Ολα τα πολιτικά σενάρια μετά το «όχι» της τρόικας

Το ΔΝΤ με το επιχείρημα του δημοσιονομικού κενού τορπιλίζει τις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα.

ola-ta-politika-senaria-meta-to-oxi-tis-troikas
|
SHARE THIS
0
SHARES

Προσέγγιση σε αρκετά σημεία που αφορούν το ασφαλιστικό και το εργασιακό πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι μεταξύ Τρόικας και ελληνικής πλευράς αλλά παραμένει η διαφωνία για το δημοσιονομικό κενό ελέω ΔΝΤ.

Όπως αναφέρουν κύκλοι του ΠΑΣΟΚ μετά την χτεσινή ενημέρωση στον Ευ. Βενιζέλο από τον Χρήστο Πρωτόπαπα μόλις έφτασε στην Αθήνα, καθώς συμμετείχε στην ελληνική αντιπροσωπεία στο Παρίσι εκ μέρους του Κινήματος, η διαπραγμάτευση θα μεταφερθεί σε πολιτικό επίπεδο λόγω της διαφωνίας που υπάρχει για το δημοσιονομικό κενό για το οποίο επέμενε το ΔΝΤ που με την στάση του μπλόκαρε την επίτευξη συμφωνίας. Υπενθυμίζεται ότι οι δανειστές εκτιμούν ότι το… κενό θα φτάσει και τα 2,5 δισ. Ευρώ για το 2015 την ίδια στιγμή που η ελληνική πλευρά δεν δέχεται ότι θα υπάρξει δημοσιονομικό κενό την επόμενη χρονιά.

Στο Παρίσι υπήρχε προσέγγιση μεταξύ των δύο πλευρών στο ασφαλιστικό

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι στο Παρίσι υπήρχε προσέγγιση μεταξύ των δύο πλευρών στο ασφαλιστικό, όπου συμφωνήθηκε να αυξηθούν από 15 σε 20 τα χρόνια για την καταβολή της ελάχιστης σύνταξης αλλά μόνο για τους νέους ασφαλισμένους κάτω των 35 ετών. Υπήρξε συμφωνία να μην επηρεαστούν το ΕΚΑΣ και οι κύριες συντάξεις ενώ για τα εργασιακά αποσύρθηκε - όπως αναφέρουν οι ίδιοι κύκλοι - η αξίωση της Τρόικας να γίνονται οι απεργίες με το 50%+1 των εργαζομένων μετά από πιέσεις του ΠΑΣΟΚ.

Η καθυστέρηση στην επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της ελληνικής πλευράς και της τρόικας συμβάλλει ουσιαστικά στην επίσπευση των εσωτερικών πολιτικών εξελίξεων. Οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος, που θα συζητήσουν σήμερα στις 10:00 το πρωί, αναμένεται να επικεντρώσουν στο θέμα της πολιτικής διαπραγμάτευσης διαφωνώντας με το δημοσιονομικό κενό που υποστηρίζουν οι δανειστές, πίσω από το οποίο ακολουθεί ένας νέος κύκλος επώδυνων μέτρων τα οποία προσπαθεί να αποφύγει η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με κύκλους του ΠΑΣΟΚ σε κάθε περίπτωση ο Πρόεδρος του Κινήματος και οι βουλευτές δεν πρόκειται να δεχτούν αλλαγές στα όρια συνταξιοδότησης ή και μειώσεις κύριων συντάξεων καθώς και στο ΕΚΑΣ, ενώ επιμένουν μέχρι τέλους στην άρνηση των αλλαγών στο εργασιακό κυρίως τον τρόπο λήψης των αποφάσεων για τις απεργίες. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook