Ήταν 18 Ιουλίου του 1991 όταν ο Τζόρτζ Μπους ο πρεσβύτερος έμπαινε στην Ολομέλεια της βουλής με όλους τους βουλευτές όρθιους να τον υποδέχονται και τους περισσότερους να τον χειροκροτούν. Όλα τα κόμματα ήταν παρόντα, από το ΠΑΣΟΚ μέχρι τους Οικολόγους Εναλλακτικούς, στην ομιλία που λίγο αργότερα εκφώνησε από το βήμα της βουλής ο Τζορτζ Μπους.
Λίγα λεπτά νωρίτερα ο Μπους είχε χαιρετήσει δια χειραψίας τον Ανδρέα Παπανδρέου, την πρόεδρο του τότε Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου Μαρία Δαμανάκη αλλά και τον Μήτσο Κωστόπουλο πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΚΚΕ και την Αναστασία Ανδρεαδάκη βουλευτή των Οικολόγων Εναλλακτικών. Στο μακρινό 1991 δεν υπήρχε κανενός είδους κοινοβουλευτικός ακτιβισμός, υπήρχε η πρέπουσα κοινοβουλευτική ευγένεια και όλα τα κόμματα σεβάστηκαν και τίμησαν με την παρουσία τους τον υψηλό προσκεκλημένο.

Εντελώς διαφορετικό είναι το κλίμα σήμερα και εντελώς διαφορετική θα είναι η εικόνα στην Ολομέλεια της Βουλής την επόμενη Πέμπτη κατά την ομιλία του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι αφού τρία κόμματα, διατυπώνοντας διαφόρων ειδών ενστάσεις, αρνούνται να παραστούν.
Πρώτο και καλύτερο το ΚΚΕ το οποίο από την πρώτη στιγμή εξέφρασε την διαφωνία του με την ομιλία του Ουκρανού προέδρου και μάλιστα χρησιμοποίησε βαριές εκφράσεις εναντίον του κατηγορώντας τον ότι ευθύνεται για την καταπάτηση των εργατικών και λαϊκών δικαιωμάτων και την νομιμοποίηση της ναζιστικής προπαγάνδας. Μπορεί πριν 31 χρόνια ο Μήτσος Κωστόπουλος να έδινε το χέρι στον "ιμπεριαλιστή" και "φονιά των λαών", όπως είναι το κλασικό σύνθημα του ΚΚΕ, Τζόρτζ Μπους, φαίνεται όμως πως για το σημερινό ΚΚΕ ο Ουκρανός πρόεδρος είναι μεγαλύτερος εχθρός από τους Αμερικανούς. Ίσως παίζει ρόλο ότι η χώρα του δεν βομβαρδίζεται από Αμερικανούς αλλά από Ρώσους.
Ο Γιάννης Βαρουφάκης του Μέρα 25 και σε αυτό το θέμα φαίνεται πως επέλεξε να κρατήσει την αγαπημένη του δημιουργική ασάφεια αφού και θα είναι και δεν θα είναι στην Ολομέλεια της βουλής. Δεν θα είναι παρών ο Γιάννης Βαρουφάκης, ούτε η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος, ένας όμως βουλευτής θα εκπροσωπήσει το κόμμα στην ομιλία. Μια απόφαση λίγο μπερδεμένη όπως και η ανακοίνωση του κύριου Βαρουφάκη αφού από τη μία όπως λέει ότι στηρίζει τον ουκρανικό λαό και από την άλλη καταδικάζει τον "οικοδεσπότη" κ. Μητσοτάκη ως φανατικό χειροκροτητή των ΝΑΤΟϊκών προσπαθειών υπονόμευσης της μόνης ελπίδας για τερματισμό του πολέμου στο πλαίσιο μιας Ανεξάρτητης-Ουδέτερης Ουκρανίας. Μια απόφαση κάπως σαν το παράλληλο νόμισμα.
Η Ελληνική Λύση μέχρι την τελευταία στιγμή δεν ξεκαθάριζε τη θέση της. Στην αρχή ήθελε να υποβάλει ερωτήσεις στον πρόεδρο Ζελένσκι για το κυπριακό την Τουρκία και αλλά, να μετατραπεί ας πούμε η ομιλία σε ένα είδος επερώτησης. Μετά εντόπισε παραβίαση του κανονισμού της Βουλής αφού, λέει, δεν πήρε απόφαση η Ολομέλεια της Βουλής για την πρόσκληση και διάφορα τέτοια. Τελικά και το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου θα απουσιάζει από την ομιλία του Ουκρανού προέδρου, παραταύτα ζητεί από τον πρόεδρο της Βουλής να θέσει αυτός τα ερωτήματα που θα του έθετε ο κύριος Βελόπουλος. Να μετατρέψει δηλαδή την ομιλία σε επερώτηση ο ίδιος ο κ. Τασούλας.
Αυτή θα είναι λοιπόν η εικόνα που θα παρουσιάσει την ερχόμενη Πέμπτη στις 12 το μεσημέρι το ελληνικό κοινοβούλιο. Τα έδρανα δύο κομμάτων άδεια και από τα έδρανα του Μέρα 25 κατειλημμένο μόλις ένα.
Ευτυχώς που υπάρχει και ο κορονοϊός και έτσι με κάποιο τρόπο θα δικαιολογηθούν τα κενά αφού από τους 300 βουλευτές για λόγους υγειονομικούς θα πρέπει να παραβρίσκονται στην αίθουσα 200. Αυτός ο ιδιότυπος κοινοβουλευτικός ακτιβισμός "ενεργοποιείται” για πρώτη φορά σε ομιλία αρχηγού κράτους στην ελληνική Βουλή.
Από το 1946 μέχρι σήμερα στο ελληνικό κοινοβούλιο έχουν μιλήσει οκτώ ηγέτες. Ανάμεσα τους ο Αϊζενχάουερ, ο Ντε Γκωλ, ο Τζορτζ Μπους, ο Νικολά Σαρκοζί ο Φρανσουά Ολάντ. Πάντα τα έδρανα και τα θεωρία ήταν ασφυκτικά γεμάτα, πάντα όλοι οι βουλευτές και τα κόμματα είχαν δώσει το παρόν.
Για πρώτη φορά η ομιλία ενός ηγέτη η χώρα του οποίου βομβαρδίζεται και μετρά εκατοντάδες νεκρούς αντί να ενώσει το πολιτικό προσωπικό της χώρας το διχάζει.
Για πρώτη φορά βουλευτές τριών κομμάτων αρνούνται να ακούσουν τον πρόεδρο μιας χώρας που διαλύεται από βόμβες και πυραύλους την ίδια ώρα που δεκάδες κοινοβούλια τον χειροκροτούν με τους βουλευτές όρθιους.
Τουλάχιστον αυτή τη φορά δεν θα στηθεί λαϊκό Δικαστήριο στο Σύνταγμα όπως έγινε με την επίσκεψη Κλίντον. Τουλάχιστον ο Ζελένσκι θα γλιτώσει την καταδικαστική απόφαση του Συντάγματος.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr