
Ομόφωνα αθώος κρίθηκε ο άλλοτε στενός συνεργάτης του Γ. Παπανδρέου και πρέσβης της ΕΕ στο Κέρας της Αφρικής, Άλεξ Ρόντος, για την υπόθεση της ΜΚΟ με τις αποναρκοθετήσεις.
Ο κ. Ρόντος εμπλέκονταν στην υπόθεση της ΜΚΟ «Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης», για την οποία είχε προκληθεί σάλος μετά τις αποκαλύψεις για κατασπατάληση χρημάτων που γινόταν.
Στη δίκη, κατηγορούνταν ακόμα επτά άτομα και η υπόθεση αφορά στην επιχορήγηση από το ΥΠΕΞ αλλά και τη διαχείριση μεγάλων κονδυλίων, περίπου εννέα εκατ. ευρώ που εισέπραξε η συγκεκριμένη ΜΚΟ την περίοδο 2000-2004. Η ΜΚΟ ήταν επιφορτισμένη με την εξουδετέρωση ναρκοπεδίων σε διάφορες χώρες και συγκεκριμένα στον Λίβανο, στο Ιράκ και στη Βοσνία¬-Ερζεγοβίνη.
Υπήρξαν όμως καταγγελίες και αποκαλύψεις και έγινε έρευνα η οποία κατέδειξε πολλαπλή παραβίαση της νομοθεσίας για τη χρηματοδότηση, αλλά και εικονικές δωρεές.
Επίσης διαπιστώθηκε ότι κάποια ποσά κατέληξαν σε πληρωμή σούπερ μάρκετ, εστιατορίων, πάρκινγκ IX.
Σήμερα, έπειτα από τρία χρόνια, η υπόθεση κλείνει, με το δικαστήριο να καταδικάζει τέσσερις απ' τους οκτώ κατηγορούμενους.
Αναλυτικά:
- Αθωώθηκε ομόφωνα ο Αλ. Ρόντος. Το δικαστήριο αποδέχθηκε πως ο συγκεκριμένος κατηγορούμενος υπέγραφε τελευταίος, μετά τους υφιστάμενούς του πρέσβεις, αποδεχόμενος καλόπιστα πως έπρατταν σωστά το καθήκον τους. Αποδέχτηκε ακόμα πως απουσίαζε διαρκώς στο εξωτερικό σε σημαντικές αποστολές του ΥΠΕΞ και δεν είχε άμεση εποπτεία της υπηρεσίας, ενώ σε δύο περιπτώσεις η υπογραφή του πλαστογραφήθηκε.
- Αθωώθηκαν τρεις υπάλληλοι υπουργείων που είχαν εμπλακεί.
- Ο δημοσιογράφος και πρόεδρος των ΜΚΟ, Κων. Τζεβελέκος καταδικάστησε σε 16 χρόνια κάθειρξη, ενώ η συύζυγός του Μαρία-Αναστασία Μακρυνιώτη σε κάθειρξη 5 ετών.
- Καταδικάστηκαν επίσης οι πρέσβεις Νικ. Τσαμαδός, κάθειρξη 12 ετών, και Νικ. Μπάζα σε κάθειρξη 14 ετών.
Σημειώνεται πως το δικαστήριο αναγνώρισε σε όλους τους καταδικασθέντες τα ελαφρυντικά του προτέρου εντίμου βίου και καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr