοτάκη και Άδωνι Γεωργιάδη να ασκούν σκληρή κριτική στον έτερο υποψήφιο Βαγγέλη Μεϊμαράκη που κυριολεκτικά είναι εξαφανισμένος από το πρωί της Κυριακής και δεν έχει κάνει ούτε μια τυπική γραπτή δήλωση, αν και πρόεδρος του κόμματος και διεκδικητής της εξουσίας.

Ουδείς μπορεί με ασφάλεια να προβλέψει εάν αυτή η κατάσταση θα αποτελέσει θρυαλλίδα για έντονες εσωκομματικές εξελίξεις, αν και οι διεργασίες είναι σε πλήρη εξέλιξη, ενώ ήδη εκτοξεύονται πυρά εκατέρωθεν, ενισχύοντας το επιχείρημα πολλών, ότι σε αυτό το κόμμα πλέον δεν μπορούν να συνυπάρξουν όλοι.

Ως εκ τούτου ο φόβος της διάσπασης είναι προ των πυλών και ειδικά σε μια χρονική περίοδο που υπάρχει κλίμα αποσταθεροποίησης της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και υπάρχουν μπροστά κρίσιμα νομοσχέδια. Παράλληλα, το πλήγμα στη Ν.Δ. είναι ισχυρό και το κύρος της έχει τρωθεί στον υπέρτατο βαθμό, καθώς αν και κόμμα εξουσίας που επιδιώκει να κυβερνήσει δεν μπορεί να διεξάγει εσωκομματικές εκλογές.

Στο παρασκήνιο, είναι ισχυρό από μεγάλη ομάδα βουλευτών το αίτημα για άμεση σύγκλιση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ενώ αρκετοί ζητούν και τη διεξαγωγή εκτάκτου συνεδρίου και ταυτόχρονα μετάθεση της ημερομηνίας των εκλογών για τις αρχές του 2016.

Τι ζητούν Μητσοτάκης, Γεωργιάδης, Τζιτζικώστας

Οι Κυρ. Μητσοτάκης, Αδ. Γεωργιάδης και Απ. Τζιτζικώστας δεν συζητάνε το σενάριο της μετάθεσης των εκλογών και θέλουν να γίνουν οι εκλογές σε δυο με τρεις εβδομάδες, ενώ και η πλευρά του Βαγγ. Μεϊμαράκη για να μην θεωρηθεί ότι ζητεί παράταση είναι στην ίδια γραμμή.

Όλα είναι στον αέρα και θα φανεί εάν το μεσημέρι η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή στην συνεδρίασή της, η οποία ξεκινάει στη μια το μεσημέρι στα γραφεία της ΝΔ στη Συγγρού, θα καταφέρει να συμφωνήσει ότι πρέπει να γίνουν οι εκλογές σύντομα, εάν θα ανατεθεί το έργο της μηχανοργάνωσης σε άλλη εταιρεία (σ.σ. ήδη η ΝΔ ζητεί από την εταιρεία Ιnfosolution που είχε αναλάβει τις εκλογές, 1,5 εκατ. ευρώ ως αποζημίωση για το φιάσκο) ή θα υπάρξει συντονισμένη κίνηση να παρακαμφθεί το καταστατικό και να εκλεγεί η νέα ηγεσία μέσα από συνέδριο.

Τα σενάρια για μεταβατικό πρόεδρο

Δεν θέλουν αλλαγή των όρων του παιχνιδιού οι Κυρ. Μητσοτάκης, Αδ. Γεωργιάδης και Απ. Τζιτζικώστας που επιμένουν ότι δεν μπορεί να εκλεγεί αρχηγός από ένα κλειστό σύστημα κομματικών παραγόντων, αλλά πρέπει να προχωρήσει η διαδικασία από τη βάση. Ένα άλλο κρίσιμο ζήτημα είναι εάν θα επιμείνουν οι Κυρ. Μητσοτάκης και Απ. Τζιτζικώστας να θέτουν θέμα παραίτησης του Βαγγ. Μεϊμαράκη από την προεδρία του κόμματος, από τη στιγμή που είναι και υποψήφιος πρόεδρος.

Ο ίδιος δεν δείχνει διάθεση παραίτησης, αλλά το αντίθετο, ενώ κάποιοι άρχισαν ήδη να συζητούν ονόματα για να αναλάβουν τη θέση του μεταβατικού προέδρου. Ενδεικτικά συζητούνται τα ονόματα της Μαριέττας Γιαννάκου, του Σταύρου Δήμα, του Δημήτρη Σιούφα και του Ιωάννη Βαρβιτσιώτη, για να αποφορτιστεί το κλίμα και να σηκώσουν το φορτίο να διοργανωθούν εκλογές για να επανέλθει η ηρεμία στη Ν.Δ.

Όμως, επειδή δεν είναι βουλευτές, έντονα συζητείται από το μεσημέρι της Κυριακής και το όνομα της Ντόρας Μπακογιάννη για να αναλάβει τη θέση της μεταβατικής προέδρου, να εκπροσωπήσει το κόμμα στη Βουλή και να εγγυηθεί η ίδια τις διαδικασίες για την ομαλή διεξαγωγή των εκλογών. Μόνο που και αυτό το σενάριο φαίνεται ότι δεν το δέχονται αρκετοί, αν και όλα είναι ανοικτά…

Το κλίμα είναι πολεμικό, η αγωνία κυριαρχεί και οι συσκέψεις ήταν συνεχείς έως και τα μεσάνυχτα της Κυριακής στα επιτελεία των υποψηφίων αρχηγών, ενώ υπήρχε και υπάρχει ανοικτή γραμμή μεταξύ των σημαντικών κέντρων λήψης των αποφάσεων στη ΝΔ, καθώς ο φόβος της διάσπασης είναι κυρίαρχος.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΤΟΥΡΚΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ 18 Σεπ 2020 | 14:34

Εξέλιξη: Ναι σε συνάντηση με τον Μητσοτάκη δηλώνει τώρα ο Ερντογάν

Ανοιχτός σε μία συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, εμφανίστηκε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΗΝ Ε.Ε. 18 Σεπ 2020 | 14:05

Τηλεδιάσκεψη Μητσοτάκη με Μέρκελ και φον ντερ Λάιεν για το προσφυγικό - Το βίντεο που παρουσίασε από το Καρά Τεπέ

Ο πρωθυπουργός είχε σήμερα τηλεδιάσκεψη με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν και την Καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ.

Η ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ 18 Σεπ 2020 | 11:26

Κορονοϊός: Μήνυμα Μητσοτάκη & Τσιόδρα για νέα μέτρα στην Αττική - Τέλος οι πολιτιστικές εκδηλώσεις - Σύσταση για τηλεργασία

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε πρόσθετα μέτρα όσον αφορά τις δημόσιες συναθροίσεις, την αναστολή πολιτιστικών εκδηλώσεων για 14 ημέρες και ενθάρρυνση της τηλεργασίας στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα.

ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΥΞΗΣΗΣ ΤΩΝ ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ 18 Σεπ 2020 | 11:11

Εκτακτο: Μήνυμα Μητσοτάκη σε λίγη ώρα για τον κορονοϊό - Έξαρση των κρουσμάτων στην Αττική

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα απευθυνθεί με μήνυμα για την εξέλιξη του κορονοϊού

TΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ 17 Σεπ 2020 | 20:27

Δημοσκόπηση Alco: Διαφορά 16,9% ΝΔ από ΣΥΡΙΖΑ - "Νταμπλ σκορ" Μητσοτάκη επί Τσίπρα για καταλληλότερος πρωθυπουργός

Tα ευρήματα της νέας δημοσκόπησης για τον μήνα Σεπτέμβριο δείχνουν τη ΝΔ να λαμβάνει 39,1%, έναντι 22,2% του ΣΥΡΙΖΑ

Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ 17 Σεπ 2020 | 18:07

Μητσοτάκης: Τα παγκόσμια επενδυτικά κεφάλαια θα κατευθυνθούν στις χώρες που αντιμετωπίζουν καλύτερα την πανδημία

Πρωταρχικός στόχος της κυβέρνησης είναι η προστασίας της δημόσιας υγείας τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΙΟ 17 Σεπ 2020 | 16:55

To τηλεφώνημα Μαρκουλάκη στον Μητσοτάκη, η Έλενα Ακρίτα και οι αντιδράσεις

Η αποκάλυψη για το τηλεφώνημα Μαρκουλάκη στον Κυριάκο Μητσοτάκη και το σχόλιο της Ελενας Ακρίτα

ΕΧΟΥΝ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ ΔΥΟ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΦΡΕΓΑΤΕΣ 17 Σεπ 2020 | 13:33

Αποκλιμάκωση στο Καστελόριζο: Φεύγουν τα τουρκικά πλοία- Ο ρόλος της Μέρκελ

Οι πληροφορίες από το ΓΕΝ αναφέρουν ότι τα περισσότερα τουρκικά πλοία έχουν αποσυρθεί

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ INSTAGRAM 17 Σεπ 2020 | 13:11

Κυριάκος και Μαρέβα Μητσοτάκη εύχονται στην κόρη τους, Σοφία, για τη γιορτή της [εικόνες]

Τη γιορτή της έχει σήμερα η μεγαλύτερη κόρη του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Μαρέβας Γκραμπόφσκι, Σοφία.

ΣΤΟΝ ECONOMIST 16 Σεπ 2020 | 21:38

Μητσοτάκης για Ερντογάν: "Οι σύμβουλοί μας είναι σε επικοινωνία - Είμαι ανοιχτός σε συνομιλίες" [βίντεο]

Από το βήμα του Economist, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις διαπραγματεύσεις με την Τουρκία

ΤΙ ΕΙΠΕ 16 Σεπ 2020 | 20:24

Η διαδικτυακή συζήτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Economist

Ο Πρωθυπουργός είχε διαδικτυακή συζήτηση με τον Εκτελεστικό Διευθυντή του Economist, Daniel Franklin

Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΔΥΟ ΗΓΕΤΩΝ 16 Σεπ 2020 | 16:01

Γεύμα Μητσοτάκη - Ζάεφ: Στο μενού ανάπτυξη της οικονομικής συνεργασίας και καλή εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών

Οι διμερείς σχέσεις και η ανάπτυξη της οικονομικής συνεργασίας στο επίκεντρο της συνάντησης Κυριάκου Μητσοτάκη και Ζόραν Ζάεφ

ΚΛΕΙΝΕΙ ΤΑ 15 16 Σεπ 2020 | 15:50

Γενέθλια για τον γιο του Αδωνι Γεωργιάδη και της Ευγενίας Μανωλίδου - Η τρυφερή ανάρτηση

Τα 15 κλείνει σήμερα ο γιος του υπουργού Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη και της Ευγενίας Μανωλίδου, Περσέας.