Ουδείς μόνιμος, δουλειά στα γραφεία και όχι στα κανάλια

Τις προτεραιότητες της κυβέρνησης παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας. Ποια νομοσχέδια προωθούνται, οι αυστηρές συστάσεις σε υπουργούς για τις εμφανίσεις στην TV.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Ουδείς μόνιμος, δουλειά στα γραφεία και όχι στα κανάλια

Το σύνθημα για την γρήγορη υλοποίηση των συμφωνηθέντων και την ταχύτατη ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης έδωσε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρα στην ομιλία του στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο. «Ο λαός μάς έδωσε εντολή για 2η φορά μέσα σε 8 μήνες για να κυβερνήσουμε προκειμένου να υλοποιήσουμε αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο τόπος» είπε ο πρωθυπουργός. Περιγράφοντας τις προτεραιότητες του κυβερνητικού έργου για τις πρώτες 100 ημέρες, προανήγγειλε πέντε νομοσχέδια που θα έρθουν άμεσα στην βουλή μεταξύ των οποίων είναι:

για τις ραδιοτηλεοπτικές συχνότητες

για τις αλλαγές στην Παιδεία

για την αντιμετώπιση της λαθρεμπορίας καπνικών

• για τη συνεταιριστική οργάνωση των αγροτών

για την επιλογή προϊσταμένων και την αξιολόγηση στη δημόσια διοίκηση

Ανακοίνωσε ότι θα δημιουργηθούν 3 κύκλοι διυπουργικής επαφής και συντονισμού μεταξύ των οποίων είναι:

1ος Κύκλος: Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής όπου θα συμμετέχουν όλα τα παραγωγικά και οικονομικά υπουργεία

2ος Κύκλος: Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής με την συμμετοχή των υπουργών Εργασίας, Παιδείας και Υγείας.

3ος Κύκλος: Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής και Άμυνας

Ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι επέλεξε να επιστρέψει η διαμόρφωση των υπουργείων στο πρότερο καθεστώς «αλλά το κάθε υπουργείο δεν θα λειτουργεί αυτόνομα και χωρίς έλεγχο».

"Δεν είστε μόνιμοι, κομμένα τα πρωινά πάνελ στις τηλεοράσεις"

Μιλώντας προς τους υπουργούς τους επισήμανε τρία βασικά θέματα: «Δεν είστε μόνιμοι. Κανείς δεν είναι μόνιμος. Τα υπουργεία δεν ανήκουν σε εσάς, ανήκουν στον ελληνικό λαό. Οποιαδήποτε άλλη αντίληψη δεν έχει σχέση με το αξιακό μας πλαίσιο και δεν θα γίνει αποδεκτή», είπε ο κ. Τσίπρας. Παράλληλα επισήμανε στους υπουργούς ότι δεν έχουν χρόνο. «Δεν υπάρχει το ''έχει ο Θεός''», είπε ο Πρωθυπουργός και ζήτησε να σηκώσουν τα μανίκια και να ξεκινήσουν δουλειά αναφέροντας ότι η αξιολόγηση θα είναι διαρκής και καθημερινή. Τέλος είπε με αυστηρό τόνο στα μέλη του υπουργικού συμβουλίου ότι τους επέλεξε για υπουργούς και όχι για να στελεχώνουν τα τηλεοπτικά πάνελ. «Να σταματήσετε τις τηλεοπτικές εμφανίσεις. Μιλάει καλύτερα όποιος μιλάει με το έργο του» είπε ο Πρωθυπουργός και τόνισε ότι χρειάζονται λιγότερα συνθήματα και πιο πολύ δουλειά.

Οι βασικές κατευθύνσεις της νέας κυβέρνησης

Στην εισαγωγή του ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει προοπτική τετραετίας με μετά την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης ο κυβερνητικός σχεδιασμός προτάσσει ένα νέο κοινωνικό και οικονομικό μοντέλο απέναντι στο νεοφιλελεύθερο σχέδιο, με βασικά χαρακτηριστικά τον σεβασμό και την προστασία της εργασίας, την αναδιανομή των φορολογικών βαρών υπέρ των αδύναμων και την έμφαση στην καινοτομία.

«Πρέπει να προχωρήσουμε στην γρήγορη αποκατάσταση της οικονομικής σταθερότητας και του τραπεζικού συστήματος που θα συμβάλλουν στο να ξεκινήσει η συζήτηση για την αναδιάρθρωση του χρέους», είπε ο πρωθυπουργός τονίζοντας ότι με αυτόν τον τρόπο θα μειωθεί ο επενδυτικός κίνδυνος στην χώρα.

Παράλληλα τόνισε ότι η κυβέρνηση θα διαπραγματευτεί τα σημεία που περιλαμβάνουν επώδυνες ρυθμίσεις λέγοντας ότι «εμείς τα διαπραγματευτήκαμε, εμείς γνωρίζουμε το αντίδοτο. Δεν υπάρχουν όμως μόνο αγκάθια στην συμφωνία» είπε ο Πρωθυπουργός.

Αναφέρθηκε στα ανοιχτά θέματα της συμφωνίας που είναι η ρύθμιση των κόκκινων δανείων, η προστασία της πρώτης κατοικίας, το Ταμείο Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας, το εναλλακτικό σχέδιο για τον ΑΔΜΗΕ προκειμένου να παραμείνει υπό κρατικό έλεγχο, τα ισοδύναμα μέτρα για την αποφυγή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στα ασφαλιστικά ταμεία.

Έμφαση στο κοινωνικό κράτος

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η επιτυχία του προγράμματος προϋποθέτει κοινωνική συνοχή και οικονομική σταθερότητα και για τον λόγο αυτό τόνισε ότι η προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η στήριξη του κοινωνικού κράτους σε πέντε καίριους τομείς .

-στην Υγεία με την αναβάθμιση του ΕΣΥ

-στην αναβάθμιση της ερευνητικής κουλτούρας στον τομέα της Παιδείας.

-Στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και της ανεργίας

-Στην παταξη της διαφθοράς και της διαπλοκής

-Στην αξιοποίηση του ΕΣΠΑ όπου ζήτησε να μην χαθεί ούτε ένα ευρώ από τα κοινοτικά προγράμματα.

Για το θέμα των μεταναστευτικών ροών το χαρακτήρισε «κρίση μέσα στην κρίση» τονίζοντας ότι από το προσφυγικό κρίνεται η ταυτότητα της Ευρώπης.

Σημειώνεται ότι λόγω του φόρτου εργασίας η ορκωμοσία της νέας Βουλής μεταφέρεται από την Πέμπτη 1 Οκτωβρίου στο Σάββατο 3 του μηνός. Την Κυριακή θα γίνει η εκλογή του νέου προεδρείου της Βουλής και τη Δευτέρα θα ξεκινήσουν οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης που θα ολοκληρωθούν την Τετάρτη τα μεσάνυχτα με την καθιερωμένη ονομαστική ψηφοφορία.

Οι αντιδράσεις τις αντιπολίτευσης

Σχολιάζοντας το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, όσα είπε ο Πρωθυπουργός κάνει λόγο για «έκθεση ιδεών» που την χαρακτηρίζει η «αοριστολογία» η «γενικολογία» και τα «ευχολόγια».

«Τίποτε συγκεκριμένο για το μικρό και μεσαίο επιχειρηματία, τον αγρότη, τον εργαζόμενο, τον άνεργο», συνεχίζει η ΝΔ και καταλήγει:

«Τίποτε ουσιαστικό για τα μεγάλα ζητήματα της χώρας. Τίποτε για τα επόμενα βήματα της οικονομίας, τα νέα μέτρα, τους νέους φόρους, τις συντάξεις.
Το μόνο σαφές ήταν η έπαρσή του, η καθεστωτική αντίληψη και η προειδοποίησή του πως θα κρίνει τους υπουργούς του σε έξι μήνες».

Σκληρή επίθεση από Λαφαζάνη

Ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας Παναγιώτης Λαφαζάνης, μιλώντας στον ΣΚΑΙ χαρακτήρισε «ανούσια τα παχιά λόγια του Τσίπρα στο υπουργικό συμβούλιο».

«Είναι μια κυβέρνηση σε διατεταγμένη υπηρεσία, ούτε καν διαπραγμάτευση δεν υπήρξε η κυβέρνηση υπέγραψε ένα μνημόνιο» ανέφερε, εκτιμώντας ότι «οι εκλογές έγιναν για να εκκαθαριστεί η κυβέρνηση από τις αντιμνημονιακές φωνές.».

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ 2012 20 Ιαν 2021 | 15:37

Οταν ο Μητσοτάκης "κάρφωσε" τον Τσίπρα για τους Αγανακτισμένους, τις κρεμάλες και την απόπειρα εισβολής στη Βουλή

Κόντρα στη Βουλή ανάμεσα σε Μητσοτάκη και Τσίπρα για την απόπειρα των Αγανακτισμένων να εισβάλουν στη Βουλή

ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ 20 Ιαν 2021 | 12:28

Τσίπρας στη Βουλή για την επέκταση στα 12 μίλια: Ηταν στρατηγική επιλογή ΣΥΡΙΖΑ και την λοιδωρούσατε

Η ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή για την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια στο Ιόνιο.

ΤΙ ΓΡΑΦΟΥΝ ΤΑ ΝΕΑ 20 Ιαν 2021 | 11:58

Καταπέλτης ο Καλογρίτσας κατά Νίκου Παππά για το ΣΥΡΙΖΑ Channel- Αυτός ήταν ο οργανωτής

Καταπέλτης για τον πρώην υπουργό Νίκο Παππά ήταν ο επιχειρηματίας Χρήστος Καλογρίτσας για το κανάλι του ΣΥΡΙΖΑ

ΤΙ ΑΝΕΦΕΡΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 19 Ιαν 2021 | 17:22

Τσίπρας στους πρυτάνεις ΑΕΙ: Προκλητική πριμοδότηση των ιδιωτικών κολεγίων έναντι των δημοσίων πανεπιστημίων

Στο νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ προβλέπεται η πρόσληψη 1.000 επιπλέον αστυνομικών αλλά δεν προβλέπεται η πρόσληψη καθηγητών αναφέρει ο Αλέξης Τσίπρας

«ΟΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΕΧΟΥΝ ΣΥΣΣΩΡΕΥΘΕΙ» 18 Ιαν 2021 | 15:22

Άνοιγμα αγοράς: Τέσσερις προτάσεις από τον Αλ. Τσίπρα - "Αλλιώς τα λουκέτα την επόμενη φορά θα είναι οριστικά"

Την ανάγκη το άνοιγμα της αγοράς να μην αποτελέσει "δικαιολογία" για τη μη λήψη μέτρων στήριξης στις επιχειρήσεις από την κυβέρνηση τονίζει o Αλέξης Τσίπρας.

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΣΑ ΕΙΠΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ 16 Ιαν 2021 | 09:11

Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ επιστρέφει στην αντιπολιτευτική ρητορική του 3% - Ομιλία Τσίπρα με ανακρίβειες στη Βουλή

Για επιχείρηση εκμετάλλευσης της υγειονομικής κρίσης με ανακρίβειες και ψευδή στοιχεία από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ κάνουν λόγο κοινοβουλευτικά στελέχη της ΝΔ.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 15 Ιαν 2021 | 15:08

Μητσοτάκης: "Παγώνει" το πρόστιμο των 500 ευρώ για 10 ημέρες - Επαναξιολογούμε τα στοιχεία σε τακτά χρονικά διαστήματα

Στο διάστημα αυτό θα καταγραφεί η συμπεριφορά συμμόρφωσης των πολιτών στα μέτρα και θα ληφθούν αποφάσεις, είπε ο πρωθυπουργός.

15 Ιαν 2021 | 12:50

Live η συζήτηση των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή για την πανδημία

Σε εξέλιξη η συζήτηση των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή για την πανδημία μετά από πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 15 Ιαν 2021 | 11:54

Ειρωνείες Μητσοτάκη στην πρόταση Τσίπρα για τα εμβόλια: "Πάλι καλά που δεν είπατε να κρατικοποιήσουμε την Pfizer με ένα νόμο και ένα άρθρο"

Με ειρωνικό τρόπο σχολίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης την πρόταση Τσίπρα να αγοράσει μόνη της, εκτός ΕΕ εμβόλια κατά του κορονοϊού

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 15 Ιαν 2021 | 11:19

Η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή για την πανδημια: Για όλα φταίει η κυβέρνηση

Ευθύνες στην κυβέρνηση για την διαχείρηση της πανδημίας επέρριψε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ

Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΙΟΥ 15 Ιαν 2021 | 07:38

Σύγκρουση Μητσοτάκη – Τσίπρα στη Βουλή για την πανδημία και τα εμβόλια

Με πρωτοβουλία του Κυριάκου Μητσοτάκη προ ημερησίας συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για την πανδημία.

ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΜΕ ΤΡΙΓΜΟΥΣ 14 Ιαν 2021 | 09:04

Σκάνδαλο στην Κύπρο: Παραιτήθηκε ο διευθυντής της "Καθημερινής" - Τα χρυσά διαβατήρια, ο Αναστασιάδης και η συζήτηση με Τσίπρα

Παραίτηση βόμβα του διευθυντή της Καθημερινής Κύπρου με αφορμή άρθρο του για τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.

ΣΥΣΚΕΨΗ ΜΕ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ 13 Ιαν 2021 | 19:33

"Πυρά" Τσίπρα για την οικονομία: Το αποτέλεσμα της επιλογής της κυβέρνησης θα είναι ολέθριο

"Το αποτέλεσμα της επιλογής της κυβέρνησης θα είναι ολέθριο για την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, την πραγματική οικονομία και την πορεία του χρέους".