Ουδείς μόνιμος, δουλειά στα γραφεία και όχι στα κανάλια

Τις προτεραιότητες της κυβέρνησης παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας. Ποια νομοσχέδια προωθούνται, οι αυστηρές συστάσεις σε υπουργούς για τις εμφανίσεις στην TV.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Ουδείς μόνιμος, δουλειά στα γραφεία και όχι στα κανάλια

Το σύνθημα για την γρήγορη υλοποίηση των συμφωνηθέντων και την ταχύτατη ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης έδωσε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρα στην ομιλία του στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο. «Ο λαός μάς έδωσε εντολή για 2η φορά μέσα σε 8 μήνες για να κυβερνήσουμε προκειμένου να υλοποιήσουμε αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο τόπος» είπε ο πρωθυπουργός. Περιγράφοντας τις προτεραιότητες του κυβερνητικού έργου για τις πρώτες 100 ημέρες, προανήγγειλε πέντε νομοσχέδια που θα έρθουν άμεσα στην βουλή μεταξύ των οποίων είναι:

για τις ραδιοτηλεοπτικές συχνότητες

για τις αλλαγές στην Παιδεία

για την αντιμετώπιση της λαθρεμπορίας καπνικών

• για τη συνεταιριστική οργάνωση των αγροτών

για την επιλογή προϊσταμένων και την αξιολόγηση στη δημόσια διοίκηση

Ανακοίνωσε ότι θα δημιουργηθούν 3 κύκλοι διυπουργικής επαφής και συντονισμού μεταξύ των οποίων είναι:

1ος Κύκλος: Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής όπου θα συμμετέχουν όλα τα παραγωγικά και οικονομικά υπουργεία

2ος Κύκλος: Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής με την συμμετοχή των υπουργών Εργασίας, Παιδείας και Υγείας.

3ος Κύκλος: Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής και Άμυνας

Ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι επέλεξε να επιστρέψει η διαμόρφωση των υπουργείων στο πρότερο καθεστώς «αλλά το κάθε υπουργείο δεν θα λειτουργεί αυτόνομα και χωρίς έλεγχο».

"Δεν είστε μόνιμοι, κομμένα τα πρωινά πάνελ στις τηλεοράσεις"

Μιλώντας προς τους υπουργούς τους επισήμανε τρία βασικά θέματα: «Δεν είστε μόνιμοι. Κανείς δεν είναι μόνιμος. Τα υπουργεία δεν ανήκουν σε εσάς, ανήκουν στον ελληνικό λαό. Οποιαδήποτε άλλη αντίληψη δεν έχει σχέση με το αξιακό μας πλαίσιο και δεν θα γίνει αποδεκτή», είπε ο κ. Τσίπρας. Παράλληλα επισήμανε στους υπουργούς ότι δεν έχουν χρόνο. «Δεν υπάρχει το ''έχει ο Θεός''», είπε ο Πρωθυπουργός και ζήτησε να σηκώσουν τα μανίκια και να ξεκινήσουν δουλειά αναφέροντας ότι η αξιολόγηση θα είναι διαρκής και καθημερινή. Τέλος είπε με αυστηρό τόνο στα μέλη του υπουργικού συμβουλίου ότι τους επέλεξε για υπουργούς και όχι για να στελεχώνουν τα τηλεοπτικά πάνελ. «Να σταματήσετε τις τηλεοπτικές εμφανίσεις. Μιλάει καλύτερα όποιος μιλάει με το έργο του» είπε ο Πρωθυπουργός και τόνισε ότι χρειάζονται λιγότερα συνθήματα και πιο πολύ δουλειά.

Οι βασικές κατευθύνσεις της νέας κυβέρνησης

Στην εισαγωγή του ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει προοπτική τετραετίας με μετά την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης ο κυβερνητικός σχεδιασμός προτάσσει ένα νέο κοινωνικό και οικονομικό μοντέλο απέναντι στο νεοφιλελεύθερο σχέδιο, με βασικά χαρακτηριστικά τον σεβασμό και την προστασία της εργασίας, την αναδιανομή των φορολογικών βαρών υπέρ των αδύναμων και την έμφαση στην καινοτομία.

«Πρέπει να προχωρήσουμε στην γρήγορη αποκατάσταση της οικονομικής σταθερότητας και του τραπεζικού συστήματος που θα συμβάλλουν στο να ξεκινήσει η συζήτηση για την αναδιάρθρωση του χρέους», είπε ο πρωθυπουργός τονίζοντας ότι με αυτόν τον τρόπο θα μειωθεί ο επενδυτικός κίνδυνος στην χώρα.

Παράλληλα τόνισε ότι η κυβέρνηση θα διαπραγματευτεί τα σημεία που περιλαμβάνουν επώδυνες ρυθμίσεις λέγοντας ότι «εμείς τα διαπραγματευτήκαμε, εμείς γνωρίζουμε το αντίδοτο. Δεν υπάρχουν όμως μόνο αγκάθια στην συμφωνία» είπε ο Πρωθυπουργός.

Αναφέρθηκε στα ανοιχτά θέματα της συμφωνίας που είναι η ρύθμιση των κόκκινων δανείων, η προστασία της πρώτης κατοικίας, το Ταμείο Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας, το εναλλακτικό σχέδιο για τον ΑΔΜΗΕ προκειμένου να παραμείνει υπό κρατικό έλεγχο, τα ισοδύναμα μέτρα για την αποφυγή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στα ασφαλιστικά ταμεία.

Έμφαση στο κοινωνικό κράτος

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η επιτυχία του προγράμματος προϋποθέτει κοινωνική συνοχή και οικονομική σταθερότητα και για τον λόγο αυτό τόνισε ότι η προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η στήριξη του κοινωνικού κράτους σε πέντε καίριους τομείς .

-στην Υγεία με την αναβάθμιση του ΕΣΥ

-στην αναβάθμιση της ερευνητικής κουλτούρας στον τομέα της Παιδείας.

-Στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και της ανεργίας

-Στην παταξη της διαφθοράς και της διαπλοκής

-Στην αξιοποίηση του ΕΣΠΑ όπου ζήτησε να μην χαθεί ούτε ένα ευρώ από τα κοινοτικά προγράμματα.

Για το θέμα των μεταναστευτικών ροών το χαρακτήρισε «κρίση μέσα στην κρίση» τονίζοντας ότι από το προσφυγικό κρίνεται η ταυτότητα της Ευρώπης.

Σημειώνεται ότι λόγω του φόρτου εργασίας η ορκωμοσία της νέας Βουλής μεταφέρεται από την Πέμπτη 1 Οκτωβρίου στο Σάββατο 3 του μηνός. Την Κυριακή θα γίνει η εκλογή του νέου προεδρείου της Βουλής και τη Δευτέρα θα ξεκινήσουν οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης που θα ολοκληρωθούν την Τετάρτη τα μεσάνυχτα με την καθιερωμένη ονομαστική ψηφοφορία.

Οι αντιδράσεις τις αντιπολίτευσης

Σχολιάζοντας το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, όσα είπε ο Πρωθυπουργός κάνει λόγο για «έκθεση ιδεών» που την χαρακτηρίζει η «αοριστολογία» η «γενικολογία» και τα «ευχολόγια».

«Τίποτε συγκεκριμένο για το μικρό και μεσαίο επιχειρηματία, τον αγρότη, τον εργαζόμενο, τον άνεργο», συνεχίζει η ΝΔ και καταλήγει:

«Τίποτε ουσιαστικό για τα μεγάλα ζητήματα της χώρας. Τίποτε για τα επόμενα βήματα της οικονομίας, τα νέα μέτρα, τους νέους φόρους, τις συντάξεις.
Το μόνο σαφές ήταν η έπαρσή του, η καθεστωτική αντίληψη και η προειδοποίησή του πως θα κρίνει τους υπουργούς του σε έξι μήνες».

Σκληρή επίθεση από Λαφαζάνη

Ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας Παναγιώτης Λαφαζάνης, μιλώντας στον ΣΚΑΙ χαρακτήρισε «ανούσια τα παχιά λόγια του Τσίπρα στο υπουργικό συμβούλιο».

«Είναι μια κυβέρνηση σε διατεταγμένη υπηρεσία, ούτε καν διαπραγμάτευση δεν υπήρξε η κυβέρνηση υπέγραψε ένα μνημόνιο» ανέφερε, εκτιμώντας ότι «οι εκλογές έγιναν για να εκκαθαριστεί η κυβέρνηση από τις αντιμνημονιακές φωνές.».

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ 27 Ιαν 2022 | 13:18

Η απάντηση της κυβέρνησης στην πρόταση μομφής: Κίνηση εντυπωσιασμού - Ο Τσίπρας βλέπει την πολιτική του απήχηση να φθίνει

"Το δικό μας μέτρο σύγκρισης δεν είναι το αποτυχημένο χθες που ο κ. Τσίπρας φαντασιώνεται να επαναφέρει", είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχολιάζοντας την πρόταση μομφής.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 27 Ιαν 2022 | 12:33

Πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης κατάθεσε ο Τσίπρας στη Βουλή: "Εχει έρθει η ώρα να φύγετε"

"Καταθέτω πρόταση μομφής εναντίον της χειρότερης κυβέρνησης από τη μεταπολίτευση. Εχει έρθει η ώρα να φύγετε", είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«ΤΟ ΣΥΝΤΟΜΟΤΕΡΟ» 26 Ιαν 2022 | 16:37

Τσίπρας για Μητσοτάκη: "Εμφανίστηκε για να αποποιηθεί τις ευθύνες - Να προσφύγει στη λαϊκή ετυμηγορία" [Βίντεο]

"Ο κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε σήμερα για να αποποιηθεί για άλλη μια φορά τις δικές του πολιτικές ευθύνες", τονίζει ο Αλέξης Τσίπρας

Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ 26 Ιαν 2022 | 12:03

Μητσοτάκης για κακοκαιρία: Ζητώ ειλικρινή συγγνώμη από τους πολίτες- Σε ποιους αποδίδει ευθύνη για το φιάσκο στην Αττική Οδό

Ο πρωθυπουργός ζήτησε συγγνώμη στους πολίτες και παραδέχθηκε αστοχίες στη διαχείριση της κακοκαιρίας "Ελπίς".

ΤΙ ΘΑ ΠΕΙ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ 26 Ιαν 2022 | 07:16

Το Μαξίμου δείχνει Στυλιανίδη και Πατούλη για το φιάσκο - Πρώτος απολογισμός Μητσοτάκη στο υπουργικό για την κακοκαιρία

Σε βαρύ κλίμα συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο στην σκιά των σοβαρών προβλημάτων που προκάλεσε η επέλαση της "Ελπίδας".

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΣΥΡΙΖΑ 25 Ιαν 2022 | 19:41

Και ο Σκουρλέτης κατά του Τσίπρα: Κατ'επίφαση δημοκρατική η πρότασή του - Συνιστά αποθέωση των μηχανισμών

Αιφνιδιαστική χαρακτηρίζει ο Πάνος Σκουρλέτης την πρόταση Τσίπρα για εκλογή από τη βάση.

ΤΙ ΘΑ ΠΕΙ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ 25 Ιαν 2022 | 18:21

Υπουργικό Συμβούλιο την Τετάρτη: O Μητσοτάκης θα μιλήσει για τα προβλήματα και τη διαχείριση της κακοκαιρίας

Στο Υπουργικό Συμβούλιο της Τετάρτης ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναφερθεί στα προβλήματα που προέκυψαν από την κακοκαιρία και στην αντίδραση του κρατικού μηχανισμού.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 25 Ιαν 2022 | 10:28

Τσίπρας: Ένα 24ωρο χάους και ταλαιπωρίας και ο κ. Μητσοτάκης απών - Οσο γρηγορότερα φύγει, τόσο το καλύτερο

"Όσο γρηγορότερα παραιτηθούν, όσο γρηγορότερα φύγουν, τόσο το καλύτερο για τον τόπο" αναφέρει ο Αλ. Τσίπρας σε δήλωσή του.

ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ 23 Ιαν 2022 | 20:54

ΣΥΡΙΖΑ: Μπίστης, Λιάκος, Δανέλλης, Παναγιώτου στηρίζουν την πρόταση Τσίπρα για εκλογή προέδρου από τη βάση

Τι αναφέρουν σε κοινή τους δήλωση οι Σπύρος Δανέλλης, Αντώνης Λιάκος, Νίκος Μπίστης , Παναγιώτης Παναγιώτου.

ΑΝΑΒΡΑΣΜΟΣ ΣΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ 23 Ιαν 2022 | 09:11

Ο Τσίπρας επιστρατεύει Πολάκη - Καρτερό για να σωπάσουν όσοι αντιδρούν στην εκλογή του από τη βάση

Ηρθαν στην επιφάνεια οι φόβοι των στελεχών της λεγόμενης αριστερής πτέρυγας, που υποψιάζονται ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν θέλει μόνο να είναι κυρίαρχος του εσωκομματικού παιχνιδιού.

ΕΝΤΟΝΗ ΔΙΑΦΩΝΙΑ 21 Ιαν 2022 | 19:39

"Αντάρτικο" Φίλη στην πρόταση Τσίπρα: Θα οδηγήσει σε αρχηγικό κόμμα και παράταξη "star- system"

Ο Νίκος Φίλης εξηγεί τους λόγους για τους οποίους διαφωνεί πλήρως με την πρόταση Τσίπρα για εκλογή από τη βάση.

"ΒΡΑΖΕΙ" ΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 21 Ιαν 2022 | 11:48

Τσίπρας στηρίζει Πολάκη: "Δεν κάνει ζημιά στον ΣΥΡΙΖΑ" - Καταψηφίζει και την αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ

"Γιατί επιμένετε; Όχι, δεν θεωρώ ότι ο κ. Πολάκης κάνει ζημιά στον ΣΥΡΙΖΑ", ήταν η φανερά ενοχλημένη απάντηση που έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

«ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ» 20 Ιαν 2022 | 20:17

Επίθεση Τσίπρα σε Μητσοτάκη: Δεν έχει πια σημασία τι λέει διότι είναι αναξιόπιστος

Το να φύγει αυτή η κυβέρνηση είναι ζήτημα ζωής, είναι ζήτημα επιβίωσης, είναι ζήτημα δημοκρατίας", ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξη στο Kontra Channel