Όλο το παρασκήνιο της ξαφνικής μετωπικής ΔΝΤ-Αθήνας

Σοβαρές αναταράξεις στη διαπραγμάτευση δημιουργεί η δημοσιοποιηθείσα συνομιλία Τόμσεν-Βελκουλέσκου. Οι αντιδράσεις του Μαξίμου και οι κινήσεις Τσίπρα.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Όλο το παρασκήνιο της ξαφνικής μετωπικής ΔΝΤ-Αθήνας

Τις σοβαρές αναταράξεις με τις οποίες πρόκειται να βρεθεί αντιμέτωπη η ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να καταλήξει στο πολυπόθητο κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης με τους δανειστές αποκαλύπτει η απομαγνητοφωνημένη συνομιλία Τόμσεν-Βελκουλέσκου της 19ης Μαρτίου, την οποία έδωσε στη δημοσιότητα ο ιστότοπος Wikileaks.

Στη συζήτηση των δύο αξιωματούχων τονίζεται ότι το ΔΝΤ προγραμματίζει να πει στη Γερμανία ότι θα αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα, αν το Ταμείο και η Κομισιόν δεν καταφέρουν να συμφωνήσουν στο ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, ενώ Τόμσεν και Βελκουλέσκου σημειώνουν -μεταξύ άλλων- ότι αυτό που πρέπει να σχεδιαστεί είναι μία απειλή επικείμενης οικονομικής καταστροφής, προκειμένου άλλοι «παίκτες» ( βλ. Ευρωπαίοι) να αναγκαστούν να δεχτούν όσα προτείνει το Ταμείο. Για τη Γερμανία αυτό θα είναι η ελάφρυνση χρέους και για την Ελλάδα τα μέτρα λιτότητας, ανάμεσά τους η αύξηση φόρων και η περικοπές των συντάξεων.

ΔΝΤ: Ουδέν σχόλιον, έχουμε πει την άποψη μας

Από τη μεριά του, με ανακοίνωσή του εκπροσώπου του, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αρνήθηκε να σχολιάσει το κείμενο που δημοσιεύθηκε, σημειώνοντας πως το Ταμείο έχει δηλώσει σαφώς ποια είναι άποψη και η θέση του αναφορικά με το τι πρέπει να περιλαμβάνει μια βιώσιμη λύση για την Ελλάδα.

«Δεν σχολιάζουμε διαρροές ή υποτιθέμενες αναφορές σε εσωτερικές συζητήσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ και πρόσθεσε: «Έχουμε δηλώσει σαφώς ποια είναι η άποψή μας για το τι απαιτείται για μια βιώσιμη λύση στις οικονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, μια λύση που θα βάζει την Ελλάδα στο δρόμο της βιώσιμης ανάπτυξης που θα υποστηρίζεται από ένα αξιόπιστο σύνολο μεταρρυθμίσεων και μια ελάφρυνση χρέους από τους ευρωπαίους εταίρους. Οι απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις και οι στόχοι πρέπει να βασίζονται σε ρεαλιστικές υποθέσεις. Όπως έχουμε πει, υπάρχει μια σχέση ανάμεσα σε αυτό που είναι βιώσιμο αναφορικά με τις μεταρρυθμίσεις και το ποσό της ελάφρυνσης χρέους που απαιτείται».

Μαξίμου: Δεν διαψεύδει το ΔΝΤ τη στρατηγική πιστωτικής ασφυξίας

«Μέχρι στιγμής, δυστυχώς, το ΔΝΤ δεν αξιοποιεί την ευκαιρία να διαψεύσει ότι η στρατηγική του είναι η πρόκληση συνθηκών πιστωτικής ασφυξίας στην Ελλάδα, λίγο πριν το κρίσιμο για την Ευρώπη Βρετανικό δημοψήφισμα», σημειώνουν κυβερνητικές πηγές σχετικά με ανακοίνωση κύκλων του ΔΝΤ .

Η αντίδραση της κυβέρνησης και οι κινήσεις Τσίπρα

Αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση της συνομιλίας των δύο αξιωματούχων του ΔΝΤ, ο Αλέξης Τσίπρας συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου όπου συμμετείχαν οι υπουργοί Εξωερικών Ν. Κοτζιάς και το οικονομικό επιτελείο. Όπως ανέφεραν πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου, αναφερόμενοι στην δημοσιοποιηθείσα συνομιλία, καταγράφονται «επικίνδυνοι σχεδιασμοί στελεχών του ΔΝΤ για πρόκληση πιστωτικού γεγονότος στην Ελλάδα και γενικής πολιτικής αποσταθεροποίησης στην Ευρώπη».

Σημειώνουν δε ότι στις συνομιλίες υπάρχουν 3 επικίνδυνα σημεία:

1. Αναφέρονται στην πρόκληση πιστωτικού γεγονότος με σκοπό να βρεθεί η χώρα σε οριακό σημείο ώστε να υποκύψει στις ακραίες θέσεις του ΔΝΤ. Χαρακτηρίζουν το πιστωτικό γεγονός με κυνικό τρόπο ως το μοναδικό κίνητρο για συμφωνία και μιλούν ευθέως για χρεοκοπία της χώρας.

2. Συσχετίζουν την υπόθεση της Ελλάδας με το δημοψήφισμα για την παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ρισκάροντας συνολική πολιτική αποσταθεροποίηση στην Ευρώπη.

3. Διατυπώνουν την πρόθεση τους να απειλήσουν ακόμη και την Γερμανίδα καγκελάριο, κα Μέρκελ, με σκοπό να την εξαναγκάσουν να προσχωρήσει στις θέσεις τους.

Σύμφωνα με επιτελείς του Μαξίμου από την διαρροή των διαλόγων διαφαίνεται η πρόθεση του ΔΝΤ να δημιουργήσει εκ νέου οικονομική ασφυξία στην Ελλάδα για να ληφθούν σκληρά μέτρα καθώς και η πρόθεση του ταμείου να απειλήσει την Γερμανίδα Καγκελάριο για να ταυτιστεί με την θέση για απομείωση του χρέους. Μέχρι χτες πληροφορίες από την Ε.Ε. έφεραν του ευρωπαίους να επιθυμούν το συντομότερο να κλείσει η αξιολόγηση προκειμένου να αντιμετωπιστεί το προσφυγικό πρόβλημα. Παράλληλα η Αθήνα βλέπει πίσω από τις διαρροές στο Wikileaks και εμφύλιο πόλεμο στο ΔΝΤ κατά του Π. Τόμσεν.

Την ίδια στιγμή, ο Αλέξης Τσίπρας έχει ξεκινήσει κύκλο επαφών με ευρωπαίους αξιωματούχους προκειμένου να διαμορφώσει μέτωπο στην Ευρώπη κατά του σχεδιασμού του ΔΝΤ. Παράλληλα απέστειλε επιστολή στην Κ. Λαγκάρντ.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στην επιστολή του προς την επικεφαλής του ΔΝΤ, ο πρωθυπουργός εκφράζει τον προβληματισμό του για τις αποκαλύψεις και επισημαίνει πως η διαπραγμάτευση πρέπει να γίνεται με όρους αξιοπιστίας και εμπιστοσύνης, ενώ εκτιμά ότι η αξιοπιστία και η εμπιστοσύνη κλονίζεται από τις αποκαλύψεις των Wikileaks. Επιπλέον, σύμφωνα τις ίδιες πηγές, ο πρωθυπουργός ζητά να ξεκαθαρίσει το Ταμείο εάν αυτά που αποκαλύπτονται είναι επίσημες θέσεις του Ταμείου.

«Η ελληνική κυβέρνηση ζητά εξηγήσεις από το ΔΝΤ για το αν η επιδίωξη δημιουργίας συνθηκών χρεοκοπίας στην Ελλάδα λίγο πριν το δημοψήφισμα στη Μεγάλη Βρετανία αποτελεί την επίσημη θέση του Ταμείου», τόνισε σε δήλωση της η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη ενώ με την δημοσιοποίηση των διαλόγων κυβερνητικοί κύκλοι ανέφεραν ότι « κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να επιτρέψει παιχνίδια εις βάρος της χώρας».

Ο πρωθυπουργός είχε επικοινωνία και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο καθώς και με τον Πρόεδρο της Βουλής Ν. Βούτση, ενώ ενημέρωσε και τους πολιτικούς αρχηγούς. Επίσης, ο Πρωθυπουργός ζήτησε από τον αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δ. Παπαδημούλη να ενημερώσει τους επικεφαλής των Ευρωομάδων, καθώς και τον Ρομπέρτο Γκαλτιέρη, επικεφαλής της ομάδας εργασίας της Οικονομικής και Νομισματικής Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου για την παρακολούθηση του ελληνικού προγράμματος. Εντός της ημέρας ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να επικοινωνήσει με την Α. Μέρκελ και την Κ. Λαγκάρντ.

«Πόλεμος» για τις διαρροές

Νωρίτερα, ο δημοσιογράφος της Wall Street Journal, Μarcus Walker, σε δημοσιεύσεις του στο twitter ανέφερε ότι από διαρροές του ΔΝΤ αμφισβητείται η γνησιότητα της συνομιλίας που δημοσίευσαν τα Wikileaks, χαρακτηρίζοντας την παράξενη ελληνική προσπάθεια να εμφανιστεί ως εξιλαστήριο θύμα στην συζήτηση για το χρέος.

Σε νεότερες δημοσιεύσεις του σημειώνει ότι τα συμπεράσματα από την δημοσίευση της συνομιλίας είναι ότι:

1.H Μέρκελ εξακολουθεί να μην επιθυμεί συζήτηση για το χρέος

2. Ο Τσίπρας εξακολουθεί να επικεντρώνεται σε βραχυπρόθεσμες λύσεις για να αποφύγει τις επώδυνες προτάσεις για ανάληψη μέτρων και

3. Ότι δεν προβλέπεται συμφωνία σύντομα. Αναφέρει επίσης ως διαρροές του ΔΝΤ πως υπάρχει «ορθογραφικό λάθος» στην μετάφραση του ονόματος Velculescu ως "VELKOULESKOU" που υποδηλώνει ότι «γράφτηκε από μια ελληνική υπηρεσία», αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν είναι γνήσιο. Προσθέτει δε ότι σύμφωνα με κύκλους του ΔΝΤ ο Τσίπρας φαίνεται ότι δεν βλέπει ως πιθανή την ελάφρυνση του χρέους, «ως βραβείο» όπως χαρακτηρίζει, στην πρόθεση της κυβέρνησης να αναλάβει σημαντικό βάρος των μέτρων, και ότι ενδιαφέρεται μόνο για την ελάφρυνση των φορολογικών μέτρων και την ολοκλήρωση της επανεξέτασης.

Στην αμφισβήτηση της γνησιότητας της συνομιλίας απάντησε στον αμερικανό δημσοιογράφο το Wikileaks σημειώνοντας στην αναφορά για την ορθογραφία του ονόματος της Βελκουλέσκου ότι «Αυτό θα ήταν ωραίο, αλλά η απόδοση και η ορθογραφία (που προέρχεται από τον ελληνικό τύπο) είναι δική μας».

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΩΝ ΧΩΡΙΚΩΝ ΥΔΑΤΩΝ 19 Οκτ 2020 | 12:22

Το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς Σωτήρης Βαλντέν καρφώνει τον Τσίπρα για τα 12 μίλια: "Ανεύθυνη και δημαγωγική θέση"

Με άρθρο του στην Εφημερίδα των Συντακτών το ιστορικό στέλεχος της αριστεράς Σωτήρης Βαλντέν καρφώνει τον Αλέξη Τσίπρα

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 19 Οκτ 2020 | 10:54

Τσίπρας: "Δύσκολες στιγμές" για την Κύπρο μετά την εκλογή του Τατάρ στα Κατεχόμενα

"Δύσκολες στιγμές" για την Κύπρο εκτιμά ο Αλέξης Τσίπρας πως θα έρθουν μετά την εκλογή Τατάρ στα Κατεχόμενα.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ REAL FM 16 Οκτ 2020 | 14:09

Επιμένει ο Αλέξης Τσίπρας: Πρέπει να επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα στα 12 μίλια- Είναι δικαίωμά μας

Ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε τον πρωθυπουργό να ασκήσει το δικαίωμα της χώρας μας για επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια.

ΚΑΤΕΡΡΕΥΣΑΝ ΤΑ ΕΣΟΔΑ 13 Οκτ 2020 | 16:23

ΔΝΤ: Ο κορονοϊός "σκότωσε" τον ελληνικό τουρισμό - Ύφεση 9,2% το 2020

Δυσοίωνες οι προβλέψεις του ΔΝΤ για τον τουρισμό και την ύφεση στην Ελλάδα λόγω κορονοϊού.

ΠΥΡΑ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ 13 Οκτ 2020 | 12:16

Τσίπρας για ελληνοτουρκικά: Αναρωτιέμαι, ποια είναι η κόκκινη γραμμή για τον κ. Μητσοτάκη

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θύμισε πως πριν δέκα ημέρες ο κ. Μητσοτάκης "πέταξε λευκή πετσέτα στη Σύνοδο".

13 Οκτ 2020 | 12:07

Τέρατα και καραγκιόζηδες...

Η υπόθεση της καταδίκης της Χρυσής Αυγής και του χειρισμού της υπόθεσης από τον κ. Τσίπρα αναδεικνύει τον οπορτουνισμό και τη ρηχότητά του ως πολιτικού.

ΠΡΟΕΔΡΙΚΟΣ 10 Οκτ 2020 | 12:29

Μήνυμα Καρανίκα για τους αμφισβητίες του Τσίπρα – Να διαγράφεται όποιος συκοφαντεί τον πρόεδρο

Ο πρώην σύμβουλος του Τσίπρα, Νίκος Καρανίκας, σχολίασε στο Twitter ότι οι διαγραφές για τις απόψεις είναι μια δημοκρατική διαδικασία.

ΝΕΟ ΜΕΤΩΠΟ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΟΝΤΡΑ 09 Οκτ 2020 | 17:03

ΝΔ: Ο Τσίπρας νομίζει ότι θα αποφύγει τη συζήτηση για τα σκοτεινά παιχνίδια που κατήγγειλε ο Κοντονής

Το βίντεο που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από τον ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με όσα του καταλογίζουν για τις αλλαγές του Ποινικού Κώδικα, σχολιάζει η ΝΔ.

ΜΙΑ ΕΚ ΒΑΘΕΩΝ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΑΝΤΩΝΗ ΣΡΟΙΤΕΡ 09 Οκτ 2020 | 12:28

Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος μίλησε για όλα: Για τον Παναθηναϊκό, το τσιγάρο και τον πατέρα του

Στην εκπομπή "Tik Talk μίλησε ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος όπου αναφέρθηκε για όλα. Για τον Παναθηναϊκό, το τσιγάρο και τη σχέση με τον πατέρα του.

ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ 09 Οκτ 2020 | 12:18

Θεοδωρικάκος: Όλοι θυμόμαστε τις επιλεκτικές σχέσεις που είχε ο ΣΥΡΙΖΑ με τη Χρυσή Αυγή

Όλοι θυμόμαστε τις επιλεκτικές σχέσεις που είχε ο ΣΥΡΙΖΑ με τη Χρυσή Αυγή όταν κυβερνούσε ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ο Τάκης Θεοδωρικάκος

ΟΣΑ ΕΙΠΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 09 Οκτ 2020 | 10:18

Γεωργιάδης: Ο Ποινικός Κώδικας που ψήφισε ο Τσίπρας ευνοεί τη Χρυσή Αυγή [βίντεο]

"Ο Τσίπρας ευνόησε την Χρυσή Αυγή και άλλες εγκληματικές συμμορίες", τόνισε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

«ΜΙΑ ΑΠΟΦΑΣΗ ΠΟΥ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ» 07 Οκτ 2020 | 14:14

Τσίπρας: Ημέρα δικαίωσης, το πιο μεγάλο ευχαριστώ το χρωστάμε στη Μάγδα Φύσσα

"Μεγάλη μέρα για τη Δημοκρατία μας" χαρακτηρίζει τη σημερινή ο Αλέξης Τσίπρας.