Ολοταχώς για συνέδριο το Ποτάμι με ανοιχτά όλα τα θέματα

Αύριο διευρυμένη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας για το εκλογικό αποτέλεσμα. Συνέδριο αρχές Δεκέμβρη. Όλα τα θέματα ανοιχτά και από μηδενική βάση.

Χάρης Ιωάννου
ΓΡΑΦΕΙ: ΧΑΡΗς ΙΩΑΝΝΟΥ
Ολοταχώς για συνέδριο το Ποτάμι με ανοιχτά όλα τα θέματα

Την κερκόπορτα της εσωστρέφειας στο Ποτάμι άνοιξε το απογοητευτικό ποσοστό 4,1% στις εκλογές της Κυριακής, καθώς για πρώτη φορά στους μόλις 18 μήνες ζωής του το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη βίωσε μια εκλογική αποτυχία που αποτελεί "καμπανάκι" για τη συνέχεια.

Ο ίδιος ο επικεφαλής δεν έκρυψε από την πρώτη στιγμή την απογοήτευσή του και η πρώτη του δήλωση μετά το αποτέλεσμα ήταν ουσιστικά και η προσωπική ανάληψη της ευθύνης του για τη συνολική πορεία έως τις κάλπες. Το κλίμα στη Σεβαστουπόλεως από το βράδυ της Κυριακής είναι βαρύ και οι συσκέψεις στο γραφείο του Στ. Θεοδωράκη, μαζί με τις διαδοχικές τηλεφωνικές επαφές και τις συζητήσεις συνθέτουν τη δύσκολη πλέον καθημερινότητα στα γραφεία του κόμματος.

Με τον προβληματισμό και την ανησυχία για την επόμενη ημέρα να κυριαρχούν, οι πρώτες αποφάσεις που λήφθηκαν αφορούν τη διεξοδική συζήτηση και ανάλυση του εκλογικού αποτελέσματος. Αύριο το μεσημέρι θα συνεδριάσουν η νέα και η παλιά κοινοβουλευτική ομάδα μαζί με το συντονιστικό και τον πολιτικό σχεδιασμό. Παράλληλα δρομολογείται για τις 4-6 Δεκεμβρίου συνέδριο στο οποίο θα μπουν όλα τα θέματα στο τραπέζι και δεν αποκλείεται ο Στ. Θεοδωράκης να ζητήσει την επανεκλογή του στη θέση του επικεφαλής. Άλλωστε ήδη από το βράδυ της Κυριακής ο ίδιος σκέφτηκε προς στιγμήν ακόμη και την αποχώρηση, αλλά επικράτησαν οι ψυχραιμότερες φωνές.

Δεν λείπουν και οι γκρίνιες για το φιλόδοξο στόχο του 10% που τέθηκε, για τη μη προβολή του ανθρώπινου δυναμικού του κόμματος, αλλά και για τη στάση απέναντι στο ΣΥΡΙΖΑ

Βουλευτές και στελέχη έχουν ήδη ξεκινήσει συζητήσεις για το τι έφταιξε και τα πρώτα συμπεράσματα καταλήγουν στο εξής: Το Ποτάμι χρειάζεται άμεσα αποσαφήνιση της ιδεολογικής του ταυτότητας και αναθεώρηση της στρατηγικής του, ειδικά απέναντι στο ΣΥΡΙΖΑ, οργανωτική ανασυγκρότηση με έμφαση στην περιφέρεια, όπου το κόμμα είναι σχεδόν ανύπαρκτο και σε 18 νομούς κυρίως της βόρειας και της δυτικής Ελλάδας έλαβε ποσοστό κάτω του 3%.

Δεν λείπουν και οι γκρίνιες για το φιλόδοξο στόχο του 10% που τέθηκε, για τη μη προβολή του ανθρώπινου δυναμικού του κόμματος, παρά μόνο στο τέλος της καμπάνιας, αλλά και για τη στάση απέναντι στο ΣΥΡΙΖΑ με τις προσωπικές επιθέσεις στον Αλ. Τσίπρα και στον τρόπο που έγινε η αντιπολίτευση τόσο πριν όσο και μετά τη "μνημονιακή κωλοτούμπα" του κυβερνώντος κόμματος.

Προβληματισμός υπάρχει και για τη δυσκολία που παρουσιάστηκε να περάσει το μήνυμα του κόμματος στα πιο λαϊκά στρώματα. Είναι χαρακτηριστικό ότι παρατηρείται μια μεγάλη απόκλιση στα ποσοστά μεταξύ αστικών και λαϊκών συνοικιών, π.χ. σε Ψυχικό-Φιλοθέη το Ποτάμι ήταν τρίτο κόμμα με 10,2%, ενώ στην Αγ. Βαρβάρα ήταν έβδομο με 3,89%.

Στο μεταξύ έχει ήδη ξεκινήσει η συζήτηση για ενδεχόμενη σύμπραξη των δυνάμεων της κεντροαριστεράς και ειδικότερα για μια συνεργασία Ποταμιού κατά κύριο λόγο με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ.

Οι πρώτες σκέψεις των στελεχών

Εμπειρα στελέχη του κόμματος που προέρχονται από την Αριστερά, όπως π.χ. ο Σπύρος Λυκούδης, ανέμεναν τη συμπίεση των ποσοστών και εκτιμούν ότι η επαρχία κόστισε εκλογικά, όπως και η επίπλαστη εικόνα του ντέρμπι κορυφής μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ που παρουσίαζαν οι δημοσκοπήσεις.

Έχει ήδη ξεκινήσει η συζήτηση για μια ενδεχόμενη συνεργασία του Ποταμιού με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ.

«Θέμα ηγεσίας δεν τίθεται, αλλά δεν αναδείξαμε τα πρόσωπα και την ομάδα που διέθετε το Ποτάμι», υπογράμμισε ο Σπύρος Δανέλλης («Στο Κόκκινο»), τασσόμενος υπέρ του διαλόγου με τις δυνάμεις της Κεντροαριστεράς.

Σε παρόμοιο μήκος κύματος ο Πέτρος Τατσόπουλος τόνισε μέσω facebook ότι «το Ποτάμι πρέπει να εγκαταλείψει τη διαδρομή του Μοναχικού Αδέκαστου και να συνενώσει τις δυνάμεις του με τις υπόλοιπες φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις».

Αλλα στελέχη, όπως η Αντιγόνη Λυμπεράκη, σημειώνουν ότι το κόμμα οικοδόμησε μεν μια σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες, αλλά δεν είχε τον απαραίτητο χρόνο να μετατρέψει το πολιτικό αυτό κεφάλαιο σε ψήφο εκ μέρους των πολιτών.

Η νέα κοινοβουλευτική ομάδα

Σημειώνεται ότι έπειτα από πολλές καραμπόλες της τελευταίας στιγμής, η νέα κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος είναι: Σταύρος Θεοδωράκης, Σπύρος Λυκούδης, Γρηγόρης Ψαριανός, Χάρης Θεοχάρης, Γιώργος Αμυράς, Γιώργος Μαυρωτάς, Σπύρος Δανέλλης, Κατερίνα Μάρκου, Ιάσονας Φωτήλας, Ιλχάν Αχμέτ, Κωνσταντίνος Μπαργιώτας.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

"ΜΙΑ ΛΑΘΟΣ ΑΠΟΦΑΣΗ, ΤΗΝ ΠΙΟ ΚΡΙΣΙΜΗ ΣΤΙΓΜΗ" 14 Ιαν 2021 | 08:13

Σταύρος Θεοδωράκης: Μα είναι δυνατόν να αυξάνουν τη θητεία;

"Αποποιηθείτε λοιπόν τα διακομματικά ρουσφέτια σας και μετά συζητάμε σοβαρά και τα υπόλοιπα", λέει ο Σταύρος Θεοδωράκης, διαφωνώντας με την αύξηση της στρατιωτικής θητείας.

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ 29 Δεκ 2020 | 07:52
21 Ιαν 2021 | 07:55

Οι Κουφοντινίστας του ΣΥΡΙΖΑ

Σε μια φυσιολογική χώρα δεν θα έβγαζαν κείμενο… συμπαράστασης σε έναν φονιά 15 στελέχη πρώην κυβερνώντος κόμματος, μεταξύ των οποίων αρκετοί πρώην βουλευτές.

07 Ιαν 2021 | 09:05

Το θυμιατό της ανομίας

Αν η Εκκλησία μπορεί να επιλέγει ποια μέτρα θα τηρεί, τότε το ίδιο δεν ισχύει και για όλους τους πολίτες;

30 Δεκ 2020 | 07:41

Υφυπουργίσκοι, κολαούζοι και λιγούρια με το εμβόλιο

Οι πολίτες χρειάζονται πρότυπα, όχι λιγούρια για μια φωτογραφία και μια ένεση. Κυρίως όμως χρειάζονται και απαιτούν σοβαρότητα, αξιοπιστία και διαφάνεια.

ΤΙ ΛΕΝΕ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ 25 Ιαν 2021 | 19:54

Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων: Η ΕΕ οφείλει να είναι επιφυλακτική και όχι αφελής απέναντι στην Τουρκία

Για τις επαφές που είχαν με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών ο Ζοζέπ Μπορέλ και ο Χάικο Μάας ενημερώθηκε το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων.

61ΟΣ ΓΥΡΟΣ 25 Ιαν 2021 | 19:45

Διερευνητικές Ελλάδας-Τουρκίας: Ικανοποίηση στην Ουάσινγκτον - Ανάρτηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στο Twitter

Ο νέος εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ χαιρέτισε την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών.

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ 25 Ιαν 2021 | 19:12

Μητσοτάκης στο Νταβός: "Θα πιέσουμε τις εταιρείες να παραδώσουν γρήγορα τα εμβόλια"

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγησε στη διαδικτυακή σύνοδο του Παγκόσμιου Οικονομικού Forum (WEF) τη στρατηγική που έχει ακολουθήσει η κυβέρνηση από το πρώτο στάδιο της υγιειονομικής κρίσης

ΥΠΑΤΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΕΕ 25 Ιαν 2021 | 19:03

Ζοζέπ Μπορέλ: Σημαντικό βήμα οι διερευνητικές Ελλάδας - Τουρκίας - Επόμενος στόχος το Κυπριακό

Μήνυμα Μπορέλ για την επανέναρξη των συνομιλιών, το Κυπριακό και τα μέτρα κατά της Τουρκίας.

ΤΙ ΕΓΡΑΨΕ ΣΕ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ 25 Ιαν 2021 | 17:27

Διερευνητικές επαφές Ελλάδας - Τουρκίας: Η πρώτη αντίδραση του συμβούλου του Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν

Τι αναφέρει στην τοποθέτησή του ο σύμβουλος του Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν για τις διερευνητικές επαφές Ελλάδας - Τουρκίας

ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΜΑΧΗΤΙΚΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ 25 Ιαν 2021 | 17:12

Πεντάγωνο: Έπεσαν οι υπογραφές για τα Rafale - Πρόταση και για γαλλικές φρεγάτες Belharra [Εικόνες]

Υπεγράφησαν στο Πεντάγωνο από τον Νίκο Παναγιωτόπουλο και τη Γαλλίδα υπουργό Άμυνας οι συμβάσεις για την προμήθεια των 18 μαχητικών Rafale.

Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ 25 Ιαν 2021 | 15:41

Μητσοτάκης για τον κορονοϊό: Δεν θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα πριν από το καλοκαίρι

Για το πότε θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα αναφέρθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας διαδικτυακά στο World Economic Forum του Νταβός

25 Ιαν 2021 | 15:30

Διερευνητικές επαφές: Η Τουρκία έβαλε στο τραπέζι γκρίζες ζώνες, αποστρατικοποίηση νησιών και προσφυγικό

Η Τουρκία έθεσε θέματα στο τραπέζι των διερευνητικών που η Ελλάδα δεν δέχεται να συζητήσει- Κακή αρχή για τις διαπραγματεύσεις- Στην Αθήνα ο επόμενος γύρος συνομιλιών.