Ολονύχτιο θρίλερ στη Σύνοδο Κορυφής: Αλλεπάλληλα προσχέδια για την Τουρκία - Μάχη για τις "κυρώσεις"

Δεν έγινε δεκτό το πρώτο κείμενο από την Ελλάδα στη Σύνοδο Κορυφής - Ούτε στο δεύτερο υπήρχε η λέξη "κυρώσεις και ο Σαρλ Μισέλ παρέδωσε και τρίτο

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Η νύχτα θα είναι μακρά στη Σύνοδο Κορυφής με τις διαβουλεύσεις να βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη στις Βρυξέλλες.

Συνολικά τρία προσχέδια έχουν δοθεί στην ελληνική πλευρά για έγκριση, σχετικά με την Τουρκία, αφού τα δύο πρώτα δεν έγιναν αποδεκτά. Η Ελλάδα δεν ικανοποιείται με την απουσία της λέξης "κυρώσεις" για την Τουρκία και αυτό είναι το "αγκάθι" στις διαπραγματεύσεις.

Το χρονικό του θρίλερ

Λίγο πριν από τις 10 το βράδυ ολοκληρώθηκε η εξαμερής συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, της Γερμανίδας Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, της προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, του Προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και του Προέδρου της Κύπρου Νίκου Αναστασιάδη μετά το πρώτο προσχέδιο το οποίο απέρριψε η Ελλάδα ως κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής.

Το εν λόγω κείμενο δεν έκανε λόγο για κυρώσεις, αλλά ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία και τα μέσα που έχει στη διαθεσή της προκειμένου να διασφαλίσει το σεβασμό και την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας και της Κύπρου, κάτι που δεν έγινε δεκτό από την ελληνική πλευρά.

Έτσι, ετοιμάστηκε και νέο προσχέδιο από τη Σύνοδο Κορυφής για το θέμα της Τουρκίας και την προκλητική συμπεριφορά της στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με το Politico, το οποίο επικαλείται ως πηγή του του Έλληνα αξιωματούχο, το νέο κείμενο-προσχέδιο είχε "σαφή αναφορά στην Τουρκία", αλλά ούτε αυτό περιλάμβανε τη λέξη "κυρώσεις".

Αθήνα και Λευκωσία βρίσκονταν εν αναμονή νέου κειμένου συμπερασμάτων -με πληροφορίες να θέλουν να κατατίθενται αλλεπάλληλα προσχέδια- κάτι που επιβεβαιώθηκε μετά τη συνάντηση των δύο πλευρών με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, με τη συμμετοχή του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Πέτσας: Μη αποδεκτό το κείμενο

Ολονύχτιο θρίλερ στη Σύνοδο Κορυφής: Αλλεπάλληλα προσχέδια για την Τουρκία - Μάχη για τις "κυρώσεις"

O κυβερνητικός εκπρόσωπος μιλώντας στην ΕΡΤ χαρακτήρισε σημαντική τη Σύνοδο Κορυφής που είναι σε εξέλιξη. Ανέφερε ότι το βασικό κείμενο που προτάθηκε δεν είναι αποδεκτό από την Ελλάδα γιατί δεν είναι ισορροπημένο. Χρειάζεται να οικοδομηθεί ένα σχέδιο συμπερασμάτων το οποίο θα έχει τουλάχιστον τέσσερις πυλώνες, όπως είπε.

"Είναι μία σημαντική σύνοδος για τις ευρωτουρκικές σχέσεις και όχι μόνο, για όλες τις εξωτερικές σχέσεις της ΕΕ", τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων για τις ενστάσεις της Ελλάδας όσον αφορά στο προσχέδιο θέσεων της Συνόδου Κορυφής, στις Βρυξέλλες.

"Ειδικά για το θέμα αυτό της ημερήσιας διάταξης που είναι ξανά η συζήτηση για το ποιον δρόμο ακολουθεί η Τουρκία που φαίνεται να ολισθαίνει μακριά από τη Δύση, το βασικό κείμενο που προτάθηκε ως πρώτη βάση συζήτησης δεν είναι αποδεκτό από την Ελλάδα. Και δεν είναι αποδεκτό γιατί δεν ήταν ισορροπημένο.

Χρειάζεται να οικοδομηθεί ένα σχέδιο συμπερασμάτων το οποίο θα έχει τουλάχιστον τέσσερις πυλώνες: ο πρώτος είναι φυσικά η έμπρακτη αλληλεγγύη απέναντι στην Ελλάδα και στην Κύπρο έναντι της τουρκικής προκλητικότητας. Ο δεύτερος πυλώνας έχει να κάνει με την ΕΕ να καλεί την Τουρκία να σταματήσει αμέσως κάθε παράνομη εξορυκτική δραστηριότητα στην κυπριακή ΑΟΖ και φυσικά να τερματίσει τις υπόλοιπες προκλητικές τις ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο.

Οι άλλοι δύο πυλώνες είναι αλληλένδετοι κι έχουν να κάνουν με το καρότο, όταν η Τουρκία επιδείξει με συνέπεια και συνέχεια ότι εννοεί την αποκλιμάκωση δηλαδή οποιαδήποτε βοήθεια μπορεί να παρασχεθεί στην Τουρκία στο πλαίσιο αυτό. Και το τελευταίο, είναι το μαστίγιο αν δεν δείξει η Τουρκία τη διάθεση έμπρακτης αποκλιμάκωσης επαναλαμβάνω, με συνέπεια και συνέχεια", τόνισε ο κ. Πέτσας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως πάνω σε αυτούς τους τέσσερις πυλώνες μπορεί να οικοδομηθεί ένα σχέδιο συμπερασμάτων αποδεκτό απ' όλους.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις αναφορές που υπήρχαν εντός του πρώτου προσχεδίου ή που έλειπαν από αυτό το προσχέδιο, και οι οποίες οδήγησαν στην απόρριψή του, ο κ. Πέτσας επεσήμανε πως δεν θα ήθελε να αναφερθεί στο drafting που κάνουν οι ηγέτες στη διάρκεια του δείπνου. Επανέλαβε όμως ότι "αυτοί οι τέσσερις πυλώνες μπορούν να ικανοποιήσουν όλα τα κράτη μέλη και είναι αλληλένδετοι, ιδίως οι δύο τελευταίοι. Δεν πρέπει να έχουμε μόνο τη μία πλευρά του "καρότου" ή του "μαστιγίου" αλλά και οι δύο να είναι πάνω στο τραπέζι όπως έχει ήδη πει και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ο κ. Μισέλ και στην πρόσκληση την οποία έχει απευθύνει στα κράτη μέλη για τη σημερινή σύνοδο".

Επίσης, απαντώντας σχετικά με το τι πρέπει να περιμένουμε όσον αφορά στο θέμα των κυρώσεων έναντι της Τουρκίας, τόνισε πως "μας περιμένει πολλή δουλειά, θα πρέπει να περιμένουμε στο τέλος της βραδιάς ένα αποτέλεσμα το οποίο θα εκφράζει την ενότητα της ΕΕ απέναντι σ' έναν εταίρο όπως είναι η Τουρκία, ο οποίος είναι σημαντικός φυσικά, έχει πολλά στοιχεία θετικά να συνεισφέρει αλλά πρέπει να σταματήσει να προκαλεί είτε με τις ενέργειες είτε με τη ρητορική της. Κι αυτή η αποφασιστικότητα πρέπει να βγει σήμερα από τις Βρυξέλλες και θα βγει".

Στη συνέχεια, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κληθείς να απαντήσει για το θέμα της Κύπρου, ανέφερε πως "αυτή την ώρα είναι σε εξέλιξη η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, τον κ. Αναστασιάδη, τον κ. Μακρόν, την κ. Μέρκελ και φυσικά τους ηγέτες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προκειμένου να δούμε πώς μπορεί να προχωρήσει ένα σχέδιο συμπερασμάτων, όπως είπα και πριν, αποδεκτό από όλους. Επομένως είναι σε έναν δρόμο προς τη διατύπωση τέτοιων παραγράφων μέσα στο σχέδιο συμπερασμάτων που θα ικανοποιεί όλες τις πλευρές και την Κυπριακή Δημοκρατία. Δεν θα πρέπει να προκαταβάλουμε το αποτέλεσμα αλλά πρέπει να δουλέψουμε σκληρά τις επόμενες ώρες για να ‘ρθει το επιθυμητό αποτέλεσμα".

Ολοκληρώνοντας ο κ. Πέτσας επεσήμανε "νομίζω πως θα σταλεί το μήνυμα αυτό που όλοι περιμένουμε απ' την Ευρώπη. Αυτό που είπα και πριν, ένα μήνυμα αποφασιστικότητας για την προάσπιση των συμφερόντων της. Δεν είναι μόνο τα συμφέροντα της Ελλάδας ή της Κύπρου, είναι τα συμφέροντα της Ευρώπης: γεωπολιτικά, ενεργειακά, οικονομικά, στο πεδίο της μετανάστευσης τα οποία διακυβεύονται απέναντι σ' έναν εταίρο ο οποίος δείχνει ότι απομακρύνεται από την Ευρώπη και τη Δύση συνολικά. Γι αυτό είμαι αισιόδοξος ότι τελικά παρά τις δυσκολίες και τα προβλήματα, παρά τις διαφορετικές θέσεις με τις οποίες μπορεί να προσέρχονται τα κράτη μέλη στη συζήτηση, τελικά θα βρεθεί ο κοινός τόπος που θα εκφράζει αυτό το οποίο θέλουμε".

Αυτό είναι το προσχέδιο - Τι αναφέρει το Politico

1

Το πρώτο σχέδιο συμπερασμάτων για την κατάσταση της Ανατολικής Μεσογείου απορρίπτεται τόσο από την Ελλάδα όσο και από την Κύπρο, σύμφωνα με διπλωμάτες και των δύο χωρών, όπως αναφέρει το Politico.

"Πάρα πολύ καρότο, όχι αρκετό μαστίγιο", δήλωσε ανώτερος Έλληνας αξιωματούχος, σύμφωνα με τους αναταποκριτές του Politico στις Βρυξέλλες.

Η ΕΕ είναι έτοιμη να "χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της" για να διασφαλίσει τον σεβασμό της κυριαρχίας της Ελλάδας και της Κύπρου, σύμφωνα με σχέδιο συμπερασμάτων σχετικά με την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο που είδε το Politico, λέξεις που θα μπορούσαν να ερμηνευθούν ως απειλητικές για κυρώσεις.

Αλλά το κείμενο έχει επίσης μερικά "καρότα" που προσφέρονται για την Άγκυρα, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

"Υπό την προϋπόθεση ότι διατηρούνται εποικοδομητικές προσπάθειες για την αντιμετώπιση θεμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο", οι ηγέτες της ΕΕ συμφωνούν να "δρομολογήσουν μια θετική πολιτική ατζέντα ΕΕ-Τουρκίας με ιδιαίτερη έμφαση στον εκσυγχρονισμό της Τελωνειακής Ένωσης και στη διευκόλυνση του εμπορίου" καθώς και διαλόγους" και "συνεχής συνεργασία σε θέματα μετανάστευσης σύμφωνα με τη δήλωση ΕΕ-Τουρκίας για το 2016".

Πολλά από αυτά τα σημεία ήταν μεταξύ των βασικών αιτημάτων της Άγκυρας, σημειώνει το Politico.

Το σχέδιο ζητά επίσης μια "πολυμερή διάσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο" και αναθέτει στον ανώτατο διπλωμάτη της ΕΕ Josep Borrell να επεξεργαστεί τις λεπτομέρειες. Το κείμενο "χαιρετίζει επίσης τα πρόσφατα βήματα οικοδόμησης εμπιστοσύνης από την Ελλάδα και την Τουρκία".

Στην Κύπρο, το κείμενο τονίζει ότι οι τουρκικές δραστηριότητες στα ύδατά της "πρέπει να σταματήσουν" και καλεί την Άγκυρα να ξεκινήσει διάλογο με τη Λευκωσία για την επίλυση της θαλάσσιας διαφοράς.

Το σχέδιο συμπερασμάτων υποστηρίζει επίσης την "ταχεία επανέναρξη των διαπραγματεύσεων" υπό την αιγίδα του Ηνωμένου Βασιλείου για τη δημιουργία μιας "δικοινοτικής ομοσπονδίας".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γιατί άλλαξε αιφνιδιαστικά η ατζέντα

Είχε προηγηθεί η αλλαγή της ημερήσιας διάταξης της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ έστρεψε γρήγορα τους ηγέτες της ΕΕ στο πιο σημαντικό και περίπλοκο θέμα τους: τις σχέσεις με την Τουρκία.

Ωστόσο, όπως αναφέρει το Politico, στην πραγματικότητα υπέκυψε στο γεγονός ότι η συζήτηση για την Τουρκία και τις ενδεχόμενες κυρώσεις και η συζήτηση για τις πρόσφατες εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο συνδέονται με άλλα σημαντικά θέματα εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, ιδίως τη συζήτηση για τις κυρώσεις στη Λευκορωσία.

"Με απλά λόγια, δεν υπήρχε τρόπος για ομόφωνη υποστήριξη από τους ηγέτες για την επιβολή κυρώσεων εναντίον της Λευκορωσίας, χωρίς πρώτα να αντιμετωπίστουν οι καταγγελίες της Κύπρου για την Τουρκία", όπως αναφέρει το Politico.

1

Αρχικά, το σχέδιο ήταν να ξεκινήσουν οι ηγέτες μιλώντας για τις σχέσεις με την Κίνα, μετά από την τηλεδιάσκεψη ΕΕ-Κίνας που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο μήνα. Αλλά δεν υπάρχουν πιεστικές αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν από τους ηγέτες για την Κίνα, όπως σημειώνει το Politico.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μετά την Κίνα, το αρχικό σχέδιο σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη ήταν να συζητηθεί η κατάσταση στη Λευκορωσία, η δηλητηρίαση του Ρώσου ηγέτη της αντιπολίτευσης Alexei Navalny και η στρατιωτική σύγκρουση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Όπως σημειώνει το Politico, η Τουρκία είναι επίσης ένας παράγοντας στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο Καραμπάχ, δεδομένης της ισχυρής υποστήριξης της Άγκυρας στο Αζερμπαϊτζάν στην αντιπαράθεση με την Αρμενία.

Στο τέλος, η λογική - και η πολιτική - υπαγόρευσαν ότι η Τουρκία πρέπει να είναι πρώτη στην ατζέντα, αναφέρει το άρθρο.

Σε εξέλιξη οι συζητήσεις

Κανονικά, οι Σύνοδοι Κορυφής ακολουθούν κανόνες σχετικά με τη σειρά ομιλίας των ηγετών, που συνδέονται με τη σειρά της εκ περιτροπής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, η οποία υπαγορεύει επίσης το διάγραμμα θέσεων γύρω από το τραπέζι.

Αλλά καθώς ξεκίνησε η συζήτηση για την Τουρκία δόθηκε ιδιαίτερη προτίμηση στον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, δεδομένης της άμεσης εμπλοκής. Αναστασιάδης και Μητσοτάκης μίλησαν με τη σειρά τους μετά την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, η οποία έδωσε την εναρκτήρια παρέμβαση εξ ονόματος της γερμανικής προεδρίας.

1

"Όχι" της Μέρκελ σε κυρώσεις

Από την πλευρά της, η Γερμανίδα Καγκελάριος λέει όχι σε κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας. Αν και στο παρασκήνιο πολλά ακούγονταν για το τι πραγματικά θα επιδιώξει η Ανγκελα Μέρκελ στη Σύνοδο Κορυφής, το κατέστησε σαφές με τη δήλωσή της προσερχόμενη στην Σύνοδο στις Βρυξέλλες. Είναι προς το συμφέρον της Ε.Ε. "να αναπτύξει μία πραγματικά εποικοδομητική σχέση με την Τουρκία", είπε η Αγκελα Μέρκελ, γεγονός που ερμηνεύεται ότι δεν είναι υπέρ της επιβολής κυρώσεων στην Άγκυρα.

1

Και πρόσθεσε: "Θέλω να τονίσω ότι η σχέση μας με την Τουρκία είναι φυσικά περίπλοκη και η ΕΕ ενδιαφέρεται πολύ να αναπτύξει μια πραγματικά δημιουργική σχέση με την Τουρκία παρά τις δυσκολίες. Είμαστε σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ και εξαρτιόμαστε ο ένας από τον άλλον όταν έχει να κάνει με την μετανάστευση και πρέπει να υποστηρίξουμε την Τουρκία που έχει να αντιμετωπίσει μεγάλο προσφυγικό κύμα", είπε.

"Φυσικά πρέπει να αποκλιμακώσουμε τις εντάσεις στην ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο και για μένα η διπλωματία παίζει κυρίαρχο ρόλο".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΣΑΝΤΣΕΘ 10 Μαϊ 2021 | 15:56

Μητσοτάκης: Η αναπάντεχη αναφορά στον Θερβάντες που πολέμησε στη Ναυμαχία της Ναυπάκτου

Ο κ. Μητσοτάκης εξήρε το θάρρος του μεγαλύτερου Ισπανού μυθιστοριογράφου, του οποίου το χέρι έμεινε παράλυτο μετά τη ναυμαχία της Ναυπάκτου.

ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΑΞΙΜΟΥ 10 Μαϊ 2021 | 14:37

Κοινές δηλώσεις Μητσοτάκη – Σάντσεθ: Προτεραιότητα το Πράσινο Πιστοποιητικό

Οι κοινές δηλώσεις Κυριάκου Μητσοτάκη και Πέδρο Σάντσεθ - Στο επίκεντρο το ευρωπαϊκό "πράσινο πιστοποιητικό" και οι πατέντες των εμβολίων.

ΕΒΓΑΛΑΝ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ 10 Μαϊ 2021 | 08:35

Η σαββατιάτικη έξοδος του Κυριάκου Μητσοτάκη με την Μαρέβα σε ιταλικό εστιατόριο: Ποιες συνάντησαν τυχαία

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μαζί με τη σύζυγό του Μαρέβα, επέλεξαν ένα ιταλικό εστιατόριο στο κέντρο της Αθήνας.

ΣΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ 10 Μαϊ 2021 | 07:21

Μπαράζ αφίξεων στην Αθήνα: Με τους πρωθυπουργούς Ισπανίας και Σλοβενίας συναντάται ο Μητσοτάκης

Στις 16:30 ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πέδρο Σάντσεθ θα συμμετάσχουν από κοινού στις εργασίες του Delphi Economic Forum, στο Ζάππειο Μέγαρο.

09 Μαϊ 2021 | 18:53

Μητσοτάκης και Σάντσεζ θα συμμετάσχουν στο Φόρουμ των Δελφών αύριο - Συνάντηση και με τον Σλοβένο Γιάνεζ Γιάνσα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί αύριο στις 13:15 με τον πρωθυπουργό της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεζ, στο Μέγαρο Μαξίμου.

ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΚΟ ΛΑΒΑΡΟ 09 Μαϊ 2021 | 13:27

Σόου της Τουρκίας με επιγραφή στην Αγιά Σοφιά: "Δεν υπάρχει άλλος θεός, εκτός από τον Αλλάχ" [εικόνες]

Στην Αγιά Σοφιά, σύμβολο της Ορθοδοξίας που πρόσφατα μετετράπη σε τζαμί, οι Τούρκοι έστησαν ένα πρωτοφανές σόου.

"Ο ΚΟΣΜΟΣ ΑΛΛΑΖΕΙ. ΕΜΕΙΣ;" 09 Μαϊ 2021 | 12:35

Αλέξης Τσίπρας: "Ο Μητσοτάκης υπερασπίζεται τις αρχές ενός κόσμου που δείχνει να έχει κλείσει τον ιστορικό του κύκλο"

"Το πρόβλημα με τη στρατηγική του κ. Μητσοτάκη δεν είναι ότι ανήκει στη Δεξιά. Είναι ότι υπερασπίζεται με σθένος τις αρχές ενός κόσμου που δείχνει να έχει κλείσει τον ιστορικό του κύκλο} τονίζει ο κ. Τσίπρας σε άρθρο του στην Καθημερινή".

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ 09 Μαϊ 2021 | 12:12

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η τρυφερή αφιέρωση στη σύζυγό του Μαρέβα για τη Γιορτή της Μητέρας

"Στην καλύτερη μαμά του κόσμου! Χρόνια πολλά σε όλες τις μαμάδες! ❤" έγραψε ο πρωθυπουργός δημοσιεύοντας μια φωτογραφία της οικογένειάς του.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ 08 Μαϊ 2021 | 20:47

Μητσοτάκης: Το καλοκαίρι πρέπει να επιτραπούν οι μετακινήσεις - Όχι σε υπερβολικούς περιορισμούς στην επιστροφή των τουριστών

Την απρόσκοπτη μετακίνηση το καλοκαίρι χωρίς υπερβολικούς περιορισμούς στην επιστροφή των ταξιδιωτών, υποστήριξε ο Κ. Μητσοτάκης κατά τη Συνόδο Κορυφής.

ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΟΥ ΠΟΡΤΟ 08 Μαϊ 2021 | 16:15

Μητσοτάκης: Να εφαρμοστεί γρήγορα το πράσινο πιστοποιητικό για να μπορούν να μετακινούνται οι ταξιδιώτες

Ο πρωθυπουργός τάχθηκε υπέρ της άρσης των πνευματικών δικαιωμάτων σχετικά με τις πατέντες των εμβολίων.

ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΗ ΡΗΤΟΡΙΚΗ 08 Μαϊ 2021 | 13:00

O Ακάρ κατηγορεί την Ελλάδα πως αυξάνει την ένταση – "Δεν θα φτάσουμε πουθενά έτσι"

Ο Ακάρ άφησε αιχμές για τις ενέργειες της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο, χαρακτηρίζοντας τις προκλητικές.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ 08 Μαϊ 2021 | 12:43

Σαρλ Μισέλ για άρση πατέντας εμβολίων: Η ΕΕ είναι έτοιμη να συζητήσει πάνω σε "συγκεκριμένες προτάσεις"

Η ΕΕ είναι έτοιμη να συζητήσει για μια άρση των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας για τα εμβόλια, εφόσον γίνουν "συγκεκριμένες προτάσεις" είπε ο Σαρλ Μισέλ.

ΑΤΥΠΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΣΤΗΝ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ 08 Μαϊ 2021 | 12:38

Μητσοτάκης: Η ανάκαμψη που έρχεται, πρέπει να έχει περισσότερες και καλύτερες δουλειές και λιγότερες ανισότητες

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι η ανάκαμψη θα πρέπει να θέσει την καταπολέμηση των διακρίσεων στην ζωή και στην εργασία ως πρώτη προτεραιότητα.