
Ούτε δύο ώρες δεν κράτησαν οι διαπραγματεύσεις Ελλάδος - Τουρκίας, ο συνολικά 63ος γύρος των διερευνητικών διαπραγματεύσεων, στο τουρκικό ΥΠΕΞ στην Άγκυρα. Αν και πληροφορίες δεν υπάρχουν, η πολύ σύντομη διάρκεια των επαφών, δίνει ένα σημάδια για τις δυσκολίες του διαλόγου Ελλάδας και Τουρκίας, σε μια φάση νέας όξυνσης των σχέσεων λόγω της Ελληνο- Γαλλικής αμυντικής συμφωνίας.
Όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ Μανώλης Κωστίδης τα αποτελέσματα των διερευνητικών επαφών προς το παρόν δεν έχουν ανακοινωθεί, καθώς υπάρχει μυστικότητα σε αυτές τις διερευνητικές επαφές, όπως υπήρχε και στις 62 προηγούμενες.
Πάντως, εν αναμονή των αποτελεσμάτων, Τούρκοι αξιωματούχοι επιθυμούν να ανεβάσουν τους τόνους με προκλητικές δηλώσεις.
Συγκεκριμένα,ο Τούρκος Υπ.Άμυνας Χουλουσί Ακάρ κατηγορεί την Ελλάδα πως προσπάθησε με επιμονή να παραβιάσει περιοχές λίγα μίλια μακριά από την Κρήτη και ΝΔ της Κύπρου και παρά τις προειδοποιήσεις επιμένει στις παρενοχλήσεις και στις παραβιάσεις
Από την άλλη, ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος (ΑΚΡ) Ομέρ Τσελίκ αναφέρεται ξανά στην "Γαλάζια Πατρίδα" τονίζοντας πως αποτελεί την κόκκινη γραμμή για την Τουρκία. " Είναι αναπόσπαστο κομμάτι της Μητέρας Πατρίδας " συνέχισε ο Τσελίκ δηλώνοντας πως "θα κάνουμε τα πάντα και θα πληρώσουμε οποιαδήποτε τίμημα για να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα μας στη Γαλάζια Πατρίδα ".
Αργότερα κάποια στιγμή σήμερα Τετάρτη αναμένεται να υπάρξει γραπτή ανακοίνωση η οποία θα αναφέρει τόσο τη διεξαγωγή των συνομιλιών, όσο όμως πότε θα γίνει ο επόμενος γύρος επαφών στην Ελλάδα, πιθανότατα σε 6 μήνες.
Οι δύο πλευρές μετά τις συζητήσεις παρακάθισαν σε γεύμα. Να σημειωθεί πως πρόκειται για τον 3ο γύρο διερευνητικών επαφών που διεξάγεται φέτος.
Σύμφωνα με πηγές από την ελληνική πλευρά, οι συνομιλίες αφορούν στις θαλάσσιες δικαιοδοσίες σε Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο, ωστόσο η τουρκική πλευρά επιμένει ότι στο τραπέζι τίθενται όλα τα θέματα, μέχρι και αποστρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου.
Από την άλλη πλευρά, αναλυτές στην Άγκυρα υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει πολιτική βούληση να προχωρήσουν περαιτέρω οι συνομιλίες από καμία πλευρά και ειδικά μέχρι να οριστεί καγκελάριος στη Γερμανία.
"Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει πολύ μικρό κίνητρο να προχωρήσει σε αποτελεσματικότερες συνομιλίες με την Ελλάδα", λένε οι αναλύσεις, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ήταν η Άγκελα Μέρκελ εκείνη που ωθούσε τον Ερντογάν να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr