Όλες οι ρυθμίσεις για τους στρατεύσιμους κατοίκους εξωτερικού

Διευκολύνσεις της ισχύουσας νομοθεσίας για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των Ελλήνων του εξωτερικού, λόγω του περιορισμού των μετακινήσεων.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Στις διευκολύνσεις της ισχύουσας νομοθεσίας για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των Ελλήνων του εξωτερικού, λόγω του περιορισμού των μετακινήσεων από και προς χώρες του εξωτερικού εξαιτίας του κορονοϊού, αναφέρεται ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής, απαντώντας σε σχετική ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι ερωτώντες βουλευτές αναφέρονται στους:

- Ανυπότακτους εξωτερικού που εγκλωβίστηκαν στην Ελλάδα πάνω από τριάντα ημέρες

- Μόνιμους κατοίκους εξωτερικού που κινδυνεύουν να μείνουν στην Ελλάδα πάνω από την προβλεπόμενη προθεσμία των έξι μηνών ανά ημερολογιακό έτος και να χάσουν την ιδιότητα του μονίμου κατοίκου εξωτερικού και

- Στρατεύσιμους που διαμένουν στο εξωτερικό, υποχρεούνται να καταταγούν αρχές Ιουνίου, χωρίς όμως να εξασφαλίζεται η μετακίνησή τους προς την Ελλάδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στην απάντηση του ο κ. Στεφανής αναφέρει τα ακόλουθα:

- Στους ανυπότακτους εξωτερικού επιτρέπεται, κατ' εξαίρεση, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 5 του άρθρου 54 του ν.3421/2005, η είσοδος και η παραμονή στην Ελλάδα, χωρίς έλεγχο της στρατολογικής κατάστασης, για χρονικό διάστημα που δεν μπορεί να υπερβαίνει τις τριάντα ημέρες συνολικά ή τμηματικά, κατ' έτος. Το χρονικό διάστημα του ανωτέρω εδαφίου μπορεί να ανανεώνεται μέχρι τη συμπλήρωση τριών μηνών συνολικά, αποκλειστικά σε περιπτώσεις που η είσοδος και παραμονή στην Ελλάδα επιβάλλεται για λόγους προσωπικής ασφάλειας, εξαιτίας σοβαρών, πασίδηλων γεγονότων που συμβαίνουν στις χώρες διαμονής τους.

Κατόπιν των ανωτέρω, και με δεδομένο ότι η υγειονομική κρίση έχει ωθήσει σε είσοδο και παραμονή στην Ελλάδα ανυπότακτων εξωτερικού για λόγους προσωπικής ασφάλειας, είναι δυνατή η παράταση του χρόνου παραμονής τους στην Ελλάδα, για όσο χρόνο διαρκούν οι έκτακτες συνθήκες και μέχρι τη συμπλήρωση τριών μηνών συνολικά.

- Σε ό,τι αφορά στους μονίμους κατοίκους εξωτερικού που κινδυνεύουν να μείνουν στην Ελλάδα πάνω από την προβλεπόμενη προθεσμία των έξι μηνών ανά ημερολογιακό έτος και να χάσουν την ιδιότητα του μονίμου κατοίκου εξωτερικού, σύμφωνα με το άρθρο 25 του ν.3421/2005, αναβάλλεται η κατάταξη στις Ένοπλες Δυνάμεις όσων έχουν την ιδιότητα του μόνιμου κατοίκου εξωτερικού και έχουν κύρια και μόνιμη εγκατάσταση στο εξωτερικό για ένδεκα, τουλάχιστον, συνεχόμενα έτη, σε μια ή περισσότερες χώρες ή έχουν βιοποριστική εγκατάσταση και κατοικούν στο εξωτερικό για επτά, τουλάχιστον, συνεχόμενα έτη, σε μια ή περισσότερες χώρες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Απώλεια της ιδιότητας επέρχεται με την υπέρβαση έξι μηνών παραμονής στην Ελλάδα εντός του ίδιου ημερολογιακού έτους. Συνεπώς, όσοι έχουν τύχει αναβολής κατάταξης ως μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού και εισήλθαν στη χώρα την 1/1/2020 είναι δυνατόν να παραμείνουν μέχρι την 30/6/2020, χωρίς απώλεια της ιδιότητας του μονίμου κατοίκου εξωτερικού, ενώ όσοι εισήλθαν σε μεταγενέστερη ημερομηνία είναι δυνατή η παραμονή τους μέχρι τη συμπλήρωση έξι μηνών.

- Αναφορικά με τους στρατεύσιμους που διαμένουν στο εξωτερικό και υποχρεούνται να καταταγούν αρχές Ιουνίου 2020, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 29 του ν.3421/2005, είναι δυνατή η χορήγηση αναβολής κατάταξης στους στρατευσίμους, οι οποίοι κατά την ημερομηνία που υποχρεούνται για κατάταξη έχουν οικογενειακούς-προσωπικούς-οικονομικούς λόγους, για την αντιμετώπιση των οποίων απαιτείται η αυτοπρόσωπη παρουσία τους ή έχουν υποχρεώσεις που πρέπει να εκπληρώσουν στο άμεσο μέλλον. Αν η αναβολή χορηγηθεί, οι ενδιαφερόμενοι κατατάσσονται με τη μεθεπόμενη Εκπαιδευτική Σειρά Στρατευσίμων Οπλιτών (ΕΣΣΟ). Επιπλέον, για τη μη τήρηση της υποχρέωσης για κατάταξη είναι δυνατή η επίκληση λόγων ανωτέρας βίας ή ανυπέρβλητου κωλύματος καθώς και εξαιρετικών λόγων, σύμφωνα με τα καθοριζόμενα στις παρ. 2 και 3 του άρθρου 70 του ν.3421/2005, για την αποδοχή ή την απόρριψη των οποίων αποφασίζει ειδική επιτροπή που αποτελείται από έναν (1) ανώτατο και έναν (1) ανώτερο αξιωματικό του Νομικού Σώματος των Ενόπλων Δυνάμεων και τον Διοικητή της αρμόδιας Διοίκησης Στρατολογικών Υπηρεσιών.

Κατόπιν των ανωτέρω, για την ως άνω κατηγορία στρατευσίμων είναι δυνατόν να εξεταστεί αφενός η χορήγηση αναβολής κατάταξης για κοινωνικούς λόγους και αφετέρου η εκτίμηση λόγων ανωτέρας βίας ή ανυπερβλήτων κωλυμάτων καθώς και εξαιρετικών λόγων, σε περίπτωση μη κατάταξής τους.

Την ερώτηση υπογράφουν οι βουλευτές: Δρίτσας Θοδωρής , Αγαθοπούλου Ειρήνη, Αθανασίου Αθανάσιος (Νάσος), Αλεξιάδης Τρύφωνας, Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία), Αυγέρη Θεοδώρα (Δώρα), Αυλωνίτης Αλέξανδρος-Χρήστος, Βαρδάκης Σωκράτης, Βέττα Καλλιόπη, Βίτσας Δημήτρης, Γκιόλας Γιάννης, Ζαχαριάδης Κωνσταντίνος, Ζεϊμπέκ Χουσεΐν, Ηγουμενίδης Νικόλαος, Καλαματιανός Διονύσιος, Καρασαρλίδου Ευφροσύνη (Φρόσω), Κασιμάτη Ειρήνη (Νίνα), Καφαντάρη Χαρούλα (Χαρά), Λάππας Σπυρίδων, Μάλαμα Κυριακή, Μαμουλάκης Χαράλαμπος (Χάρης), Μάρκου Κωνσταντίνος, Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος, Μιχαηλίδης Ανδρέας, Μπάρκας Κωσταντίνος, Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα, Παπαδόπουλος Αθανάσιος (Σάκης), Πούλου Παναγιού (Γιώτα), Ραγκούσης Γιάννης, Σαντορινιός Νεκτάριος, Σκουρλέτης Παναγιώτης (Πάνος), Σκούφα Ελισσάβετ (Μπέττυ), Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος, Φωτίου Θεανώ, Χαρίτου Δημήτριος, Χρηστίδου Ραλλία.

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ 29 Μαϊ 2020 | 10:56

Στεφανής: Μας ενοχλεί η φιέστα Ερντογάν στην Αγιά Σοφιά - Δε συμφέρει την Τουρκία ένα θερμό επεισόδιο

Τι είπε για το tweet του γαμπρού του Ερντογάν και την πτήση μη επανδρωμένου αεροσκάφους στον Έβρο με κωδικό πτήσης το έτος Άλωσης της Πόλης.

ΕΙΚΟΝΕΣ ΜΙΑΣ ΑΛΛΗΣ ΕΠΟΧΗΣ 28 Μαϊ 2020 | 15:37

Ντίνος Ηλιόπουλος: Σπάνιες φωτογραφίες του αγαπημένου ηθοποιού από τα μαθητικά χρόνια και τον στρατό

Θεωρήθηκε ένας από τους μεγαλύτερους εκπροσώπους του ελληνικού θεάτρου και κινηματογράφου.

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ 25 Μαϊ 2020 | 10:26

Διαβεβαιώσεις Στεφανή για Έβρο: Οι Τούρκοι δεν μπήκαν ποτέ σε ελληνικό έδαφος [βίντεο]

Οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι παρούσες και στο χιλιοστό του εθνικού εδάφους" σημείωσε ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας.

ΠΡΩΤΟΦΑΝΕΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ 22 Μαϊ 2020 | 08:31

Καψόνια και ξυλοδαρμοί που σοκάρουν σε νεοσύλλεκτους καταδρομείς στην Κύπρο [βίντεο]

Άτομα με κουκούλες στο κεφάλι, δέχονται ανεξέλεγκτα χτυπήματα.

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ 14 Μαϊ 2020 | 14:01

Στρατηγός Φλώρος (ΑΓΕΕΘΑ) : Κίνδυνος ατυχήματος από τη συμπεριφορά της Τουρκίας

Πως απαντά στην προσπάθεια εργαλειοποίησης των μεταναστευτικών ροών εκ μέρους της Τουρκίας.

ΣΕ ΜΕΙΩΜΕΝΟ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ 13 Μαϊ 2020 | 20:04
ΓΝΗΣΙΟ ΤΕΚΝΟ ΤΗΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΣ 09 Μαϊ 2020 | 14:22

Σωτήρης Τσιόδρας: Τα μαθητικά χρόνια στη Φωκίωνος Νέγρη, τα πάρτι και το Harvard

Γιατί προτίμησε την Ελλάδα αντί για το Χάρβαρντ. Πότε τον γνωρίσαμε πρώτη φορά.

04 Ιουν 2020 | 18:29

Ερντογάν: Θα συνεχίσουμε τη συνεργασία με τη Λιβύη με έρευνες και γεωτρήσεις στην Α. Μεσόγειο

Ο τουρκος πρόεδρος επανέλαβε ότι η συνεργασία "με τη Λιβύη θα συνεχιστεί με έρευνες και γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο".

Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ 04 Ιουν 2020 | 18:04

"Βολές" Πέτσα σε ΣΥΡΙΖΑ: Σπεκουλάρει ανεύθυνα - Εύχεται να βγει η Ελλάδα "πρωταθλήτρια στην ύφεση"

"Ο Μάρτιος, μήνας στον οποίο έγινε έκρηξη της πανδημίας, δεν ήταν τόσο κακός για την οικονομία όσο χαιρέκακα προεξοφλούσε ο ΣΥΡΙΖΑ"

ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΙ ΤΟ ΕΛΣΙΝΚΙ 04 Ιουν 2020 | 17:47

Επίσημα όχι από την Φινλανδία στην πρόταση της Κομισιόν για το Ταμείο Ανάκαμψης

Οι 27 χώρες μέλη της ΕΕ πρόκειται να συζητήσουν στις 19 Ιουνίου την πρόταση που παρουσίασε η Επιτροπή.

ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΗ ΛΥΣΗ ΛΕΩΦΟΡΕΙΩΝ ΜΕ LEASING ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ 04 Ιουν 2020 | 17:34

Ax. Καραμανλής: Δεν θα γίνει καμία ιδιωτικοποίηση του νερού

Μεταβατική λύση με προμήθεια λεωφορείων με leasing και στην Αθήνα

ΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΝΟΥΝ ΑΛΛΕΣ 14 ΧΩΡΕΣ 04 Ιουν 2020 | 16:27

Κεραμέως σε ΣΥΡΙΖΑ για τα αγγλικά στα νηπιαγωγεία: Ημαρτον με τις θεωρίες συνωμοσίας

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ελισσάβετ Σκούφα υποστήριξε ότι γίνεται κατόπιν εντολής αμερικανικών σχολών