«Πάγος» στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, γρίφος ο Τσακαλώτος

Αλαλούμ με τα κρυφά «χαράτσια» στα προαπαιτούμενα. Στο τείχος του Βερολίνου σταθερά προσκρούουν οι ελπίδες για το χρέος.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
«Πάγος» στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, γρίφος ο Τσακαλώτος

Η αποκάλυψη του...μεγαλείου των μέτρων του 4ου μνημονίου που πρέπει να ψηφιστούν την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή, επέφερε παγωμάρα στους κυβερνητικούς βουλευτές.

'Οσο εξειδικεύονται τα μέτρα περικοπών και λιτότητας , στα οποία συμφώνησαν στο Hilton ανήμερα της Πρωτομαγιάς κυβέρνηση και Θεσμοί,τόσο εξασθενούν τα επιχειρήματα της κυβέρνησης για τα αντίμετρα και το χρέος.

Η διαρροή του τελικού κειμένου του μνημονίου από τη γερμανική Handelsblatt το βράδυ της Δευτέρας αλλά και η δημοσιοποίηση της πλήρους λίστας με τις προαπαιτούμενες δράσεις αποκάλυψαν κρυφά «χαράτσια» και νέα βάρη που θα πρέπει να κουβαλήσει στις πλάτες της η Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ ως σύνολο αλλά ατομικά ο κάθε βουλευτής. Ενώ και οι νέες επερχόμενες περικοπές στα επιδόματα των ενστόλων στριμώχνουν άγρια τους βουλευτές του Πάνου Καμμένου.

Στη συζήτηση την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή αναμένεται νέος κύκλος ομιλιών «δακρύων και πόνου» από υπουργούς και βουλευτές αλλά εκτός δραματικού απροόπτου τα μέτρα θα ψηφιστούν και η κυβέρνηση θα εξακολουθήσει τον βίο της.

Μια ετεροχρονισμένη παραίτηση;

Στην δυσχερέστερη θέση όλων εντός του ΣΥΡΙΖΑ θα βρεθεί ο υπουργός Οικονομικών που έκανε τη διαπραγμάτευση και θα εισηγηθεί τα μέτρα στη Βουλή. Ο Τσακαλώτος ο οποίος είχε εξακοντίσει την απειλή ότι θα παραιτηθεί όταν ζητήθηκε το 2015 μείωση αφορολόγητου τώρα ξανά με την δική του υπογραφή προχωρεί η δεύτερη μείωση αφορολόγητου. Ο υπουργός Οικονομικών και αρχηγός της εσωκομματικής αντιπολίτευσης από τη στιγμή που διαδέχθηκε τον Γιάνη Βαρουφάκη έχει δείξει αξιοπρόσεκτη υποταγή στο «καλό» της πρώτης κυβέρνησης της Αριστεράς. Μένει να αποδειχθεί αν θα συνεχίσει και μετά την ψήφιση της συμφωνίας ως υπουργός Οικονομίας ή θα επιχειρήσει την επιστροφή και αναβάπτισή του στις αρχές του ΣΥΡΙΖΑ προ μνημονίων κάνοντας με καθυστέρηση πράξη την απειλή παραίτησης του

Το Μαξίμου επιστρατεύει αφηγήματα και επισκέψεις κανονικότητας

Από την διαρροή τω μέτρων του 4ου μνημονίου εξελίσσεται ένα μικρό «κυβερνητικό αλαλούμ» βρίσκεται σε εξέλιξη, καθώς εναλλακτικά και αλληλοαποκλειόμενα «αφηγήματα» επιστρατεύονται από υπουργούς και στελέχη προκειμένου να δικαιολογηθούν τα... αδικαιολόγητα.

Από τη μεριά του, το Μαξίμου επιδιώκει να προωθήσει μια εικόνα επιστροφής στην κανονικότητα, τη στιγμή όμως που οι όποιες προσδοκίες της για ρύθμιση του χρέους δείχνουν να διαψεύδονται για ακόμη μια φορά.

Τα μέτρα φέρνουν... πολυγλωσσία

Σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια εξεύρεσης επιχειρημάτων διαφυγής από τα σκληρά μέτρα που έρχονται ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης έφτασε στο σημείο να υποστηρίξει ότι μπορεί να υπάρξει και επαναδιαπραγμάτευση των μέτρων το 2018, εφόσον η Ελλάδα πετύχει τους στόχους. «Ασφαλώς και υπάρχει περιθώριο επαναδιαπραγμάτευσης και αλίμονο αν δεν υπήρχε. Αυτό πια θα ήταν το τέλος της Δημοκρατίας και της πολιτικής. Πολλά πράγματα έχουν υπογραφεί από τη μία και την άλλη πλευρά και πολλά πράγματα έχουν προστεθεί και από τις δύο πλευρές. Άλλωστε στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης είδαμε απαιτήσεις από μέρους των δανειστών οι οποίες δεν προβλέπονταν με απόλυτη σαφήνεια από το αρχικό πρόγραμμα. Και ήταν ένα σημείο ισορροπίας, ανάμεσα στο ΔΝΤ και κυρίως τη Γερμανία. Άρα οι συσχετισμοί είναι αυτοί που μετράνε, η κατάσταση της χώρας, τότε, όταν θα ολοκληρωθεί το πρόγραμμα, είναι όλα αυτά τα οποία πρέπει να δούμε και βέβαια και τον πολιτικό χάρτη των χωρών της Ευρώπης που θα μας επιτρέψουν να βάλουμε θέματα υπό διαπραγμάτευση» είπε ο κ. Σκουρλέτης.

Την ίδια στιγμή, ένα άλλο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, ο ευρωβουλευτής Κώστας Χρυσόγονος διαχώριζε επιμελώς τη θέση του από την κυβερνητική γραμμή, χαρακτηρίζοντας αχρείαστα και επώδυνα τα νέα μέτρα και παραδεχόμενος ότι τα αντίμετρα είναι επιμέρους και υπό αίρεση. Σοβαρότερη βεβαίως ήταν η «παραφωνία» που σημειώθηκε από την παρέμβαση που έκανε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης. Σε αντίθεση με τις διακηρύξεις Τσίπρα περί εξιτηρίων από τα μνημόνια, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είπε ούτε λίγο-ούτε πολύ αυτό που όλοι γνωρίζουν. «Το τέλος των Μνημονίων δεν θα έρθει αυτόματα ως μια τυπική διαδικασία το καλοκαίρι του 2018, αλλά θα κριθεί από το τί θα κάνουμε από τώρα ως το καλοκαίρι του 2018, από την ικανότητά μας να οργανώσουμε από τώρα σε νέες βάσεις την πολιτική μας ζωή μετά το 2018, έπειτα από τα Μνημόνια και την επιτροπεία» τόνισε.

Τα σχέδια του Μαξίμου και οι φρούδες ελπίδες για το χρέος

Εν τω μεταξύ, στο σχεδιασμό του Μαξίμου κυρίαρχο ρόλο φαίνεται πως έχει η επιδίωξη της δημιουργίας μιας εικόνας «κανονικότητας» και «λειτουργικότητας» στο κυβερνητικό έργο. Σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να τοποθετηθούν και οι προαναγγελθείσες επισκέψεις του ίδιου του πρωθυπουργού σε υπουργεία, αρχής γενομένης από το υπουργείο Παιδείας όπου ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για την κατάργηση των πανελλαδικών εξετάσεων και την ενίσχυση των δύο τελευταίων τάξεων του Λυκείου. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση επιδιώκει ήδη να αποπροσανατολίσει την προσοχή από τα σκληρά μέτρα στα αντίμετρα και στο εάν θα τα ψηφίσει η αντιπολίτευση, για αυτό και θα τα «κατεβάσει» στη Βουλή σε ξεχωριστά άρθρα.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, εκείνο που αναμένει διακαώς η κυβέρνηση είναι κάποιο σήμα, έστω και μικρό, αναφορικά με το θέμα του χρέος. Ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε και στην ομιλία του στο υπουργείο Παιδείας ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν μέτρα χωρίς ρύθμιση για το χρέος. Αν δεν έχουμε συμφωνία για το χρέος, σημαίνει ότι το ΔΝΤ δεν θα μπει στο πρόγραμμα άρα δεν θα έχουμε και αυτά τα μέτρα, επεσήμανε. Σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με εκτιμήσεις, η κυβερνητική πλευρά φαίνεται να έχει προσδοκίες από την εκλογή Μακρόν στη γαλλική προεδρία. Ευελπιστεί ακόμη ότι θα υπάρξει κάποια συζήτηση για το θέμα του ελληνικού χρέους στη Σύνοδο των G20 στο Μπάρι της Ιταλίας μεταξύ 11-13 Μαϊου, στο περιθώριο της οποίας αναμένεται να συνεδριάσει το Washington Group. Σημειώνεται ότι μία ημέρα μετά ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να βρεθεί στο Πεκίνο, με την ελληνική πλευρά να επιχειρεί να κλείσει κάποια ραντεβού για το θέμα του χρέους, μεταξύ άλλων και με την Κριστίν Λαγκάρντ.

Οι αλήθειες για το χρέος

Τα πράγματα βεβαίως φαίνεται να κινούνται -για ακόμη μια φορά- προς την κατεύθυνση της διάψευσης των προσδοκιών και των εκτιμήσεων της ελληνικής κυβέρνησης. Το Βερολίνο σταθερά πλέον παραπέμπει οποιαδήποτε συζήτηση για την ποσοτικοποίηση των μέτρων για μετά τις γερμανικές εκλογές, διαψεύδοντας κατ'επανάληψη σχετικά δημοσιεύματα.

To Βερολίνο φαίνεται να μην έχει συμφωνήσει -τουλάχιστον για την ώρα- ούτε στο σενάριο που θέλει την ρύθμιση του χρέους σε δύο φάσεις. Σε μια πρώτη φάση να αποφασιστεί το πλαίσιο μέτρων χωρίς συγκεκριμένα νούμερα προκειμένου να μπει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα και σε μια δεύτερη φάση να γίνει η ποσοτικοποίηση των μέτρων.

Τις εκτιμήσεις ότι η Αθήνα δεν πρόκειται να πάρει κάτι ουσιώδες στο θέμα χρέος μοιράζονται και μεγάλοι διεθνείς οίκοι όπως η Citigroup. Όπως σημειώνει, οι δανειστές της Ελλάδας μπορεί να εξετάσουν τη σύνδεση των μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους με συγκεκριμένους οικονομικούς στόχους ή με το σεβασμό του συμφώνου σταθερότητας της ΕΕ, σύμφωνα με εσωτερικό έγγραφο του ESM που δημοσίευσε γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.

Όπως σχολιάζει η Citigroup, οι δανειστές πιθανότατα θα ανοίξουν ξανά τη συζήτηση σχετικά με την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους στο Eurogroup στις 22 Μαΐου (ή λίγο αργότερα), αλλά όπως εκτιμά ότι δεν θα συμφωνηθούν ισχυρές δεσμεύσεις σχετικά με τις λεπτομέρειες πριν από τις γερμανικές εκλογές τον Σεπτέμβριο.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

`
ΡΟΛΟΣ ΕΚΠΛΗΞΗ ΣΤΟΝ ΤΖΟΝ ΚΕΡΙ 24 Νοε 2020 | 08:06

Τζο Μπάιντεν: Αυτά είναι τα πρόσωπα της νέας κυβέρνησης των ΗΠΑ - Με "άρωμα" Ομπάμα

Έτοιμος να κυβερνήσει ο Μπάιντεν στις ΗΠΑ - Ποιοι θα είναι στο τιμόνι της κυβέρνησης.

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 23 Νοε 2020 | 07:29

Βήμα – βήμα το σχέδιο για το άνοιγμα της αγοράς τα Χριστούγεννα: "Οχι" ειδικών για την εστίαση, τι θα γίνει με τα σχολεία

Η αγορά θα ανοίξει όταν υπάρξει μείωση των κρουσμάτων, στην οποία ελπίζουν οι ειδικοί την ώρα που το Σαββατοκύριακο θρηνήσαμε 211 θύματα.

ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 22 Νοε 2020 | 20:10

ΗΠΑ: Ανακοινώνει τα πρώτα μέλη της κυβέρνησής του ο Μπάιντεν - "Θα συνεργαστούμε με τον νικητή", λέει ο Πούτιν

Στις 20 Ιανουαρίου ο Μπάιντεν θα ορκιστεί ως ο 46ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών - Την Τρίτη θα ανακοινώσει τα ονόματα των πρώτων μελών της κυβέρνησής του.

ΓΙΑΤΙ ΚΑΝΕΙ ΛΟΓΟ ΓΙΑ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ ΔΕΞΙΑΣ ΚΑΙ "ΣΟΒΑΡΗΣ" ΑΚΡΟΔΕΞΙΑΣ 22 Νοε 2020 | 17:57

Επίθεση Φίλη για τις εικόνες με στρατιωτικά και θρησκευτικά σύμβολα στη Βουλή - Στυγνή προσβολή της Δημοκρατίας

Ο Νίκος Φίλης άσκησε δριμύτατη κριτική στην κυβέρνηση για την προβολή εικόνων με στρατιωτικό και θρησκευτικό περιεχόμενο στο κτίριο της Βουλής.

ΟΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟΙ ΦΟΒΟΙ ΜΑΣ 22 Νοε 2020 | 13:38

"Κοράκια" made in SYRIZA

Είναι προφανές ότι η αξιωματική αντιπολίτευση, όσο και αν ακούγεται απίστευτο, "επενδύει" στους θανάτους.

«ΦΕΡΕΙ ΑΚΕΡΑΙΑ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ» 20 Νοε 2020 | 19:52

Τσίπρας: Εγκληματικά ανίκανη και ιδεοληπτική η κυβέρνηση για να διαχειριστεί την πανδημία

"H κυβέρνηση είναι ήδη υπόλογη στη συνείδηση των πολιτών", δηλώνει ο Αλέξης Τσίπρας.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ 19 Νοε 2020 | 23:44

Επίταξη ιδιωτικών κλινικών: Θετικές οι πρώτες αντιδράσεις κομμάτων, ειδικών και social media

Υπέρ της επίταξης των ΜΕΘ των ιδιωτικών κλινικών τάσσεται οι κοινή γνώμη

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ FACEBOOK 16 Νοε 2020 | 09:40

Το ξέσπασμα της Ακρίτα κατά της κυβέρνησης για το Πολυτεχνείο: "Βγάλτε τον σκασμό; Σοβαρά τώρα;"

Με μία αιχμηρή ανάρτηση η κ. Ακρίτα σχολίασε, όπως λέει, τον "κυβερνητικό αυταρχισμό", αναφορικά με την τήρηση των μέτρων κατά της διασποράς του κορονοϊού.

16 Νοε 2020 | 07:34

Πολιτική σύγκρουση για το Πολυτεχνείο: Μέτωπο από ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 - Αμετακίνητη η κυβέρνηση

Τα κόμματα της Αριστεράς εξακολουθούν να καταγγέλλουν την κυβέρνηση που αποφάσισε να μην πραγματοποιηθούν φέτος οι εορτασμοί και η καθιερωμένη πορεία του Πολυτεχνείου.

ΑΓΩΝΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΓΙΝΕΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, Η ΑΤΤΙΚΗ 15 Νοε 2020 | 08:32

Κορονοϊός: Πότε και πώς θα λήξει το lockdown - Νέα μέτρα στο τραπέζι ...πριν τη χαλάρωση για Χριστούγεννα

Μάχη με το χρόνο δίνουν κυβέρνηση και ειδικοί προκειμένου να σταματήσουν την επιθετική διασπορά του κορονοϊού που εξακολουθεί να καλπάζει.

ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ 12 Νοε 2020 | 14:56

Κορονοϊός στη Βουλή- Μητσοτάκης: "Κάνετε κλεφτοπόλεμο, δεν είστε σοβαροί"- Τσίπρας: "Η ευθύνη είναι αποκλειστικά δική σας"

Έντονη πολιτική αντιπαράθεση στη Βουλή μεταξύ Κυριάκου Μητσοτάκη και Αλέξη Τσίπρα

ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ 12 Νοε 2020 | 09:31

Βρετανία: Παραιτήθηκε ο διευθυντής επικοινωνίας του Μπόρις Τζόνσον λόγω Brexit

Υπάρχει ένταση εντός του πρωθυπουργικού γραφείου του Τζόνσον, στον αριθμό Νούμερο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ.

10 Νοε 2020 | 08:27

Η πανδημία των λαθών: Από το "πάμε τέλεια" στο νέο lockdown

Το βασικό ερώτημα που προκύπτει είναι αν είμαστε επαρκώς προετοιμασμένοι και αν κάναμε όλα όσα μπορούσαμε για να καθυστερήσουμε την άφιξη του δεύτερου κύματος.