Μετά από 45 και πλέον ημέρες κινητοποιήσεων, οι "σκληροί" των μπλόκων φθάνουν στο Μέγαρο Μαξίμου για τη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό και τα υπόλοιπα μέλη της κυβέρνησης, δηλώνοντας ως βασικό αίτημα την επιβίωση τους. Τις ημέρες που προηγήθηκαν δεν ήταν λίγοι εκπρόσωποι των αγροτών που έλεγαν ότι εάν δεν ικανοποιηθούν από όσα θα τους πει ο Πρωθυπουργός, οι δρόμοι θα τους περιμένουν ξανά.
Η κυβέρνηση διαμηνύει πως ό,τι ήταν να δοθεί δόθηκε και πως δεν υπάρχουν άλλα δημοσιονομικά περιθώρια για επιπλέον παροχές. Προς τι λοιπόν η συνάντηση; Θα αναρωτηθεί κανείς. Θα αφορά παράλληλους μονολόγους; Θα ικανοποιηθούν έστω θεσμικά αιτήματα ή θα εκκινήσει έναν νέο γύρο σύγκρουσης;
Οι αγρότες υποστηρίζουν ότι από τον μακρύ κατάλογο των αιτημάτων τους μόνο λίγα έχουν ικανοποιηθεί, προβάλλοντας ως πρώτο και βασικό το υψηλό κόστος παραγωγής που το χαρακτηρίζουν δυσβάσταχτο.
Η μείωση της κιλοβατώρας στα 8,5 λεπτά από τα 9,2 και η ένταξη στο ευνοϊκό τιμολόγιο και όσων έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές αλλά είναι συνεπείς, ήταν ένα βήμα που έγινε την προηγούμενη εβδομάδα από την κυβέρνηση, όπως και η μείωση του ΦΠΑ στην έκπτωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο.
Η κυβέρνηση δεσμεύθηκε ότι θα βρεθεί λύση στο ΑΤΑΚ που ταλαιπωρεί αγρότες και κτηνοτρόφους, ενώ για τους τελευταίους θα γίνει και ειδική σύσκεψη με τον Πρωθυπουργό για το θέμα της ευλογιάς. Υπήρξε όμως και μία δέσμευση για την στήριξη τους και για το τρέχον έτος, καθώς χωρίς ζώα- και άρα χωρίς παραγωγή- οι κτηνοτρόφοι αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα, λόγω της ευλογιάς. "Οι αγρότες γνωρίζουν ότι το πλαίσιο των παρεμβάσεων που μπορεί να κάνει η κυβέρνηση έχει πρακτικά ήδη ανακοινωθεί. Και το πλαίσιο αυτό ορίζεται με σαφήνεια από τα δημοσιονομικά περιθώρια, τα οποία εξαντλήσαμε, την κοινωνική δικαιοσύνη και τους ευρωπαϊκούς κανόνες" είπε χθες ο Πρωθυπουργός στην κυριακάτικη ανάρτησή του, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση ήταν εξαρχής υπέρ του διαλόγου, "χωρίς εύκολες υποσχέσεις και χωρίς κινήσεις που θα υπονόμευαν τη συνολική προσπάθεια σταθερότητας της οικονομίας".
Παρών και ο Ανεστίδης
Στη σημερινή συνάντηση έχει δηλώσει ότι θα είναι παρών και ο πρώην γαλάζιος αγροτοσυνδικαλιστής, Κώστας Ανεστίδης, ο οποίος μετά τα όσα χυδαία και υβριστικά είπε σε βάρος του Κυριάκου Μητσοτάκη- χωρίς να γνωρίζει ότι θα μεταδοθούν- δεν φάνηκε να…μεταμελείται.
Αν και οι συνάδελφοί του τού ζήτησαν να τους διευκολύνει και να μην κατέβει στην Αθήνα, ο ίδιος είπε ότι θα έρθει στο Μέγαρο Μαξίμου και εάν δεν τού επιτρέψουν την είσοδο, θα παραστεί άλλος αντ’ αυτού. Από το Μέγαρο Μαξίμου ωστόσο έχει τεθεί "απαγορευτικό" στον πρώην γαλάζιο, ο οποίος επιπλέον ελέγχεται για παράνομες επιδοτήσεις.
"Εγώ θα τους υποδεχτώ, θα τους ακούσω. Γνωρίζουν, όμως, ότι το πλαίσιο των παρεμβάσεων που η κυβέρνηση μπορεί να κάνει, έχει πρακτικά ήδη ανακοινωθεί" είπε ο Πρωθυπουργός, μιλώντας στον Αλφα και τον Νίκο Μάνεση, κλείνοντας το παράθυρο για επιπλέον παροχές.
Αυτό δεν σημαίνει όμως, όπως επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη ότι δεν θα γίνει αναλυτική συζήτηση των προβλημάτων των αγροτών και κτηνοτρόφων, όπως έγινε και με την πρώτη "φουρνιά" των αγροτών, με έμφαση στις τοπικές ιδιαιτερότητες, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξουν και ανακοινώσεις για διευκολύνσεις, που όμως δεν θα έχουν δημοσιονομικό αποτύπωμα.
"Στόχος μας δεν είναι οι αποσπασματικές λύσεις, αλλά ένα δίκαιο, διαφανές και αποτελεσματικό σύστημα αγροτικών ενισχύσεων. Ένα σύστημα που στηρίζει τους πραγματικούς παραγωγούς, χωρίς να αδικεί την υπόλοιπη κοινωνία, και που δίνει στον πρωτογενή τομέα προοπτική για καλύτερα προϊόντα και υψηλότερα εισοδήματα" υποστήριξε ο Πρωθυπουργός στην κυριακάτικη ανάρτησή του, μήνυμα που πρέπει να περάσει και στους "σκληρούς" για επιστρέψουν από τα μπλόκα στα χωράφια.