«Οχι» από την Δημ. Ευθύνη στις διεργασίες στην Κεντροαριστερά

Επτά λόγοι για τους οποίους η Δημοκρατική Ευθύνη δεν συμμετέχει στο νέο εγχείρημα της Κεντροαριστεράς καταγράφονται σε σχετική ανακοίνωση.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
«Οχι» από την Δημ. Ευθύνη στις διεργασίες στην Κεντροαριστερά

Η Δημοκρατική Ευθύνη του Αλέκου Παπαδόπουλου διαψεύδει τα περί συμμετοχής στις εκλογικές διαδικασίες «του λεγόμενου κατά τρόπο αδόκιμο "χώρου της Κεντροαριστεράς" » σε ανακοίνωσή της παραθέτει τους επτά λόγους που δεν μετέχει και δεν στηρίζει κάποιος από τους «επίδοξους επίγονους».

Ο Αλέκος Παπαδόπουλος και η Δημοκρατική Ευθύνη εκτιμούν ότι «η περιπέτεια συνένωσης διαφορετικών προσώπων και αντιλήψεων, χωρίς πολιτική πρόταση για τη χώρα, θα οδηγήσει στον οριστικό ευτελισμό της Παράταξης στην παρούσα φάση».

Στηλιτεύει τις «προσωπικές φιλοδοξίες για την αρχήγευση του χώρου χωρίς αυτογνωσία και αυτοσυνειδησία της ευθύνης και του ρόλου που μπορούν να διαδραματίσουν ακυρώνουν κάθε προσπάθεια ο πολιτικός χώρος να αναζωογονηθεί και να επανακάμψει με κεφάλαια εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας...»

Ενώ σημειώνει για το εγχείρημα: «Αν πιστεύαμε ότι αξίζει τον κόπο για τη χώρα, θα συμμετείχαμε».

Τέλος προβλέπει πως το δράμα της χώρας θα εξελιχθεί « το Μάιο του 2018, οπότε το πολιτικό προσωπικό, κυβέρνηση και αντιπολίτευση, θα πρέπει να απαντήσει αν θα αποδεχθεί ένα πολύχρονο σκληρό πακέτο εθνικών εγγυήσεων, προκειμένου να καταστεί εφικτή η όποια διευθέτηση χρέους»

Ολόκληρη η ανακοίνωση

Με αφορμή δημοσιεύματα και διαρροές περί της συμμετοχής της Δημοκρατικής Ευθύνης στις εκλογικές διεργασίες του λεγόμενου κατά τρόπο αδόκιμο «χώρου της Κεντροαριστεράς», το Εκτελεστικό Γραφείο της Δημοκρατικής Ευθύνης διευκρινίζει τα εξής:

H Δημοκρατική Ευθύνη από την ίδρυσή της είχε ξεκαθαρίσει ότι ούτε συμμετέχει στις διεργασίες αυτές ούτε υποστηρίζει κάποιον από τους επίδοξους επιγόνους για τους εξής λόγους:

α) Οι ανασυγκροτήσεις πάλαι ποτέ διαλαμψάντων πολιτικών χώρων, όπως της ιστορικής δημοκρατικής παράταξης, στην οποία και εμείς ανήκουμε, επιτυγχάνεται μόνο με μία κινούσα ιδέα, η οποία προκαλεί πεποιθήσεις στο δημοκρατικό κόσμο της χώρας και ταυτόχρονα διεγείρει το συναίσθημα του λαού.

β) Προσωπικές φιλοδοξίες για την αρχήγευση του χώρου χωρίς αυτογνωσία και αυτοσυνειδησία της ευθύνης και του ρόλου που μπορούν να διαδραματίσουν ακυρώνουν κάθε προσπάθεια ο πολιτικός χώρος να αναζωογονηθεί και να επανακάμψει με κεφάλαια εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας στον πολιτικό κόσμο της χώρας ως δύναμη που πρωταγωνιστεί και ανοίγει νέους δρόμους και όχι ως κομπάρσος σε μια παρατεταμένη πολιτική παρακμή. Αντίθετα, χαμηλώνουν ακόμη περισσότερο το επίπεδο των απαιτήσεων του λαού.

γ) Δεν γνωρίζουμε αν υπάρχουν περιθώρια επιτυχίας και αν τελικά προκύψουν. Ειλικρινώς τους το ευχόμαστε. Αν πιστεύαμε ότι αξίζει τον κόπο για τη χώρα, θα συμμετείχαμε. Φοβούμαστε όμως ότι τελικώς, απ’ ό,τι ήδη διαφαίνεται, αυτή η περιπέτεια συνένωσης διαφορετικών προσώπων και αντιλήψεων, χωρίς πολιτική πρόταση για τη χώρα, θα οδηγήσει στον οριστικό ευτελισμό της Παράταξης στην παρούσα φάση.

δ) Η Δημοκρατική Ευθύνη είναι ένα κόμμα με βάσεις σε όλη την Ελλάδα, με περισσότερα από 4.000 μέλη, που έχουν συνείδηση της αποστολής τους. Μεθοδικά και αθόρυβα οργανώνουν σε όλη την Ελλάδα τον πολιτικό της λόγο.

ε) Γνωρίζουμε ως Δημοκρατική Ευθύνη το δράμα της χώρας, που, όπως πηγαίνουν τα πράγματα, θα εξελιχθεί το Μάιο του 2018, οπότε το πολιτικό προσωπικό, κυβέρνηση και αντιπολίτευση, θα πρέπει να απαντήσει αν θα αποδεχθεί ένα πολύχρονο σκληρό πακέτο εθνικών εγγυήσεων, προκειμένου να καταστεί εφικτή η όποια διευθέτηση χρέους. Αν πιστεύουν ορισμένοι αφελείς, είτε της κυβέρνησης είτε της αντιπολίτευσης, ότι στρουθοκαμηλίζοντας αυτό μπορεί να αποφευχθεί και εκείνοι να αποσείσουν τις ευθύνες τους προκηρύσσοντας εκλογές, τους επισημαίνουμε από τώρα ότι: 1) απλώς αγοράζουν ανώφελο χρόνο ενός (1) μήνα, όμως αμέσως το θέμα θα επανέλθει, οξύτερο όμως, και 2) οι όποιες διευθετήσεις του χρέους τελικώς επιλεγούν θα αποτελέσουν προηγούμενο και για άλλες χώρες με μεγαλύτερο χρέος σε απόλυτους αριθμούς, όπως π.χ. η Ιταλία. Επίσης, να λάβουν υπόψη τους ότι οι συζητήσεις για το χρέος το Μάιο του 2018 θα διεξαχθούν με βάση το επίπεδο αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος, το οποίο παραμένει χαμηλό, με λαϊκίστικη, πελατειακή και ιδιοτελή φύση. Την ίδια αυτή περίοδο θα συνεκτιμηθεί η λόγω της απλής αναλογικής επαπειλούμενη πολιτική αστάθεια.

στ) Αντί λοιπόν το σύνολο του σημερινού πολιτικού κόσμου να ασχολείται με τα σοβαρά θέματα που άπτονται του μέλλοντος της χώρας, να αναζητά λύσεις και να δίνει γενναίες απαντήσεις για τα μεγάλα και τα δύσκολα, προτάσσει τα επουσιώδη και τις προσωπικές φιλοδοξίες και συζητά ποιος θα ηγείται του ενός ή του άλλου φορέα και ποιος θα συγκυβερνήσει με ποιόν την επαύριον ασχέτως πολιτικής πρότασης.

ζ) Τέλος, έχουμε στέρεα πεποίθηση ότι πολύ σύντομα και μπροστά στα αδυσώπητα αδιέξοδα και σταυροδρόμια του ελληνικού μέλλοντος θα έρθει η ώρα που ο λαός μας θα αισθανθεί την ανάγκη να σηκώσει χέρια και να αναζητήσει στέρεες χειρολαβές από ανθρώπους, ιδέες και νέες πολιτικές δυνάμεις, που κουβαλούν πολιτική υγεία και που μπορούν να υπηρετήσουν την εποχή και όχι μηχανιστικές επιλογές με βάση τις αναμνήσεις και τα ιδεολογήματα του παρελθόντος».

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ ΣΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ 23 Ιαν 2021 | 17:04

Τσαβούσογλου στο Politico: Κυρώσεις κατά της Τουρκίας θα καταστρέψουν τα πάντα

Τυχόν περιοριστικά μέτρα κατά της Τουρκίας θα καταστρέψουν τα πάντα, τόνισε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου

ΤΟ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕ ΣΕ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ 23 Ιαν 2021 | 15:43

Είναι επίσημο: Ο Αντρέας Λοβέρδος θα διεκδικήσει την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ

Πιστεύω πως μπορώ να εγγυηθώ το μέλλον της παράταξης και να συμβάλλω στο μέλλον της πατρίδας ανέφερε ο Ανδρέας Λοβέρδος

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ 23 Ιαν 2021 | 14:28

Δένδιας: Δεν συζητούμε θέματα εθνικής κυριαρχίας - Προσερχόμαστε στο διάλογο με την Τουρκία καλή τη πίστει

"Εχουν περάσει σχεδόν πέντε χρόνια από τον τελευταίο γύρο των διερευνητικών επαφών", τονίζει ο Νίκος Δένδιας

23 Ιαν 2021 | 14:01

Η βία είναι δεξιά ή αριστερή;

Από την ημέρα της ίδρυσής του, ο ΣΥΡΙΖΑ υιοθέτησε μια διαφορετική στάση απέναντι στα κινήματα και τις ομάδες της ριζοσπαστικής αριστεράς και στην ακτιβιστική βία

ΤΙ ΑΝΗΡΤΗΣΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ 23 Ιαν 2021 | 13:58

Το tweet που κανένας δεν περίμενε από τον Άδωνι Γεωργιάδη - Η ανάρτηση "έκπληξη"

Η ξεχωριστή ανάρτηση του Άδωνι Γεωργιάδη στον λογαριασμό του στο Twitter

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Ο ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ 23 Ιαν 2021 | 12:56

Γερμανικά ΜΜΕ: H Ελλάδα διευρύνει την επικράτειά της στη Μεσόγειο - Κίνδυνος συγκρούσεων

Η Ελλάδα επεκτείνει τα θαλάσσια σύνορά της και διευρύνει την επικράτειά της στη Μεσόγειο αναφέρει δημοσίευμα του Spiegel

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 23 Ιαν 2021 | 12:49

Αμετανόητος ο Βελόπουλος για τη "φίμωση" του Μανώλη Κωστίδη - Η κόντρα με την ΕΣΗΕΑ

Απάντηση της Ελληνικής Λύσης του Κυριάκου Βελόπουλου στην ΕΣΗΕΑ για το θέμα που δημιουργήθηκε με τον Μανώλη Κωστίδη

23 Ιαν 2021 | 08:13

Περιμένουν τη σύνταξή τους για χρόνια - Tο μεγάλο στοίχημα του Χατζηδάκη με τις 300.000 που εκκρεμούν

Αναλαμβάνει ειδικός μάνατζερ και συγκροτούνται ειδικά κλιμάκια προκειμένου να μειώσουν στο ελάχιστο τον αριθμό των εκκρεμών συντάξεων

ΓΙΑ ΤΟ OPEN 22 Ιαν 2021 | 20:25

Δημοσκόπηση ALCO: Στις 15,1 μονάδες η διαφορά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ - Το 48% επιθυμεί να εμβολιαστεί αμέσως

Ποσοστό 45% εμπιστεύεται περισσότερο τον Κυριάκο Μητσοτάκη για πρωθυπουργό αντί του Αλέξη Τσίπρα - Πώς κρίνεται η αντιμετώπιση της πανδημίας

ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ 22 Ιαν 2021 | 19:53

Τη Δευτέρα οι υπογραφές για τα Rafale - Στην Αθήνα η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας

Ο Ν. Παναγιωτόπουλος και η Γαλλίδα ομόλογός του θα υπογράψουν τη συμφωνία για την προμήθεια των μαχητικών αεροσκαφών Rafale.

«Ο ΦΙΛΟΣ ΜΟΥ Ο ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ ΕΚΑΝΕ ΛΑΘΟΣ» 22 Ιαν 2021 | 19:29

Τσαβούσογλου: "Casus belli" η επέκταση χωρικών υδάτων στο Αιγαίο - Δεν μας επηρεάζει το Ιόνιο

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναφερόμενος στο Αιγαίο επανέλαβε τη θέση της Άγκυρας για "Casus Belli".

ΕΛΛΗΝΙΚΟ, ΛΙΜΑΝΙΑ ΚΑΙ ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ ΣΤΗΝ ΑΤΖΕΝΤΑ 22 Ιαν 2021 | 17:47

Γεωργιάδης - Πάιατ Συνάντηση για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, με τη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ

Ο κ. Γεωργιάδης "συζήτησε με τον Τζέφρι Πάιατ" και για την εξέλιξη των έργων στα Ναυπηγεία Ελευσίνας, το καζίνο της Mohegan στο Ελληνικό και τους διαγωνισμούς των λιμανιών Καβάλας και Αλεξανδρούπολης.