Τσίπρας: Αυτό είναι το δίλημμα των επικείμενων εκλογών

Ενάρετος οικονομικός κύκλος ή ελλείμματα, απολύσεις και ασφαλιστικό τύπου Πινοσέτ;, είναι το διακύβευμα των εκλογών σύμφωνα με τον πρωθυπουργό.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Τσίπρας: Αυτό είναι το δίλημμα των επικείμενων εκλογών

Απολογισμό των πεπραγμένων της τετρατίας του, έκανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στη λαϊκή συνέλευση των κατοίκων του Βελβεντού, και είπε χαρακτηριστικά: «Βρισκόμαστε μπροστά σε μία στιγμή απολογισμού αλλά και σε μια στιγμή που είναι γιορτή της δημοκρατίας, τις εκλογές. Πριν από τέσσερα χρόνια βρεθήκαμε στην άκρη του γκρεμού αλλά χάρη στις θυσίες του ελληνικού λαού η Ελλάδα βρίσκεται σήμερα εκτός μνημονίων». Έκανε εξάλλου αναφορά στις λανθασμένες -όπως αποδείχθηκε εκ του αποτελέσματος- αποφάσεις των τεχνοκρατών για τη δημοσιονομική προσαρμογή στην Ελλάδα. Ήταν η πιο σκληρή και η πιο μακρόχρονη δημοσιονομική προσαρμογή, αυτά τα επιτεύγματα είχαν οι αποφάσεις των τεχνοκρατών, είπε ο κ. Τσίπρας. Και πρόσθεσε ότι αυτά είναι παρελθόν γιατί η χώρα έχει την κεφαλαιακή επάρκεια και τη ρευστότητα για να βγαίνει στις αγορές με ένα επιτόκιο ιστορικά χαμηλό.

Και, παίρνοντας αφορμή από το παράδειγμα του Βελβεντού, τόνισε ότι και ως χώρα συνολικά «αποκτούμε την αυτονομία μας και την οικονομική μας ανεξαρτησία». «Φεύγουν αυτοί -συνέχισε- που έπαιρναν αποφάσεις λάθος τις περισσότερες φορές, και είμαστε σε θέση με επίγνωση των δυσκολιών να ορίζουμε εμείς το μέλλον και να μην γυρίσουμε στα ελλείμματα και την χρεωκοπία, αλλά και συνάμα να στηρίξουμε τους πιο αδύναμους και την μεσαία τάξη».

Ο κ. Τσίπρας περιέγραψε αναλυτικά τη δραματική κατάσταση των δημόσιων οικονομικών όταν ανέλαβε την διακυβέρνηση: «Βρεθήκαμε μπροστά σε άδεια ταμεία, δεν υπήρχε σάλιο, σκουπίζαμε τα αποθεματικά για να πληρώσουμε τις συντάξεις», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Επίσης ήμασταν μπροστά σε ανθρωπιστική κρίση, 3,5 εκατ. συμπολίτες μας ήταν κάτω από τα όρια της φτώχειας... Πετύχαμε αυτά τα χρόνια κανένας συμπολίτης μας να μην βρεθεί χωρίς βοήθεια...».

Ο κ. Τσίπρας έκανε ειδικότερη αναφορά στην αύξηση του κατώτατου μισθού, στην επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων και κυρίως «στη μεγάλη έγνοια που ήταν τα δημόσια νοσοκομεία, όπου καλύφθηκαν 18.000 θέσεις». Ο κ. Τσίπρας έκανε επίσης αναφορά στη μεσαία τάξη που επωμίσθηκε μεγάλο μέρος του κόστους, σημειώνοντας ότι μέχρι το 2012 η μεσαία τάξη έχασε 5.500 ευρώ εισόδημα, μετά το 2016 άρχισε να αυξάνεται. «Τώρα ήλθε η ώρα της φορολογικής ελάφρυνσης και των κινήτρων για την παραγωγή», ανέφερε.

Ο πρωθυπουργός είπε ακόμη ότι αυτό είναι και το δίλημμα των επικείμενων εκλογών: «Ο ενάρετος οικονομικός κύκλος θα ενισχυθεί ή θα γυρίσουμε πίσω; Αυτό το ερώτημα δεν θα το απαντήσω εγώ, θα το απαντήσει ο ελληνικός λαός. Η ελληνική κοινωνία πρέπει να απαντήσει στα κρίσιμα ερωτήματα και στα ερωτήματα για τις εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση».

Αυτόνομος ο Δήμος Βελβεντού

Νωρίτερα, με παρατεταμένο χειροκρότημα από το σύνολο των κατοίκων, έγινε δεκτός από την λαϊκή συνέλευση του Βελβεντού ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, οι οποίοι και του του εξέφρασαν την ευγνωμοσύνη τους για τη απόφαση της κυβέρνησης να αυτονομήσει ξανά τον Δήμο Βελβεντού, που έτσι αποχωρίζεται από τον Καλλικρατικό Δήμο Σερβίων.

Στην ομιλία του ο πρωθυπουργός είπε ότι το αίτημά τους ήταν δίκαιο, ο αγώνας τους σημαντικός και για αυτό έφερε αποτέλεσμα. «Το παράδειγμά σας μπορεί να συγκριθεί μόνο με το παράδειγμα του Μανώλη Γλέζου στην Απείρανθο της Νάξου», είπε ο κ. Τσίπρας και θύμισε ότι το 2012 και το 2014 σε συναντήσεις που είχε μαζί τους, τούς είχε πει ότι η συγχώνευση ήταν λάθος. Και για αυτό όταν βρέθηκε μπροστά στο αίτημα τους, από θέση ευθύνης, δίχως δεύτερη σκέψη, έδωσε εντολή στον υπουργό Εσωτερικών να αποκαταστήσει μία αδικία που διαπράχθηκε πριν από εννέα χρόνια. Εξήγησε ότι η συγχώνευση δεν έλυσε αλλά πρόσθεσε προβλήματα καθώς μετά την εφαρμογή του «Καλλικράτη», παρατηρήθηκε ραγδαία υποβάθμιση του επιπέδου εξυπηρέτησης των πολιτών της Δημοτικής Ενότητας Βελβεντού. Σημείωσε άλλωστε ότι το Βελβεντό δεν είναι ο μόνος Δήμος της χώρας που χρειάζεται να δει η Πολιτεία κάποιες παρεμβάσεις. Μέσα στις επόμενες μέρες θα συγκροτηθεί και η Επιτροπή που θεσπίσαμε, ανέφερε ο πρωθυπουργός, η οποία θα εξετάσει συνολικά και υπεύθυνα τον αυτοδιοικητικό χάρτη της χώρας και τα αιτήματα και άλλων δήμων που έχουν δυσκολίες.

Ο κ. Τσίπρας ο οποίος νωρίτερα είχε επισκεφθεί τους δύο αγροτικούς συνεταιρισμούς του Βελβεντού, είπε ότι στο παρελθόν υπήρξαν φαινόμενα εκτεταμένης διαφθοράς στο συνεταιριστικό κίνημα, ωστόσο η ποιοτική γεωργία και συνεταιριστική δράση δείχνει τον δρόμο. «Ακούγοντας και τα προβλήματα και τις μεγάλες δυνατότητες που έχει ο τόπος σκεφθήκαμε παρεμβάσεις που θα δώσουν ώθηση στο μοντέλο της επιστροφής στην παραγωγή, είναι ένα μοντέλο αυτοοργάνωσης. Πραγματική οικονομία δεν είναι μόνο τα δημόσια οικονομικά, είναι η παραγωγή και μόνο αν παράξουμε πλούτο και τον μοιράσουμε δίκαια, θα πάμε μπροστά».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο πρωθυπουργός παρέσχε στήριξη στον περιφερειάρχη της Δυτικής Μακεδονίας, Θόδωρο Καρυπίδη, και κάλεσε να τον ξαναψηφίσουν γιατί έδωσε τα τελευταία πέντε χρόνια ένα διαρκή αγώνα για τον τόπο του, τη Δυτική Μακεδονία.

Μ. Στεργίου, πρ. δήμαρχος Βελβεντού: «Τιμούμε την μπέσα»

Στην προσφώνησή του ο τελευταίος δήμαρχος Βελβεντού πριν γίνει Καλλικρατικός Δήμος, Μανώλης Στεργίου, ανέφερε: «Σας ευχαριστούμε για την τολμηρή σας πρωτοβουλία να επαναφέρετε την αυτοδιοίκηση του Βελβεντού. Υπάρξαμε θύματα εμπαιγμού, δεν αποδεχθήκαμε τον Καλλικράτη και οργανώσαμε αγώνα για να επαναφέρουμε την αυτοδιοίκηση». Θύμισε ότι το 2012 είχαν επισκεφθεί ως αρχηγό της αντιπολίτευσης και τους είχε πει ότι αν του δοθεί η ευκαιρία θα ικανοποιήσει το αίτημά τους. «Σας ευχαριστούμε γιατί η μπέσα σε εμάς τους κατοίκους της υπαίθρου έχει μεγάλη αξία», είπε χαρακτηριστικά.

Τσίπρας: Αυτό είναι το δίλημμα των επικείμενων εκλογών

«Οπως εσείς, ως Δήμος Βελβεντού αποκτάτε την αυτονομία σας, έτσι και ως χώρα συνολικά αποκτούμε την αυτονομία μας και την οικονομική μας ανεξαρτησία», τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος στην τοπική Λαϊκή Συνέλευση.

Αναφερόμενος, μάλιστα, στην τελευταία εξέλιξη για αποπληρωμή του δανείου του ΔΝΤ επισήμανε: «Φεύγουν πάνω από το κεφάλι μας αυτοί οι οποίοι έπαιρναν αποφάσεις λάθος τις περισσότερες φορές, το ΔΝΤ, και είμαστε πια σε θέση να χαράξουμε ένα δρόμο, με επίγνωση όμως των δυσκολιών, διότι το πάθημα μας έχει γίνει μάθημα. Είμαστε όμως σε θέση να ορίζουμε εμείς το μέλλον μας. Να ξέρουμε εμείς ποιος είναι ο τρόπος για να μην ξαναγυρίσουμε πίσω στα ελλείμματα και τη χρεοκοπία, αλλά ταυτόχρονα να στηρίξουμε και τους πιο αδύναμους, να στηρίξουμε τη μεσαία τάξη».

«Σήμερα έχουμε τη βεβαιότητα να πούμε ότι χάρη στις θυσίες του ελληνικού λαού η Ελλάδα βρίσκεται σε μια διαφορετική θέση από αυτήν που βρέθηκε τα προηγούμενα χρόνια», είπε ο πρωθυπουργός και συνέχισε: «Η Ελλάδα βρίσκεται εκτός Μνημονίων. Χθες υπήρξε και μια εξαιρετικά θετική απόφαση. Οχι μόνο εκτός Μνημονίων αλλά και αυτοί που μας εξανάγκασαν, κάνοντας ότι τα γνωρίζουν όλα, να οδηγηθούμε σε λάθος αποφάσεις σε ό,τι αφορά τη δημοσιονομική προσαρμογή, που ήταν η σκληρότερη που έχει εφαρμοστεί ποτέ στην Ευρώπη, αλλά και λάθος όσον αφορά στα αποτελέσματα. Δεν υπήρξε άλλη χώρα στην ιστορία του ΔΝΤ που να είναι οκτώ χρόνια σε πρόγραμμα. Αυτά τα αποτελέσματα είχαν οι αποφάσεις κάποιων τεχνοκρατών που έπαιρναν αποφάσεις, αυτοί έναντι των εκλεγμένων κυβερνήσεων. Αυτά όμως όλα είναι πια παρελθόν. Διότι η χώρα έχει πια την κεφαλαιακή επάρκεια, τη ρευστότητα για να μπορεί να βγαίνει στις αγορές και να δανείζεται».

Τσίπρας: Αυτό είναι το δίλημμα των επικείμενων εκλογών - εικόνα 2

«Το πρώτο Τμήμα του Εθνικού Δικτύου Επιμόρφωσης Νέων Αγροτών θα ιδρυθεί και θα λειτουργήσει στο Βελβεντό Κοζάνης, σε ένα χώρο εξαιρετικό τον οποίο είχα τη ευκαιρία να επισκεφθώ», ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, απευθυνόμενος στους κατοίκους του Βελβεντού Κοζάνης.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Φωτο: INTIMEnews

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 22 Απρ 2021 | 18:36

Τσίπρας: Οι πολίτες στερούνται ακόμη ένα Πάσχα εξαιτίας της ανικανότητας και ανεμελιάς του κ. Μητσοτάκη

"Ο κ. Μητσοτάκης έχει πια κουράσει με τις αντιφάσεις και τις αυτοδιαψεύσεις του", τονίζει στη δήλωσή του ο Αλέξης Τσίπρας

Η ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ Ο ΣΥΡΙΖΑ 22 Απρ 2021 | 17:11

Ο Χατζηδάκης καρφώνει τον ΣΥΡΙΖΑ: Αρνείται να στηρίξει την τροπολογία για την επιτάχυνση της απονομής των συντάξεων

Επίθεση του Κωστή Χατζηδάκη στον ΣΥΡΙΖΑ που δεν στηρίζει την τροπολογία για την επιτάχυνση της απονομής των συντάξεων

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ 22 Απρ 2021 | 14:27

ΣΥΡΙΖΑ: Επιχείρηση άλωσης της Αρχής για το Ξέπλυμα Βρώμικου Χρήματος

Η ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων αποτελεί κόλαφο για την κυβέρνηση, τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ

ΤΟ "ΠΑΛΑΒΟ" ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ 22 Απρ 2021 | 13:25

Κατηγορεί ο Μητσοτάκης τους νεκρούς του κορονοϊού;- Η "παλαβή" ερμηνεία της Αυγής

Πώς ερμήνευσε η Αυγή την δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη για τους εμβολιασμούς και τους νεκρούς του κορονοϊού

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ 21 Απρ 2021 | 23:03

To Facebook μπλόκαρε τον Νίκο Κοτζιά - Η αντίδραση του πρώην υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ

Τιμωρία από το facebook ενημέρωσε πως δέχθηκε ο Νίκος Κοτζιάς, χωρίς να εξηγεί τι ακριβώς ποινή του επιβλήθηκε

ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΕ ΟΣΑ ΕΙΠΕ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ 21 Απρ 2021 | 20:47

ΣΥΡΙΖΑ: "Όσα διαγγέλματα και να κάνει ο Μητσοτάκης, οι πολίτες του γυρνούν την πλάτη"

"Ο κ. Μητσοτάκης μάταια προσπαθεί να πείσει πως ακούει τις εισηγήσεις των επιστημόνων" αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωση

«ΑΣ ΨΑΞΕΙ ΕΚΕΙ ΤΑ ΑΙΤΙΑ ΤΗΣ ΗΤΤΑΣ ΤΟΥ» 21 Απρ 2021 | 17:53

ΝΔ: Ο κ. Τσίπρας αδυνατεί να αντιληφθεί ότι οι πολίτες τον "μαύρισαν" λόγω των επιλογών του

Βαθύτατα προσβλητική η αναφορά ότι "τα μεγάλα συμφέροντα έκαναν πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη", τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ.

"ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΙΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ" 21 Απρ 2021 | 15:17

Τσίπρας για το εργασιακό νομοσχέδιο: Ο κ. Μητσοτάκης νομοθετεί κατ' εντολή του ΣΕΒ

"Το εργασιακό νομοσχέδιο αποτελεί απαίτηση και γραμμάτιο του κ. Μητσοτάκη προς τα μεγάλα συμφέροντα που τον έκαναν πρωθυπουργό", σημειώνει ο κ. τσίπρας.

Η ΦΡΑΣΗ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ 21 Απρ 2021 | 13:39

Η χούντα, τα τανκς, το πρωτοσέλιδο της Αυγής και ο… ΣΚΑΙ - Τα υπονοούμενα που άναψαν φωτιές

Το πρωτοσέλιδο της "Αυγής" για τη χούντα και η αντίδραση του ΣΚΑΙ.

"ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΔΕΝ ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΝ ΠΟΤΕ" 21 Απρ 2021 | 10:25

ΣΥΡΙΖΑ για τα 54 χρόνια από τη Χούντα: Δεν επιτρέπεται ο περιορισμός δημοκρατικών δικαιωμάτων στο όνομα του "νόμος και τάξη"

"Το στρατιωτικό καθεστώς άφησε πίσω του μια Ελλάδα ρημαγμένη, που έπρεπε την επόμενη ημέρα να ανασυντάξει τα πολιτικά δικαιώματα των πολιτών", τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

21 Απρ 2021 | 07:47

Η Δημοκρατία, η Αυγή και οι λοιμωξιόλογοι του ΣΥΡΙΖΑ

Τελικά στον ΣΥΡΙΖΑ όλα επιτρέπονται. Και αυτό και το ανάποδό του. Αρκεί να κάνουν ζημιά στην κυβέρνηση.

ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΙΩΝ 20 Απρ 2021 | 21:12

Η καθηγήτρια Βάσω Κιντή αποκαλύπτει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε εκδιώξει τους διακεκριμένους αρχαιολόγους που βράβευσε η Κ. Σακελλαροπούλου

Η καθηγήτρια Βάσω Κιντή αποκαλύπτει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εκδίωξε από τα πανεπιστήμια κακήν κακώς με την κατάργηση των Συμβουλίων η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τους αρχαιολόγους που βράβευσε η ΠτΔ

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 20 Απρ 2021 | 18:09

ΝΔ κατά Τσίπρα: "Έχει χάσει την μπάλα - Συνδέει την κλειστή λίγκα στο ποδόσφαιρο με τις πατέντες για τα εμβόλια"

Κριτική στην ανάρτηση του Αλέξη Τσίπρα για τη European Super League ασκεί με δήλωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Τάσος Γαϊτάνης