
Ομαλά διεξάγεται η διαδικασία των επαναληπτικών εκλογών, με την προσέλευση όμως σύμφωνα με τα στοιχεία από τα εκλογικά κέντρα να καταγράφεται χαμηλότερη από την προηγούμενη Κυριακή.
Με δεδομένο ότι η μάχη της κάλπης κρίθηκε από την πρώτη Κυριακή σε 6 περιφέρειες και 103 δήμους, οι σημερινές επαναληπτικές εκλογές αφορούν την ανάδειξη 7 περιφερειαρχών και 229 δημάρχων.
Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών κ. Κώστας Πουλάκης, σε δηλώσεις του ενημέρωσε ότι η συλλογή και μετάδοση των αποτελεσμάτων θα γίνει μετά από τη λήξη της ψηφοφορία και πως η διαδικασία θα είναι πολύ πιο εύκολη και σύντομη σε σχέση με την προηγούμενη Κυριακή.
Όπως ανέφερε ο κ. Πουλάκης οι εκλογές διεξάγονται σε επτά από τις 13 περιφέρειες και σε 229 από τους 332 δήμους της χώρας, με αποτέλεσμα να είναι ανοιχτά τα 27.659 εκλογικά τμήματα έναντι 39.063 την περασμένη Κυριακή, δηλαδή το 71% του συνόλου, ενώ οι εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι σήμερα αντιστοιχούν στο 80% του συνόλου.
Όσον αφορά τα αποτελέσματα, σημείωσε ότι η συλλογή και μετάδοση των αποτελεσμάτων θα γίνει μετά από τη λήξη της ψηφοφορίας, η διαδικασία θα είναι πολύ πιο εύκολη σε σχέση με την περασμένη Κυριακή διότι υπάρχου μόνο δύο συνδυασμοί και χωρίς σταυροδοσία και ως εκ τούτου εκτίμησε ότι πολύ σύντομα θα υπάρξει η ροή των αποτελεσμάτων αλλά και τα τελικά εκλογικά αποτελέσματα.
Χαμηλή συμμετοχή
Προβληματισμός επικρατεί στα κομματικά επιτελεία με τις πληροφορίες από τα εκλογικά κέντρα να κάνουν λόγο για χαμηλότερη συμμετοχή σε σχέση με την προηγούμενη Κυριακή. Μάλιστα αρκετοί αρχηγοί κομμάτων αλλά και υποψήφιοι, έθιξαν το θέμα αυτό στις δηλώσεις τους ζητώντας από τους πολίτες να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.
Τσίπρας: Καλούμε τους πολίτες να επιλέξουν προοδευτικούς υποψηφίους:
Το εκλογικό του δικαίωμα άσκησε λίγο μετά τις 11:00 ο Αλέξης Τσίπρας στο 172ο δημοτικό σχολείο Αθηνών στην Κυψέλη.
Σήμερα ψηφίζουμε για τους δήμους και τις περιφέρειες μας σε ένα νέο τοπίο θεσμικό στην αυτοδιοίκηση όπου οι δήμαρχοι και οι περιφερειάρχες που θα εκλεγούν μαζί με όλους όσοι εξελέγησαν ήδη από την προηγούμενη Κυριακή θα είναι αναγκασμένοι να συνεργαστούν μέσα στη δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια, να προσπαθήσουν να επιτεύξουν συγκλίσεις προγραμματικές, καθώς η νέα μεγάλη δημοκρατική θεσμική τομή του «Κλεισθένη» και της απλής αναλογικής στην τοπική αυτοδιοίκηση δημιουργεί ένα νέο πλαίσιο» σημείωσε ο πρωθυπουργός αμέσως μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι αυτό το πλαίσιο «θα είναι προς όφελος των πόλεων, των δήμων, των περιφερειών, προς όφελος των τοπικών κοινωνιών, διότι «εξαναγκάζει» αν θέλετε τους δημάρχους, τους περιφερειάρχες σε συναινέσεις, συνεννοήσεις για το καλό των τοπικών κοινωνιών. Και σε προγραμματικές συγκλίσεις πάνω απ’όλα», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.
Μητσοτάκης: Να συμμετέχουν οι πολίτες στη γιορτή της δημοκρατίας
"Καλώ και σήμερα τους πολίτες για προσέλθουν για να εκλέξουν δημάρχους και περιφερειάρχες. Να συμμετέχουν σε αυτή τη γιορτή της δημοκρατίας, ειδικά στις περιπτώσεις όπου υπάρχει μία κάλπη μόνο, όπου δηλαδή το αποτέλεσμα, είτε σε επίπεδο περιφέρειας είτε σε επίπεδο δήμου, έχει κριθεί από τον πρώτο γύρο" δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, αμέσως μετά της άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος στην Κηφισιά και ευχήθηκε καλή ψήφο σε όλες και σε όλους.
Γεννηματά: Σήμερα οι πολίτες θα βάλουν τέλος στην καταστροφική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ
Την περασμένη Κυριακή οι πολίτες με την ψήφο τους υποχρέωσαν τον κ. Τσίπρα να προκηρύξει εκλογές. Σήμερα με την επιλογή τους θα βάλουν τέρμα στην καταστροφική πολιτική του και στην Αυτοδιοίκηση, σε Δήμους και Περιφέρειες.
Στις εθνικές εκλογές πρέπει να ηττηθεί οριστικά η πολιτική και η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ που δεν έχει σχέση με την προοδευτική παράταξη. Αυτός είναι ο στόχος μας.
Αυτή τη στρατηγική υπηρετώ με την επιλογή του Γιώργου Καμίνη. Σηματοδοτεί τη διεύρυνση του χώρου, ανοίγουμε μια τεράστια πόρτα για όλους τους προοδευτικούς πολίτες που εγκαταλείπουν τον Σύριζα ώστε να συνταχθούν με το Κίνημα Αλλαγής.
Για να τελειώνουμε με τις απομιμήσεις και να αποτελέσουμε ανάχωμα στην απειλή κυριαρχίας της δεξιάς που τροφοδότησε η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ.
Λυπάμαι για την απόφαση του Βαγγέλη Βενιζέλου, του πρώην Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, να εγκαταλείψει την κοινή μας προσπάθεια σε αυτή την κρίσιμη αναμέτρηση για το κίνημα και τη χώρα , ενώ θα μπορούσε να προσφέρει από οποιαδήποτε θέση σημαντικά.
Οι απόντες σε αυτή την κρίσιμη μάχη διευκολύνουν απλά τον ΣΥΡΙΖΑ.
Κουτσούμπας: Μάχη για να εκλεγούν αγωνιστές δήμαρχοι
«Σήμερα δίνουμε την μάχη για να εκλεγούν ξανά οι αγωνιστές δήμαρχοι της Λαϊκής Συσπείρωσης, σε Πάτρα, Πετρούπολη, Καισαριανή, Χαϊδάρι και Ικαρία και συνεχίζουμε τον αγώνα, από αύριο κιόλας, για την πιο μεγάλη μάχη των εθνικών εκλογών στις 7 Ιουλίου για πιο ισχυρό ΚΚΕ», δήλωσε ο ΓΓ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, αμέσως μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος στη Ν. Ιωνία.
Πατούλης: Σήμερα γίνεται μια νέα αρχή
Για μία «νέα εποχή» στην Περιφέρεια Αττικής έκανε λόγο ο Γιώργος Πατούλης, υποψήφιος περιφερειάρχης με τη Νέα Δημοκρατία.
Κατά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος, ο πρώην δήμαρχος Αμαρουσίου υποστήριξε ότι «σήμερα γίνεται μία ένα αρχή για την Αττική».
«Αυτά που μας χώρισαν, μας δίχασαν και που μας δημιούργησαν προβλήματα, βαίνουν προς το τέλος τους» έσπευσε να προσθέσει.
Επεσήμανε δε, ότι «ψύχραιμα και ενωμένα θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να αλλάξουμε τη ζωή των πολιτών της Αττικής».
Υπενθυμίζεται ότι στον α’ γύρο των περιφερειακών εκλογών, ο κ. Πατούλης έλαβε 37,63%. Στον β’ γύρο, αναμετράται με τη νυν περιφερειάρχη, Ρένα Δούρου (19,71%).
Δούρου: Να έρθει ο κόσμος να ψηφίσει
Σε εκλογικό τμήμα στο Αιγάλεω άσκησε το εκλογικό της δικαίωμα το μεσημέρι της Κυριακής η υποψήφια περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου.
Σε δηλώσεις της σε δημοσιογράφους, η κ. Δούρου κάλεσε τον κόσμο να έρθει να ψηφίσει, επισημαίνοντας ότι «παρουσιάζεται αρκετά σημαντική αποχή». Αφού χαρακτήρισε «κρίσιμη» την κάλπη της Περιφέρειας, ξεκαθάρισε πως στην Αττική υπάρχει ανάγκη από «περιφερειάρχη αξιοπρέπειας, αλληλεγγύης, αποτελεσματικότητας και έργου».
Μπακογιάννης: Η Αθήνα αλλάζει εποχή
Έκκληση να συμμετάσχουν μαζικά στο β΄γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών οι πολίτες της Αθήνας και ιδιαίτερα οι νέοι, απηύθυνε ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, σε δήλωσή του για τη σημερινή ψηφοφορία.
«Η πόλη είναι δικιά σας» είπε, υπογραμμίζοντας ότι «όλοι μαζί, από τα κάτω προς τα πάνω, μπορούμε να ανεβάσουμε την Αθήνα ψηλά». Ο κ. Μπακογιάννης, τόνισε επίσης ότι «σήμερα η Αθήνα δεν αλλάζει απλώς δήμαρχο, αλλά αλλάζει εποχή. Μια νέα εποχή με άλλη αντίληψη, άλλη φιλοσοφία».
Ηλιόπουλος: Ελπίζομε για μία διαφορετική εικόνα
Χαμογελαστός, ευδιάθετος και αισιόδοξος, κρατώντας από το χέρι ένα κοριτσάκι, ο υποψήφιος Δήμαρχος της Αθήνας Νάσος Ηλιόπουλος άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα στο 53ο Γενικό Λύκειο Αθηνών.
«Ήρθαμε σήμερα να ψηφίσουμε σχετικά πρωί, γιατί νομίζω πρέπει να σταλεί ένα μήνυμα συμμετοχής. Είναι κρίσιμη η σημερινή ημέρα και ειδικά για τις δημοτικές εκλογές. Και για την προηγούμενη εβδομάδα κανείς δεν πρέπει να είναι χαρούμενος για τα χαμηλά ποσοστά συμμετοχής. Ελπίζουμε σήμερα για μια διαφορετική εικόνα» τόνισε ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων με τη δημοτική παράταξη "Ανοιχτή Πόλη", Νάσος Ηλιόπουλος, μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος στο 53ο Γενικό Λύκειο Αθηνών.
«Για εμάς το πιο κρίσιμο είναι ότι και η σημερινή ημέρα είναι μια μάχη που έχουμε να δώσουμε έτσι ώστε τα επόμενα 4 χρόνια να πείσουμε ότι η Αθήνα μπορεί να αλλάξει, ότι η Αθήνα μπορεί να γίνει μια καλύτερη πόλη και εμείς έχουμε πει ότι για να αλλάξει η πόλη πρέπει να ξεκινήσουμε από τις γειτονιές της πόλης. Θα είμαστε εδώ και τα υπόλοιπα 4 χρόνια να δείξουμε ότι και μπορούμε και θα το κάνουμε», κατέληξε ο κ. Ηλιόπουλος.
Μώραλης: Θα συνεχίσουμε την καλή δουλειά που γίνεται για τον Πειραιά μας και τους κατοίκους του
Μαζί με την σύζυγο και τα παιδιά του, όπως και την προηγούμενη Κυριακή, άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα στο 10ο Γυμνάσιο Πειραιά ο δήμαρχος Πειραιά και εκ νέου υποψήφιος Γιάννης Μώραλης.
«Ολοκληρώνεται και στον Πειραιά σήμερα η εκλογική διαδικασία, η κορυφαία στιγμή της Δημοκρατίας » είπε ο Γιάννης Μώραλης, εξερχόμενος του εκλογικού τμήματος όπου άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα.
«Θεωρώ ότι έχουμε ένα ισχυρό προβάδισμα από την πρώτη Κυριακή, ένα σημαντικά αυξημένο ποσοστό, γεγονός που μας ικανοποιεί» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μώραλης συμπληρώνοντας: «Εκφράσαμε την ευγνωμοσύνη μας και περιμένουμε κάτι ανάλογο και σήμερα, να στηρίξουν οι δημότες την προσπάθεια αυτή που γίνεται να συνεχίσει την πλεύση του το καράβι που ξεκόλλησε πριν από τεσσεράμισι χρόνια στον Πειραιά και πλέει προς την αισιοδοξία και την θετική προοπτική. Νομίζω θα επιβεβαιώσουμε την στήριξη στον Πειραιά Νικητή και θα συνεχίσουμε την καλή δουλειά που γίνεται για τον Πειραιά μας και τους κατοίκους του».
Φωτο: Eurokinissi
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr