Ολα τα πιθανά και απίθανα σενάρια για τη νέα κυβέρνηση

Τι μας περιμένει μετά τις εκλογές της Κυριακής; Το μετεκλογικό σκηνικό όπως μπορεί να στηθεί την επόμενη μέρα.

Νίκος Τσίτσας
ΓΡΑΦΕΙ: ΝΙΚΟς ΤΣΙΤΣΑς
Ολα τα πιθανά και απίθανα σενάρια για τη νέα κυβέρνηση

Με τις δημοσκοπήσεις να καταγράφουν οριακές διαφορές μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου κόμματος και τους αναποφάσιστους να διατηρούνται ακόμα σε επίπεδα άνω του 10%, οι προβλέψεις για σχηματισμό κυβέρνησης την επόμενη μέρα των εκλογών φαίνονται παρακινδυνευμένες.

Το TheTOC παρουσιάζει όλα τα πιθανά και απίθανα σενάρια για τον σχηματισμό κυβέρνησης την επόμενη μέρα των εκλογών συμπεριλαμβανομένων και της αυτοδυναμίας του πρώτου κόμματος αλλά και του μεγάλου συνασπισμού παρά το γεγονός ότι και τα δύο ενδεχόμενα φαίνεται να απομακρύνονται με βάση τα δημοσκοπικά δεδομένα και τις δηλώσεις των πολιτικών κομμάτων.

Σενάριο 1ο: Αυτοδύναμη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ή ΝΔ

Σύμφωνα με τις μετρήσεις κοινής γνώμης που δείχνουν οριακές διαφορές μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ και τα δύο κόμματα να εναλλάσσονται στην πρώτη θέση, το ενδεχόμενο σχηματισμού αυτοδύναμης κυβέρνησης απομακρύνεται αλλά παραμένει ως ενδεχόμενο ένα τελικά επικρατήσει μία τάση των αναποφάσιστων υπέρ του ενός ή του άλλου κόμματος τις τελευταίες ώρες.

Αξίζει όμως να σημειωθεί ότι η αυτοδυναμία δεν εξαρτάται από την διαφορά μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου κόμματος αλλά αποτελεί συνάρτηση του ποσοστού που λαμβάνει ο νικητής των εκλογών και του ποσοστού των κομμάτων που θα μείνουν εκτός βουλής.

Για παράδειγμα εάν το πρώτο κόμμα λάβει 34,4%και το δεύτερο 34,2% αλλά το ποσοστό των κομμάτων που θα μείνουν εκτός βουλής ξεπεράσει το 15% (δηλαδή μείνουν εκτός βουλής ΑΝΕΛ, ΛΑΕ, Ένωση Κεντρώων και με τα υπόλοιπα κόμματα που κινούνται μεταξύ 0,2 και 2%) σε μία πεντακομματική ή εξακομματική βουλή, τότε το πρώτο κόμμα καταλαμβάνει 151 βουλευτές.

Αντίστοιχα το ποσοστό της αυτοδυναμίας διαμορφώνεται στο 34,8% όταν τα εξωκοινοβουλευτικά κόμματα αθροίζουν 14%, στο 35,2% όταν τα κόμματα εκτός βουλής είναι στο 13%.

Η σχέση μεταξύ ποσοστού εξωκοινοβουλευτικών κομμάτων και πρώτου κόμματος είναι αντιστρόφως ανάλογη αφού: το 5% στα εξωκοινοβουλευτικά κόμματα αντιστοιχεί σε ποσοστό αυτοδυναμίας 38,5%, το 7% στα εξωκοινοβουλευτικά κόμματα αντιστοιχεί σε ποσοστό 38%, το 8% στα εξωκοινοβουλευτικά κόμματα αντιστοιχεί σε ποσοστό αυτοδυναμίας 37,2%, το 8,5% έως 9,5% στα εξωκοινοβουλευτικά κόμματα αντιστοιχεί σε ποσοστό αυτοδυναμίας 37%, το 10% έως 10,5% στα εξωκοινοβουλευτικά κόμματα αντιστοιχεί σε ποσοστό αυτοδυναμίας 36,5%, το 11% στα εξωκοινοβουλευτικά κόμματα αντιστοιχεί σε ποσοστό αυτοδυναμίας 36,2% και το 12% στα εξωκοινοβουλευτικά κόμματα αντιστοιχεί σε ποσοστό αυτοδυναμίας 35,6%.

Α. Αυτοδύναμη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ: στο ενδεχόμενο αυτοδύναμης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας ενδέχεται να σχηματίσει κυβέρνηση με στελέχη του κόμματος του και προσωπικότητες από άλλους πολιτικούς χώρους καθώς η Κουμουνδούρου είδε με θετικό μάτι τις δηλώσεις στήριξης του κόμματος από τον Φ. Κουβέλη, την Μ. Ξενογιαννακοπούλου, ενώ αναμένεται να επιδιώξει την συμμετοχή του Ν. Χριστοδουλάκη αλλά και του Πάνου Καμμένου ως εξωκοινοβουλευτικού υπουργού.

Β. Αυτοδύναμη κυβέρνηση ΝΔ: Ο Ευ. Μεϊμαράκης ακόμα και στην απίθανη περίπτωση της αυτοδυναμίας της ΝΔ θα συζητήσει το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι για την συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ενότητας, όπως έχει δηλώσει προεκλογικά και πιθανότατα να αξιοποιήσει στελέχη σε κυβερνητικές θέσεις από το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ.

Σενάριο 2ο: Μεγάλος Συνασπισμός μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ.

Στην περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο νικητής των εκλογών η Κουμουνδούρου έχει δηλώσει ότι δεν θα συνεργαστεί σε μία «παραφύση» κυβέρνηση – όπως την έχει χαρακτηρίσει ο Αλέξης Τσίπρας όπου θα μετατρέψει την Χρυσή Αυγή – εάν είναι τρίτο κόμμα- σε αξιωματική αντιπολίτευση.

Από την πλευρά της η ΝΔ σε κάθε περίπτωση θα επιδιώξει την συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ. Η κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού – σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές- θα μπορούσε να σχηματιστεί μετά από μερικούς μήνες- στις αρχές του 2016- υπό την πίεση των εταίρων, στην περίπτωση που θα έχει φυλλορροήσει κάθε συμμαχία του πρώτου κόμματος με άλλα μικρότερα κάτω από το βάρος της ψήφισης των εφαρμοστικών νόμων

Σενάριο 3ο: Κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ. Οι πιθανοί κυβερνητικοί εταίροι

Στην περίπτωση που ο ΣΥΡΙZA κερδίσει έστω και με μία ψήφο διαφορά τη ΝΔ και λάβει το μπόνους των 50 εδρών θα έχει την πρώτη διερευνητική εντολή για τον σχηματισμό κυβέρνησης οπότε υπάρχουν οι εξής πιθανότητες σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας:

Α. Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ: απαραίτητη προϋπόθεση για να …επαναληφθεί το σενάριο της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ είναι να μπεί στην βουλή το κόμμα του Πάνου Καμμένου. Ακόμα όμως και σε αυτήν την περίπτωση για τον σχηματισμό κυβέρνησης – πιθανότατα- να χρειαστεί και η συμβολή ενός ακόμη κόμματος αφού οι ΑΝΕΛ θα διαθέτουν 10-11 βουλευτές και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα ξεπερνά τους 133 ακόμα και αν υπερβεί το 30%. ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι από την προεκλογική περίοδο θέτουν βέτο στην συμμετοχή Καμμένου σε ένα κυβερνητικό σχήμα.

Β. Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ- ΛΑΕ: Ακούγεται ως απίθανο σενάριο όμως στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έχουν αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να συζητήσουν συνεργασία και με το κόμμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη παρά το γεγονός ότι η ΛΑΕ έχει ξεκόψει κάθε πιθανότητα συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ. Στην περίπτωση μίας οκτακομματικής ή εννιακομματικής βουλής με την συμμετοχή ΛΑΕ και ΑΝΕΛ είναι πιθανή μία προσέγγιση από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ που όμως αναμένεται να έχει αποτέλεσμα πολιτικό.

Γ. Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ – Ποτάμι: Το σενάριο της συγκυβέρνησης των τριών κομμάτων έχει υποστηρικτές και στο εξωτερικό αφού έχει καταγραφεί ως θετική εξέλιξη ακόμα και από οικονομικούς αναλυτές. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κάνει ανοίγματα στο ΠΑΣΟΚ για μελλοντική συνεργασία αλλά η πολεμική ρητορική προς το Ποτάμι που το ταυτίζει με τα μεγάλα συμφέροντα, δυσκολεύουν την προσέγγιση των δύο κομμάτων. Ο κ. Θεοδωράκης έχει δηλώσει ότι θα συμμετέχει σε κάθε προσπάθεια για την συγκρότηση κυβέρνησης την επόμενη μέρα των εκλογών προκειμένου να βγεί η χώρα από το αδιέξοδο. Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ ξεπεράσει το 30% και τα δύο κόμματα κινηθούν μεταξύ 4-6% σε μία επτακομματική βουλή τότε ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει περίπου 130 βουλευτές και από 12-14 βουλευτές το καθένα από τα άλλα δύο κόμματα, που θα έδινε μία ευρεία από 154 – 158 βουλευτές.

Δ. Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΠΑΣΟΚ και…. Είναι πιθανό να μην ευοδωθεί η συνεργασία με μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Ποταμιού ακόμα και λόγω αντιδράσεων από το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ να παραμείνει ο μόνος εν δυνάμει κυβερνητικός εταίρος. Εάν το ΠΑΣΟΚ αγγίξει ή ξεπεράσει το 8% και καταφέρει να αναδειχτεί τρίτη δύναμη τότε είναι πιθανό να σχηματίζεται πλειοψηφία με ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ αφού και τα δύο κόμματα θα ξεπερνούν τους 151 βουλευτές. Βέβαια το ΠΑΣΟΚ έχει δηλώσει ότι θα πιέσει στην κατεύθυνση της δημιουργία κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας. Ακόμα όμως και στην περίπτωση που ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ θα έχουν κοινοβουλευτική δύναμη περίπου 143-148 βουλευτές, είναι πιθανό να χρειαστεί η συμβολή ενός μικρότερου κόμματος όπως η Ένωση Κεντρώων εάν τελικά μπει στην Βουλή προκειμένου να διαμορφωθεί η απαραίτητη κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Ε. Κυβέρνηση μειοψηφίας ΣΥΡΙΖΑ με ψήφο ανοχής από τα άλλα κόμματα: η αντιπαράθεση της προεκλογικής περιόδου αλλά και η πολιτική προσέγγιση της κυβέρνησης συνεργασίας από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι πιθανό να μην καταλήξει σε συμφωνία ούτε με τους πιθανούς εταίρους του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού. Σε μία τέτοια περίπτωση υπάρχει το ενδεχόμενο- αν και φαίνεται απίθανο με τα σημερινά δεδομένα - να σχηματιστεί κυβέρνηση μειοψηφίας από τον ΣΥΡΙΖΑ που θα διαθέτει 131-133 βουλευτές με την ψήφο ανοχής του ΠΑΣΟΚ, του Ποταμιού και πιθανότατα της ΝΔ.

Σενάριο 4ο: Κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό τη ΝΔ

Ο Ευ. Μεϊμαράκης έχει δηλώσει ότι θα επιδιώξει την συνεργασία με όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου που έχουν ευρωπαϊκό προσανατολισμό. Η ΝΔ θα μπορούσε να συγκροτήσει κυβέρνηση συνασπισμού με τη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού. Σε μια τέτοια κυβέρνηση θα μπορούσε να συμμετέχει και ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά η Κουμουνδούρου αναμένεται να τον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σε μία τέτοια περίπτωση.

Σενάριο 5ο: Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας

ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι έχουν εκφραστεί θετικά στην προοπτική σχηματισμού κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας. Στην περίπτωση που κερδίσει τις εκλογές η ΝΔ τότε θα μπορούσε να αποτελέσει ένα ισχυρό ενδεχόμενο ο σχηματισμός κυβέρνησης από στελέχη όλων των κομμάτων που έχουν ευρωπαϊκό Προσανατολισμό (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι) ακόμα και με την παρουσία στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία θα συμβάλουν στην προσπάθεια πιθανότατα και χωρίς την έγκριση του κόμματος τους.

Σενάριο 6ο: Εκλογές

Μπορεί τα δύο μεγάλα κόμματα να διαβεβαιώνουν ότι θα σχηματιστεί κυβέρνηση την επόμενη μέρα των εκλογών, όμως δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να μην επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ των πολιτικών σχηματισμών κατά την διάρκεια των διερευνητικών εντολών και η χώρα να οδηγηθεί σύντομα ξανά σε εκλογές. Παρά το γεγονός ότι μία τέτοια πιθανότητα μοιάζει έως και απίθανο να γίνει πραγματικότητα, δεν μπορεί να αποκλειστεί ως ενδεχόμενο για την επόμενη μέρα των εκλογών.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΟ ΦΟΡΤΙΣΕ ΣΤΟ ΕΙΔΙΚΟ ΣΗΜΕΙΟ ΦΟΡΤΙΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΤΟΥ ΚΤΗΡΙΟΥ 25 Ιαν 2021 | 15:06

Κυριάκος Μητσοτάκης: Πήγε στο Υπουργείο Περιβάλλοντος οδηγώντας το δικό του ηλεκτροκίνητο αυτοκίνητο [Εικόνες[

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πήγε στο υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας με το ηλεκτροκίνητο αυτοκίνητό του

«ΧΑΙΡΟΜΑΣΤΕ ΠΟΥ ΟΙ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΞΕΚΙΝΟΥΝ» 25 Ιαν 2021 | 15:01

Ικανοποίηση Βερολίνου για τις διερευνητικές- Ελπίζουμε να βρεθεί καλή λύση στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου

Την ικανοποίησή της για την επανεκκίνηση των διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας εξέφρασε η εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΕΞ.

ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ 25 Ιαν 2021 | 14:45

Στο Πεντάγωνο η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας Παρλί- Πέφτουν οι υπογραφές για τα Rafale [Εικόνες]

Στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας έφτασε η Φλοράνς Παρλί για την υπογραφή της σύμβασης προμήθειας 18 μαχητικών αεροσκαφών τύπου Rafale.

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ FACEBOOK 25 Ιαν 2021 | 14:29

Κορονοϊός: Εκανε και τη 2η δόση του εμβολίου η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φω΄φη Γεννηματά

Η ανάρτηση της Φώφης Γεννηματά για τη δεύτερη δόσηη του εμβολίου κατά του κορονοϊού.

ΑΝΤΙΟ ΣΗΦΗ ΜΟΥ 25 Ιαν 2021 | 14:10

Ο Κάρολος Παπούλιας για τον Σήφη Βαλυράκη- Του έχω θυμώσει που έφυγε πρώτος

Ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας για τον θάνατο του Σήφη Βαλυράκη

ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ 25 Ιαν 2021 | 14:07

Ολοκληρώθηκαν οι διερευνητικές επαφές Ελλάδας Τουρκίας- Τρείς ώρες κράτησαν, σε λίγο ανακοινώσεις

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο ο πρώτος κύκλος των διερευνητικών επαφών Ελλάδας και Τουρκίας που διήρκεσαν 3,5 ώρες.

Ο ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΥΝΕΣΤΗΣΕ ΥΠΟΜΟΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ 25 Ιαν 2021 | 13:50

Εμμεση απάντηση Πικραμμένου σε Σαμαρά: Δεν υπάρχουν Έλληνες μη πατριώτες – Ας μην τραβάμε το χαλί της ελληνικής αποστολής

Η απάντηση του αντιπρέδρου της Κυβέρνησης Π. Πικραμμένου για την αντίθεση του Α. Σαμαρά στην επανέναρξη των διερευνητικών επαφών Ελλάδας - Τουρκίας.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ 25 Ιαν 2021 | 13:43

Σάλος με ανάρτηση υποψήφιας βουλευτή της ΝΔ για την Μπεκατώρου: "Οι κυρίες αν δεν έχουν ευαρέσκεια δεν μπαίνουν σε δωμάτια ανδρών"

Αλγεινές εντυπώσεις έχει δημιουργήσει η δήλωση της Ελένης Αξιόγλου, σχετικά με την Σοφία Μπεκατώρου. Τι απαντά η ίδια.

ΣΕ ΟΛΑ ΟΧΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΩΗΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ 25 Ιαν 2021 | 13:35

Αμηχανία Ταραντίλη για το "αντάρτικο" Σαμαρά: "Γνωστές οι απόψεις του"

Σε χαμηλούς τόνους και με ελαφρά αμηχανία οι δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου για τις διαφοροποιήσεις Σαμαρά.

ΤΙ ΣΥΖΗΤΗΣΑΝ 25 Ιαν 2021 | 13:08

Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη με τη νεοεκλεγείσα πρωθυπουργό της Λιθουανίας

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι η συνομιλία του πρωθυπουργού με τη λιθουανή ομόλογό του επικεντρώθηκε στο μεγάλο εγχείρημα του εμβολιασμού.

ΤΙ ΘΑ ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ 25 Ιαν 2021 | 12:46

Χρυσοχοϊδης: Προτεραιότητά μας να μην διαλύονται οι συγκεντρώσεις από πέντε μπαχαλάκηδες

"Όλοι μπορεί να διαδηλώνουν στο πλαίσιο κάποιων κανόνων" είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χρυσοχοΐδης.

ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΛΙΕΣ ΑΓΑΠΕΣ ΜΗ ΜΙΛΑΣ 25 Ιαν 2021 | 12:43

Ο Φλωρίδης (ΚΙΝΑΛ) για την επιστροφή Τσίπρα στην εξουσία και το άρθρο Μαραντζίδη- Επιστροφές, καταστροφές...

Ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Φλωρίδης απαντά στο άρθρο Μαραντζίδη για την επιστροφή Τσίπρα στην εξουσία

«ΚΑΜΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΔΕΝ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ» 25 Ιαν 2021 | 12:30

Ταραντίλης για διερευνητικές: Δεν είναι διαπραγματεύσεις, ούτε έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα

"Στόχος είναι να πιάσουμε το νήμα απ' το σημείο που διακόπηκαν οι επαφές το 2016" ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χ.Ταραντίλης, για τις διερευνητικές επαφές.