Όλοι μιλούν με όλους πλέον στην κεντροαριστερά

Το ...Big Bang στην κεντροαριστερά μετά την εκλογή Μητσοτάκη στη ΝΔ. Στα χέρια των Γεννηματά, Θεοδωράκη και Παπανδρέου η προοπτική επιβίωσης του χώρου.

Χάρης Ιωάννου
ΓΡΑΦΕΙ: ΧΑΡΗς ΙΩΑΝΝΟΥ
Όλοι μιλούν με όλους πλέον στην κεντροαριστερά

Την ώρα που ο χώρος της συντηρητικής παράταξης δείχνει να βρίσκει το βηματισμό του μετά την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ηγεσία της ΝΔ, ο ιστορικά αντίπαλος χώρος της κεντροαριστεράς βρίσκεται σε αναβρασμό και πυκνώνουν οι ζυμώσεις με στόχο τη δημιουργία ενός νέου σχήματος που θα συμπεριλάβει τα υπάρχοντα κόμματα και θα αποτελέσει ανάχωμα στην άλωση της σοσιαλδημοκρατίας τόσο από τη ΝΔ όσο και από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η Φώφη Γεννηματά (ΠΑΣΟΚ) απευθύνει ανοιχτό προσκλητήριο στον Σταύρο Θεοδωράκη (Ποτάμι), αλλά και τον Γιώργο Παπανδρέου (ΚΙΔΗΣΟ), παρά τις αντιρρήσεις που εκφράζει ο πρώην πρόεδρος του κόμματος Ευάγγελος Βενιζέλος. Άλλωστε η επιστροφή του “παπανδρεϊκού” Θάνου Μωραΐτη ως άτυπο νούμερο δύο στη Χαριλάου Τρικούπη (γραμματέας Επικοινωνίας) πριν λίγες ημέρες είναι ενδεικτικό των προθέσεων της προέδρου του Κινήματος.

Την ίδια ώρα ο πρώην πρωθυπουργός καταθέτει παρόμοια πρόταση για εκλογή από τη βάση του αρχηγού και των οργάνων του νέου σχήματος, ενώ και στο Ποτάμι, η έμμεση αμφισβήτηση του Σταύρου Θεοδωράκη από τον Χάρη Θεοχάρη, οδήγησε τον επικεφαλής του κόμματος να πει δημόσια πως πρέπει πρώτα να συμφωνηθούν οι λύσεις για τη χώρα και μετά να ακολουθήσουν οι συνεργασίες, βάζοντας με τον τρόπο αυτό τέλος στο επιχείρημα “δε μιλάμε με το παλιό”.

Υπέρ της επανένωσης του χώρο τάσσονται η ΔΗΜΑΡ και οι Κινήσεις Πολιτών που συμμετέχουν τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, ενώ ο κ. Θεοδωράκης απευθύνει προσκλητήριο και σε πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ, όπως ο Τάσος Γιαννίτσης, η Άννα Διαμαντοπούλου και ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Γεννηματά: Προσκλητήριο σε όλους “χωρίς προαπαιτούμενα”

Ειδικότερα, με άρθρο της στα ΝΕΑ, η κ. Γεννηματά προτείνει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ούτως ώστε τον ερχόμενο Μάιο να εκλεγεί ο αρχηγός της νέας παράταξης από την βάση. Η κ. Γεννηματά στο άρθρο της κάνει αναφορά για την δημιουργία παράταξης από τα κόμματα και τις δυνάμεις που εκφράζονται από τις απόψεις της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας και προέρχονται από τη δημοκρατική παράταξη και την κεντροαριστερά. Τα κόμματα και οι κινήσεις θα διατηρήσουν την αυτονομία τους, προσομοιάζοντας περισσότερο σε «ΣΥΡΙΖΑ» της Κεντροαριστεράς όπου θα υπάρχουν συνιστώσες.

«Αρκετά με τους μικροεγωισμούς στο χώρο της δικής μας παράταξης, είναι η ώρα της ευθύνης, των υπερβάσεων και των αποφάσεων, είμαστε πολλοί που μαζί μπορούμε»

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απανήλθε στο ζήτημα και με νέα παρέμβασή της την Κυριακή (Mega), και στην ερώτηση εάν η πρόσκληση απευθύνεται και στον Γιώργο Παπανδρέου, απάντησε ξεκάθαρα για πρώτη φορά πως απευθύνεται σε όλους."Δεν υπάρχουν προαπαιτούμενα ούτε σημαδεμένη τράπουλα", είπε.

Παπανδρέου: Δημοκρατικό σοκ και όλα από τη βάση

Ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου προτείνει (Realnews) για το χώρο της κεντροαριστεράς "ένα εγερτήριο δημοκρατικό σοκ για να ανανήψει. Τίποτα λιγότερο. Όλα από τη βάση. Τώρα. Τα υπαρξιακά ζητήματα του χώρου μπορεί να τα λύσει ο κόσμος του και κανένας άλλος. Χρειάζεται να συμφωνηθεί μεταξύ των κομμάτων του χώρου η ανοιχτή προσφυγή στη βάση, που θα οδηγήσει σε συνέδριο όπου θα αποφασιστούν τα πάντα: όνομα, σύμβολα, καταστατικό και κυρίως πολιτικές θέσεις. Μετά εκλογές προέδρου και οργάνων από τη βάση", τονίζει και επισημαίνει πως σε διαφορετική περίπτωση "το Κίνημα συνεχίζει την υπερήφανη αυτόνομη πορεία του και την προετοιμασία για τις επόμενες εκλογές".

Ερωτηθείς για το "ναυάγιο" των συζητήσεων με το ΠΑΣΟΚ το Σεπτέμβριο, απάντησε: "Ποιό άνοιγμα; Ειλικρινές; Αντί για συνεργασία ζήτησαν να διαλύσω το Κίνημα και να μην κατέβω σε εκλογές. Πέρα από το απαράδεκτο των όρων, το ωραίο ήταν ότι "ξέχασαν" να το θέσουν και στη ΔΗΜΑΡ".

Φουρτούνες στο Ποτάμι λόγω Θεοχάρη

Στη Σεβαστουπόλεως το Σαββατοκύριακο τα μποφόρ ...αυξήθηκαν , καθώς ο Χάρης Θεοχάρης έθεσε εμμέσως πλην σαφώς ζήτημα ηγεσίας, ζητώντας από τον Σταύρο Θεοδωράκη πρωτοβουλίες για την ανασυγκρότηση του χώρου.

Ο κ. Θεοχάρης, με συνέντευξή του στην Καθημερινή της Κυριακής, σημειώνει χαρακτηριστικά: «Ο κ. Θεοδωράκης πρέπει εδώ και τώρα να πρωτοστατήσει στην προσπάθεια διεύρυνσης και ενοποίησης του χώρου που αποκαλούμε ριζοσπαστικό κέντρο. Και ίσως χρειαστεί να προσφέρει με γενναιότητα ακόμη και το ίδιο του το είναι χάριν της ιδέας αυτής».

Ωστόσο όταν ο κ. Θεοχάρης ερωτάται αν ζητά την οικειοθελή αποχώρηση του κ. Θεοδωράκη ή ακόμη και την αυτοδιάλυση του Ποταμιού απαντά ότι «το ζήτημα της διαδοχής του κ. Θεοδωράκη είναι θέμα που μόνο ο ίδιος μπορεί να δρομολογήσει, όταν και αν το θεωρήσει ώριμο».

Απαντώντας στα όσα ακούστηκαν με αφορμή τη συνέντευξη Θεοχάρη, ο κ. Θεοδωράκης από τη Θεσσαλονίκη την Κυριακή σημείωσε :«Ο Χάρης όπως μπορώ να ξέρω καλύτερα από εσάς είναι στο Ποτάμι, και στη γραμμή που έχει χαράξει το Ποτάμι. Που λέει ότι: Το Ποτάμι είναι μόνο η μαγιά του καινούργιου. Θα πρέπει να γίνει μια μεγάλη προσπάθεια να προστεθεί κόσμος –άνθρωποι που δημιουργούν, άνθρωποι καθημερινοί, αλλά και παλιοί πολιτικοί που έχουν τολμήσει- και να δημιουργηθεί ένα καινούργιο μεγάλο μεταρρυθμιστικό ρεύμα. Αυτό λέει το Ποτάμι, αυτό φαντάζομαι λέει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού, ο κ. Θεοχάρης».

Θεοδωράκης: Πρώτα συμφωνία στην ατζέντα, μετά η συνεργασία

Για το ενδεχόμενο συνεργασίας του Ποταμιού με το ΠΑΣΟΚ και τα σχήματα της κεντροαριστεράς, υπογράμμισε ότι «το με ποιους θα συνεργαστείς για να αλλάξεις κάτι προϋποθέτει ότι έχεις αποφασίσει ότι πρέπει να αλλάξεις. Οι συνεργασίες δεν γίνονται για να εξασφαλίσει ο Θεοδωράκης, ο Θεοχάρης, η Γεννηματά, ή ο οποιοσδήποτε βουλευτής τη θέση του στο μέλλον. Οι συνεργασίες γίνονται για να λύσουμε τα προβλήματα της χώρας. Εάν δούμε λοιπόν, ότι συμφωνούμε στο πως μπορούμε να λύσουμε τα προβλήματα της χώρας, ας πάμε σε συνεργασίες. Αλλά δεν μπορούμε να βάζουμε το κάρο πριν από τα άλογα».

Το Σάββατο σε δηλώσεις του (ΝΕΑ, ΤV 100), ο επικεφαλής του Ποταμιού είχε πει πως “ο δρόμος για τις μεγάλες παρατάξεις δεν περνάει μέσα από τις χειραψίες. Οι μεγάλες παρατάξεις γίνονται στην πράξη. Αυτό που έχει ανάγκη η χώρα δεν είναι νέα σχήματα αλλά νέες λύσεις”. Σχολιάζοντας τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις, σημείωσε ότι «είναι πολύ πρόωρο οποιοδήποτε ασφαλές πολιτικό συμπέρασμα καθώς είναι πολύ μικρή η συσπείρωση των κομμάτων αυτή τη στιγμή. Το Ποτάμι θα συνεχίσει την πορεία του χωρίς να κοιτάζει τις δημοσκοπήσεις

Ο βουλευτής του Ποταμιού Γρηγόρης Ψαριανός, ερωτηθείς (Mega) για την παρέμβαση Θεοχάρη αναρωτήθηκε πώς “η θυσία του Σταύρου Θεοδωράκη θα βοηθήσει να προχωρήσουμε” και πρόσθεσε ότι “δεν υπάρχει θέμα ηγεσίας, αλλά θέμα πολιτικών επιλογών”, αφήνοντας αιχμές για αρχηγικές βλέψεις του κ. Θεοχάρη.

Μετά το σάλο που προκάλεσε η δήλωσή του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος επανήλθε και μέσω Twitter ξεκαθάρισε: "Όσοι βιάζονται να κρίνουν μια συνέντευξη, ας την διαβάσουν πρώτα. Ζητώ από τον Σ τ α ύ ρ ο να πάρει πρωτοβουλίες για το ριζοσπαστικό κέντρο".

ΔΗΜΑΡ: Υπέρβαση τώρα αλλιώς θα μας προσπεράσει η ιστορία

Στην πρόταση της Φώφης Γεννηματά για τη δημιουργία μιας παράταξης με τη συμμετοχή όλων των κομμάτων και πολιτικών δυνάμεων της Κεντροαριστεράς και της ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας αναφέρθηκε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος μιλώντας στον Real Fm 97,8.

«Δεν μπορούμε από εδώ και στο εξής να συνεχίσουμε με μικροκομματικές περιχαρακώσεις και με εγωισμούς. Ή θα καταλάβουμε όλοι ότι χρειάζονται υπερβάσεις και γρήγορα βήματα ή θα μας προσπεράσει η ιστορία», τόνισε. «Το πολιτικό νόημα είναι να τα αλλάξουμε όλα στο χώρο της κεντροαριστεράς και της σοσιαλδημοκρατίας και του προοδευτικού κέντρου» υπογράμμισε ο κ. Θεοχαρόπουλος.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΤΟ Α’ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ 28 Νοε 2021 | 08:17

Σε βαρύ κλίμα το μνημόσυνο της Φώφης Γεννηματά στο παρεκκλήσι των Αγίων Θεοδώρων

Σήμερα Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2021 στις 12 το μεσημέρι, το μνημόσυνο για τη συμπλήρωση 40 ημερών από το θάνατο της Φώφης Γεννηματά.

''ΜΙΚΡΟΨΥΧΑ ΣΧΟΛΙΑ'' 27 Νοε 2021 | 20:40

Γιώργος Παπανδρέου: Κατάπτυστο το δημοσίευμα για την Φώφη Γεννηματά

Οργισμένο μήνυμά από τον Γιώργο Παπανδρέου για το απαράδεκτο δημοσίευμα για τη Φώφη Γεννηματά.

ΤΙ ΕΓΡΑΨΕ Ο ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ 27 Νοε 2021 | 13:48

ΚΙΝΑΛ: Οργή για απαράδεκτο σχόλιο για τη Φώφη Γεννηματά - "Ντράπηκε μέχρι και η ντροπή"

Το σχόλιο του δημοσιογράφου Στέφανου Κασιμάτη στα "Νέα" για τη Φώφη Γεννηματά προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στο ΚΙΝΑΛ

ΜΕ ΣΗΜΑΙΑ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΣΕ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ 26 Νοε 2021 | 07:39

Αθηνά Λινού: Η υπουργός Υγείας κοινής αποδοχής που πρότεινε ο Τσίπρας είναι τελικά ΠΑΣΟΚ

Η καθηγήτρια επιδημιολογίας Αθηνά Λινού έκλεψε την παράσταση στη συγκέντρωση του Γιώργου Παπανδρέου, αφού έδωσε το παρών κρατώντας μία σημαία του ΠΑΣΟΚ με τον πράσινο ήλιο.

ΘΗΣΕΙΟ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ 25 Νοε 2021 | 14:16

Crash test Λοβέρδου - Παπανδρέου: Πόσο κόσμο μάζεψαν στις τελευταίες συγκεντρώσεις τους [εικόνες]

"Δημοσκόπηση" μέσα από τις εικόνες από τις προεκλογικές συγκεντρώσεις Λοβέρδου και Παπανδρέου.

ΣΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ΤΟΥ ΣΚΑΙ 25 Νοε 2021 | 13:28

Τι είπε ο Γιώργος Παπανδρέου για τον Ευάγγελο Βενιζέλο- Η ευγενική αλλά λακωνική απάντηση Βενιζέλου στον Τσίμα

Ο Γιώργος Παπανδρέου καλεσμένος στο ραδιόφωνο του Σκάι σχολίασε την απουσία του Ευάγγελου Βενιζέλου από τη Βουλή

ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΜΕ ΚΑΡΧΙΜΑΚΗ ΚΑΙ ΚΑΜΙΝΗ 25 Νοε 2021 | 11:14

Η επιδημιολόγος Αθηνά Λινού με σημαία του ΠΑΣΟΚ στη συγκέντρωση του Γιώργου Παπανδρέου στο Θησείο

Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αθηνά Λινού βρέθηκε με σημαία του ΠΑΣΟΚ στη συγκέντρωση του Γ. Παπανδρέου στο Θησείο.

ΕΝΟΨΕΙ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΣΤΟ ΚΙΝΑΛ 24 Νοε 2021 | 23:34

Παπανδρέου: Δεν θα αναστηθεί το ΠΑΣΟΚ με τις ψήφους της Νέας Δημοκρατίας

"Ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση δεν εμπνέει, ούτε κερδίζει την εμπιστοσύνη των προοδευτικών ψηφοφόρων", είπε ο Γιώργος Παπανδρέου σε ομιλία του στο Θησείο

ΣΤΟ Α' ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ 24 Νοε 2021 | 12:51

Την Κυριακή το 40ήμερο μνημόσυνο της Φώφης Γεννηματά

Το μνημόσυνο για τη συμπλήρωση 40 ημερών από το θάνατο της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, Φώφης Γεννηματά.

ΟΛΑ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ 24 Νοε 2021 | 10:20

Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Στηρίζουν Παπανδρέου 16 πρώην υπουργοί και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ

Μάχη υπογραφών μεταξύ των υποψηφίων. Στήριξη 16 πρώην υπουργών και βουλευτών προς το πρόσωπο του Γιώργου Παπανδρέου.

24 Νοε 2021 | 06:58

Οι δημοσκοπήσεις, το ΚΙΝΑΛ και ο ΓΑΠ

Αν έχουν δίκιο οι δημοσκοπήσεις για το ΚΙΝΑΛ, οι εσωκομματικές εκλογές εξελίσσονται σε ένα ντέρμπι ανάμεσα στον Ανδρέα Λοβέρδο και τον Νίκο Ανδρουλάκη και ο Γιώργος Παπανδρέου έρχεται τρίτος.

ΜΙΛΗΣΑΝ ΣΤΟ ΜΕGA 23 Νοε 2021 | 12:17

ΚΙΝΑΛ: Καρφιά μεταξύ Λοβέρδου, Παπανδρέου και Ανδρουλάκη 13 ημέρες πριν τις κάλπες

Αιχμές και διαξιφισμοί στην προεκλογική κούρσα του ΚΙΝΑΛ ανάμεσα στους κ. Ανδρουλάκη, Λοβέρδο και Παπανδρέου.

ΟΣΑ ΕΙΠΕ Ο ΠΡΩΗΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ 23 Νοε 2021 | 07:26

Παπανδρέου: Το παρελθόν είναι δίδαγμα - Εχω αποδείξει ότι σπάω κατεστημένα και στεγανά

"Θεωρώ ότι το ΠΑΣΟΚ και ο ήλιος είναι στην καρδιά μας, είναι μέρος των συμβόλων μας", ανέφερε ο Γιώργος Παπανδρέου.