«Πάγος» από δανειστές: Θα συμφωνήσουμε στη... λύση Σόιμπλε

Η Ευρώπη στέλνει μηνύματα στην Αθήνα για το πακέτο με το οποίο θα φύγει από το Eurogroup, λέγοντάς της ξεκάθαρα πως δεν θα περιλαμβάνει χρέος - «Απειλεί» ο Τσίπρας

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
«Πάγος» από δανειστές: Θα συμφωνήσουμε στη... λύση Σόιμπλε

Γνωρίζοντας ακριβώς με τι θα βρεθεί αντιμέτωπη στο Eurogroup η κυβέρνηση «επιμένει» στην εσωτερική της ρητορική και ενόσω οι Ευρωπαίοι κρατούν συντεταγμένη γραμμή σε αυτά που έχουν αποφασίσει να δώσουν στην Ελλάδα, τα οποία και φροντίζουν να επικοινωνούν ώστε να τα ακούσει καθαρά η Αθήνα.

Παρά τις ευγενείς εκφράσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων για την καλή διαγωγή της ελληνικής κυβέρνησης και την αποφασιστικότητά της να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις το πακέτο της συμφωνίας που επικοινωνείται ως βέβαιο αφορά μόνο την εκταμίευση της δόσης. Στο πακετάρισμα δεν περιλαμβάνεται ούτε λύση αλλά ούτε καν διατύπωση για το χρέος.

Το Βερολίνο δίνει στεγνά τον Τσίπρα και κουνά το δάχτυλο

Ενδεικτική του κλίματος είναι η «φλυαρία» του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Β. Σόιμπλε που είπε σύμφωνα με το DowJones NewsWires ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός, «τηλεφωνεί όλη την ώρα και η καγκελάριος του λέει ξανά και ξανά - Αλέξη, αυτό το θέμα είναι για τους υπουργούς Οικονομικών».

Ο κ. Σόιμπλε μάλιστα χαρακτήρισε «επικίνδυνη τάση στην Ευρώπη», ότι ολοένα και περισσότερα ζητήματα τίθενται στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων προς επίλυση.

Εχουν αποφασίσει συμφωνία - Το λέει πια και η Κομισιόν

Μήνυμα ότι η Κομισιόν αναμένει συμφωνία για την Ελλάδα έστειλε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις . «Αναμένουμε συμφωνία στο Eurogroup και χρειαζόμαστε συμφωνία», διεμήνυσε από το Στρασβούργο.

Όπως σημείωσε η Κομισιόν εκτιμά ότι η Ελλάδα ανταποκρίθηκε στις υποχρεώσεις της ως προς το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και περικοπών. «Το μήνυμά μας είναι ξεκάθαρο: η Ελλάδα τηρεί το κομμάτι της συμφωνίας που της αναλογεί», είπε χαρακτηριστικά ο Β. Ντομπρόβσκις.

Κόβουν την κουβέντα για το χρέος

Την ίδια ώρα σύμφωνα με ανώτατο Ευρωπαίο αξιωματούχο επαναλήφθηκε ότι δεν θα υπάρξουν τώρα αποφάσεις για την ελάφρυνση του χρέους, ωστόσο θεωρείται βέβαιη η συμφωνία για την αξιολόγηση και την εκταμίευση της δόσης, στο Eurogroup της Πέμπτης.

Μάλιστα αναρωτήθηκε γιατί έχει δοθεί τόση διάσταση στο θέμα του χρέους αφού είναι γνωστό ότι «ποτέ δεν υπήρχε θέμα λήψης αποφάσεων τώρα, αλλά στο τέλος του προγράμματος το καλοκαίρι του 2018».

«Υπάρχουν αρκετοί, στον Τύπο κυρίως, που νομίζουν εσφαλμένα ακόμα, ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν σε αυτό το Εurogroup. Ελπίζω ότι δεν βρίσκονται σε αυτό το δωμάτιο και αυτή την πόλη», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος, επισήμανε ότι τα μακροπρόθεσμα μέτρα θα συζητηθούν μόνο στο μέλλον και μόνο εάν κριθεί απαραίτητο.

Ειδικότερα για τη συζήτηση της Πέμπτης, εκτίμησε ότι οι υπουργοί θα μπορούσαν να εξειδικεύσουν λίγο την απόφαση του Μαΐου 2016 που καθόριζε τους βασικούς άξονες των βραχυπρόθεσμων, μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων παρεμβάσεων.

Συμφωνία για τη δόση

«Είμαι πολύ αισιόδοξος ότι θα έχουμε συμφωνία, μπορώ να πω ότι οι πιθανότητες πλησιάζουν το 100%», είπε χαρακτηριστικά και εξέφρασε την εκτίμηση πως θα υπάρξει θετική έκθεση των Θεσμών για τα 140 προαπαιτούμενα που υλοποίησε η Αθήνα.

Αυτό θα ξεκλειδώσει την εκταμίευση της δόσης - αφού τα εθνικά κοινοβούλια της Ευρωζώνης το επικυρώσουν - χωρίς αυτή τη στιγμή να είναι καθαρό το ποσό που θα πάρει η Αθήνα. Ο ίδιος αξιωματούχος, αν και ρωτήθηκε, απέφυγε να προσδιορίσει το ποσό που θα εκταμιευθεί αν και πληροφορίες αναφέρουν ότι μπορεί να είναι μια «υπερδόση» ενδεχομένως και 10 δισ. ευρώ.

Σε σχέση με το ΔΝΤ εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα χωρίς χρηματοδότηση σε πρώτη φάση, ενώ χρήματα θα βάλει όταν ξεκαθαρίσει το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους.

Ο εν λόγω αξιωματούχος είπε ακόμη πως περιμένει ότι «το ΔΝΤ θα συστήσει στο διοικητικό του συμβούλιο ένταξη στο πρόγραμμα, αφού υπάρξει συμφωνία για ένα πλήρες "πακέτο" και εφόσον υπάρχει εκτίμηση ότι το ελληνικό χρέος μπορεί να καταστεί βιώσιμο».

Υπενθυμίζεται ότι ανάλογη αισιοδοξία για συμφωνία και κλείσιμο της αξιολόγησης στο Eurogroup της Πέμπτης είχε εκφράσει, νωρίτερα, και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Δήθεν δεν ακούει και «αμπαλάρει» εντυπώσεις το Μαξίμου

Κάνει πως δεν βλέπει το Μαξίμου ότι δεν υπάρχει σημαδεμένη τράπουλα στο τραπέζι της Πέμπτης αφού οι δανειστές φρόντισαν να δημοσιοποιήσουν το αποτέλεσμα του περίφημου Eurogroup της 15η Ιουνίου, περιορίζοντας τα περιθώρια των άτσαλων ελιγμών εσωτερικής κατανάλωσης της ελληνικής κυβέρνησης.

Το «πακετάρισμα» και «επικοινωνιακό περιτύλιγμα» που επιχείρησε κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ο Αλέξης Τσίπρας έχει έτοιμους τους παραλήπτες για την επομένη του Eurogroup.

Στο παιχνίδι των εντυπώσεων και η προσπάθεια να απαντήσει στους «αμφισβητίες» της στρατηγικής του για το αν δόθηκε η «σωστή μάχη» για το χρέος.

Παράλληλα λίγα 24ωρα πριν από το Eurogroup προσπάθησε να αποσπάσει την «τυπική» έγκριση του υπουργικού για τις επόμενες κινήσεις και συγκεκριμένα μη αποδοχή μιας «λύσης Σόιμπλε» και «προσφυγή» στη Σύνοδο Κορυφής.

(Υπενθυμίζεται ότι είχε προηγηθεί η «πόρτα» του Βερολίνου το θέμα του χρέους να λυθεί στο επίπεδο των αρχηγών των κρατών της Ε.Ε).

Αυτή είναι η λύση που θέλουμε

Το κλειδί είπε ο κ. Τσίπρας «βρίσκεται στην αποδοχή της πρότασης για έναν αυτόματο μηχανισμό σύνδεσης των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος με την ανάπτυξη ώστε να γεφυρωθούν οι διαφορές μεταξύ θεσμών και να δοθεί η δυνατότητα για θετικά DSA από όλους τους θεσμούς συμπεριλαμβανομένης της ΕΚΤ». Υποστήριξε πως «πρόκειται για μια λελογισμένη και δίκαιη πρόταση που σέβεται τις επιφυλάξεις όλων των πλευρών και δημιουργεί τους όρους για την οριστική υπέρβαση της κρίσης».

Αν δεν την πάρουμε πάμε σε Σύνοδο Κορυφής

«Αν δεν επιτευχθεί αυτή η λύση και μείνουμε σε μια πρόταση παρόμοια με αυτή του EG του Μαϊου η πρότασή μου στο Υπουργικό Συμβούλιο είναι να μην δεχθούμε, να μην συμφωνήσουμε στο EG και να πάμε στη Σύνοδο Κορυφής και να ζητήσουμε από όλους να αναλάβουν τις ευθύνες τους » ανέφερε ο κ. Τσίπρας. Ο ίδιος βεβαίως λίγες ώρες πριν στη συνάντηση με τον γάλλο ΥΠΟΙΚ είχε αναφέρει ότι αν και θα ήταν καλό να πάμε στη Σύνοδο Κορυφής θα ήταν κακό να δραματοποιήσουμε ξανά την κατάσταση.

Ενόχληση Μαξίμου για τα καρφιά Σόιμπλε στη σχέση Τσίπρα - Τσακαλώτου

Εν τω μεταξύ κυβερνητική πηγή που ρωτήθηκε για την δήλωση Σόιμπλε ότι ο Τσακαλώτος είναι πολύ καλός υπουργός Οικονομικών και καλός διαπραγματευτής αλλά ο Τσίπρας δεν τον εμπιστεύεται επαρκώς , δεν έκρυψε τον εκνευρισμό του Μαξίμου. Απέφυγε να απαντήσει λέγοντας «έχουμε σοβαρότερα πράγματα να ασχοληθούμε ως κυβέρνηση».

Αξια παρατήρησης ήταν και η υπόμνηση του πρωθυπουργού εντός του υπουργικού ότι «δεν υπάρχουν αδιάλλακτοι και διαλλακτικοί εντός των κυβερνήσεων»

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΜΙΛΩΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ 23 Οκτ 2021 | 13:50

Τσίπρας: Στόχος καθαρή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές - Να νικηθεί το παρακράτος της διαπλοκής

Σκληρή κριτική Τσίπρα στην κυβέρνηση Μητσοτάκη - Ζήτησε καθαρή νίκη για προοδευτική κυβέρνηση.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 22 Οκτ 2021 | 19:07

ΝΔ για ΣΥΡΙΖΑ: Επιστρέφει με φόρα στην άθλια, διχαστική και μισαλλόδοξη ρητορική του 2011

Στο στόχαστρο της ΝΔ όσα είπε ο γραμματέας της ΚΣ της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, Σωτήρης Αλεξίου, στην έναρξη του 2ου συνεδρίου - "Με τον κ. Τσίπρα στην πρώτη σειρά να τον χειροκροτάει..."

ΣΤΗΝ 107Η ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΣΥΝΟΔΟ 22 Οκτ 2021 | 15:54

ΕΕ: Η τελευταία Σύνοδος Κορυφής της Ανγκελα Μέρκελ- Την αποθέωσαν με ένα θερμό χειροκρότημα, όρθιοι και οι 26 ηγέτες

Ο ευρωπαίοι ηγέτες χειροκρότησαν όρθιοι αποχαιρετώντας την καγκελάριο της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ στην 107η και τελευταία της ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής

ΠΟΣΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΚΛΕΙΣΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΛΟΓ ΚΟΡΟΝΟΙΟΥ 22 Οκτ 2021 | 14:06

Κεραμέως: Το 60% των σχολείων έχουν εφαρμόσει τον νόμο της αξιολόγησης

Η Ν. Κεραμέως διερωτήθηκε πώς είναι δυνατόν οι συνδικαλιστικές ηγεσίες να προτρέπουν τους εκπαιδευτικούς να παρανομούν και να τους υποδεικνύουν αξιολόγηση φασόν.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟΝ ΕΝΦΙΑ 22 Οκτ 2021 | 10:47

Σταϊκούρας στο Capital.gr: Έτοιμοι για νέα μέτρα στην ενέργεια - Θετική η έκθεση της 12ης αξιολόγησης

Έτοιμος αν χρειαστεί να προχωρήσει και νέα μέτρα για την ανάσχεση των ανατιμήσεων στα προϊόντα ενέργειας, δηλώνει ο Χ. Σταϊκούρας στην αποκλειστική συνέντευξή του στο Capital.gr.

ΑΠΕΣΤΕΙΛΕ ΕΓΚΥΚΛΙΟ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ 22 Οκτ 2021 | 09:32

Κεραμέως προς εκπαιδευτικούς: Δεν περνάει η "φασόν" αξιολόγηση - Ποινή 3.000 ευρώ για κάθε παράβαση

Η Νίκη Κεραμέως διαμηνύει ότι ο νόμος για την αξιολόγηση θα εφαρμοστεί κανονικά. Για κάθε παράβαση της απόφασης έχει οριστεί ποινή τριών χιλιάδων ευρώ.

ΣΤΟ ΩΔΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ 21 Οκτ 2021 | 20:30

Οι προτάσεις Τσίπρα στη Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ: Επιδοτήσεις και μειώσεις ενοικίων για τους νέους

Σκληρή κριτική Τσίπρα στην κυβέρνηση - Πρόταση για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ.

ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΑ ΚΟΛΠΑ 21 Οκτ 2021 | 11:47

Η Διδασκαλική Ομοσπονδία (ΔΟΕ) σαμποτάρει την αξιολόγηση με σκονάκι- Το κόλπο με τις βαθμολογίες

Να ακυρώσει την αξιολόγηση θέλει η ΔΟΕ και καλεί τους καθηγητές να δώσουν όλοι τις ίδιες απαντήσεις με σκονάκι

ΔΙΑΦΩΝΙΕΣ ΚΑΙ ΚΑΡΦΙΑ 21 Οκτ 2021 | 09:53

Αρχισαν τα όργανα στον ΣΥΡΙΖΑ: Τσακαλώτος και "Ομπρέλα" δεν θέλουν "ξένους" στο συνέδριο - Διπλό όχι στον Τσίπρα

Η Ομπρέλα λέει "όχι" και αντιμετωπίζει με μεγάλη... περίσκεψη τόσο την πρόταση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για συμμετοχή των προερχόμενων από Γέφυρα - ΔΗΜΑΡ κατά 20% στην Κεντρική Επιτροπή.

ΤΟ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ 20 Οκτ 2021 | 18:43

Αλέξης Τσίπρας: Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ στις 24-27 Φλεβάρη - Καμπάνια για ακρίβεια και πρόταση για 800 ευρώ κατώτατο μισθό

Πρωτοβουλίες για την ακρίβεια, την πανδημία, την ανεργία, τον κοινωνικό αποκλεισμό, τον κατώτατο μισθό πρότεινε ο Αλέξης Τσίπρας

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ALPHA 19 Οκτ 2021 | 20:26

Τσίπρας: Χάνεται "ένα χωριό" κάθε βδομάδα και η κυβέρνηση έχει "σφυρίξει" τη λήξη της πανδημίας

Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι "παρακάμπτει τους επιστήμονες" και "εκπέμπει μήνυμα και κλίμα χαλαρότητας" για τους εμβολιασμένους.

ΕΩΣ ΤΟ 2060 19 Οκτ 2021 | 16:43

ΟΟΣΑ: Ευνοϊκή η τάση του ελληνικού χρέους παρά την πανδημία - "Καμπανάκι" για τη γήρανση του πληθυσμού

Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα του ΟΟΣΑ, η οποία δεν χρειάζεται να λάβει δημοσιονομικά μέτρα για να αποτρέψει μία αύξηση του χρέους της.

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΤΙ 19 Οκτ 2021 | 14:01

ΝΔ: 6 καυτά ερωτήματα στον Τσίπρα μετά την ποινική δίωξη κατά του πρώην αρχηγού της Πυροσβεστικής Ματθαιόπουλου

Η ΝΔ απευθύνει στον Αλ. Τσίπρα ερωτήματα γύρω από τις κατηγορίες που βαραίνουν τον πρώην αρχηγό της Πυροσβεστικής Β. Ματθαιόπουλο.