Οι τουρκικές προκλήσεις δεν έχουν τελειωμό στο Αιγαίο, το οποίο αποκαλούν "Γαλάζια Πατρίδα", με το Oruc Reis να κινείται συνεχώς σε παράνομες Navtex.
Λίγες ημέρες πριν τον απόπλου για Καστελόριζο ο καπετάνιος του σεισμογραφικού πλοίου μίλησε σε τουρκικό κανάλι. Ο Τζανκάτ Ουσζέν παρουσίασε την εικόνα ενός πλοίου που συνεχώς τα πάντα είναι σε συναγερμό, με το Πολεμικό Ναυτικό της Τουρκίας να το προστατεύει συνεχώς απέναντι στα ελληνικά πλοία.
"Για μας είναι 24 ώρες το 24ωρο και 7 μέρες την εβδομάδα σε επιφυλακή. Κάποιες χώρες χαρακτηρίζουν την περιοχή που ήμασταν, περιοχή θερμού επεισοδίου, αλλά στη "Γαλάζια Πατρίδα" όπως εμείς την αποκαλούμε, με τα μέτρα που έλαβε το ναυτικό μας δεν είχαμε πρόβλημα" ανέφερε ο καπετάνιος του Oruc Reis.
Στη συνέντευξη στο NTV ο καπετάνιος έκανε και μία αναφορά που φωτογράφιζε τον εμβολισμό του "Λήμνος", με τον ίδιο πάντως να λέει πως με το Πολεμικό Ναυτικό της Τουρκίας αισθανόταν ασφάλεια. "Το πλοίο είχε ασφάλεια με τη συνοδεία. Κάναμε το καθήκον μας".
Ξεκάθαρος ο Πέτσας: "Με το Oruc Reis στην περιοχή δεν πάμε σε διερευνητικές"
"Όσο υπάρχει το Oruc Reis, στην περιοχή δεν πρόκειται να πάμε σε διερευνητικές επαφές με την Τουρκία", ξεκαθάρισε, μιλώντας στον ρ/σ ΣΚΑΪ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.
Ο κ. Πέτσας, τόνισε ότι - όπως δήλωσε και ο πρωθυπουργός στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβούλιου Σαρλ Μισέλ κατά τη χθεσινή επικοινωνία τους - θα ζητήσουμε να συζητηθεί στην Σύνοδο Κορυφής την Πέμπτη και την Παρασκευή το ζήτημα της Τουρκίας, καθώς δεν αποδεικνύει συνέπεια και συνεχεία στις πράξεις της.
Σύμφωνα με τον κ. Πέτσα, το δίλημμα για την Άγκυρα ήταν ξεκάθαρο, αποκλιμάκωση ή κυρώσεις και αν επιμένει να δημιουργεί ένταση, θα βρεθεί αντιμέτωπη με κυρώσεις.
Σχετικά με τα επόμενα βήματα που θα ακολουθητέε η κυβέρνηση, τόνισε ότι θα τα αναπτύξει ο ίδιος ο πρωθυπουργός μετά τη συνάντηση του με τον Γερμανό ΥΠΕΞ σήμερα το απόγευμα.
Ο κ. Πέτσας εκτίμησε ότι η ΕΕ δεν θα υπαναχωρήσει από αυτό που καλλιέργησε στο προηγούμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, καθώς η πολιτική του κατευνασμού δε θα οδηγήσει σε θετικά αποτελέσματα, αλλά στα αντίθετα
Επανέλαβε ότι το πλαίσιο των διερευνητικών επαφών είναι ξεκάθαρο και άφορα μόνο στις θαλάσσιες ζώνες. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι "θέλουμε να διευθετηθούν οι διαφορές μας και το αποδείξαμε με τις συμφωνίες που προχωρήσαμε με την Αίγυπτο και την Ιταλία". Αν δεν τα βρούμε - πρόσθεσε - υπάρχει και το διεθνές δικαστήριο της Χάγης. Υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα για καμία ελληνική κυβέρνηση που να άφορα την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών.
Απαντώντας σε ερώτηση για το αν ανέμενε την τούρκικη κίνηση με το Oruc Reis μετά από τη συνάντηση που είχαν οι κύριοι Δένδιας και Τσαβούσογλου, ο κ. Πέτσας δήλωσε πως προσωπικά δεν τον ξάφνιασε η τουρκική μεταστροφή και οι εταίροι που πίστευαν ότι η Άγκυρα είναι αξιόπιστη, διαπίστωσαν την αναξιοπιστία της.