Ολα τα πιθανά και απίθανα σενάρια για τη νέα κυβέρνηση

Τι μας περιμένει μετά τις εκλογές της Κυριακής; Το μετεκλογικό σκηνικό όπως μπορεί να στηθεί την επόμενη μέρα.

Νίκος Τσίτσας
ΓΡΑΦΕΙ: ΝΙΚΟς ΤΣΙΤΣΑς
Ολα τα πιθανά και απίθανα σενάρια για τη νέα κυβέρνηση

Με τις δημοσκοπήσεις να καταγράφουν οριακές διαφορές μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου κόμματος και τους αναποφάσιστους να διατηρούνται ακόμα σε επίπεδα άνω του 10%, οι προβλέψεις για σχηματισμό κυβέρνησης την επόμενη μέρα των εκλογών φαίνονται παρακινδυνευμένες.

Το TheTOC παρουσιάζει όλα τα πιθανά και απίθανα σενάρια για τον σχηματισμό κυβέρνησης την επόμενη μέρα των εκλογών συμπεριλαμβανομένων και της αυτοδυναμίας του πρώτου κόμματος αλλά και του μεγάλου συνασπισμού παρά το γεγονός ότι και τα δύο ενδεχόμενα φαίνεται να απομακρύνονται με βάση τα δημοσκοπικά δεδομένα και τις δηλώσεις των πολιτικών κομμάτων.

Σενάριο 1ο: Αυτοδύναμη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ή ΝΔ

Σύμφωνα με τις μετρήσεις κοινής γνώμης που δείχνουν οριακές διαφορές μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ και τα δύο κόμματα να εναλλάσσονται στην πρώτη θέση, το ενδεχόμενο σχηματισμού αυτοδύναμης κυβέρνησης απομακρύνεται αλλά παραμένει ως ενδεχόμενο ένα τελικά επικρατήσει μία τάση των αναποφάσιστων υπέρ του ενός ή του άλλου κόμματος τις τελευταίες ώρες.

Αξίζει όμως να σημειωθεί ότι η αυτοδυναμία δεν εξαρτάται από την διαφορά μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου κόμματος αλλά αποτελεί συνάρτηση του ποσοστού που λαμβάνει ο νικητής των εκλογών και του ποσοστού των κομμάτων που θα μείνουν εκτός βουλής.

Για παράδειγμα εάν το πρώτο κόμμα λάβει 34,4%και το δεύτερο 34,2% αλλά το ποσοστό των κομμάτων που θα μείνουν εκτός βουλής ξεπεράσει το 15% (δηλαδή μείνουν εκτός βουλής ΑΝΕΛ, ΛΑΕ, Ένωση Κεντρώων και με τα υπόλοιπα κόμματα που κινούνται μεταξύ 0,2 και 2%) σε μία πεντακομματική ή εξακομματική βουλή, τότε το πρώτο κόμμα καταλαμβάνει 151 βουλευτές.

Αντίστοιχα το ποσοστό της αυτοδυναμίας διαμορφώνεται στο 34,8% όταν τα εξωκοινοβουλευτικά κόμματα αθροίζουν 14%, στο 35,2% όταν τα κόμματα εκτός βουλής είναι στο 13%.

Η σχέση μεταξύ ποσοστού εξωκοινοβουλευτικών κομμάτων και πρώτου κόμματος είναι αντιστρόφως ανάλογη αφού: το 5% στα εξωκοινοβουλευτικά κόμματα αντιστοιχεί σε ποσοστό αυτοδυναμίας 38,5%, το 7% στα εξωκοινοβουλευτικά κόμματα αντιστοιχεί σε ποσοστό 38%, το 8% στα εξωκοινοβουλευτικά κόμματα αντιστοιχεί σε ποσοστό αυτοδυναμίας 37,2%, το 8,5% έως 9,5% στα εξωκοινοβουλευτικά κόμματα αντιστοιχεί σε ποσοστό αυτοδυναμίας 37%, το 10% έως 10,5% στα εξωκοινοβουλευτικά κόμματα αντιστοιχεί σε ποσοστό αυτοδυναμίας 36,5%, το 11% στα εξωκοινοβουλευτικά κόμματα αντιστοιχεί σε ποσοστό αυτοδυναμίας 36,2% και το 12% στα εξωκοινοβουλευτικά κόμματα αντιστοιχεί σε ποσοστό αυτοδυναμίας 35,6%.

Α. Αυτοδύναμη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ: στο ενδεχόμενο αυτοδύναμης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας ενδέχεται να σχηματίσει κυβέρνηση με στελέχη του κόμματος του και προσωπικότητες από άλλους πολιτικούς χώρους καθώς η Κουμουνδούρου είδε με θετικό μάτι τις δηλώσεις στήριξης του κόμματος από τον Φ. Κουβέλη, την Μ. Ξενογιαννακοπούλου, ενώ αναμένεται να επιδιώξει την συμμετοχή του Ν. Χριστοδουλάκη αλλά και του Πάνου Καμμένου ως εξωκοινοβουλευτικού υπουργού.

Β. Αυτοδύναμη κυβέρνηση ΝΔ: Ο Ευ. Μεϊμαράκης ακόμα και στην απίθανη περίπτωση της αυτοδυναμίας της ΝΔ θα συζητήσει το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι για την συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ενότητας, όπως έχει δηλώσει προεκλογικά και πιθανότατα να αξιοποιήσει στελέχη σε κυβερνητικές θέσεις από το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ.

Σενάριο 2ο: Μεγάλος Συνασπισμός μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ.

Στην περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο νικητής των εκλογών η Κουμουνδούρου έχει δηλώσει ότι δεν θα συνεργαστεί σε μία «παραφύση» κυβέρνηση – όπως την έχει χαρακτηρίσει ο Αλέξης Τσίπρας όπου θα μετατρέψει την Χρυσή Αυγή – εάν είναι τρίτο κόμμα- σε αξιωματική αντιπολίτευση.

Από την πλευρά της η ΝΔ σε κάθε περίπτωση θα επιδιώξει την συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ. Η κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού – σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές- θα μπορούσε να σχηματιστεί μετά από μερικούς μήνες- στις αρχές του 2016- υπό την πίεση των εταίρων, στην περίπτωση που θα έχει φυλλορροήσει κάθε συμμαχία του πρώτου κόμματος με άλλα μικρότερα κάτω από το βάρος της ψήφισης των εφαρμοστικών νόμων

Σενάριο 3ο: Κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ. Οι πιθανοί κυβερνητικοί εταίροι

Στην περίπτωση που ο ΣΥΡΙZA κερδίσει έστω και με μία ψήφο διαφορά τη ΝΔ και λάβει το μπόνους των 50 εδρών θα έχει την πρώτη διερευνητική εντολή για τον σχηματισμό κυβέρνησης οπότε υπάρχουν οι εξής πιθανότητες σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας:

Α. Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ: απαραίτητη προϋπόθεση για να …επαναληφθεί το σενάριο της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ είναι να μπεί στην βουλή το κόμμα του Πάνου Καμμένου. Ακόμα όμως και σε αυτήν την περίπτωση για τον σχηματισμό κυβέρνησης – πιθανότατα- να χρειαστεί και η συμβολή ενός ακόμη κόμματος αφού οι ΑΝΕΛ θα διαθέτουν 10-11 βουλευτές και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα ξεπερνά τους 133 ακόμα και αν υπερβεί το 30%. ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι από την προεκλογική περίοδο θέτουν βέτο στην συμμετοχή Καμμένου σε ένα κυβερνητικό σχήμα.

Β. Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ- ΛΑΕ: Ακούγεται ως απίθανο σενάριο όμως στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έχουν αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να συζητήσουν συνεργασία και με το κόμμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη παρά το γεγονός ότι η ΛΑΕ έχει ξεκόψει κάθε πιθανότητα συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ. Στην περίπτωση μίας οκτακομματικής ή εννιακομματικής βουλής με την συμμετοχή ΛΑΕ και ΑΝΕΛ είναι πιθανή μία προσέγγιση από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ που όμως αναμένεται να έχει αποτέλεσμα πολιτικό.

Γ. Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ – Ποτάμι: Το σενάριο της συγκυβέρνησης των τριών κομμάτων έχει υποστηρικτές και στο εξωτερικό αφού έχει καταγραφεί ως θετική εξέλιξη ακόμα και από οικονομικούς αναλυτές. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κάνει ανοίγματα στο ΠΑΣΟΚ για μελλοντική συνεργασία αλλά η πολεμική ρητορική προς το Ποτάμι που το ταυτίζει με τα μεγάλα συμφέροντα, δυσκολεύουν την προσέγγιση των δύο κομμάτων. Ο κ. Θεοδωράκης έχει δηλώσει ότι θα συμμετέχει σε κάθε προσπάθεια για την συγκρότηση κυβέρνησης την επόμενη μέρα των εκλογών προκειμένου να βγεί η χώρα από το αδιέξοδο. Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ ξεπεράσει το 30% και τα δύο κόμματα κινηθούν μεταξύ 4-6% σε μία επτακομματική βουλή τότε ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει περίπου 130 βουλευτές και από 12-14 βουλευτές το καθένα από τα άλλα δύο κόμματα, που θα έδινε μία ευρεία από 154 – 158 βουλευτές.

Δ. Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΠΑΣΟΚ και…. Είναι πιθανό να μην ευοδωθεί η συνεργασία με μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Ποταμιού ακόμα και λόγω αντιδράσεων από το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ να παραμείνει ο μόνος εν δυνάμει κυβερνητικός εταίρος. Εάν το ΠΑΣΟΚ αγγίξει ή ξεπεράσει το 8% και καταφέρει να αναδειχτεί τρίτη δύναμη τότε είναι πιθανό να σχηματίζεται πλειοψηφία με ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ αφού και τα δύο κόμματα θα ξεπερνούν τους 151 βουλευτές. Βέβαια το ΠΑΣΟΚ έχει δηλώσει ότι θα πιέσει στην κατεύθυνση της δημιουργία κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας. Ακόμα όμως και στην περίπτωση που ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ θα έχουν κοινοβουλευτική δύναμη περίπου 143-148 βουλευτές, είναι πιθανό να χρειαστεί η συμβολή ενός μικρότερου κόμματος όπως η Ένωση Κεντρώων εάν τελικά μπει στην Βουλή προκειμένου να διαμορφωθεί η απαραίτητη κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Ε. Κυβέρνηση μειοψηφίας ΣΥΡΙΖΑ με ψήφο ανοχής από τα άλλα κόμματα: η αντιπαράθεση της προεκλογικής περιόδου αλλά και η πολιτική προσέγγιση της κυβέρνησης συνεργασίας από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι πιθανό να μην καταλήξει σε συμφωνία ούτε με τους πιθανούς εταίρους του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού. Σε μία τέτοια περίπτωση υπάρχει το ενδεχόμενο- αν και φαίνεται απίθανο με τα σημερινά δεδομένα - να σχηματιστεί κυβέρνηση μειοψηφίας από τον ΣΥΡΙΖΑ που θα διαθέτει 131-133 βουλευτές με την ψήφο ανοχής του ΠΑΣΟΚ, του Ποταμιού και πιθανότατα της ΝΔ.

Σενάριο 4ο: Κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό τη ΝΔ

Ο Ευ. Μεϊμαράκης έχει δηλώσει ότι θα επιδιώξει την συνεργασία με όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου που έχουν ευρωπαϊκό προσανατολισμό. Η ΝΔ θα μπορούσε να συγκροτήσει κυβέρνηση συνασπισμού με τη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού. Σε μια τέτοια κυβέρνηση θα μπορούσε να συμμετέχει και ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά η Κουμουνδούρου αναμένεται να τον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σε μία τέτοια περίπτωση.

Σενάριο 5ο: Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας

ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι έχουν εκφραστεί θετικά στην προοπτική σχηματισμού κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας. Στην περίπτωση που κερδίσει τις εκλογές η ΝΔ τότε θα μπορούσε να αποτελέσει ένα ισχυρό ενδεχόμενο ο σχηματισμός κυβέρνησης από στελέχη όλων των κομμάτων που έχουν ευρωπαϊκό Προσανατολισμό (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι) ακόμα και με την παρουσία στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία θα συμβάλουν στην προσπάθεια πιθανότατα και χωρίς την έγκριση του κόμματος τους.

Σενάριο 6ο: Εκλογές

Μπορεί τα δύο μεγάλα κόμματα να διαβεβαιώνουν ότι θα σχηματιστεί κυβέρνηση την επόμενη μέρα των εκλογών, όμως δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να μην επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ των πολιτικών σχηματισμών κατά την διάρκεια των διερευνητικών εντολών και η χώρα να οδηγηθεί σύντομα ξανά σε εκλογές. Παρά το γεγονός ότι μία τέτοια πιθανότητα μοιάζει έως και απίθανο να γίνει πραγματικότητα, δεν μπορεί να αποκλειστεί ως ενδεχόμενο για την επόμενη μέρα των εκλογών.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΑΡΧΙΖΕΙ Η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ 27 Ιαν 2022 | 13:43

Πρόταση μομφής: Τι είναι και ποια διαδικασία θα ακολουθηθεί - Τι προβλέπει το Σύνταγμα και ο Κανονισμός της Βουλής

Για να γίνει δεκτή η πρόταση μομφής που κατέθεσε ο Α. Τσίπρας θα πρέπει να εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία των βουλευτών, δηλαδή τουλάχιστον 151 βουλευτές.

ΣΕ ΠΟΙΕΣ ΑΓΟΡΕΣ ΣΤΡΕΦΕΤΑΙ Η ΑΓΚΥΡΑ 27 Ιαν 2022 | 13:41

Οι εναλλακτικές της Τουρκίας για μαχητικά που θα "κοντράρουν" τα Rafale εάν χάσει και τα F-16

Σε αδιέξοδο η Τουρκία, μετά την απόκτηση των Rafale από την Ελλάδα.

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ 27 Ιαν 2022 | 13:18

Η απάντηση της κυβέρνησης στην πρόταση μομφής: Κίνηση εντυπωσιασμού - Ο Τσίπρας βλέπει την πολιτική του απήχηση να φθίνει

"Το δικό μας μέτρο σύγκρισης δεν είναι το αποτυχημένο χθες που ο κ. Τσίπρας φαντασιώνεται να επαναφέρει", είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχολιάζοντας την πρόταση μομφής.

ΚΑΡΦΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ 27 Ιαν 2022 | 13:00

Εξαλλος ο Πατούλης: Δεν φταίω εγώ για το φιάσκο - "Αλλος τα έκανε θάλασσα" - Εγώ έκλεισα τα σχολεία...

Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης περνάει στην αντεπίθεση. Αρνείται τις ευθύνες για το φιάσκο με την κακοκαιρία.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ 27 Ιαν 2022 | 12:59

Γεωργιάδης για κακοκαιρία "Ελπίς": Από το "όλα καλά", μέχρι το "όλα μαύρα" υπάρχει απόσταση

Οι ευθύνες ανάμεσα σε Αττική Οδό και Τροχαία θα αποδειχθούν στην αρμόδια επιτροπή που θα διερευνήσει τα γεγονότα, είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 27 Ιαν 2022 | 12:33

Πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης κατάθεσε ο Τσίπρας στη Βουλή: "Εχει έρθει η ώρα να φύγετε"

"Καταθέτω πρόταση μομφής εναντίον της χειρότερης κυβέρνησης από τη μεταπολίτευση. Εχει έρθει η ώρα να φύγετε", είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΣΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ 27 Ιαν 2022 | 11:37

ΚΥΣΕΑ: Τέλος ο αρχηγός της Πυροσβεστικής Στ. Κολοκούρης - Ολες οι αλλαγές στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων

Συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Όλες οι αλλαγές σε Πυροσβεστική και Ένοπλες Δυνάμεις. Αλλάζει ο αρχηγός της Π.Υ., Στέφανος Κολοκούρης.

ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ ΘΑ ΜΕΤΑΒΕΙ ΣΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΒΡΑΙΩΝ 27 Ιαν 2022 | 11:30

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου για την Ημέρα Μνήμης Ολοκαυτώματος: Τιμάμε τα εκατομμύρια θύματα της ναζιστικής φρίκης

Η ΠτΔ Κατερίνα Σακελλαροπούλου έγραψε στο Twitter με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος: Τιμάμε τα εκατομμύρια θύματα της ναζιστικής φρίκης.

"ΝΑ ΜΑΥΡΙΣΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΑΝΙΚΑΝΟΥΣ" 27 Ιαν 2022 | 11:13

"Δήμαρχοι για βαφτίσια, ρουσφέτια και πανηγύρια" - Ποιους καρφώνει το κύριο άρθρο της "Καθημερινής"

Δήμαρχοι για βαφτίσια έχει τίτλο το κύριο άρθρο της Καθημερινής και μας καλεί να προσέχουμε... τι ψηφίζουμε.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΑΡΝΑΟΥΤΟΓΛΟΥ 27 Ιαν 2022 | 10:18

Η Δόμνα Μιχαηλίδου για τα στερεότυπα: Οταν πήγα να παραλάβω το υπουργείο, νόμιζαν ότι ήμουν η γραμματέας...

Η Δόμνα Μιχαηλίδου, παραχώρησε μία εφ' όλης της ύλης συνέντευξη στον Γρηγόρη Αρναούτογλου. Γιατί δεν δημοσιεύτηκε το όνομα του ορφανοτροφείου - κολαστηρίου.

ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ΕΛΠΙΣ 27 Ιαν 2022 | 09:48

Καρφιά Πατούλη: Δεν είμαι η Πολιτική Προστασία - Να αναλάβουν όλοι με ανδρεία τις ευθύνες τους όπως εγώ

"Να βγουν όλοι με ανδρεία να αναλάβουν τις δίκες τους ευθύνες όπως τις αναλαμβάνω εγώ", δήλωσε σήμερα ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης.

Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΣΕ ΕΡΩΤΗΣΗ 27 Ιαν 2022 | 09:28

Νευρική η πρώτη δήλωση Ερντογάν για τα Rafale: Πρέπει να ενισχυθούμε, η Ελλάδα κάνει διάφορους υπολογισμούς στην περιοχή

Ερωτηθείς από δημοσιογράφους ο Τούρκος πρόεδρος απάντησε νευρικά ότι η Ελλάδα αγοράζει "διάφορα από τη Γαλλία" και τόνισε: "Πρέπει να ενισχυθούμε".

ΔΗΛΩΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΚΙΝΑΛ 27 Ιαν 2022 | 08:07

Ανδρουλάκης: Μισή η συγγνώμη του Κυριάκου Μητσοτάκη

"Για άλλη μια φορά, ο κ. Μητσοτάκης ζητά συγγνώμη κατόπιν εορτής" σημειώνει ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης.