«Οχι σε απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων το 2015»

Δεν τίθεται θέμα απολύσεων, λέει παράγοντας του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης- Κοντά σε συμφωνία για τα εργασιακά - «Εκλεισαν τα τραπεζικά», λέει το ΤΧΣ - Παραμένουν ανοικτά μέτωπα

oxi-se-apoluseis-dimosiwn-upallilwn-to-2015
SHARE THIS
0
SHARES

Μετά από ολονύκτιες διαπραγματεύσεις με την Τρόικα, δεν βγήκε τελικά «λευκός καπνός», με αποτέλεσμα το θρίλερ να συνεχιστεί και σήμερα, Τρίτη, αφού παραμένουν ανοιχτά μέτωπα.

Συνεχίζονται και σήμερα οι διαπραγματεύσεις αφού παραμένουν ανοικτά μέτωπα

Μετά τη λήξη της συνάντησης στις 2 περίπου τα ξημερώματα, ανώτατος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών δήλωσε: «Συνεχίζουμε την Τρίτη από το πρωί. Ελπίζουμε ότι σήμερα το απόγευμα θα έχουμε συμφωνία. Πάει καλά, έχουμε φθάσει αλλά πολύ κοντά υπάρχουν ακόμη ανοικτά 4-5 θέματα. Συνεχίζουμε το πρωί με το κείμενο της συμφωνίας (Μνημόνιο Συνεννόησης-MoU). Ελπίζουμε σήμερα να έχουμε τη συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο. Αν δεν κλείσουμε αύριο, θα συνεχίσουμε τις επόμενες ημέρες». Σημειώνεται ότι από τη σημερινή συνάντηση θα λείπει ο Π. Τόμσεν που επιστρέφει στις ΗΠΑ.

«Οχι σε απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων το 2015»

Η κυβέρνηση εμμένει στη θέση της ότι δεν τίθεται θέμα απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων το 2015, επισήμανε κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης αργά το βράδυ της Δευτέρας, αμέσως μετά τη συνάντηση, στο υπουργείο Οικονομικών, του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τους επικεφαλής της τρόικας.

Η διαθεσιμότητα δεν συνδέεται με απολύσεις, ενώ το δεύτερο κύμα των 12.500 διαθεσίμων έως το τέλος Μαρτίου, «κλείνει» με τη διαδημοτική κινητικότητα, λέει πηγή του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης

Σύμφωνα με την ίδια πηγή , εφεξής η διαθεσιμότητα των υπαλλήλων δεν συνδέεται με απολύσεις, ενώ το δεύτερο κύμα των 12.500 διαθεσίμων έως το τέλος Μαρτίου, «κλείνει» με τη διαδημοτική κινητικότητα. Σημειώνεται, ότι υψηλόβαθμα στελέχη τόσο από το υπουργείο Οικονομικών, όσο και από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, εμφανίζονται συγκρατημένα αισιόδοξοι ότι «είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία».

Κοντά σε συμφωνία για τα εργασιακά

Κοντά σε συμφωνία βρίσκονται υπουργείο Εργασίας και τρόικα, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης των δυο πλευρών στο υπουργείο Οικονομικών που ξεκίνησε στις 7 το απόγευμα της Δευτέρας.

«Είμαστε ακόμη πιο κοντά σε συμφωνία», ανέφερε μετά τη συνάντηση υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας και πρόσθεσε ότι η αποψινή συνάντηση, αφορούσε «ορισμένες τυπικές διευθετήσεις».

«Εκλεισαν τα τραπεζικά» λέει το ΤΧΣ

Πιθανόν και εντός της εβδομάδας θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ανέφεραν στελέχη του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, αμέσως μετά τη συνάντηση, στο υπουργείο Οικονομικών, της επικεφαλής του ΤΧΣ, Αναστασίας Σακελλαρίου, με τους επικεφαλής της τρόικας.

Σύμφωνα με τους ίδιους παράγοντες, «κλείσαμε τα τραπεζικά, σήμερα κάναμε κάποιες τεχνικές αλλαγές στον νόμο».

Νωρίτερα το μεσημέρι, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, έπειτα από σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό, δήλωνε πως υπάρχει πρόοδος στις συζητήσεις, χωρίς όμως να θέλει να δεσμευτεί για το πότε αυτές θα καταλήξουν οριστικά.

Υπενθυμίζεται ότι τα βασικά ανοικτά μέτωπα μεταξύ κυβέρνησης και εκπροσώπων των δανειστών αφορούν τέσσερα υπουργεία:

* Στο υπουργείο Εργασίας: Το θέμα των ομαδικών απολύσεων.

* Στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης: Η τρόικα εμμένει για απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων το 2015, αλλά η κυβέρνηση δεν το δέχεται.

* Στο υπουργείο Ανάπτυξης: Τα ζητήματα του γάλακτος, των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων, των φαρμακείων, αλλά και των παρεμβάσεων στις μεταφορές (π.χ. ΚΤΕΛ, τουριστικά λεωφορεία), που περιλαμβάνονται στις προτάσεις της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ.

* Στο υπουργείο Οικονομικών: Το σκέλος των δημοσιονομικών εξελίξεων και κυρίως το θέμα της διανομής του κοινωνικού μερίσματος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook