
Βράδυ 16ης Σεπτεμβρίου 2011, η ελληνική κρίση βαδίζει αισίως στον δεύτερο χρόνο της μετά την υπογραφή του πρώτου Μνημονίου τον Μάιο του 2010. Η πολωνική προεδρία της ΕΕ επιλέγει το ιστορικό ξενοδοχείο «Μonopol» στην παλιά πόλη του Βράτσλαβ, προκειμένου να διεξαχθεί εκεί το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών (Εurogroup).
Ο γερμανός ΥΠΟΙΚ Βόλφγκανγκ και ο έλληνας ομόλογός του Ευάγγελος Βενιζέλος έχουν συμφωνήσει να συναντηθούν και να κουβεντιάσουν κατ' ιδίαν, στο περιθώριο της συνεδρίασης. Όπως αναφέρει το "Βήμα της Κυριακής", οι δύο άνδρες βρήκαν καταφύγιο στο υπόγειο μπαρ του ξενοδοχείου, εγκαταλείποντας τη δεξίωση στην οποία παρευρίσκοταν οι υπόλοιποι υπουργοί.
Τους συνόδευαν ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Άσμουσεν και ο Έλληνας επικεφαλής του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Γιώργος Ζαννιάς. Το προσωπικό του ξενοδοχείου οδηγεί την ομήγυρη στο "πριβέ" μπαρ, ανάβει τα φώτα, τους σερβίρει νερό και τους αφήνει να συνομιλήσουν για περίπου 90 λεπτά.
Ο Β. Σόιμπλε δεν έχασε χρόνο. Ρώτησε ανοιχτά τον Ε. Βενιζέλο: Θα τα βγάλετε πέρα με ένα δεύτερο πρόγραμμα ή θα ήταν καλύτερα να οργανωθεί μια φιλική έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ; Σημειώνεται ότι είναι η περίοδος που ο κ. Βενιζέλος έχει "διώξει" την τρόικα από τις 30 Αυγούστου λόγω διαφωνιών στα πρόσθετα μέτρα και διεξάγονται συζητήσεις για το δεύτερο δάνειο προς την Ελλάδα με ταυτόχρονο κούρεμα του χρέους (PSI).
Ο κ. Βενιζέλος θορυβημένος απέρριψε αμέσως την πρόταση. "Η μείωση του βιοτικού επιπέδου των Ελλήνων δε θα ήταν τότε της τάξης του 30%, αλλά του 70%!", θα πει πριν λίγες ημέρες.
Το γερμανικό ΥΠΟΙΚ ωστόσο είχε προετοιμαστεί κατάλληλα. Ο Γ. Άσμουσεν παρουσίασε τις λεπτομέρειες:
- Ανάληψη 50-100 ευρώ την εβδομάδα από τα ΑΤΜ.
- Μετατροπή των καταθέσεων από ευρώ σε υποτιμημένες δραχμές με εξαίρεση ποσά έως 3.000 ευρώ.
- Ανθρωπιστική βοήθεια για τρόφιμα, καύσιμα, φάρμακα.
- Αποκλεισμός από τις διεθνείς εμπορικές συναλλαγές.
- Αποκλεισμός από ευρωπαϊκά κονδύλια (π.χ. ΕΣΠΑ).
Βενιζέλος και Ζαννιάς αντιλήφθηκαν τότε και τον κίνδυνο εύκολης εξαγοράς του εθνικού πλούτου από όσους (Έλληνες ή ξένους) διέθεταν ευρώ εκτός Ελλάδς.
Ο κ. Σόιμπλε φέρεται να μην επέμεινε στην πρότασή του, ο κ. Βενιζέλος ωστόσο ενημέρωσε άμεσα τον τότε πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου και εκείνος με τη σειρά του τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνη Σαμαρά.
Βενιζέλος και Σόιμπλε ξανασυναντήθηκαν λίγο αργότερα στην Ουάσινγκτον και στις 26 Οκτωβρίου συμφωνήθηκε το δεύτερο πρόγραμμα.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr