Οσα έγιναν μπροστά και πίσω από τις κάμερες

Φωτογραφίες και στιγμιότυπα, μπροστά και πίσω από τις κάμερες από την τηλεμαχία μεταξύ Αλέξη Τσίπρα και Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Οσα έγιναν μπροστά και πίσω από τις κάμερες

Με καθυστέρηση 7 λεπτών άρχισε η πολυαναμενόμενη τηλεμαχία μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, στο ραδιομέγαρο της ΕΡΤ στην Αγ. Παρασκευή. Το debate της Δευτέρας ήταν σαφώς πιο ζωντανό από εκείνο της περασμένης Τετάρτης, καθώς αυτή τη φορά οι πολιτικοί αρχηγοί είχαν τη δυνατοτητα να σχολιάζουν τις τοποθετήσεις του «αντιπάλου» με τη χρήση της περίφημης «κόκκινης κάρτας», αλλά και να απευθύνουν ερωτήσεις ο ένας στον άλλο. Ακόμη, σε αντίθεση με το προηγούμενο ντιμπέιτ, οι δύο αρχηγοί ήταν όρθιοι, ενώ κατά τη διάρκεια των απαντήσεων τους, εμφανίζονταν και οι δύο στο σχετικό πλάνο.

Από την τηλεμαχία δεν έλειψε φυσικά το έντονο παρασκήνιο, οι «φαρμακερές» ατάκες και τα «καρφιά» ανάμεσα στους δύο μονομάχους, αλλά και οι καταγγελίες για τη διοργάνωση προς τη διοίκηση της ΕΡΤ. Πριν την έναρξη του debate συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν έξω από το ραδιομέγαρο εργαζόμενοι στα μεταλλεία της Χαλκιδικής οι οποίοι απωθήθηκαν από τα ΜΑΤ.

Δείτε φωτογραφίες και στιγμιότυπα, μπροστά και πίσω από τις κάμερες.

Οι αφίξεις των δημοσιογράφων

Λίγο μετά τις 8.00 το βράδυ άρχισαν να προσέρχονται στο ραδιομέγαρο της ΕΡΤ οι δημοσιογράφοι που θα συμμετάσχουν στην τηλεμαχία. Πρώτοι έφτασαν οι Μαρία Χούκλη (ΑΝΤ1), η Όλγα Τρέμη (Mega), ο Αντώνης Σρόιτερ (Alpha) και η Σία Κοσιώνη (ΣΚΑΙ), ενώ ακολούθησε η Μ. Ζαχαρέα (Star) και ο Μ. Γιομπαζολιάς (Έψιλον).

Οσα έγιναν μπροστά και πίσω από τις κάμερες

Οσα έγιναν μπροστά και πίσω από τις κάμερες - εικόνα 2

Οσα έγιναν μπροστά και πίσω από τις κάμερες - εικόνα 3

Οσα έγιναν μπροστά και πίσω από τις κάμερες - εικόνα 4

Από νωρίς τα κανάλια έκαναν συνδέσεις με τον εξωτερικό χώρο του ραδιομεγάρου, ενώ εξηγούσαν τις αλλαγές στη διαδικασία.

Οι αφίξεις των αρχηγών

Με το σακάκι στον ώμο και χωρίς γραβάτα -όπως άλλωστε είχε κάνει και στην προηγούμενη τηλεμαχία- έφτασε λίγο μετά τις 8.30 στο κτίριο της ΕΡΤ ο Α. Τσίπρας συνοδευόμενος από τον στενό του συνεργάτη Νίκο Παππά και την Όλγα Γεροβασίλη. Ο κ. Τσίπρας κατευθύνθηκε προς το γραφείο του διευθύνοντος συμβούλου της ΕΡΤ Λ. Ταγματάρχη που του είχε παραχωρηθεί, χωρίς να κάνει δηλώσεις.

Οσα έγιναν μπροστά και πίσω από τις κάμερες - εικόνα 5

Οσα έγιναν μπροστά και πίσω από τις κάμερες - εικόνα 6

Κατά την άφιξή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσακνής φαίνεται μάλιστα να ψιθυρίζει κάτι στο αυτί του κ. Τσίπρα.

Λίγα λεπτά αργότερα, έφτασε στο ραδιομέγαρο και ο Ευ. Μεϊμαράκης φορώντας μπλε γραβάτα, ενώ τον συνόδευε η Πηνελόπη Γαβρά, διευθύντρια του γραφείου Τύπου της ΝΔ. Ο κ. Μεϊμαράκης κατευθύνθηκε στο γραφείο του προέδρου του ΔΣ της ΕΡΤ Δ. Τσακνή.

Οσα έγιναν μπροστά και πίσω από τις κάμερες - εικόνα 7

Οσα έγιναν μπροστά και πίσω από τις κάμερες - εικόνα 8

Και τους δύο πολιτικούς αρχηγούς υποδέχθηκαν στην είσοδο του ραδιομεγάρου ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ Λ. Ταγματάρχης και ο πρόεδρος της ΕΡΤ Διονύσης Τσακνής.

Οσα έγιναν μπροστά και πίσω από τις κάμερες - εικόνα 9

H «αποτυχημένη»... χειραψία

Αφού πήραν τις θέσεις τους στο studio της ΕΡΤ οι δύο πολιτικοί αρχηγοί πήγαν να χαιρετηθούν. Όπως όμως μαρτυρούν οι φωτογραφίες, οι δύο άνδρες δεν τα κατάφεραν, καθώς τα καλώδια δεν είχαν το απαιτούμενο μήκος.

Οσα έγιναν μπροστά και πίσω από τις κάμερες - εικόνα 10

Οσα έγιναν μπροστά και πίσω από τις κάμερες - εικόνα 11

Μαντήλι στο πέτο Vs γραβάτα

Ο κ. Μειμαράκης εμφανίστηκε στις τηλεοπτικές κάμερες με γαλάζια γραβάτα, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε ένα λευκό μαντήλι στο πέτο, την περίφημη pochette.

Οσα έγιναν μπροστά και πίσω από τις κάμερες - εικόνα 12

Η ατάκα του Γιομπαζιολιά

«Εγώ ήρθα να ολοκληρώσω τις ερωτήσεις του προηγούμενου ντιμπέιτ» είπε στην έναρξη του ντιμπέιτ και με πολύ χιούμορ ο δημοσιογράφος του καναλιου Έψιλον Μ. Γιομπαζολιάς, αναφερόμενος στο γεγονός ότι στην προηγούμενη τηλεμαχία με τη συμμετοχή όλων των πολιτικών αρχηγών είχε «βγει εκτός χρόνου» σε αρκετές από τις ερωτήσεις του. Άλλο debate δεν προβλέπεται σε αυτές τις εκλογές, απάντησε ο συντονιστής Π. Χαρίτος.

Οσα έγιναν μπροστά και πίσω από τις κάμερες - εικόνα 13

Έντονη αντιπαράθεση για το θέμα της διαφθοράς

Την πρώτη του δυνατότητα σχολιασμού απαντήσεων του αντιπάλου -την περίφημη «κόκκινη κάρτα»- επέλεξε να κάνει ο Α. Τσίπρας σε ερώτημα του δημοσιογράφου Α. Σρόιτερ προς τον Ευ. Μεϊμαράκη. Απαντώντας στις αιτιάσεις ότι του προέδρου της ΝΔ ότι κατά τη διάρκεια των 6 μηνών διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ δεν έγινε τίποτα στο θέμα διαφθοράς, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στο θέμα της Siemens αλλά και στο γεγονός ότι ο στενός συνεργάτης του κ. Σαμαρά ελέγχεται για το θέμα της λίστας Λαγκάρντ.

«Ο κ. Τσίπρας από τότε που υπέγραψε μνημόνιο έχει πάθει αλλοίωση χαρακτήρα», απάντησε ο κ. Μεϊμεράκης, σημειώνοντας ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει ρίξει το επίπεδο. «Υπογράψατε ένα μνημόνιο, πρέπει να υποβαθμίσετε τόσο πολύ το επίπεδο του διαλόγου;»

«Ας πάει και το παλιάμπελο»

Τη δεύτερη «κόκκινη κάρτα» του χρησιμοποίησε ο Α.Τσίπρας σε ερώτηση προς τον Ευ. Μεϊμαράκη για το θέμα των επενδύσεων. Ωστόσο, μετά την απάντηση του κ. Μεϊμαράκη επέλεξε να χρησιμοποιήσει και την τρίτη... Στην υπενθύμιση του συντονιστή Π. Χαρίτου ότι πρόκειται για την τελευταία «κόκκινη κάρτα» του απάντησε λέγοντας «ας πάει και το παλιάμπελο».

Ισοϋψείς οι Μεϊμαράκης-Τσίπρας

Στο ίδιο ύψος εμφανίζονται στο debate οι δύο πολιτικοί αρχηγοί. Και τούτο παρά το γεγονός ότι ο κ. Μεϊμαράκης είναι ως γνωστόν ψηλότερος από τον κ. Τσίπρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξε θερμό επεισόδιο στο control room της ΕΡΤ καθώς εκπρόσωποι της Νέας Δημοκρατίας διαμαρτυρήθηκαν για το γεγονός, διερωτώμενοι τι συνέβη με τις κάμερες και εμφανίζονται οι δύο αρχηγοί στο ίδιο ύψος.

Οσα έγιναν μπροστά και πίσω από τις κάμερες - εικόνα 14

Οσα έγιναν μπροστά και πίσω από τις κάμερες - εικόνα 15

Το γεγονός επεσήμανε δηκτικά και ο πρόεδρος της ΝΔ Ευάγγελος Μεϊμαράκης. Απαντώντας σε ερώτηση που του έθεσε ο Αλέξης Τσίπρας, ο κ. Μεϊμαράκης είπε: «Επειδή βλέπω τον κ. Τσίπρα πιο ψηλό, ειδοποιείστε τον σκηνοθέτη. Ξέρετε πόση ώρα το παρακολουθώ;».

Η ρήση του Κωνσταντίνου Καραμανλή

Με ρήση του Κωνσταντίνου Καραμανλή, του ιστορικού ηγέτη και ιδρυτή της Νέας Δημοκρατίας, απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας σε ερώτηση της Σίας Κοσιώνη που σχετιζόταν με τα λάθη που έγιναν στην 6μηνη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Το άλλο όνομα των λαθών μας είναι η εμπειρία, είπε ο Α. Τσίπρας, σημειώνοντας ότι αυτή είναι μια ρήση του Κωνσταντίνου Καραμανλή.

«Στη Συγγρού είμαστε»

Μια μικρή στιγμή χαλάρωσης με αρκετά χαμόγελα είχαν οι δύο αρχηγοί κατά τη διάρκεια του debate. Σε απάντησή του για το θέμα των μετεκλογικών συνεργασιών, ο κ. Μεϊμαράκης ανέφερε πως εμείς «του είπαμε να πάμε εμείς στην Κουμουνδούρου ή να έρθει ο ίδιος στην Συγγρού». Ο Α. Τσίπρας απάντησε λέγοντας «δεν πήγατε στη Ρηγίλλης;», αναφερόμενος στη προεκλογική συγκέντρωση της ΝΔ που έγινε στη Ρηγίλλης πρόσφατα. «Όχι στη Συγγρού είμαστε», είπε χαμογελώντας ο κ. Μεϊμαράκης.

Η αυθόρμητη απάντηση της Όλγας Τρέμη

Μετά το τέλος απάντησης του κ. Μεϊμαράκη σε ερώτηση της κ. Τρέμη, ο Α. Τσίπρας θέλοντας να παρέμβει είπε «Μπορώ να κάνω μια παρέμβαση;». Αυθορμήτως η κ. Τρέμη δήλωσε «Ναι βεβαίως», ωστόσο μετά από λίγα δευτερόλεπτα αντελήφθη πως ο συντονιστής κ. Χαρίτος ήταν εκείνος που έπρεπε να... απαντήσει θετικά ή αρνητικά. Αμέσως κατάλαβε το λάθος της και έσπευσε να ζητήσει συγγνώμη εξηγώντας πως παρασύρθηκε.

Οι «κόκκινες κάρτες» του Τσίπρα

Με ιδιαίτερη οικονομία χρησιμοποίησε ο Α. Τσίπρας στo δεύτερο σκέλος τις «κόκκινες κάρτες» του , τη δυνατότητα δηλαδή παρέμβασης στις απαντήσεις του Ευ. Μεϊμαράκη. Και τούτο διότι όπως διαπίστωσαν οι συνεργάτες του Α. Τσίπρα, όταν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε χρήση της ανωτέρω δυνατότητας στο πρώτο σκέλος του debate, τον τελευταίο λόγο είχε ο πρόεδρος της ΝΔ. Έτσι μετά το πρώτο break της διαδικασίας, ο Α. Τσίπρας χρησιμοποίησε με πολύ προσοχή τη δυνατότητα της κόκκινης κάρτας.

Η ερώτηση που έκανε τους αρχηγούς να χαμογελάσουν

Γιατί να μην στείλουν οι πολίτες πάλι τον Τσίπρα στην Ευρώπη, αν είναι όπως λέτε το χαϊδεμένο παιδί της Ευρώπης, ρώτησε η κ. Κοσιώνη τον πρόεδρο της ΝΔ, προκαλώντας το μειδίαμα και των δύο πολιτικών αρχηγών.

«Σας χαρίζω τις κάρτες μου»

Τη δυνατότητα παρέμβασης του ενός πολιτικού αρχηγού στις απαντήσεις του άλλου υπενθύμισε στους Α. Τσίπρα και Β. Μεϊμαράκη ο συντονιστής του debate Π. Χαρίτος, κατά τη διάρκεια της δεύτερης θεματικής ενότητας. Σύμφωνα με το «μέτρημα» του κ. Χαρίτου από τις τρεις «κόκκινες κάρτες» για κάθε πολιτικό αρχηγό, χρήση είχε κάνει μόνο μία φορά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο ο κ. Τσίπρας, εξανέστη λέγοντας πως και ο πρόεδρος της ΝΔ είχε κάνει χρήση μια φορά αυτής της δυνατότητες. «Εγώ σας χαρίζω τις κάρτες μου», είπε χαμογελώντας ο κ. Μεϊμαράκης στον Α. Τσίπρα.

«Από τότε που υπογράψατε μνημόνιο, πάθατε μετάλλαξη»

Για μετάλλαξη κατηγόρησε ο κ. Μεϊμαράκης τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα αφότου υπέγραψε μνημόνιο. Από τότε που υπέγραψε μνημόνιο είναι άλλος Τσίπρας, δεν μπορούμε να μιλήσουμε και να πει μια αλήθεια, σημείωσε ο πρόεδρος της ΝΔ. «Γίνατε νεομνημονιακός, δεν έγινε τίποτα, θα το συνηθίσετε», πρόσθεσε ο κ. Μεϊμαράκης.

Από τον «αυτοφωράκια» στον «ωρομίσθιο»

Μετά τον «αυτοφωράκια», τον περίφημο χαρακτηρισμό που είχε χρησιμοποιήσει ο Μεϊμαράκης, υπονοώντας πως ο κ. Τσίπρα θέλει να αποφύγει την ευθύνη υλοποίησης του μνημονίου, σειρά είχε ο... «ωρομίσθιος». «Κύριε Τσίπρα μας λέτε για τις 17 ώρες διαπραγμάτευση. Δεν είστε ωρομίσθιος, ας πήγαιναμε για εκλογές αντί για δημοψήφισμα», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ.

«Μετά το αυτοφωράκιας, με λέτε ωρομίσθιο, το αντιπαρέρχομαι», απάντησε ο κ. Τσίπρας.

Συγκέντρωση μεταλλωρύχων έξω από την ΕΡΤ

Συγκέντρωση πραγματοποίησαν νωρίτερα οι εργαζόμενοι στα μεταλλεία Χαλκιδικής έξω από το ραδιομέγαρο της ΕΡΤ, διαμαρτυρόμενοι για την αναστολή των εργασιών στα μεταλλεία. Ένταση και επεισόδια σημειώθηκαν λίγο μετά τις 8.00 το βράδυ όταν δυνάμεις των ΜΑΤ επιχείρησαν να απομακρύνουν τους μεταλλωρύχους, που αρνούνταν να μετακινηθούν από την πύλη. Οι μεταλλωρύχοι απωθήθηκαν τελικά από την πύλη του ραδιομεγάρου προς την πλατεία της Αγίας Παρασκευής.

Οσα έγιναν μπροστά και πίσω από τις κάμερες - εικόνα 16

Οσα έγιναν μπροστά και πίσω από τις κάμερες - εικόνα 17

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 15 Ιαν 2021 | 15:08

Μητσοτάκης: "Παγώνει" το πρόστιμο των 500 ευρώ για 10 ημέρες - Επαναξιολογούμε τα στοιχεία σε τακτά χρονικά διαστήματα

Στο διάστημα αυτό θα καταγραφεί η συμπεριφορά συμμόρφωσης των πολιτών στα μέτρα και θα ληφθούν αποφάσεις, είπε ο πρωθυπουργός.

15 Ιαν 2021 | 12:50

Live η συζήτηση των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή για την πανδημία

Σε εξέλιξη η συζήτηση των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή για την πανδημία μετά από πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 15 Ιαν 2021 | 11:54

Ειρωνείες Μητσοτάκη στην πρόταση Τσίπρα για τα εμβόλια: "Πάλι καλά που δεν είπατε να κρατικοποιήσουμε την Pfizer με ένα νόμο και ένα άρθρο"

Με ειρωνικό τρόπο σχολίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης την πρόταση Τσίπρα να αγοράσει μόνη της, εκτός ΕΕ εμβόλια κατά του κορονοϊού

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 15 Ιαν 2021 | 11:19

Η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή για την πανδημια: Για όλα φταίει η κυβέρνηση

Ευθύνες στην κυβέρνηση για την διαχείρηση της πανδημίας επέρριψε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ

Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΙΟΥ 15 Ιαν 2021 | 07:38

Σύγκρουση Μητσοτάκη – Τσίπρα στη Βουλή για την πανδημία και τα εμβόλια

Με πρωτοβουλία του Κυριάκου Μητσοτάκη προ ημερησίας συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για την πανδημία.

ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΜΕ ΤΡΙΓΜΟΥΣ 14 Ιαν 2021 | 09:04

Σκάνδαλο στην Κύπρο: Παραιτήθηκε ο διευθυντής της "Καθημερινής" - Τα χρυσά διαβατήρια, ο Αναστασιάδης και η συζήτηση με Τσίπρα

Παραίτηση βόμβα του διευθυντή της Καθημερινής Κύπρου με αφορμή άρθρο του για τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.

ΣΥΣΚΕΨΗ ΜΕ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ 13 Ιαν 2021 | 19:33

"Πυρά" Τσίπρα για την οικονομία: Το αποτέλεσμα της επιλογής της κυβέρνησης θα είναι ολέθριο

"Το αποτέλεσμα της επιλογής της κυβέρνησης θα είναι ολέθριο για την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, την πραγματική οικονομία και την πορεία του χρέους".

ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ "ΒΛΕΠΟΥΝ" ΚΑΠΙΤΩΛΙΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ 13 Ιαν 2021 | 15:43

Δημοσκόπηση Prorata: Ο Μητσοτάκης δημοφιλέστερος πολιτικός - Ποιοι ξεχωρίζουν από κυβέρνηση και αντιπολίτευση

Στη δημοσκόπηση της Prorata το 57% επιθυμεί να εξαντλήσει την τετραετία η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητοστάκη

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ 13 Ιαν 2021 | 15:16

Πώς ο Νίκος Χατζηνικολάου "πετσόκοψε" τον Νάσο Ηλιόπουλο και τον ΣΥΡΙΖΑ

Ο Νίκος Χατζηνικολάου έδωσε πληρωμένη απάντηση στο Νάσο Ηλιόπουλο του ΣΥΡΙΖΑ για το Μάτι και την πανδημία

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ 13 Ιαν 2021 | 14:48

Τσίπρας από Πάτρα: Μπορεί να χαθεί και ολόκληρο το 2021 χωρίς να έχει επιτευχθεί ανοσία στην κοινότητα

"Η πορεία του εμβολιασμού φανερώνει πρωτοφανή ανεπάρκεια του επιτελικού κράτους", δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ 12 Ιαν 2021 | 19:54

Καταπέλτης ο Μητσοτάκης για Τσίπρα: Στερείται σοβαρότητας η πρόταση για παρασκευή εμβολίων στην Ελλάδα

"Αυτό που βλέπω δεν είναι αντιπολίτευση, αλλά απογοήτευση" πρόσθεσε στο αιχμηρό σχόλιό του ο κ. Μητσοτάκης.

ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ 12 Ιαν 2021 | 19:16
ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 08 Ιαν 2021 | 15:04

Ταραντίλης για γκάφα Τσίπρα: Θα περιμέναμε να είναι καλύτερα ενημερωμένος

"Προτείνει να παραβιάσουμε την κοινή ευρωπαϊκή συμφωνία;" αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο κ. Ταραντίλης για την πρόταση Τσίπρα να γίνει προμήθεια εμβολίων από τρίτες πηγές.