X

Ολική αναδόμηση από Μητσοτάκη στο κοινωνικό προφίλ της ΝΔ

Αποδίδει καρπούς η «λαϊκή» στροφή της ΝΔ, όπως λένε στην Πειραιώς, αναλύοντας τις δημοσκοπήσεις της τελευταίας περιόδου.

Γράφει: Στεφανος Λιγνος

Αποδίδει καρπούς η «λαϊκή» στροφή της ΝΔ, όπως λένε στην Πειραιώς, αναλύοντας τις δημοσκοπήσεις της τελευταίας περιόδου.

Οι στενοί συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη λένε μάλιστα με αυτοπεποίθηση: «Δεν έχουμε κανένα σύμπλεγμα να πούμε ότι η κοινωνική μας πολιτική είναι πιο αξιόπιστη, πιο αποτελεσματική και πιο... αριστερά από την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ».

Παράλληλα, η αξιωματική αντιπολίτευση δείχνει να δανείζεται φράσεις, όρους και συνθήματα από το πολιτικό θεματολόγιο της Αριστεράς για να προσελκύσει τους «μη προνομιούχους» ψηφοφόρους στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο ίδιος ο Κυρ. Μητσοτάκης κατά τον χθεσινό ποδοσφαιρικό αγώνα στελεχών της Ν.Δ. με την Εθνική Ομάδα Αστέγων, μίλησε για την ανάγκη να αντιμετωπιστεί η ακραία φτώχεια. Η κίνηση αυτή εντάσσεται σε μια ευρύτερη στρατηγική προσέγγισης τμημάτων της ελληνικής κοινωνίας που ήταν σε απόσταση από τη Ν.Δ. και στόχος είναι και η προσέλκυση ψηφοφόρων από τα λεγόμενα «χαμηλά στρώματα».

Ενθαρρυμένη από τις δημοσκοπήσεις, η ΝΔ ετοιμάζεται να κάνει ολοκληρωτική στροφή προς τα κοινωνικά θέματα. Η υγεία, η παιδεία, η κοινωνική ασφάλιση, η ανεργία και η λεγόμενη «καθημερινότητα» θα απορροφήσουν στο εξής τις κυριότερες αντιπολιτευτικές της δραστηριότητες.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης, έχει αναλάβει προσωπικά από καιρό, σε ρόλο one man show, να δώσει οντότητα στο λεγόμενο «κοινωνικό πρόσωπο» της ΝΔ. Οι αιφνιδιαστικές επισκέψεις σε νοσοκομεία, σε γηροκομεία, σε κέντρα αποτοξίνωσης και σε σχολεία θα ενταθούν, όπως αναφέρουν οι επιτελείς του. Ήδη, σήμερα, παραμονές των Χριστουγέννων, στο πρόγραμμά του έχει επίσκεψη σε μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων, ενώ προ ημερών είχε μακρά συνάντηση και συζήτηση με ΑΜΕΑ.

Οι σύμβουλοί του παρατηρούν ότι η εικόνα ενός «λαϊκού» και προσιτού πολιτικού που έχει αρχίσει και καλλιεργήσει ο Κυρ. Μητσοτάκης τον βοηθά να χτίσει το κοινωνικό προφίλ της ΝΔ, αφού για τους πολίτες ο Πρωθυπουργός είναι πλέον ένα πρόσωπο που έχει συνεχώς μειούμενη δημοφιλία λόγω της μνημονιακής πολιτικής που ακολουθεί.

Και άλλα πρόσωπα, πλην του Κυρ. Μητσοτάκη, θα χρησιμοποιηθούν στην εμπέδωση του κοινωνικού προσώπου της ΝΔ, η οποία είχε αρχίσει εδώ και μήνες να ενισχύει το προφίλ της προς τα ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα με τη δράση «Κανένας στο Περιθώριο».

Όλες αυτές οι δράσεις εντάσσονται στο πλαίσιο της προσπάθειας να πείσουν τμήματα της κοινής γνώμης ότι πλέον η Ν.Δ. τους ακούει και τους στηρίζει. Και γι’ αυτό από εδώ και πέρα ο Κυρ. Μητσοτάκης, έχοντας εξασφαλίσει τη στήριξη από ανώτερα κοινωνικά στρώματα, θα επιμείνει στο «λαϊκό πρόσωπο» της ΝΔ σε συνδυασμό με φιλελεύθερα ανοίγματα στην οικονομία ώστε να υπερκεράσει την κυβερνητική πολιτική η οποία σε αυτό το πεδίο έχει προχωρήσει.