
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πολύ δρόμο προγραμματικής ωρίμανσης να διανύσει για να αποτελέσει μια σύγχρονη ευρωπαϊκή κεντροαριστερά, γράφει στο theTOC ο καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Οικονομίας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και επισκέπτης καθηγητής στο Κολέγιο της Ευρώπης, Γιώργος Παγουλάτος, με αφορμή τα δύο χρόνια κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.
To άρθρο του Γιώργου Παγουλάτου στο TOC:
«Η σημαντικότερη θετική συμβολή του κυβερνητικού συνασπισμού ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι αυτή για την οποία δεν θα έσπευδε ποτέ να διεκδικήσει εύσημα. Με την καταστροφική διαπραγμάτευση του πρώτου εξαμήνου 2015 διέλυσε τις αυταπάτες περί «εναλλακτικού δρόμου». Με τη στροφή 180 (και όχι 360..!) μοιρών στην ψήφιση του 3ου Μνημονίου συνέβαλε όσο καμία πολιτική δύναμη στο βίαιο ξεφούσκωμα του ακραίου λαϊκισμού που οι ίδιοι οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είχαν εκθρέψει. Και ο κ. Τσίπρας τον Ιούλιο 2015 ανακοίνωσε στον ελληνικό λαό ότι μια έξοδος από το ευρώ θα ήταν καταστροφική για τα ασθενέστερα στρώματα, κι ότι ο ταχύτερος δρόμος αποφοίτησης από τα Μνημόνια είναι η συνεπής και αποτελεσματική εφαρμογή τους. Είπε δηλαδή αυτό το οποίο έλεγαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, των οποίων τις προσπάθειες είχε κάνει τα πάντα να υπονομεύσει.
Το Σεπτέμβριο του 2014 είχα γράψει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, στην τότε μορφή του, αντιμετώπιζε μια «αδύνατη τριάδα» (impossible trinity): από τις τρεις επιδιώξεις (να κυβερνήσει, να εφαρμόσει το πρόγραμμά του και να κρατήσει τη χώρα στο ευρώ), μόνο οι δύο μπορούσαν να πραγματοποιηθούν. Όπως αναμέναμε, εγκαταλείφθηκε το πρόγραμμα με το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ εξελέγη τον Ιανουάριο 2015, προκειμένου ο συνασπισμός του κ. Τσίπρα να παραμείνει στην εξουσία, αναγνωρίζοντας ότι δεν μπορούσε να επωμιστεί το καταστροφικό κόστος εξόδου της χώρας από το ευρώ.
Με άλλα λόγια η εμπειρία ΣΥΡΙΖΑ απέδειξε ότι η μόνη εκδοχή αριστερής κυβέρνησης που είναι συμβατή με τις υποχρεώσεις και τις δυνατότητες της ΕΕ και του ευρώ είναι μια εκδοχή ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας.
Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να μετεξελιχθεί σε κάτι τέτοιο; Δεν αρκεί απλώς η καταναγκαστική (και πολύ ανεπαρκής) εφαρμογή μεταρρυθμίσεων τις οποίες η κυβέρνηση κάθε τόσο αποκηρύσσει, υπονοώντας ότι μόλις χαλαρώσει ο εξωτερικός έλεγχος θα τις αντιστρέψει. Ο ΣΥΡΙΖΑ, που επέλεξε να συγκυβερνήσει αρμονικά, σχεδόν αδελφικά, με τους ΑΝΕΛ, έχει πολύ δρόμο προγραμματικής ωρίμανσης να διανύσει για να αποτελέσει μια σύγχρονη ευρωπαϊκή κεντροαριστερά. Και στην πορεία, ελπίζει κανείς να μην επιστρέψει ξανά στα νάματα του έξαλλου αντι-ευρωπαϊκού ΣΥΡΙΖΑ».
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr